Verbalno nasilje

Started by Bred, 29-10-2007, 15:54:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

I reèi ubijaju

Psiholozi defini¹u verbalno nasilje kao zloupotrebu moæi. Tu se ne radi samo o sluèajevima kad jedna osoba vièe na drugu, veæ o mnogo ¹irem modelu agresivnog i nasilnièkog pona¹anja. Bilo da poprima oblik vreðanja, sarkazma ili izliva besa, efekte verbalnog nasilja je ponekad mnogo te¾e zaleèiti nego fizièke rane.

Studije pokazuju da su osobe u dvadesetim i ranim tridesetim godinama posebno podlo¾ne verbalnom zlostavljanju, pre svega na poslu, jer u tom ¾ivotnom dobu grade karijeru. Mu¹karci koji se penju po poslovnoj lestvici ponekad te¹ko mogu da prihvate da i oni mogu da postanu meta te vrste maltretiranja.
Maltretiraju vas na poslu

Prof. dr Filip Hadson, predstavnik Britanskog udru¾enja za psihoterapiju, obja¹njava da osoba koja verbalno maltretira druge po pravilu porièe da to èini. Izgovori su razni. Recimo: „Samo sam se ¹alio!“ ili „Samo sam davao sebi odu¹ka.“

- Verbalno zlostavljanje je podmukla pojava po¹to ga vinovnik lako porièe - ka¾e dr Hadson. - Ono èesto ne podrazumeva bombardovanje ¾rtve psovkama ili uvredama povi¹enim tonom; dovoljne su ironiène izjave u stilu „To nikada neæete uspeti da zavr¹ite“, ili „Bojim se da niste dorasli zadatku“. ©to je najgore, to se gotovo uvek èini pod pla¹tom brige i blagonaklonosti, bez otvorenog ruganja.

Meðutim, konstantno omalova¾avanje i potkopavanje autoriteta imaju poguban uticaj na samopouzdanje ¾rtve. Ona dolazi do zakljuèka da zaslu¾uje kritiku i da nije vredna poverenja kolega ili ¹efa. Osnovni razlog ispoljavanja verbalnog nasilja jeste ¾elja za moæi, obja¹njava psihoterapeut dr Sara Meklafri.

- Jedna osoba postaje sklona verbalnom zlostavljanju ako pomisli da je partner ili kolega nadmoæniji - ka¾e ona. - Na radnom mestu, zastra¹ivanje od strane saradnika lako se maskira kao „konstruktivna kritika“. Verbalni napadi se svakodnevno de¹avaju u mnogim kancelarijama, prodavnicama, klinikama... Ponekad je situacija toliko nepodno¹ljiva da je ¾rtva prisiljena da promeni posao.
I kod kuæe

D¾udi Nouks, specijalista za porodiènu terapiju, smatra da kao okidaè za verbalno zlostavljanje slu¾i nesigurnost nasilnika. Kad god se jedan èlan porodice pona¹a nasilno prema drugom, mo¾ete biti sigurni da na druge projektuje svoje nere¹ene probleme.

- Nevolja je u tome ¹to ¾rtva ne sagledava situaciju na taj naèin. Veoma je te¹ko trpeti stalnu kritiku, posebno kad vam je upuæuje neko ko vam je blizak. Recimo, supruga koja vas omalova¾ava ili kolega koji potcenjuje va¹e sposobnosti - ka¾e dr Nouks. - Ima mu¹karaca koje supruge konstantno poni¾avaju, govore im da su nesposobni da bilo ¹ta urade po kuæi, da nisu u stanju da se izbore za veæu platu na poslu, da nemaju ni trunke ukusa u oblaèenju, dok im ta¹te èesto prebacuju da intelektualno nisu dorasli njihovim lepim i pametnim kæerima. Èak i ako imate èeliène ¾ivce, va¹e samopo¹tovanje na kraju pada u vodu.
Izlaz iz zaèaranog kruga

Sreæom, psiholozi poruèuju da postoje naèini da se izvuèete iz tog zaèaranog kruga.

- Pogledajte dobro oko sebe. ©ta va¹i roðaci, prijatelji i kolege ka¾u o osobi koja vas maltretira? Najznaèajnija stvar je da shvatite da ste verbalno zlostavljani. To ne morate da trpite i morate da shvatite da za ono ¹to se de¹ava niste vi krivi - savetuje Sara Mekofri.

Dakle, kako da se izvuèete? Kad prihvatite da problem nije u vama, morate da vidite mo¾ete li da preduzmete konkretne korake. Na poslu treba da poènete od direktnog pretpostavljenog, ali ako vas ba¹ pretpostavljeni verbalno zlostavlja, obratite se vi¹oj instanci. Zakon je na va¹oj strani.
CDC/JS

    Prepoznajte maltretiranje

    Kako da prepoznate da ste verbalno maltretirani? Ako na dva ili vi¹e pitanja odgovorite pozitivno, i sami ste ¾rtva nasilja.

    - Da li je va¹ kolega (ili partner) sklon neisprovociranim izlivima besa i da li uvek u svakom sporu mora da bude u pravu?

    - Da li vam stavlja do znanja da uvek mora da bude glavni?

    - Da li koristi uvreðeno æutanje ili sarkastiène primedbe da bi vas „kaznio“?

    - Kad mu prebacite zbog takvog pona¹anja, da li porièe krivicu?

    - Da li se nasilnik oseæa ugro¾enim od osoba koje su vama bliske? Da li se trudi da vas posvaða s prijateljima, rodbinom...

    - Da li ste posle svaðe zbunjeni i da li se pitate niste li sami krivi?
    Suprotstavite se napasniku

    Kako èovek mo¾e da se bori protiv verbalnog nasilja? Evo saveta dr D¾udi Nouks, specijaliste za porodiènu terapiju.

    - Prihvatite èinjenicu da ste verbalno maltretirani, èak i ako druga osoba to porièe. Ako se oseæate inferiornim, ako ste stalno pod stresom ili vam se èak èini da æete da poludite, izlo¾eni ste verbalnom zlostavljanju.

    - Morate da shvatite da ne zaslu¾ujete da se bilo ko prema vama tako odnosi.

    - Ne preuzimajte na sebe odgovornost za zlostavljanje. To nije va¹a krivica.

    - Stavite nasilniku jasno do znanja da to vi¹e neæete da trpite i da æete da preduzmete odgovarajuæe korake. Svaki put kad vas ponizi, otvoreno mu na to uka¾ite.


blic