Sigurnost u saobracaju

Started by Ayrton Senna, 17-10-2007, 15:12:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

josefina87

Svasta se desava..Adonis je u pravu..Nikada ni ne mozes da znas sta ce ti se u trenutku desiti..Reagujes kako osetis u datom trenutku..Meni je malo ironicno to sto vozaci nesvesno uvek na neki nacin sebe brane tako da suvozaci uvek stradaju..Vozaci prodju kako tako,ali najcesce ostanu zivi sa velikom grizom savesti i pitanjima..Opet,oni su zivi,a jedan ili vise zivota se gase..Najgore mi je trenutno u svemu sto ljudi ne vode bar racuna o vezivanju,o stvarima koje su za njih i njihov zivot bitne..Na ulici se svasta desava,ali mozemo da se potrudimo da se bar pridrzavamo osnovnih pravila u saobracaju i savesno vozimo!

katarina

Kamioni su kod nas ocajno obelezeni! Pogotovo kao oni sa Kvantasha! Ako je isao brzo po magli, nije bilo teorije da vidi prikolicu! Velike su to brzine na otvorenim putevima, stvari se menjaju u sekundi!
Za potez od Arene do Autokomande nemam reci! Svaki dan vidjam neka nova "pravila"! Ovaj ne koristi mogavac, ovom ne radi stop svetlo, onaj vozi zutom trakom, cak i iza onih crvenih stubica...sve to gledam da zaobidjem, da me neko ne strefi i pri tom se molim da onaj iza mene ukoci na vreme! Haos! Ljudi nekako drcno i nervozno voze za moj ukus!

Ayrton Senna

Da se nadove¾em na va¹u prièu. Taèno je da su uslovi za vo¾nju poslednjih godina sve lo¹iji, prvenstveno je obuka lo¹a, pa razni tatini i mamini sinovi dobijaju dozvolu 'preko veza i vezica', pritom neznaju ni da voze, a jo¹ manje da se snalaze u saobraæaju. Ako i znaju da voze to je kaubojska vo¾nja, nauèena na nekom parkingu ili slobodnom mestu bez potrebne obuke i znanja. Ja pa ja, ja sam prvi, imam jak i brz auto, mogu to....
E tako to kreæe, date klincu od 18 god. auto koji ima 100-150 konja, startan, brz, a oni puni adranalina i deèaèkih snova za brzom vo¾njom lako pritiskaju pedalu gasa, startuju, seku putanju drugima i bum!? Na kraju èovek, ni kriv ni du¾an, ima prednost, dok mu neko neiskusan, mlad, i moram reæi glup, ne izleti, pokupi ga i pitanje je ko æe tu izvuæi ¾ivu glavu. Generalno, to je veliki i na¹, ali i Svetski problem. Meðutim, oni su davno izmislili trkaèke staze, pa ako ti je do brze vo¾nje i adrenalina, plati pa se vozi i lupaj po stazi do mile volje, dokle ti auto i benzin u rezervoaru izdr¾e. Dodu¹e, kod nas postoje karting staze, ali Srpski, malo je to vozilo za nas. Izvinjavam se za OFF, ali samo da upotpunim va¹a mi¹ljenja.

©to se tièe udesa u kojem je poginuo To¹e, prosto mi je neverovatno da niko u automobilu nije mislio na sigurnost, i nije vezao pojas. To je poprilièno NEODGOVORNO. Iako pojasevi nisu neki faktor sigurnosti, za¹to bi zakonom bili propisani?

Air-Bag, nova tehnologija koja je uvedena da bi se smanjio broj povreda prilikom sudara. Ljudi, airbeg nije svemoæan, neæe vas sigurno spasiti, veæ je tu da ubla¾i povrede, prvenstveno od udarca o ¹oferku ili konzolu, ali i kod prskanja razbijenog stakla, koje pravi posekotine na ko¾i, samo pravi barijeru, zaklon.

