Prava studenata da po¹tuju prava ¾ivotinja

Started by Darker, 25-10-2007, 16:08:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Darker

Quotea tamo ce ih prvi zemljoradnik ili stocar ubiti ako naidje na njih, pa je po tome njima bolje u zatocenistvu

Zmije su za¹tiæene ¾ivotinje, ubistvo podle¾e sankcionisanju, u skladu sa zakonom :wink: Ali to je totalno missing the point...

Quoteне видим у чему је проблем ако циљано гајимо животиње било за исхрану, научна истраживања или забаву...

Problem je u tome ¹to mi niko nije odgovorio kako bi se zvalo ciljano gajenje klonova, a preterani termin-fa¹izam, ste ispljuvali... ¹to je ok. zato ¹to je namerno bio preteran. Ali preteran znaèi samo pojaèan :wink:

QuoteAko sam dobro razumeo poentu pokretanja ove teme, Darker je bio zabrinut zbog "ucestvovanja" zivotinja u nastavi. Tema se rasplamsala, pa je pokrenuto i pitanje opravdanosti "ucestvovanja" zivotinja u naucnim istrazivanjima. A onda smo dosli do manijaka koji vezuju kerove za motore i onih koji se izivljavaju nad kucnim ljubimcima. I zavrsili u teskoj filozofiji.

Etika i jeste deo filozofije :hm
Darker je i dalje zabrinut za naslov teme, malo pro¹iren na: pravo studenta i buduæeg nauènog radnika, da po¹tuje prava ¾ivotinja. To je sve.

Jedan od zanimljivijih pogleda na ovu teme jeste da su neke ¾ivotinje vrednije od drugih. Imaju vi¹e prava od drugih. Tu vidim analogiju sa fa¹izmom... Npr. veæina æe se slo¾iti da lavu nije mesto u zoolo¹kom vrtu ili neèijoj ba¹ti, veæ u afrièkoj savani. Meðutim - mi¹u, kuniæu, majmunu je recimo mesto u imunolo¹koj laboratoriji :wink: Svinji, ovci, kravi je mesto u loncu i na ra¾nju, a gnu¹amo se recimo Kineza koji jedu pse ili Italijana koji jedu maèke. To je licemerno.
Ja jedem meso, hvala Bogu. Ali sad se vraæamo upravo na sr¾ problema: NA STAV To je sve ¹to mi smeta. Jadna i dobra krava koju æu pojesti, hvala joj, a ne: naravno da æu pojesti glupu kravu, ko je ...

Bred

D, ajmo da NE filozofiramo i ne prelazimo i na klonove.
Mi smo NAUCNICI i u skladu sa tim treba da i rezonujemo sto ne znaci da treba da budemo operisani od humanosti i etike.
Dakle, da se zadrzimo na primeni zivotinja u experimetnalne svrhe oko cega se svi slazemo da je neophodno i da su formirani eticki komiteti koji ce odlucivati o opravdanosti upotrebe bilo koje zivotinje u bilo kom experimentu. Dakle, to je vec reseno i oko toga ne treba mi da lupamo glavu.

Darker

Hm, ne lupamo glavu, prièamo, o etici, a ona jeste deo filozofije izmeðu ostalog...
Hvala na razumevanju :cvet

Adonis_Vernalis

Tema ce biti mrtvosana sve dok pokretaci ne rese krucijalno pitanje: da li su klonovi zivotinje, ili obrnuto. Ili, kako god bilo. Tu je tema zapela, ako se ne varam.

To pitanje ni ORCA ne moze da resi. Ko ili sta, ili pod kojim uslovima, ima prava na zivot?

Sta je zivot?

Jel mi zivimo, ili samo reagujemo na spoljasnje nadrazaje?

Razmisljajte o tome, i o svemu.

Darker

Pa smisao teme i jeste o tome DA RAZMI©LJAMO o tome i svemu :cvet
Doðosmo do poente, konaèno :happy:

pig_am_am

razmisljala sam... znate poslednje vezbe iz farmakologije? one sa zamorcima i morfinom i resoom na 50 stepeni...e.

kad sam usla i videla ih,palo mi na pamet da ih zgrabim, otrcim i pustim napolje  :K
cak sam bila sigurna da ci da skocim i da ih skinem sa tog resoa pre nego sto pocnu da lizu sape. medjutim,sve je bilo opusteno. i dalje mislim da je nepotrebna vezba,ali mislim i da oni nisu nista patili. niko ih nije ubio,malo su ih drogirali i malo su hodali ko mi po vrelom pesku...aj dobro.

medjutim. znate ono sa pacovom i antidepresivima... e tu sam plakala kad sam dosla kuci.
evo,ajd,za one koji ne znaju.
pacov se stavi u kavez sa klackalicom i elekricnim podom i on vrlo brzo nauci da izbegava peckanje struje trceci na drugi kraj klackalice. po sistemu nagrada-kazna,kao zadovoljan je.
medjutim,onda mu stave pregradu i on zna sta treba da uradi,a sprecen je. na kraju,bezvoljno sedi u cosku i trese ga struja. i cak kad uklonimo pregradu - on i dalje bezvoljno sedi u cosku i trese ga struja.
to stanje je najslicnije modelu ljudske depresije,pa onda tog pacova ubiju i proucavaju njegov mozak da bi proucavali depresiju...

ovo je nesto najsurovije sto sam ikada cula.

zasto ne moze da se eksperimentise na osudjeniku na smrt?
savrsen model. ima sigurno neki anksiozni poremecaj,depresija ide uz to,vec smo ga osudili da umre...sta mu fali da mu drmnemo sokove u mozak,mozda ga cak i izlecimo?
bolje mu je i to nego da ga ubiju.

ja bih sve one koji cu neke masovne ubice i to..te ljude,osudjene na smrt...osudila na EKSPERIMENTISANJE. pa nek trci on po klackalici a ne jadni pacov,koji nije bio asocijalan ni nista i nikoga nije ubio.

