®utica-proglasena epidemija!

Started by _d.0.t_, 02-11-2007, 12:22:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

_d.0.t_

Epidemija ¾utice koju izaziva virus hepatitisa A trebalo bi da bude progla¹ena tokom dana u Ni¹u nakon ¹to je broj obolelih poveæan i u gradu je za sada 94 obolelih, potvrðeno je agenciji Beta u ni¹kim medicinskim ustanovama.

Epidemiolog Instituta za za¹titu zdravlja u Ni¹u Bratislav Tiodoroviæ rekao je agenciji Beta da je epidemija ¾utice u Ni¹u najavljena pro¹le sedmice nakon ¹to je registrovana u ni¹kom naselju Nikola Tesla.
"Krenuo je novi epidemijski talas ¹to je bilo i oèekivano jer je epidemije ¾utice bilo i u skoro svim okolnim gradovima", rekao je Tiodoroviæ.
On je kazao da je ¾utica lako virusno oboljenje i da su preduzete sve neophodne mere, ali je potrebna pojaèana kontrola sanitarne inspekcije, kao i veæe anaga¾ovanje prosvetnih vlasti.
"Najosnovnija je lièna i op¹ta higijena, kao i poveæan stepen higijene u ¹kolama, vrtiæima, studentskim i ðaèkim domovima i naroèito u restoranima, kafiæima i objektima brze hrane", rekao je Tiodoroviæ.
On je objasnio da osoba koja je zara¾ena i koja se nalazi u inkubciji, koja je kod ¾utice od 15 do 50 dana, lako mo¾e preneti virus, posebno ako je u kontaktu sa priborom za hranu ili hranom koja se termièki ne obraðuje.
"Virus je ovog puta prona¹ao one koji u mladosti nisu prele¾ali ¾uticu jer je najvi¹e obolelih izmeðu 20 i 29 godina, za razliku od ranijih godina kada je najvi¹e bilo obolelih meðu decom", rekao je Tiodoroviæ.
Prema njegovim reèima, dobar deo obolelih zadr¾an je na klinici iz socio-ekonomskih razloga, odnosno nemoguænosti da se u stanu ili kuæi izoluju u posebnu sobu.
Direktor Infektivne klinike Klinièkog centra u Ni¹u ®arko Rankoviæ rekao je jutros agenciji Beta da je od 94 obolelih na klinici zadr¾ano 45 pacijenata.
Veæina pacijenata je iz Ni¹a, ali iz razlièitih delova grada.
Virusni hepatitis A je akutno infektivno oboljenje, a izazivaè je virus hepatitisa A, koji je veoma otporan na fizièke i hemijske uticaje spolja¹nje sredine. Èovek je infektivan tri nedelje pre pojave ¾utila ko¾e i sluzoko¾e, a osnovni putevi infekcije su preko vode, hrane i kontakta. Posebno su osteljivi deca i mladi.

[blic]

darusaz

На "Радио С" већ неколико сати јављају да је епидемија и званично проглашена на територији Ниша (ваљда целог града тј. свих општина).  :run

_d.0.t_

#2
jeste... proglashena je u toku dana zvanichno [institut za zashtitu zdravlja].

+
/
vest od pre neki dan...

®utica u ¹koli
30.10.2007 - 06:20

Roditelji uèenika Osnovne ¹kole "Branko Radièeviæ" ogorèeni su jer ih niko nije obevesti da su èetiri uèenika pre dve nedelje zara¾ena ¾uticom. ©irenje zaraze je zaustavljeno, uèionice i sanitarni èvorovi su dezinfikovani, a zara¾eni ðaci oseæaju se dobro.