Ako se airbegovi nisu otvorili, a niko i nije bio vezan, hm..... Tu ne¹to nije bilo kako treba.
Znam da su poslednjih godina raðena ispitivanja, a rezultati su upozoravajuæi. U sluèaju udara, ako niste vezani, a otvori se airbeg, u 70-90 posto sluèajeva dolazilo je do gu¹enja!

Dakle, trenutno ostaje da se ispita automobil, ali ne mogu da verujem da se airbegovi nisu otvorili usled takve siline udarca. Pretpostavljam da je tim udarom u prikolicu(bolje reæi podvlaèenjem pod istu), do¹lo do o¹teæenja, jo¹ gore uni¹tenja centralne jedinice, koja je mozak dana¹njih automobila.

Inaèe VW Touareg je na ispitu sigurnosti progla¹en za jedan od najbezbednijih automobila na svetu(¹to ovde nije bio sluèaj)!

Vozaèi, samo pamet u glavu, oprez, 'èetvere oèi' ¹to ka¾e na¹ narod, i bez ¾urbe. Kod nas je jedini put planiran za brzu vo¾nju autoput i to do brzine 120km/h. A i to je previ¹e opasna brzina ako gledamo kvalitet na¹ih puteva.

AquArius

Nemojte vise pricati o bezbednosti u saobracaju!!
Covek je poginuo i nikakva prica o vazdusnim jastucima i nedovoljnoj obuci ga nece vratiti.

Drago mi je sto vas je sve nateralo da se zamislite, ali imajte razumevanja.

katarina

Ma i pitanje je poreklo automobila! Necu da nagadjam puno,ali danas se svasta prodaje, od 2 prave jedan auto, i posle cujem: Mechki otpao tochak! Pa kako i ne bi! Prednji trat do soferke od jednog, a kabina i gepek od drugog audija! A oba dozivela udarac samo sa razlicitih strana.Izgleda ko da je pravi! Ja videla. Zvucim ko neka baba, ali i meni je jako cudno sto se airbag nije otvorio!

Izvini Aq, preko moba sam, nisam videla tvoje upozorenje.

josefina87

Zar nisam ovde negde procitala izvestaj da nisu bili vezani...Air-bag se ne otvara ako pojass nije vezan,sto bi bilo objasnjenje na pitanje "savrsenosti"... :ohwell:

pig_am_am

e pa to treba! bravo! zadnja svetla na kamionu se ne vide. ljudi moji,svojim ocima sam videla da nisam videla kamion. :> mislim,nije smesno. :>

jadni covek taj vozac... da je tose bio vozac a ovaj poginuo, bilo bi tako sve obrnuto 180 stepeni. zamena "sveca" i "najgoreg neprijatelja naroda" :roll:.

a ti ljudi da mogu da se obrate jedan drugome,verovatno bi oprostili sve. a narodu bi rekli: "pustite nas na miru piiiip piii piiiiiip"

ko da im nije dovoljno njihove nesrece,jos samo narod ovakav kakav je fali. :namcor

...da....svetla,svetla....

Smrda

Voznja je tako nepredviva stvar,
a ujedno zahtea maximalnu odgovornost...
i na zalos ne zavisi samo od vozaca,ma koliko bi oprezan...
jer nikad ne znas ko ti ide u susret..
kao sto bi moja majka meni rekla kad sam poozila i dobila kola da vozim:"Pazi,auto je oruzje...kojim ne vladas samo ti"
sto u neku ruku i jeste tako..

Bred

ma apsolutno o svemu mora da se misli kad se sedne za volan-a pesaci su mi najveca briga kao i biciklisti-moras da razmisljas dal nije pijan ili gluv pa ne cuje kad mu sviras a najvise se grozim kad neko ih neko obilazi na 50 cm od njih. Meni je instruktor rekao da kad pesake obilazim uvek idem sto vise levo, nikad se ne zna. Onda kad se vozi NI ZA TRENUTAK se ne sme okretati ni spustati glava sa puta, makar to bilo i na sekund, znam ljude koji su tako stradali a to je nepaznja vozaca  :batina
Takodje kada se prolazi kroz naseljeno mesto, mora se voditi racuna da i iza kola/kamiona/traktora i druge masinerije parkirane tik uz put moze da bude neko, deca se tako igraju... ma totalno o svemu se mora voditi racuna i biti oprezan ! :!

pig_am_am

a kako ti,bred,vozis na nbg-u? ja moram da skrenem pogled na trenutak,da bih proverila mrtvi ugao... a?
ne,interesuje me,nista lose ne mislim.

