Treba li Kosovo da bude nezavisno?

Started by Bred, 24-07-2006, 12:05:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Pregovori na vrhu u Beèu
24. jul 2006. | 09:05 -> 13:35 | Izvor: B92, Beta 
Beè, Pri¹tina -- U Beèu traju pregovori o statusu Kosova izmeðu najvi¹ih delegacija Srbije i Kosova. Premijer Ko¹tunica u pauzi napustio zgradu.


Beè


U pauzi sastanka u Beèu, premijer Srbije Vojislav Ko¹tunica, zajedno sa svojim saradnicima, napustio je zgradu u kojoj se odr¾avaju razgovori, ¹to nije bilo planirano. Ono ¹to su novinari uspeli da dobiju, jeste izjava predsednika Srbije Borisa Tadiæa, koji je samo kazao da su u prepodnevnom delu Albanci tra¾ili ultimativnu nezavisnost i da ne pokazuju ¾elju da pregovaraju.

"Na¹a strana je do¹la da pregovara, a od Albanaca nismo dobili nikakve pojedinosti osim ultimativnog zahteva za nezavisno¹æu", kazao je predsednik Tadiæ.

Na jednoj strani stola su Boris Tadiæ i Vojislav Ko¹tunica i ministar inostranih poslova Vuk Dra¹koviæ, a na drugoj Fatmir Sejdiu i Agim Èeku. Sem specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija i njegovog zamenika Albera Roana, za pregovaraèkim stolom sede i izaslanici SAD i Evropske unije za pregovore Frenk Vizner i ©tefan Lene.

Vojislav Ko¹tunica je na pregovorima izjavio da Srbija neæe prihvatiti da na 15 odsto njene teritorije bude pravljena neka druga dr¾ava i pozvao je kosovsku delegaciju na kompromis o buduæem statusu Kosova. "Na¹ je èvrst stav da jednostavno treba zaboraviti pomisao da je za buduæi status Kosova i Metohije moguæe re¹enje suprotno evropskim standardima, strano evropskom iskustvu i protivno naèelima meðunarodnog prava", rekao je Ko¹tunica.

U svojoj pozdravnoj reèi na poèetku razgovora, kosovski predsednik Fatmir Sejdiu, kazao je da je nezavisnost "alfa i omega" svega. Nakon njega, govorili su i premijer Kosova Agim Èeku i lider opozicione DPK Ha¹im Taèi. On je govorio o tome kako bi Kosovo trebalo da bude ureðeno u svom buduæem statusu koji je potpuna nezavisnost. Ta bi dr¾ava saraðivala sa svim susedima, radila bi na stvaranju nacionalnog identiteta, ali imala bi svoje dr¾avne simbole koji bi odra¾avali graðanski identitet Kosova.

Zvaniènik Pakta za stabilnost jugoistoène Evrope Goran Svilanoviæ ocenio je u izjavi za B92 da ne treba oèekivati da æe danas u Beèu biti re¹eno bilo ¹ta. On je to obrazlo¾io èinjenicom da su i jedna i druga strana tvrde u dosada¹njim stavovima, odnosno da Beograd treba da odustane od ideje da se na teritoriji Srbije pravi neka nova dr¾ava, a Pri¹tina da je Kosovo veæ nezavisno od Srbije. "Mislim da su direktni razgovori organizovani kako bi meðunarodni predstavnici na kraju mogli da ka¾u da su sve probali. "Ne mogu da zamislim da æe bilo koja od dve strane promeniti svoj dosada¹nji tvrd stav", ka¾e Svilanoviæ.

Ahtisarijev zamenik Alber Roan navodi da meðunarodna zajednica ¾eli da re¹enje bude plod dogovora, ali da to prvenstveno zavisi od dve strane. "Ako takvo re¹enje ne bude moguæe, biæe obave¹ten generalni sekretar Ujedinjenih nacija, koji æe od posrednika u pregovorima dobiti mi¹ljenje kako bi pitanje Kosova moglo da se re¹i", ka¾e Roan.

Protesti u Pri¹tini

Kako iz Pri¹tine javlja Ismet Hajdari, èlanovi kosovskog pregovaraèkog tima su pred let u Beè navodili da je sastanak s delegacijom Srbije uvod u poslednju fazu pregovora. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da delegacija koju on vodi ima mandat i volju kosovskog naroda. "Izneæemo stav koji je veæ poznat. To je nezavisnost Kosova, i u tom pravcu æemo ponuditi viziju za buduænost Kosova i svih njegovih graðana", ka¾e Sejdiu. Lider opozicije Ha¹im Taèi rekao je da je kosovska delegacija èvrsta u ubeðenju da za Kosovo nema drugog re¹enja sem nezavisnosti. Predsednik partije ORA Veton Suroi ocenio je da u Beèu poèinje nova faza albansko-srpskih pregovora.

Dok kosovska pregovaraèka delegacija veruje da æe re¹enje statusa Kosova biti u korist ideje koju oni zastupaju, pokret Samoopredeljenje, na èijem je èelu biv¹i studentski lider Aljbin Kurti, zakazao je za 10.00 u Pri¹tini proteste protiv pregovora u Beèu. Prema Kurtiju, motivi za protest isti su kao i pre, a to je da nema pregovora sa Srbijom i da za Kosovo va¾i samo princip samoopredeljenja. "Politièari koji su otputovali za Beè spremni su da Kosovo poklone Srbiji", ka¾e Kurti.

