Mala auto-¹kola

Started by Ayrton Senna, 31-10-2007, 20:18:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Ayrton Senna

Po¹tovane koleginice i kolege,

Forum odns. sada portal 'FARMACEUTI' obiluje razlièitim temama, tako da dodjoh do ideje(ne suvi¹e te¹ko) da i ja zapoènem jednu temu, temu o saobraæaju, jer smo svi uèesnici u istom svakoga dana. Kada god kroèimo nogom na asfalt ispred zgrade ili kuæe u kojoj stanujemo, pr. krenemo na fakultet, postajemo uèesnik u saobraæaju, bilo kao pe¹ak ili vozaè.

Usko povezana sa saobraæajem je tema obuke novih vozaèa, pa tako re¹ih da i mi na ovom forumu(portalu) dobijemo auto-¹kolu.
Postadoh instruktor.

"Vo¾nja nije pravo veæ privilegija"
Tako je nekad bilo, danas je to veæ pravo svakog od nas, ali se nesme zloupotrebiti. Pa i na svakom konkursu za posao pored kvalifikacija, poznavanja rada na raèunaru i znanja stranog jezika, uglavnom se tra¾i posedovanje vozaèke dozvole B kategorije.

Svi èekamo novi zakon o saobraæaju koji, konaèno, stupa na snagu Januara 2008. Po tom zakonu, kazne æe biti rigoroznije,  kao i osnovna obuka za vo¾nju, koja æe umesto dosada¹njih 2-3 meseca, trajati 6 meseci sa odgovarajuæim ogranièenjima. Ogranièenja se odnose na vozaèe koji dobiju dozvolu, i to da prve dve godine dozvolu imaju uslovno, mogu da voze samo u prisustvu osobe koja ima vozaèku dozvolu du¾e od 2 god. a zabranjeno im je da upravljaju vozilom od 22-7h ujutru(nema noæne vo¾nje). Tek nakon ovog perioda, ako nemaju veæih prekr¹aja, dobijaju stalnu dozvolu. Ovo izgleda stra¹no sada, ali kada se zavr¹i obuka i probni period, dobiæemo bolje i sigurnije vozaèe.
Za ostale vozaèe uvode se kazneni poeni za prekr¹aje, pa kad sakupite 18 negativnih poena, I i II put idete ponovo na obuku, kad III put sakupite 18 poena dozvolu gubite trajno, usput mo¾da i auto. Inaèe, negativni poeni traju 2 god. od datuma upisivanja, pa vodite raèuna da tokom te dve godine nepravite nove prekr¹aje. Videæemo kako æe funkcionisati.

Trudiæu se da u temi dajem savete, kako kolegama koji jo¹ uvek nemaju dozvolu, mladim a isto tako i iskusnijim vozaèima, da sve malo podsetim na dane obuke testovima za vo¾nju, koje su neki davno neki skoro polo¾ili, pona¹anju u vo¾nji, znaèenje saobraæajnih znakova(vrlo va¾no!!!), kao i nekim korisnim informacijama o automobilima, novim tehnièkim dostignuæima u autoindustriji, kao i uop¹teno saveti oko odr¾avanja automobila.

Biæe i zanimljivo i dosadno, na vama je da ocenite temu, ali uloga je prvenstveno edukativna i savetodavna, za svakog od nas. Statistika nam ne ide u prilog, jer kako sam veæ napisao, saobraæajne nesreæe odnesu najveæi broj ¾ivota u svetu. Zbog toga je potrebno da se naoru¾amo i znanjem i strpljenjem pre svega kada sednemo u auto i ukljuèimo se u saobraæaj. Isto va¾i i za pe¹ake.

Za sada, hajde da mi obnovimo neke osnovne stvari, da se lepo pripremimo za buduæi zakon, i da budemo ¹to bolji uèesnici u saobraæaju.

Uskoro æu postaviti testove za vo¾nju, a do tada, pitajte ako vam ne¹to nije jasno ili imate neku dilemu oko vo¾nje.

