Mala auto-¹kola

Started by Ayrton Senna, 31-10-2007, 20:18:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

pig_am_am

instruktore...ma znam da je raspust... :>

donela sam ti fotku da ti pokazem svoj prvi auto  :>

Ayrton Senna

#481
ABECEDA SIGURNE VO®NJE


Razvojem tehnike krajem 20-tog veka, do¹lo je do znaèajnih uvoðenja mnogih tehnièkih dostignuæa u oblast auto-industrije. Tako su automobili, nekad kompleksni sklopovi mehanike, hidraulike i krute ¹asije postali jo¹ kompleksniji proizvodi uvoðenjem elektronike kao osnovne opreme. Meðutim, pozitivan uticaj elektronike doveo je do razvoja razlièitih sistema pasivne i aktivne bezbednosti u automobilima. Zato, imam nameru da vam predstavim neke osnovne, i danas nephodne (vrlo po¾eljne) elektronske sisteme u automobilima, kao i da vam pribli¾im samu tehniku njihovog funkcionisanja i doprinosa bezbednosti savremenih automobila.

Svi dana¹nji automobili imaju ugraðen raèunar koji kordinira rad motora i ostale mehanike, hidraulike, i naravno elektronike. Mala crna kutija danas predstavlja mozak svakog savremenog automobila, koji kontroli¹e i kordinira svim funkcijama u automobilu. Pri tome, jedna od najva¾nijih zadu¾enja centralne jedinice jeste da aktivira razlièite elektronske sisteme pasivne bezbednosti u cilju sigurne vo¾nje i ispravljanja vozaèkih gre¹eka.

ABS, ESP, ASR, TSR, EDC, DSC, PSM, PTM.....
Mnogo je ovakvih troslovnih skraæenica kojima se navode elktronski sistemi pasivne i aktivne bezbednosti koje automobil poseduje, a njihovo znaèenje i funkciju poznaje vrlo mali broj ljudi. U cilju edukacije (pa auto-¹kola to i treba da radi), predstaviæu vam nekoliko osnovnih sistema koji dana¹nji automobil mora, odns. kod nas je po¾eljno da poseduje, jer svaki od njih ko¹ta...

Tri vrlo va¾na sistema koja preporuèujem da automobil poseduje su:
ABS – sistem protiv blokiranja koènica
ESP – sistem kontrole stabilnosti
ASR – sistem kontrole proklizavanja pogonskih toèkova (kontrola trakcije)

Sledi prièa o jednom sistemu koji se kod svih proizvoðaèa isto obele¾ava, pa nema zabune oko njegovog znaèenja.

ABS - sistem koji ¾ivot znaèi

ABS je skraæenica za Anti-lock Braking System, ¹to u prevodu znaèi – sistem protiv blokiranja koènica. Radi se o elektronskom sistemu koji uz pomoæ senzora pomno prati ¹ta se de¹ava sa kontaktom pneumatik – podloga i shodno tome da li dolazi do pojave uslova za blokiranje koènica, kontroli¹e i upravlja njihovim radom i pona¹anjem.

Za¹to je bitno da ne doðe do blokade toèkova prilikom koèenja, odnosno dok vozilo ima tendenciju nastavljanja kretanja usled inercije? Menjanje pravca kretanja vozila je moguæe samo dok se upravljaèki toèkovi okreæu. Ako su toèkovi blokirani okretanje volana je bez rezultata, i vozaè gubi kontrolu nad vozilom. Dakle, konaèni cilj je zadr¾avanje ¾eljenog pravca kretanja prilikom koèenja i bezbedno zaustavljanje vozila.

Istorijat ABS-a

Kompanija TELDIX GmbH je 1964. godine uz finansijsku podr¹ku Boscha, uspela da konstrui¹e sistem ABS 1 – koji je uspe¹no spreèavao blokiranje toèkova i samim tim uspevao da zadr¾i upravljivost vozila.

