Mala auto-¹kola

Started by Ayrton Senna, 31-10-2007, 20:18:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

shumshi

Quote from: mikele on 02-11-2007, 10:28:27
Што се тиче кружног тока и Славије,забрањено је скретање десно из Београдске улице и то је потпуно уреду.Јесте да је мало глупо да се вртиш један круг без преке потребе,али чим ти изађеш из Београдске,ти си у кружном току и мораш да направиш пун круг(има онај знак за кружни ток,што значи да само у том правцу можеш да се крећеш) како би се искључио у улицу Краља Милана(или ти Српских владара).

Ne svidja mi se ovo tvoje objasnjenje  :K

Evo recimo, kruzni tok kod opstine Novi Beograd...ides iz Omladinskih brigada i hoces u grad, to znaci da bi morao da se vrtis ceo krug, jer si kako ti kazes u kruznom toku...a nije tako  :hmm

Ovo sto kaze AS je ok, za saobracajne znake...jer znak za zabranjeno skretanje sada postoji (pre ga nije bilo), ali zasto su to tako odredili nemam pojma, i bas me zanima  :hm...kao da je malo krkljanca na Slaviji


mikele

#31
Па не свиђа се ни мени,али је тако. :wink:
И ниси дала добар пример јер тај пример који ти наводиш је доста другачији.Када идеш из Омладинских бригада,ти улазиш у кружни ток,па се искључујеш у прву десно(то је као да идеш из Београдске,улазиш у кружни ток и искључујеш се у Немањину),док пример са Славијом и Београдском је другачији.Јер ако би из Београдске скренуо одмах у Српских владара,ти ниси ни ушла у кружни ток,а морала си јер имаш знак (http://nono9.us)(цитат у вези овог знака:znakovi "obavezno obila¾enje s desne strane", "obavezno obila¾enje s lijeve strane" i "kru¾ni tok saobraæaja", oznaèavaju kolovoz, odnosno dio kolovoza kojim se vozila moraju kretati prilikom obila¾enja pje¹aèkih ostrva, ostva za usmjeravanje saobraæaja i drugih objekata na kolovozu.)
Ево још један пример:аутокоманда,када из Булевара ЈНА скренеш одмах у Војводе Степе.Одмах добијеш казну ако те навата пандур,а нема знак забрањеног скретања.Знам проверено јер туда пролазим 5 пута дневно

shumshi

Quote from: mikele on 03-11-2007, 11:45:05
Ево још један пример:аутокоманда,када из Булевара ЈНА скренеш одмах у Војводе Степе.Одмах добијеш казну ако те навата пандур,а нема знак забрањеног скретања.Знам проверено јер туда пролазим 5 пута дневно

E jeste...u pravu si...ali mi i dalje nista nije jasno...
meni onaj primer koji sam ja navela deluje isto kao ova druga dva ...  :hmm

AquArius

Autokomanda.

Auto-skola mi je na pocetku Vojvode Stepe, a posto smo vozali po Banjici, kad god smo se spustali iz Bulevara, uvek smo skretali desno u Vojvode Stepe.. (a bivalo je i pandura tamo).

Primer dila pandura i auto-skola, primer neznanja, primer zelje instruktora da ucenik ne ulazi u kruzni tok..?

mikele

Quote from: AquArius on 03-11-2007, 15:44:07
Primer dila pandura i auto-skola, primer neznanja, primer zelje instruktora da ucenik ne ulazi u kruzni tok..?
Биће да је нешто од тога,али шта год да је у питању није добро. :nene:

Ayrton Senna

Je li iko na obuci sa instruktorom bar tri puta pro¹ao Slavijom?

Moram da priznam da jesam pro¹ao jedanput, kada mi je instruktor skrenuo pa¾nju na saobraæajni znak skriven iza kro¹nje drveæa na kraju Nemanjine ulice. A po¹to sada pravilo va¾i da onaj ko je u kru¾nom toku ima pravo prvenstva, ja bih lako nastradao, jer oni koji dolaze iz pravca Karaðorðevog Parka imaju prednost, pa bi se lako zakucao negde sa autom.

Ni instruktori nevole da prolaze tim potezom, ali bi bar mogli da nas upute, teorijski ako ni¹ta drugo da se snaðemo, jer kada nas neiskusne i zelene puste u bilo koji kru¾ni tok, neznamo ni koje pravilo da po¹tujemo, a onda je kasno za bilo ¹ta, jer vam kru¾ni tok, kada se jednom naðete unutra, izgleda kao vrzino kolo, nigde izlaza na vidiku.

I ja sam na Autokomandi skretao iz Bulevara ka Vojvode Stepe pred policijom, nisu reagovali, ali me je oseæaj vukao da tim potezom neidem vi¹e, jer sam primetio da su pogledali ka automobilu ali nisu reagovali!?