Darker

Hvala im na tome ¹to jedne ve¾be mogu da se preskoèe, te sam ja iskoristio svoje pravo i nisam do¹ao... Mada bi za ovu temu mo¾da bilo bolje da jesam :namcor

Mene zanima odnos asistenta prema tom experimentu i prema toj prièi... :wink:

olgica

Asistentkinja ja bila odusevljena time sto radimo taj experiment.
Ja sam uredno svo vreme dok je trajao experiment gledala u zid, i cekala kad ce vise da prodje.
U svemu tome mi nije bas najjasnije sto smo mi to uopste i radili.

Quote from: pig_am_am on 21-12-2007, 12:15:28

zasto ne moze da se eksperimentise na osudjeniku na smrt?
savrsen model. ima sigurno neki anksiozni poremecaj,depresija ide uz to,vec smo ga osudili da umre...sta mu fali da mu drmnemo sokove u mozak,mozda ga cak i izlecimo?
bolje mu je i to nego da ga ubiju.

ja bih sve one koji cu neke masovne ubice i to..te ljude,osudjene na smrt...osudila na EKSPERIMENTISANJE. pa nek trci on po klackalici a ne jadni pacov,koji nije bio asocijalan ni nista i nikoga nije ubio.

Slazem se,a taman ce dobiti odmah i rezultate za coveka.

Darker

Hm, je l' ste vi onda humani ili ANIMALNI? :K
Nije to re¹enje...

Adonis_Vernalis

Sve dok zivi, i osudjenik na smrt ima pravo na zivot, koje je jednako mome, iako je on neke zivote svojerucno ukinuo, a ja nisam, iako sam (svojim ocenama, na primer) nekima na zivot uticao.

Ponovicu, ako neko nije imao vremena da cita prethodne postove. Radi se na tome da se sve vezbe demonstracionog tipa na nasem fakultetu ukinu. Uglavnom jesu, a one sto nisu, bice ukinute. Sto se nauke tice, mislim da sam dovoljno argumentovao neophodnost istrazivanja ovog tipa. Ipak, prelistajte i pazljivo procitajte ono sto sam pisao, jer sam ja vrlo pazljivo o tome razglabao.

pig_am_am

QuoteSve dok zivi, i osudjenik na smrt ima pravo na zivot
profesore  :K

nije to na farmakologiji bilo uopste strasno. mada,nije ni neophodno.
mozda je i cilj da eto malo studenti dodju u kontakt sa takvim nacinom rada...

i koliko se eksperimentisalo na neduznim ljudima,recimo za vreme ratova... verovatno se to i danas radi negde. ubedjena sam. [off]ne racunajuci trecu i cetvrtu fazu ispitivanja leka [/off] :K

Maslacak

Sa osuðenicima na smrt i do¾ivotnu se odavno eksperimenti¹e, samo na dobrovoljnoj bazi :>

Èekaj, taj eksperiment sa pacovom ste radili na ve¾bama?  :ohwell: Jadni maji pacow...  a005

Na predavanjima je profesor Ugre¹iæ prièao o tom eksperimentu, i rekao je da je to ubedljivo najbolji eksperimentalni model depresije koji je napravljen. I da je vrlo znaèajan. E sad, demonstrativno - znate ¹ta o tome mislim, ali da je znaèajan sa stanovi¹ta nauke - VEOMA! Verovatno ste ga zato i radili.

pig_am_am

ne,ne...nismo radili to sa pacovom...i ja sam to slusala na predavanjima i suze mi krenule na istim... a005

radili smo sa belim misicem, dali mu morfin,stavili ga na reso i merili za koliko ce da lize sapice  :ohwell: [off] u odnosu na vreme kad je na resou bio bez morfina [/off]

opet kazem...i nije bilo tako strasno,jer mu nista posle i nije falilo  :happy:

AquArius

ja sam na reso stavljala male crne miseve,
pod punim i delimicnim agonistima opioidnih receptora.

ali misevi su bili knock-out misevi,
dakle neobicni misevi.

ajd o tome neki ini put.
sad svi imamo jednu drugu temu na pameti.

Enea

Date: 05 Feb 2008, 13:43

Srbija je pored Albanije i Bosne i Hercegovine jedina zemlja koja NEMA ZAKON O ZASTITI ZIVOTINJA!!!!!!!!!!

Organizacija ORKA je pocela sakupljanje potpisa, ali njihov broj je porazavajuce mali.
ovo je link na kome se moze potpisati ta peticija....

http://www.orca.org.yu/peticija.php

PROSLEDI OVAJ BULLETIN I DAJ SVOJ DOPRINOS!!!