Mercedes prvi, 1978. godine, poèinje sa serijskom proizvodnjom sistema ABS-2. Prvi model koji je imao èast da poseduje ovu poslednju reè tehnike bila je Mercedesova presti¾na serija – S, ali se za njega doplaæivalo, odnosno bio je na dugaèkom spisku dodatne opreme. Nakon toga i BMW u svoju seriju 7 takoðe uvr¹tava sistem ABS na listu dodatne opreme. Ubrzo, svi veæi proizvoðaèi automobila koji su ne¹to znaèili u svetskim okvirima polako poèinju sa ugradnjom ABS-a u svoje modele, u poèetku takoðe pre svega kao dodatnu opremu, a kasnije i kao serijsku.

Kako radi?

Anti-lock Braking System se sastoji od hidraulièkog modulatora (regulacionog ventila) sa upravljaèkom elektronikom (centralnom jedinicom) i senzora na toèkovima. Funkcioni¹e tako ¹to senzori na toèkovima konstantno prikupljaju informacije o jaèini koèenja. Kada je koèenje toliko intenzivno da mo¾e doæi do blokiranja toèka, procesor u centralnoj elektronskoj jedinici ¹alje informaciju hidraulièkom sistemu koji otvara elektromagnetne ventile. Ovim se smanjuje pritisak ulja u hidraulièkom sistemu, a sami tim i sila na koèionim oblogama. Èim doðe do ponovnog okretanja toèka, senzor ¹alje tu informaciju procesoru, koji hidraulièkom sistemu ¹alje povratnu informaciju da zatvori elektromagnetne ventile i time ponovo maksimalno obnovi silu koèenja, sve dok ne doðe do ponovnog blokiranja toèka.

Sistemi su prilagoðeni da ¹to vi¹e puta u jedinici vremena ponavljaju operaciju menjanja pritiska u koèionom vodu kako bi toèak tokom jednog punog kruga okretanja nekoliko puta bio blokiran i odblokiran. Rad sistema se manifestuje kao pulsiranje pedale koènice ¹to bi trebalo svi vozaèi da znaju kako se u kritiènom trenutku ne bi zbunili, i eventualno popustili pritisak na pedalu !

Dakle, u kritiènim situacijama treba pritisnuti pedalu svom silinom, a za ostalo æe se pobrinuti elektronika.I naravno, motati volan u cilju izbegavanja prepreka!!!

Nedavno uvedeni novi sistemi ABS-a u presti¾na vozila elimini¹u pulsiranje pedale koènice, ali je za sada takav broj automobila mali.

U prevodu, ABS se aktivira u poslednjem trenutku pred proklizavanje, tako da nema potrebe za doziranim koèenjem, ¹to najvi¹e poma¾e mladim vozaèima. Nedovoljno iskusni vozaèi danas uz pomoæ ABS-a mogu da koèe izuzetno o¹tro, a da im pri tome bezbednost vo¾nje nije ugro¾ena kao ¹to je to sluèaj sa vozilima bez ABS-a. Na klizavoj podlozi, ki¹i, snegu i ledu, ABS je od neprocenjive pomoæi, jer se i iskusnim vozaèima de¹ava da automobil proklizava. Koliko to mo¾e biti opasno, nije potrebno posebno nagla¹avati.

Kako se pona¹a vozilo sa ABS-om

Mnogi misle da modeli vozila sa ABS-om automatski imaju kraæi zaustavni put, ¹to je netaèno. Naime, du¾ina koèenja je produ¾ena, kao i sam zaustavni put, èak i za 5-6%, u odnosu na isti automobil bez ABS-a, mereno u idealnim uslovima. Ali, idealni uslovi (suv i dobar put) su situacija kada se va¹ ABS ureðaj nikada neæe aktivirati, sem ako je neispravan.