(...i ne samo na nbg-u...) :wink:

Ayrton Senna

Kad veæ pomenu Bredli, po pravilu kada zaobilazi¹ parkirano vozilo ili pe¹ake sa desne ili leve strane(zavisi gde vozi¹), mora¹ biti udaljen minimum 100cm, a i vi¹e ako si u moguænosti.
Ali, ja kao da stvarno vozim formulu ili reli, mimoila¾enja takvog tipa èesto prolazim sa svega nekoliko -cm- od ivice retrovizora, pa sam èesto u autu imao viku i spontane reakcije(pazi....... i sl.). Nije dobro, ali se poslednje vreme trudim da sve to popravim, jer nikad nemo¾e¹ predvideti kada æe pe¹ak promeniti putanju ili neko otvoriti vrata na autu koji obilazi¹, a onda nema koèenja!

Pigi, Novi Beograd nije previ¹e komplikovan za vo¾nju, ima puno ¹irokih bulevara, pa ako pazi¹ i na vreme radi¹ prestrojavanja u traku kojom ¾eli¹ da nastavi¹, snaæi æes se. Ali problem su drugi automobili i njihovi vozaèi koji jure, pa prilikom prestrojavanja i skretanja mora¹ dobro da otvori¹ oèi. To je rutina koja se vremenom stièe, ali moj savet je da se u takvim sluèajevima uvek unapred odluèi¹, pa prati¹ saobraæaj i naðe¹ trenutak kad mo¾e¹ da izvr¹i¹ odreðenu radnju.

pig_am_am

ma,glupa sam... vozim ja po nbg-u (i samo tu i u zemunu),ali svaki savet mi jeste dobrodosao,zato ti hvala  :happy:
nego,bred rece da ti svakog trnutka pogled mora biti na putu,a ja bogami bacam svoj i na zadnje bocno staklo (zbog mrtvog ugla),bas to,kad se prestrojavam.
a on je verovatno mislio da ne skreces pogled ni na sta drugo sto nije saobracaj.

Bred

pa i cinjenica je da nam je saobracajna kultura na jako niskom nivou. I vozaci, NA VREME ukljucite POKAZIVAC PRAVCA tj zmigavac  :wink:

upravo to svinjo  :wink:

Ayrton Senna

Pa sad.............

Ako vidi¹ ne¹to zanimljivo pored puta, okrene¹ glavu, a ispred neko krene da koèi, onda sreæno ti bilo zaustavljanje!
©alim se!

Prilikom vo¾nje, uvek se prati saobraæaj ispred vozila, ali isto tako i iza vozila. Zato i slu¾i retrovizor u kabini, mada ne uvek isto kod svih. Mora¹ biti svesna ¹ta se dogaða ispred, ali isto tako i iza tebe, zato uvek odvoji sekundu pa pogledaj u retrovizor, srednji ili spoljni, biæe ti lak¹e da pripremi¹ refleks za reakciju. A zna¹ i ko te prati!

katarina

Ovo mozda ne spada u sigurnost u saobracaju vec u kulturu. Retko nekog mrzim, al MRZIM VOZACE koji mnogo koriste sirenu! Postoji toliko drugih nacina da se skrene paznja na nesto! Izbegavam da je koristim.
Druga stvar koju obavezno praktikujem je "noga na kocnici" i smanjenje brzine kad prolazim pored stanice na kojoj stoji autobus. Imam fobiju od ljudi koji uvek zure pa istrcavaju iza busa.