E sad, kada bi neko konaèno raspleo ovaj èvor k(r)u¾nih tokova sa svim znacima, kako bi mi mogli da se snaðemo i proðemo....

katarina

Cekaj, oni sto dolaze iz bulevara JNA na Slaviji imaju prednost??

Za Auto komandu sam znala da je specificna, jer tamo oni sto dolaze iz pravca Slavije imaju prednost.

Ayrton Senna

Na prilazu iz pravca Bulevara JNA stoji znak da IMAJU prednost, zbog èega se ceo saobraæaj koji ide dalje zaustavlja ba¹ kod raskrsnice sa pomenutim bulevarom. Neretko se de¹ava da se prepreèe tramvaji i trolejbusi, normalno i automobili, pa kada iz pravca Bulevara prestanu da nadolaze kao reka, jadni nemogu da se raspletu jer formiraju kolonu u 5 traka.(èudno?)

E, sad da dam odgovore na pitanja 5. i 6., al' najpre: jooooooooooooooooojjjjj ljudi, oduzeæu vam dozvole !!!
Gledate li sliku ili samo èitate odgovore? (moram malo da kritikujem  :cvet)

5. taèan odgovor pod b). Obrazlo¾enje: autobus je VEÆ KRENUO U PRETICANJE(!) a auto bi se na¹ao na putanji udara ako bi krenuo u preticanje. Tipièan primer zapoèinjanja preticanja bez PREDHODNE PROVERE SAOBRAÆAJA U RETROVIZORU!!!
Imao sam iskustvo, samo sa automobilom u sliènoj situaciji, pa od tada  :nene:, uvek gledam retrovizor.

6. taèan odgovor pod b). Pogledajte gde se nalazi teret, VAN TERETNOG PROSTORA, na vrhu cirade, pa kad kamion zakoèi, sve ode na asfalt. Crvena marama ili ploèa za obele¾avanje se koristi da upozori vozaèe koji prilaze kamionu, da teret viri van prikolice, kako se ne bi zakucali, veæ na vreme usporili. A ovde je teret tako visoko, da mo¾e da smeta samo drugom kamionu, ali ugro¾ava i ostale uèesnike. Ako vozite noæu, ovakvo obele¾avanje nebiste videli.



tarantulica

Ja sam èesto na obuci vozila preko Slavije, jer je moj instruktor stalno imao neka neodlo¾na posla u gradu, ba¹ kad ja imam èas... I bila mi je u¾asna frka, ali sam se uzdala u njegove reflexe... Kad sam polo¾ila, u poèetku sam uvek nalazila puteve koji nisu prolazili preko Slavije, koliko god to dalje bilo... A kad sam prvi put uspe¹no pro¹la kroz taj kru¾ni tok, imala sam utisak da posle toga mogu da osvojim ceo svet  :> Sad mi je ok, raskrsnica ko i svaka druga... Osim ¹to va¾i pravilo jaèeg, tj. bezobraznijeg...  :run

shmizla

Ja nijednom nisam bila na slaviji, a samo par puta na autokomandi, ali ni tad nisam ulazila u kruzni tok, vec sam samo skretala desno kao vi...

cvjetic

ja nisam polagala voznju ovde,nego kuci,u Bosni,i mogu da vam kazem da je daleko lakse ovde voziti nego tamo...tamo se ama bas ne zna za red!

a sto se tie tog zakona koji ce biti donijet,to okacite macku o rep!kod nas je to vec godinu i po dana u funkciji,i imam osjecaj da nikad vise nije bilo saobracajnih nesreca...a kazne su uuuuffff...opici po dzepu zestoko!

suma sumarum,idiota za volanom ce uvijek biti,zakoni nemaju velike veze sa tim!

Ayrton Senna

#41
Jo¹ jedno slikovito pitanje:

(http://www.imagehosting.com)

7. Prvenstvo prolaza, u situaciji prikazanoj na slici ima:

a) putnièki automobil
b) teretni automobil
c) vozilo koje se kreæe veæom brzinom
____________________________________________________

8. Prvenstvo prolaza odredjeno je:

a) saobraæajnim znakom
b) pravilima saobraæaja
c) konstrukcionim svojstvima vozila

Obratite pa¾nju na znakove. Za¹to je jedan pravougaoni a drugi okrugao?


mikele

Колио ме памћење служи тачни одговори су под А за оба питања.
Мада ме мало буниш са овим округлим знаком,али ајде :>

Ayrton Senna

Neznam da li sam pravilno formulisao pitanje, ali htedoh pitati sledeæe: za¹to je jedan znak pravougaonog a drugi okruglog oblika?

Pitanje je vrlo va¾no, jer se slièni znakovi sreæu u svakodnevnom saobraæaju.(dobro je da se podsetite)

Al-Jasmina

 :cvet Alo, auto skola a neki od nas se provlace kroz temu sa neznanjem znakova?  :lol: :lol: :lol:
Help!  :wink: