Sprema se misija EU za Kosovo

Started by Bred, 24-10-2007, 13:12:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet
Beograd -- Pripreme za misiju EU na Kosovu u zavr¹noj fazi, deo tro¹kova za nabavku opreme od 52 miliona evra veæ je odobren, pi¹e Politika.

Misija, koja bi delovala u sklopu zajednièke Evropske bezbednosne i odbrambene politike, imala bi vi¹e od 1800 pripadnika, pre svega policajaca, ali i sudija, tu¾ilaca, upravnika zatvora i carinika, poèetni mandat bi joj trajao dve godine, a godi¹nje bi ko¹tala 150 miliona evra.

Iz izve¹taja Tima za planiranje misije na Kosovu koji je Briselu podnet u septembru jasno je da se raèuna da æe biti primenjen plan Martija Ahtisarija jer se pominje "prelazni period" od 120 dana od dono¹enja odluke o statusu do poèetka njene primene, isti period koji je za preno¹enje ovla¹æenja sa UNMIK-a na novu misiju predvideo i biv¹i posrednik.

"Ne sme biti operativnih procepa izmeðu UNMIK-a i misije ESDP, a EU treba da bude spremna da usvoji mudre odluke kako bi to garantovala", savetuje se u izve¹taju i dodaje se da je kljuèno da se "neformalno pokrene proces stvaranja misije".

Za izbor i upuæivanje u pokrajinu 1824 pripadnika misije biæe potrebno osam meseci, procenjuju struènjaci koji na Kosovu rade od maja pro¹le godine i na èijem je èelu Kasper Klinge.

Ipak, navodi se da je "neizvesno kako æe se zavr¹iti proces utvrðivanja statusa" i da bi misija EU imala mandat da odr¾ava bezbednost.

b92