 


katarina

Evo ja cu prva!
Nedavno sam se kladila. Polemika je bila oko toga da li se pravila na autoputu U GRADU razlikuju od pravila na autoputu VAN GRADA(naseljenog mesta)?
Konkretno pitanje: Da li se PRETICANJEM smatra br¾a voznja desnom trakom u odnosu na vozilo koje se krece levom trakom, ako se obavlja na autoputu U GRADU?
Imala sam neko slicno pitanje na testu i bas mi je ostalo urezano. Ja sam tvrdila da to nije preticanje(bar ne ono standardno koje je pozeljno na otvorenim putevima, kada leva traka sluzi iskljucivo za preticanje).
Uhhh, nadam se da me razumes.

Ayrton Senna

#2
Uhhh, evo ovako.
Maksimalna brzina se na autoputu u gradu razlikuje od maksimalne brzine van grada. U gradu, ogranièenje na autoputu iznosi 80km/h, van grada iznosi 120km/h. i to najvi¹e zato ¹to je obim saobraæaja na delu autoputa koji prolazi kroz grad veæi, pa kad se zapu¹i Gazela, vozi¹ u koloni jedva 40. Dakle, iako autoput prolazi kroz grad, primenjuju se ogranièenja koja va¾e za naseljeno mesto(po¹to je autoput ograðen!? brzina je veæa od 50-60km/h).

Svako obila¾enje sporijeg vozila koje se kreæe u istom pravcu, smatra se preticanjem. Pravilo za vo¾nju na autoputu kod nas ka¾e da je leva traka uvek slobodna za preticanje odns. omoguæava se prolaz automobilima koji se kreæu veæom brzinom. Zbog toga se na autoputu posle svakog preticanja vraæa¹ u desnu traku.
Kada se u levoj traci nalazi sporije vozilo(nepravilno), a uslovi na putu su takvi da nemo¾e¹ da najpre upozori¹(ablendovanje) sporije vozilo ispred da se ukloni, onda koristi¹ desnu traku za preticanje, ako ima¹ prostora, i ako se i u toj traci ispred ne nalazi sporije vozilo, da bi mogla nesmetano da izvr¹i¹ radnju i nikog ne ugrozi¹.
Obila¾enje sporijeg vozila desnom trakom smatra se preticanjem, mada nepravilnim.

Pitanje na testu je samo trik, jer je potpuno nelogièno. Nadam se da æe¹ razumeti odgovor.

mikele

Quote from: Ayrton Senna on 31-10-2007, 22:18:33
Svako obilaženje sporijeg vozila koje se kreće u istom pravcu, smatra se preticanjem. Pravilo za vožnju na autoputu kod nas kaže da je leva traka uvek slobodna za preticanje odns. omogućava se prolaz automobilima koji se kreću većom brzinom. Zbog toga se na autoputu posle svakog preticanja vraćaš u desnu traku.
Ово си требао да болдираш јер се тога код нас нико не придржава.Људи се возе левом траком аутопута као да су на булевару.Значи,хоћеш да претекнеш некога,идеш у леву траку,претекнеш га и враћаш се у десну и тако стално.Али ово је за другу тему.
А што се тиче конкретно питања,Сена је 100% у праву јер претицање са десне стране није дозвољено ни под којим условима,било да је у питању аутопут у или ван града,али у неку руку јесте претицање.И по некада зна да буде јако опасно јер маса људи нема навику да гледа у десни ретровизор када се враћа у десну траку аутопута.

katarina

Znaci ja sam izgubila opkladu po vama?

Morala sam da idem u podrum po svoj prirucnik iz voznje. Samo da se zna  :namcor

U podnaslovu PRETICANJE sam nasla sledece: NE SMATRA SE PRETICANJEM brze kretanje vozila u jednoj traci od kretanja na drugoj traci, i to na gradskim putevima sa vise saobracajnih traka za jedan smer kretanja vozila.

_d.0.t_

#5
trake na autoputu kroz grad su ravnopravne.
nema brzhe ili sporije.
preticanje s desne strane ni u ludilu.
sad... shto se niko toga ne pridrzhava, jbg.

Ayrton Senna

Priruènik ima jednu definiciju, meðutim u praksi, kada dve trake idu u istom smeru, LEVA je uvek ostavljena za br¾e kretanje. Barem sam ja imao takvo iskustvo i na delu autoputa koji prolazi kroz grad, i na otvorenom putu izmeðu BG-a i Ostru¾nice. Pa zamisli da tim  putem svako vozilo na levoj i desnoj traci zadr¾ava svoju brzinu i putanju, da bi se br¾e kretao morao bi da pretièe¹ cik-cak. A to je veæ ozbiljniji problem koji se i viða svakodnevno, pogotovu na delu autoputa na Novom Beogradu(spomenuti BMW-i i d¾ipovi), ali tu je mnogo veæi problem obim saobraæaja, nego nepo¹tovanje pravila.

Evo jednog pitanja sa testa, da vidim kakvi æe biti odgovori:

(http://www.imagehosting.com)

1. Putnicki automobil ukljucuje se u saobracaj:

a) propisno
b) nepropisno, jer je obavezan da propusti teretni automobil
c) propisno, ukoliko ne ometa kretanje motocikla

________________________________________________________________
   
2. Motocikl se krece:

a) propisno, uz razdelnu liniju obelezenu na kolovozu
b) nepropisno
c) propisno, ukoliko se krece najvecom dozvoljenom brzinom   

_d.0.t_


tarantulica

Da li u kru¾nom toku, npr. na Slaviji, kad hoæu da skrenem u prvu desnu ulicu u odnosu na onu kojom dolazim, treba da obiðem ceo krug, pa tek onda da skrenem ili mogu da vozim desnom trakom i odmah uðem u prvu desnu ulicu?  :hmm

pig_am_am


Ayrton Senna

Kru¾ni tok, veèna dilema!

Po¹to je saobraæaj na kru¾nom toku Slavija odreðen i saobraæajnim znacima, vodi raèuna sa koje strane dolazi¹, da li ima¹ prednost. Nema potrebe da obilazi¹ pun krug ako skreæe¹ odmah na sledeæem izlazu, veæ kako si rekla, dr¾i¹ se desne trake, daje¹ svetlosni znak i skreæe¹.
A ako uðe¹ u unutra¹nju traku, vrteæe¹ se jo¹ nekoliko krugova dok naðe¹ izlaz, tako da izbegavaj unutra¹nju traku, ona slu¾i za saobraæaj koji zaobilazi skoro pun krug na kru¾nom toku.
Nadam se da me razume¹.  :hm

Al-Jasmina

B i b

:>
ajde koji su odgovori i why?

Masha

Tarantulica je pomenula kruzni tok na Slaviji. Ja sam, jednom prilikom isla niz Beogradsku ka Slaviji. Treba da udjem u Srpskih vladara, znaci, kad dodjem do kraja Beogradske to je prva na desno. Ja sam tako i uradila i cim sam skrenula cika policajac me je zaustavio i rekao da sam trebala da obidjem pun krug da bih usla u Srpskih vladara. Rece on meni da zna da je tako lakse, ali da je ovo prpois koji sam verovatno propustila da nacuim na casovima voznje. Ko je tu bio lud, a ko zbunjen pojma nemam.

shumshi

E Masho i meni se to desilo...

pitao me je, da li znate da ste napravili prekrsaj...
ja: pa sada kada ste me zaustavili, saznala sam...  :happy:
on: nemojte to vise da radite, dovidjena, prijatno!  :wave:

i tako se ja sada vozim u krug, a nemam pojma zasto  :hmm

katarina

Na toj raskrsnici ima strelica za obavezno pravo cini mi se, ili ima zabrana za skretanje desno, nesto od ta dva...moram priznati da se i ja tu nekad napravim luda...

Moj odgovor je B/B. Mada u praksi sam malo vise bezobraznija pa bih uletela pre kamiona, ako ocenim da mogu.