- Sin mi je u ponedeljak rekao da su im u ¹koli savetovali da ne idu u toalete ukoliko ba¹ ne moraju jer neki uèenici imaju ¾uticu. Prièala sam sa uèiteljem koji mi je to potvrdio. Kao medicinski radnik, ¹okirana sam da nas niko iz ¹kole nije obavestio da se hepatitis A pojavio. Virus se lako ¹iri i trebalo bi prekontrolisati ako ne sve uèenike onda bar ðake prva èetiri razreda - prièa majka èiji sin ide u treæi razred Osnovne ¹kole "Branko Radièeviæ" u Novom Beogradu.
Ðacima ove novobeogradske ¹kole u koju ide oko 1.200 dece, bilo je èudno kada su im uèitelji rekli da pre odlaska u toalet zatra¾e teèni sapun i da obavezno operu ruke.
- Rekli su nam da koristimo teèni sapun i da izbegavamo toalet. Posle sam èula od devojèice iz drugog odeljenja da neki njihov uèenik ima ¾uticu i da su kod njih bili lekari - prièa nam uèenica koja ide u drugi razred.
U ¹koli nismo uspeli da doðemo do direktorke i saznamo zbog èega roditelji nisu obave¹teni, ali smo saznali da epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje redovno prate situaciju u ¹koli.
- Dezinfikovali smo sve uèionice i sanitarne èvorove, a nisu registrovani ni novi sluèajevi zaraze. Zara¾ena deca idu u II/2. II/3 i III/3, a dete koje je prvo zara¾eno veæ se vratilo u ¹kolu. Na osnovu rezultata struènjaka oni su najverovatnije zara¾eni kuæi. A da li su roditelji obave¹teni to stvarno ne znam jer se ne bavim time - rekli su nam u Osnovnoj ¹koli "Branko Radièeviæ".
U sanitarnoj inspekciji ka¾u da je za ovakve sluèajeve nadle¾an Gradski zavod za javno zdravlje, a da inspekcija reaguje po njihovaoj prijavi.
- Dovoljno je da jedan uèenik ima ¾uticu pa da epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje izaðu na teren. Oni anketiraju decu da bi utvrdili s kim se zara¾eni uèenik dru¾i, kakve su mu navike i da li se zarazio preko hrane, vode, u kuæi ili ¹koli. Takoðe, vr¹e dezinfekciju i pregled ostale dece, a ukoliko se virus ¹iri o tome obave¹tavaju Sanitarnu inspekciju koja vr¹i detaljan pregled ¹kole i po potrebi ga zatvara - ka¾e Zoran Panajotoviæ, naèelnik Republièke sanitarne inspekcije za Beograd.

[blic]

shto ja ne mogu da rinejmujem naslov topika koji postavim?  :hmm

--

Update

Ni¹: Za poslednja 24 sata primljeno jo¹ 36 pacijenata

Direktor Infektivne klinike u Ni¹u prof. dr ®arko Rankoviæ rekao je danas Tanjugu da je u poslednja 24 sata kod 36 novih pacijenata iz Ni¹a i okolnih mesta utvrðena klinièka dijagnoza ¾utice tipa A.

"Na leèenju je zadr¾ano 11 lica", kazao je Rankoviæ i naveo da klinika nema problema s posteljnim kapacitetima i da æe na leèenju biti zadr¾ani svi pacijenti sa izra¾enijim tegobama akutne virusne infekcije "hepatisa A".
Te izra¾enije tegobe su povraæanje i gubitak teènosti i apetita, poveæano ¾utilo i nemoguænost izolacije u kuænim uslovima, kazao je Rankoviæ.

Od 26. oktobra, od kada se bele¾i nagli porast obolelih, na Infektivnoj klinici je kod 181 osobe iz Ni¹a i okolnih op¹tina utvrðena klinièka slika ¾utice tipa A. Najveæi broj pacijenata je iz Ni¹a, gde je formiran Krizni ¹tab, koji je usvojio mere za suzbijanje epidemije i podizanja nivoa op¹te i liène higijene u svim ustanovama i institucijama u gradu.
Zdravstvene i sanitarne slu¾be posebno kontroli¹u obdani¹ta, ¹kole, fakultete, studentske domove, internate i mesta pripremanja i distribucije hrane.

®utica tipa A je bolest kontaktnog karaktera, odnosno "bolest prljavih ruku" i najbolja preventiva je odr¾avanje op¹te i liène higijene, ukazali su medicinski struènjaci. Lekari su rekli da voda nije uzrok ove epidemije, a iz sanitarne inspekcije je saop¹teno da su svi uzorci vode iz centralnog gradskog vodovoda ispravni.


[blic]

Sole

Quote from: _d.0.t_ on 04-11-2007, 20:47:30
Update


a iz sanitarne inspekcije je saopšteno da su svi uzorci vode iz centralnog gradskog vodovoda ispravni.[/size]

[blic]
:pljes: voda je uvek bila extra!!!  :Bog

ali, kako sad da idem kuci kad  zutica vlada?
a005 a005 a005

sad cu na sve zivo morati da pazim...  :wall: :ball2:


danas receno da je jos 40 ljudi obolelo  :ohwell:

Bred

ma ogroman je problem sto se jos uvek ne zna ODAKLE potice tj sta je izvor zaraze :!