Jako obezbeðenje

Kako javlja novinarka B92 Jelena Aleksiæ, oko palate u kojoj se pregovori odr¾avaju rasporeðene su jake snage obezbeðenja. Novinari su morali da stignu do palate èak sat i po pre poèetka sastanka, kako bi bile sprovedene sve neophodne mere kontrole. Interesovanje novinara mnogo je veæe nego za prethodne, tehnièke pregovore u Beèu, a procenjuje se da je prisutno izmeðu 30 i 50 ekipa.


Darker

Pa veæ je nezavisno, mislim, od Srbije...

vladimir

Ne.Ali, mene niko ni¹ta ne pita u vezi toga... :(

Coolgemini

Ova tema je toliko iscrpljena da vise nema sta da se kaze zaista...Kad se pogleda srazmernost naseg stanovnistva u odnosu na siptarsko stanovnistvo na Kosovu,ne znam ni sta bi nam znacila suverenost Kosova u okviru drzave... :roll: :roll:

zoe

Na tu temu itekako ima i treba sta da se kaze, ali i da se uradi! Zalosno je sto ovo pitanje uopste postoji! Samo cekam da neko jos pita treba li i Kragujevac da bude nezavistan! .grins.

Darker


Bred

Zoe, el ti to nesto na moj racun? Hm. Tema je otvorena povoodom pocetka pregovora o konacnom statusu Kosova. Ono sto jeste problem je sto je, po mom misljenju, neizvesnost gotovo neminovna I postavlja se pitanje sta biste vi radili u takvoj situaciji, da ste npr na Kostunicinom mestu. Ja ne bih imao pojma…Ustvari, podneo bih ostavku da taj teret odlucivanja I mozganja nemoram ja da odnesem, pogotovo sto je pitanje kako ce istorija oceniti bilo kakav ishod…

zoe

Au ljudi, nikoga ja ne prozivam! Sta vam je? Ja se slazem sa Vladimirom, a ono sto sam napisala je samo tuga sto smo kao zemlja dovedeni u situaciju u kojoj smo. Zapravo, razmisljam u istom pravcu kao i kad smo govorili o CG, ako se secate...

vladimir

Sada nam treba pametna glava i jedinstvo...

lijepa bosanka

da....Vladimire....jedinstvo.....koje nam vijekovima fali.....

Sla¾em se sa tobom da nas niko ne pita.....i voljela bih da se sve drugaèije de¹avalo i na Kosovu i u Bosni-moglo je......ali falila nam je sloga.....i zbog tog nedostatka gubimo ratove......zemlju....kuce....nestajemo polako sa ovih prostora.....
Ovo sve sa Kosovom je poèelo davno....jos poslije II svjetskog rata....kada je Broz branio da se Srbi vraæaju....kada je siptarima dao sva prava.....i sl. Koliki je to srbomrzac bio!!!!! Uni¹tio nas je kao naciju!!!!!!!!!

Evo sad sam u Srpskoj i rastu¾i me kada vidim kako se muslimani ovdje ¹epure....okupljaju se....dolaze i oni iz inostranstva......sve ih je vi¹e i vi¹e....

vladimir

A ¹to je najgore:kad bi mnoge Srbe pitao ko je najznaèajnija liènost u na¹oj istoriji, rekli bi Tito, i jo¹ bi molili Boga da se Tito vrati! :][

zoe


vladimir

Svako "Za¹to" ima svoje "Je*em li ga"!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
Zoe, car si! :wink:

Coolgemini

QuoteA ¹to je najgore:kad bi mnoge Srbe pitao ko je najznaèajnija liènost u na¹oj istoriji, rekli bi Tito, i jo¹ bi molili Boga da se Tito vrati!
..Da..to je stvarno strasno... :roll:...mene takvi ljudi fasciniraju svojim izjavama o neverovatno-uspesnoj i pritom zamisljeno-mocnoj licnosti druga Tita..coveku koji je na sve moguce nacine diktirao politiku koja je bila u neskladu sa srpskim stavom,uzdizao Hrvatsku populaciju i u nju ulagao maksimalna sredstva,krao tudje kredite i zaduzivao se,a posle te kredite davao ljudima i odatle ''za vreme Tita smo ziveli ko Bogovi..sve smo mogli da priustimo tada..''. :ohwell:.situacija kakva je sada na Kosovu,teska je posledica njegove socijalisticke ideologije i dopustanja siptarskog stanovnistva da se uveliko siri na tom delu teritorije :!..u sustini,sve je radio protiv Srba i jednom recju:Sredio nas je!! :/

Bred


U pravu si coolgemini. Dobrim socijalnim programom je maskirao sve ono lose, da ne kazem pogubno, sto je radio za vitalne srpske nacionalne interese. Interesuje me jedino to kako srpski predstavnici nisu mogli da predvide kakve sve opasnosti vrebaju od odluka koje su donesene povodom Kosova? Licno mislim da upravo najveca krivica za sve negativno sto nam se desavalo za vreme komunizma snose srpski predstavnici u Komunistickoj Partiji I na rukovodecim mestima.
No to je vec druga tema mada se delom dotice I Kosova