Rekreacija

Started by AquArius, 28-10-2007, 12:37:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Al-Jasmina

:> Ja sam otkrila na vrlo smehan nacin da mi je jedan roler nakrivljen, i od tada sam  a005 Tugomira Jaukovic
(da ne spominjem kako sam umalo zbog toga uletela u Savu)
:wall:

Aquini razlozi su ono sto i mene uspesno drzi dalje od bazena-
more rulz!
:Bog

Kad odem na Jadran,
ubijem se od plivanja i to est to  :happy:

philoserbiana

sta je to nordijsko trcanje? :hmm

BK

©to je Nordic Walking?
Nordic Walking (Nordijsko hodanje) novi je oblik aktivnosti u na¹im krajevima. To je hodanje uz kori¹tenje ¹tapova specijalno namijenjenih Nordijskom hodanju.

©to je Nordic Walking? Iako sve izgleda prilièno jednostavno, izuzetno je efektan za zdravlje osoba koje se njime bave, ili za poveæanje stupnja treniranosti sporta¹a, pod uvjetom da se izvodi pravilnom tehnikom.

Uz uporabu minimalne kolièine sportske opreme (potrebni su vam samo Nordic Walking ¹tapovi) obièno hodanje pretvara se u u izuzetno efektan trening za cijelo tijelo, koji daje odliène rezultate u procesu vje¾banja. Aktivnost se odvija u prirodi i kao takva je izuzetno korisna za zdravlje.

Zbog èinjenice da nije pretjerano zahtjevan, NW je pogodan za sve kategorije vje¾baèa, neovisno o godinama ili stupnju aktivnosti, a samim time ¹to se koriste NW ¹tapovi, dolazi do smanjenja optereæenja na zglobove i kosti (koljena i kralje¾nica) do kojeg dolazi prilikom obiiènog hodanja, èime postaje i preporuèljiva aktivnost za osobe sa problemima koljena i sl.

Nordic Walking je jednostavan i brzo se uèi, te se nakon kratkog uvodnog teèaja od strane licenciranih voditelja i svladavanja osnovne tehnike, mo¾ete samostalno (ili, jo¹ bolje, u dru¹tvu prijatelja ili trenera), uputiti na kraæe ili du¾e Nordic Walking ¹etnje.

Ne samo da NW poveæava Va¹u snagu, izdr¾ljivost i tonus mi¹iæa (ukljuèujuæi i gornji dio tijela koji se dodatno ukljuèuje u rad zbog uporabe ¹tapova), nego je i idealan trening za osobe sa vi¹kom kilograma, zbog poveæane potro¹nje kalorija tijekom hodanja sa ¹tapovima.

Prakticiranjem NW i upotrebom NW ¹tapova, rastereæuje se i napetost u vratnim mi¹iæima i ramenima, kojoj smo svi (ili barem veæina) danas izlo¾eni zbog polo¾aja u kojem provodimo veæi dio dana na poslu (sjedenje i rad za raèunalom i sl.).

Zbog toga ¹to se koriste NW ¹tapovi, poveæava se i frekvencija rada srca za 5 - 17 otkucaja u minuti za vrijeme NW hodanja (kod normalnog hodanja je na prosjek je cca 130, a kod NW je 147 otkucaja srca u minuti), pa je to i odlièan trening za srèano-¾ilni sustav.

Takoðer, kod NW zbog uporabe ¹tapova, dolazi do veæe potro¹nje kalorija nego kod normalnog hodanja (Cooper Institute research) za oko 20 %, te se u kombinaciji sa ne¹to br¾im hodom dolazi i do 45 % vi¹e potro¹nje enrgije.

Potro¹nja kod NW je oko 400 Kcal po satu, dok je kod normalnog hodanja 280 Kcal.

Kako je to aktivnost za koju vam ne treba posebna oprema (osim ¹tapova) i mo¾e se provoditi na bilo kojem terenu, idealna je za svakoga i u svakom trenutku, bez obzira na godine.

Preporuka je da se NW provodi kao relativno duga aktivnost u trajanju od minimalno 30 minuta, do 2 sata.

Pri tome treba paziti da se broj otkucaja srca dr¾i izmeðu 120 i 150 otkucaja u minuti (toèan broj otkucaja odreðuje se za svakoga posebno, u konzultaciji s voditeljem).

Ipak, kako bi va¹e Nordijsko hodanje poluèilo najbolje rezultate i kako bi se sigurno i dugo bavili njime, svakako preporuèamo da krenete na kratki teèaj u organizaciji licenciranog voditelja NW, jer su u sluèaju krive tehnike hodanja, moguæe povrede.

Povijest Nordic Walkinga
NW spada u ¹iri sportski koncept koji se naziva Nordic Fitness Sports.

To je koncept koji je razvila finska tvornica sportske opreme EXEL u suradnji s vodeæim istra¾ivaèima na podruèju sportske medicine, te tvrtkom Polar (proizvoðaè monitora frekvencije srca) i ukljuèuje nekoliko sliènih zdravih sportova, od kojih, ovisno o vremenskim prilikama, okolici u kojoj ¾ivite igodi¹njem dobu, mo¾ete odbrati onu koja vama najvi¹e odgovara.

Svim je tim aktivnostima zajednièko kori¹tenj sliènih pokreta.

Ljetne varijante su: Nordic Walking, Nordic Blading i Nordic Hill Walking, a zimske varijante su: Nordic fitness Skiing, Nordic Shoeing i Nordic Winter Walking.

Nama su u ovom trenutku interesantni Nordic Walking i Nordic Winter Walking, o kojima æemo i prièati.

Prva prezentacija NW bila je 1997 u Finskoj, te je od tada do danas NW postao izuzetno tra¾ena aktivnost u cijelom svijetu. (Trenutno se samo u Europi NW-om bavi preko 30 milijuna ljudi).

Nordic Walking ¹tapovi
Pravilnu tehniku i efektan trening, moguæe je provoditi samo uz kvalitetnu i za tu namjenu proizvedenu opremu, tj. Nordic Walking ¹tapove.

©tapovi za NW imaju:
©to je Nordic Walking?

* ergonomski dizajnirane dr¹ke (radi idealnog hvata ruke)
    * lagani su i izraðeni od kvalitetnih materijala (karbon)
    * specijalno dizajniranu traku oko zgloba ruke (koja omoguæava izvoðenje pravilne tehnike ruku)
    * gumene nastavke za pobolj¹ano dr¾anje na asfaltu i apsorpciju vibracija (nastavci se montiraju na vrhove ¹tapa, te se skidaju prilikom dolaska na mekani teren).

Kako bi pravilno odabrali visinu ¹tapova, upotrebljava se formula za izraèun visine ¹tapa: visina osobe x 0.68 = visina ¹tapova. Dobijenu vrijednost zaokru¾ujemo na prvu ni¾u vrijednost vi¹ekratnika 5cm. npr: 132cm - zaokru¾ujemo na 130 cm.

Takoðer, zapamtite da vam podlaktica i nadlaktica trebaju èiniti kut od 90 stupnjeva dok je vrh ¹tapa na podu, a vi dr¾ite ¹tap za dr¹ku.

Ostali faktori koji se uzimaju u obzir pri odabiru visine ¹tapa su: teren na kojem hodate, mobilnost zglobova, nivo treniranosti itd.

U svakom sluèaju, savjetujte se sa va¹im licenciranim NW vodièem

Tekst i photo: Zdravko Malezija, SIGA agencija
http://www.beautymag.net/fitness/vrste_vjezbi/sto_je_nordic_walking

Nordijsko hodanje - aktivnost za cijelo tijelo
Autor:
Mario Kasoviæ, prof. tjelesne i zdravstvene kulture
   objavljeno u broju 45 (12/05)

Nordijsko hodanje - aktivnost za cijelo tijelo

Zbog sliènosti s normalnim hodanjem èini se prilièno lako i jednostavno, no nordijsko zahtijeva odreðeno vrijeme za uèenje i svladavanje osnovne tehnike
Nordijsko hodanje noviji je oblik tjelesne aktivnosti pogodan u rekreativnim programima svih dobnih kategorija. Za razliku od normalna hodanja, kod kojeg je gornji dio tijela relativno pasivan, nordijsko mnogo vi¹e aktivira mi¹iæe leða, ramena i ruku. To je zapravo hodanje pri kojem se koriste specifièno dizajnirani ¹tapovi (Nordic Walking ¹tapovi - npr. Swix ili PoleAbout). Mo¾e se provoditi na veæini terena, a u kombinaciji s prirodom i svje¾im zrakom izuzetno pogoduje na¹em zdravlju.
Zbog sliènosti s normalnim hodom èini se prilièno lako i jednostavno za izvoðenje, no zahtijeva odreðeno vrijeme potrebno za uèenje i svladavanje osnovne tehnike, obvezno pod nadzorom struènog voditelja. ©to se tièe sportske opreme, za poèetak su potrebni samo odgovarajuæi ¹tapovi.

Izravni pozitivni uèinci nordijskog hodanja
- do 45 posto bolji uèinak od hodanja istom brzinom bez ¹tapova
- aktivno ukljuèuje 90 posto mi¹iæa tijela
- poveæava kalorijsku potro¹nju 20 do 45 posto
- umanjuje optereæenje zglobova nogu i slabinskog dijela kralje¾nice za 30 posto
- pogodno za sve dobne skupine, èak i one koje se ne kreæu dovoljno zbog te¾ine, bolnih zglobova ili problema s ravnote¾om
- na siguran naèin poveæava razinu srèano¾ilne i pluæne kondicije i zdravlja
- pozitivno utjeèe na motivaciju i podno¹enje stresa
- pozitivno djeluje na pravilno dr¾anje i posturu

Na tragu skija¹kog trèanja

Povijest i nastanak nordijskog hodanja vezani su uz nordijsko skija¹ko trèanje, zbog velike sliènost u izvedbi pokreta. Nordijski skija¹i godinama su ga provodili u svojim ljetnim treninzima kao pogodan oblik koji vjerno simulira i nadopunjuje skija¹ko trèanje kad nema snijega. Povijest nordijskog hodanja se¾e do 1930. godine, a i dalje. Prva prezentacija nordijskog hodanja kao novog sporta bila je u Finskoj 1997. godine. Otad do danas broj poklonika te aktivnosti narastao je na vi¹e od 30 milijuna samo u Europi.

Kako pravilno odabrati ¹tapove
Pri odabiru se treba koristiti formulom za izraèunavanje visine ¹tapa koja glasi:
va¹a visina x 0,7 = odgovarajuæa visina ¹tapa

Svi pozitivni uèinci

Zbog svojih karakteristika, nordijsko hodanje pogodno je za razvoj snage i izdr¾ljivosti, osobito gornjeg dijela tijela, djelujuæi tako na pravilno dr¾anje i posturu. Ukljuèivanjem velikog broja mi¹iæa zbog uporabe ¹tapova, tro¹i se i veæa kolièina energije (od 400 do 450 Kcal po satu aktivnosti), za razliku od normalna hoda pri kojem se tro¹i od 250 do 300 Kcal. Neka istra¾ivanja pokazuju da je energetska potro¹nja pri srednjoj brzini veæa za 20 posto od normalna hoda iste brzine, a ako se brzina nordijskog hoda poveæa, uz primjenu pravilne tehnike, mo¾e se potro¹iti i 45 posto Kcal vi¹e. Aktivacija srèano¾ilnog sustava je veæa, pa se i srèana frekvencija poveæa za 10 do 15 posto. Ta èinjenica osobito je va¾na za pretile osobe koje bi tako mogle regulirati vi¹ak kilograma.

Osim na funkcionalne sposobnosti, nordijsko hodanje pozitivno djeluje i na sustav za kretanje. Uporabom ¹tapova pri hodu i aktivnim sudjelovanjem ruku i ramena smanjuje se optereæenje na donje ekstremitete, posebice zglobove koljena, kuka i kralje¾nice. Ta karakteristika va¾na je osobama koje imaju probleme sa zglobovima donjih ekstremiteta (razlièite ozljede, nakon operativnih zahvata, itd), jer omoguæuje vi¹e kretanja sa smanjenjem bolova i rizika od ozljeðivanja.
Starijim osobama upotreba ¹tapova omoguæuje veæu stabilnost jer se poveæava povr¹ina oslonca va¾na za odr¾anje ravnote¾e pri hodu, a samim time smanjuje se rizik od padova, koji su potencijalno opasni za nastanak prijeloma.
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/809/

to je sto sam nasla

Smrda

ej,a ko spomenu borilacke vestine?
mene zanima kik boks,
zna li neko da li toga ima negde okolo Slavije?

pig_am_am

ja znam samo za munze  :>

MiKy

pig kakva je sportska akademija Kocovic u munze-u?

pig_am_am

:shock ne znam.   :>
e,a raspitacu se.

philoserbiana

hvala za podatke o nordijskom hodanju  :cvet :cvet :cvet

katarina

I mene zanima Kocovic!
Veceras idem da vidim sta su napravili od onog 11. Aprila kod mene u komsiluku, pa vam prenosim utiske, koga zanima.

pig_am_am

mene zanima!  :~

kocovic...aleksandra dubceka 20.
teretana,spa programi,aerobik,tae-bo,pilates,joga,...karate,macevanje,individualni treninzi... au.

ima 700 m2 i pise da je super opremljeno. ima i parking. :smekerica:

a i sauna,masaza,tus kabine,svlacionice...kafe bar i djakuzi. :K

i klimatizovano je.

Smrda

i mene zanima,al je daleko...
buaaaaaa a005

pig_am_am

ja mogu i peske  :plez

:>

katarina

Al-Jasmina

Smrdice, ti imas jednu dobru teretanicu (so i was told) na Autokomandi... Musculus lux
Mozda imaju neki tae bo  :hmm
ali saunu imaju  :>

AquArius

Nemojte mi u bla bla temu,
vec 'ajmo nasiroko,
sa sto vise informacija.

Musculus Lux (http://www.musculuslux.com/main/index.html)