Sole

jeste, jeste Bred!  :pst
uzas.
zatvoreni su jedna pekara i neki kafici...
to je bas nezgodno sto se nista ne zna.  :roll:
oni kao drze stvar pod kontrolom, a ono svakim danom sve vise i vise obolelih.  :ohwell:
procitah ovde da se zutica prenosi kontaktom, da li je moguce "zaraditi" je i u razgovoru sa zarazenim?  :help2:

_d.0.t_

... danas se kasirka u Lilly-ju zhali kako bi mogla da se zarazi zato shto radi sa parama...

Bred

Kad smo vec kod zutice

(http://img124.nono9.us/my.php?image=cetkafj4.jpg)

_d.0.t_

Update

Sedam novih sluèajeva ¾utice u Ni¹u

U poslednja 24 èasa na ni¹koj Infektivnoj klinici zabele¾eno je sedam novih sluèajeva obolelih od ¾utice, povrðeno je Beti u toj klinici.

Novi sluèajevi zabele¾eni su posle juèera¹njeg dana koji je bio prvi bez novoobolelih od poèetka epidemije pre skoro ¹est meseci.
„Na ¾alost, posle dana bez novoobolelih, zabele¾ili smo nove sluèajeve ali bez prijema na kliniku”, rekao je agenciji Beta direktor Infektivne klinike ®arko Rankoviæ i dodao da se na klinici nalazi 15 pacijenata sa klinièkom slikom virusnog hepatitisa A.
Rankoviæ je kazao da dan bez novoobolelih ukazuje da se „polako pribli¾ava kraj epidemije ali da je i dalje neophodno voditi raèuna o liènoj i komunalnoj higijeni”.
Od poèetka epidemije ¾utice izazvane virusom hepatitisa A u Ni¹u je obolelo vi¹e od 1.100 graðana.
Epidemija ¾utice u Ni¹u prijavljena je poèetkom septembra kada su zabele¾eni sporadièni sluèajevi, ali se broj obolelih naglo poveæao krajem oktobra.


[blic]

Enea

Quote from: _d.0.t_ on 07-11-2007, 20:26:15
... danas se kasirka u Lilly-ju zhali kako bi mogla da se zarazi zato shto radi sa parama...

stvarno nisi normalan! :siza:

_d.0.t_

^... stvarno je to rekla, Najke mi.  :K

Update

®utica hara jugom Srbije

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje u Pirotu, u Pirotskom okrugu od poèetka godine od zarazne ¾utice obolele su 44 osobe, 35 iz Pirota, a ostali su iz susednih babu¹nicke i belopalanaèke op¹tine.

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Radmila Zec rekla je danas agenciji Beta da je od sredine februara uoèen epidemijski porast, ¹to se i oèekivalo posle praznika.
"U januaru je od 13 registrovanih u Okrugu desetoro bilo iz Pirota, a u februaru su od 29 obolelih 22 iz pirotske op¹tine. Vi¹e od 75 odsto obolelih su mu¹karci, starosti od 20 do 29 godina, ¹to ukazuje na kontaktnu ¾uticu. Meðu mladom populacijom ima nekoliko sporadiènih sluèajeva, ¹to nije alarmantno", kazala je doktorka Zec.
Pacijenti sa najte¾om klinièkom slikom sme¹teni su na Infektivno odeljenje pirotske bolnice, pojedini dolaze na terapiju u dnevnu bolnicu, ali najvi¹e obolelih je u kuænoj izolaciji.
Prema reèima ¹efice Odseka infektologije pirotske Bolnice Miljane Æiriæ, svi kreveti na tom odeljenju su popunjeni.
"Imamo sedam kreveta i isto toliko zbrinutih pacijenata. Svi su iz Pirota. Zadr¾avamo samo one u kritiènom stanju, a sve sa lak¹om klinièkom slikom ¹aljemo na kuæno leèenje. Pacijenti su uglavnom mladi mu¹karci i oèekujemo da æe do kraja marta da se smanji broj obolelih", kazala je ona.
U toku 2007. godine registrovano je 196 obolelih u Pirotskom okrugu. Epidemijski vrh zabele¾en je u oktobru pro¹le godine sa 35, odnosno 38 obolelih u novembru.


[blic]