Savet za vozaèe zastarelih vozila - morate uve¾bati izbegavanje prepreke prilikom o¹trog koèenja sa kratkim i odluènim popu¹tanjem koènice, a zatim opet sna¾nim pritiskom na nju. Ovu stakato tehniku koèenja ne treba primenjivati kada je kolovoz suv i temperatura iznad nule sa pneumaticima za sva godi¹nja doba ili letnjim, jer je po¾eljno, da ako nema potrebe za menjanjem pravca, se toèkovi blokiraju. Tada raste temperatura gazeæeg sloja pneumatika u kontaktu sa asfaltom, ¹to za posledicu ima kraæi zaustavni put. U sluèaju da na toèkovima imate zimske pneumatike ovo pravilo neva¾i, jer se oni lako pregreju, a tada je zaustavni put du¾i.

Dakle, ako kupujete novi ili polovni automobil, prvo proverite da li ima ABS, pa tek onda sve ostalo, jer je va¹ ¾ivot na prvom mestu!


(Automehanika)

Ayrton Senna

Test br. 4

Otvaram novi ciklus pitanja kviza male auto-¹kole. Pravila ostaju ista, dakle, boduje se svaki taèan odgovor. Bonus za najbr¾i taèan odgovor i dalje va¾i. Zato, pa¾ljivo proèitajte ponuðene odgovore.


(http://www.imagehosting.com)

1. Vozaè koji se ukljuèuje u saobraæaj vo¾njom unazad, po¹to mu je vidik zaklonjen, du¾an je da:

a) postavi lice koje æe omoguæiti bezbedan izlazak na put;
b) upotrebi zvuèni znak upozorenja;
c) podesi brzinu pe¹aèkom hodu.
____________________________________________________________________________________

2. Vozilo se propisno ukljuèuje u saobraæaj u situaciji na istoj slici, ako se kreæe putanjom koja je oznaèena:

a) brojem 1;
b) brojem 2;
c) bilo brojem 1 ili brojem 2.

pig_am_am


Bla_bla_blaaaa

#484
  taman htedoh da kazem da se raspust oduzio...


a
a

instruktore opusteno...nista ne skodi sto je duzi raspust ;)       

SLATKIS

a
a


valjda mogu da se ukljuèim

Ayrton Senna

[off]izvinjavam se, ali je celokupna situacija malo uticala[/off]  :ohwell:

Va¾no je da sada nastavljamo, a uskoro æu potra¾iti neke informacije o novom zakonu o saobraæaju.

Naravno SLATKIS !

BK


Wiseguy


AquArius

welcome back Senno od Kvizova

a
a

Cecilly

Hocu i ja da se ukljucim!
Pocela sam sa casovima, pa mi ovo dobro dodje!  :happy:

a
a

tarantulica

1. a
2. ne vidim sliku  a005
Mada, javlja mi se da je taèan odgovor pod a  :shy:

Ayrton Senna

Do¹lo je do nekih problema na imagehosting-u, zbog èega je i slika nestala.
Trebalo bi da se ubrzo re¹i problem, pa æu postaviti drugo pitanje.

Ayrton Senna

Taèni odgovori:

1. a)
2. a)


Rezultati:

1. pig_am_am   6 poena
2. Bla_bla_blaaaa*   4 poena
SLATKIS   4 poena
BK   4 poena
Wiseguy   4 poena
AquArius   4 poena
Cecilly   4 poena
tarantulica   4 poena


Opet tehnièki problemi. Nadam se da ih uskoro neæe biti.
Odgovorite na sledeæa pitanja:

(http://img143.nono9.us/my.php?image=x1zk8.gif)

3. Putnièki automobil, u situaciji prikazanoj na slici:

a) ima prvenstvo prolaza u odnosu na teretni automobil;
b) du¾an je da propusti teretni automobil;
c) obavezan je da se zaustavi ispred ukr¹tanja sa putem na kome se saobracaj odvija u oba smera.
__________________________________________________________________________________________

4. Teretni automobil kreæe se, u situaciji prikazanoj na slici:

a) propisno;
b) nepropisno;
c) propisno, ali je vozaè obavezan pri skretanju da obrati pa¾nju na putnièki automobil.

pig_am_am

#494
c
b

[off] od koga sad da prepisujem kad sam sama na casu?[/off] :roll: