MODA MI JE UNI©TILA ZDRAVLJE

Started by Bred, 26-07-2006, 01:13:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

®ene su oduvek bile spremne na sve, èak i na fizièki bol, samo da bi bile lepe. OK, to nije ni¹ta novo. Ali, ¹ta biva kada je cena veæa od poneke modrice, crvenila, ili bolnih stopala? Isprièaæe vam tri ¾ene, modne ¾rtve, u pravom smislu te reèi...

MODA MI JE UNI©TILA ZDRAVLJE


Zbog "ubojitih" ¹tikli, zavr¹ila sam u bolnici!"
Lana M., 26, kustos u galeriji

BOLD I BOJA
Kada sam zavrnula nogavice farmerki i ugledala otoke velièine teniske lopte, sa svake strane no¾nog zgloba, znala sam da mi se desilo ne¹to stra¹no. Obuzela me je panika! Ono ¹to je trebalo da bude zabava ¾ivota, zbog cipela sa visokom petom, zavr¹ilo se kao hitan sluèaj na Urgentnom centru, i to usred noæi, u stra¹nim bolovima kakve do tada nisam osetila.
Cipele su mi feti¹ od kad znam za sebe. Imam gotovo trideset pari za svaku sezonu! No, kada sam spazila te slatke, sa potpeticom od devet centimetara, izgubila sam razum. Jednostavno, morala sam da ih imam! Kupila sam ih uoèi sestrinog venèanja, na kojem sam ih i obula prvi put. Nisam mogla ni da sanjam u kakvu æe me nevolju uvuæi za samo nekoliko nedelja.
Desilo se to na moj 26. roðendan, za koji sam se posebno pripremala. Moje nove cipele su mi bile vodilja u izboru toalete. Oti¹la sam sa dru¹tvom prvo u restoran, a nakon toga u jedan klub. Veæ na ulazu shvatila sam da æu imati problema sa kretanjem po mermernom podu, kao i na stepenicama koje su vodile do toaleta koji se nalazio u podrumu.

Zastra¹ujuæi RTG snimak

Prilikom povratka iz toaleta, ¹tikla mi se zaglavila u usek na stepeniku i poklekla sam. Od trzaja, noga mi se iskrivila, izgubila sam ravnote¾u i pala. Osetila sam toliko jak bol u desnom no¾nom zglobu, da sam pomislila da æu izgubiti svest. Na svu sreæu, konobar mi je priskoèio u pomoæ i odmah mi izuo cipelu. Moja noga je izgledala zastra¹ujuæe! Lièila je slonovsko stopalo sa dva otoka velièine teniske loptice sa obe strane zgloba, pa su moji drugovi odluèili da me odmah prevezu u Urgentni centar. Bila sam u tom trenutku zaèuðujuæe mirna, najverovatnije zbog velikog ¹oka.
Odmah nakon prijema dobila sam sredstvo protiv bolova, a onda me je doktor pregledao i poslao na rendgen. Najgore mi je bilo kada su rekli da moraju da mi iseku farmerke, moj omiljeni "Reply" model koji sam platila èitavo bogatstvo!
No, pravi ¹ok, onaj koji otre¾njuje i najgoreg ovisnika o modi, usledio je nakon pogleda na rendgenski snimak. Tek tada sam shvatila svu ozbiljnost situacije. Slomila sam obe zglobne kosti desne noge. Da bi pravilno zarasle, bilo je neophodno da se ugradi metalna ploèica, kao i nekoliko "eksera"! Poèela sam da plaèem iz sveg glasa. Oèajnièki sam ¾elela da pozovem mamu i tatu, koji ¾ive u drugom gradu, ali bilo je tri sata ujutro i nisam htela da ih uznemiravam. Naravno, nisam spavala cele noæi i èim je svanulo, pozvala sam ih. Meðutim, pre nego ¹to su roditelji uspeli da stignu, prebaèena sam u operacionu salu. Probudila sam se tek oko dva sata posle podne, potpuno dezorijentisana, i tek kada sam ugledala mamu i tatu pored kreveta, shvatila sam gde se nalazim.

Gips, ¹avovi i metalne ploèice

Nakon dva dana, stavili su mi gips. Tada sam imala prilike da vidim kako izgleda moja povreðena noga. Modrice su bile stra¹ne, kao i dva o¾iljka - jedan sa spolja¹nje strane dugaèak dvadesetak centimetara a drugi, ne¹to manji, sa unutra¹nje strane. U kost mi je ugraðena metalna ploèica, koja je prièvr¹æena pomoæu ¹est ¹rafova sa jedne i dva sa druge strane kosti. Upla¹ila sam se da vi¹e nikada neæu moæi da nosim kratke suknje i kupaæi kostim!
Nakon èetiri dana u bolnici, vratila sam se kuæi, gde sam ¹est nedelja le¾ala, potpuno zaviseæi od majèine pomoæi. Nakon toga, polako sam, pomoæu ¹taka, poèela da hodam po sobi, a ubrzo sam mogla da ¹etam i ispred zgrade.
Sada hodam bez ¹taka, ali jo¹ uvek malo hramljem i nisam potpuno povratila pokretljivost stopala. Otok se povukao a o¾iljci vi¹e nisu toliko uoèljivi. Ponekad se de¹ava da zaboravim ¹ta mi se desilo, a onda pogledam u nogu i vrate mi se sva seæanja. No, veæ sada znam da me ova nezgoda neæe spreèiti da u¾ivam u letu, u kratkim haljinama i bikiniju. ©tavi¹e, jedva èekam da ponovo obujem cipele sa visokom ¹tiklom. Zapravo, veæ sam kupila jedne savr¹ene koje èekaju na polici, dok se potpuno ne oporavim. Ipak, nauèila sam lekciju i postala sam mnogo pa¾ljivija. Od sad æu se bar dr¾ati obema rukama za ogradu dok silazim niz stepenice!

Od kozmetièkog salona do Urgentnog centra
Jovana P., 28, farmaceutski tehnièar
BOLD I BOJA
Moj odraz u ogledalu bilo je ne¹to najstra¹nije ¹to sam ikada videla u ¾ivotu. Niko ne bi mogao da ka¾e da sam se upravo vratila iz kozmetièkog salona - vi¹e sam izgledala kao nokautirani bokser! Ne spadam u ¾ene koje daju velike pare za kozmetièke tretmane i probaju sve novo ¹to se pojavi u toj oblasti, ali...

Nikao nisam uspevala sama da oblikujem obrve onako kako mi se dopada, pa sam oti¹la u novootvoreni salon u centru grada i zakazala depilaciju voskom.
Kozmetièarki sam odmah napomenula da imam osetljivu ko¾u, na ¹ta je ona lakonski uzvratila "Ne brinite", nanela mi vosak, a potom brzo i sna¾no povukla traku. Bolelo me je kao sam ðavo! Kada je krenula na drugu obrvu, rekla sam da me veoma peèe, a kozmetièarka je rekla: "Da, treba da bude vruæe". Kada je ova agonija pro¹la, pogledala sam se u ogledalo i shvatila da mi je ko¾a ispod obrva krvavocrvena. "Ne brinite. To æe se smiriti", rekla je i pru¾ila mi raèun.
Te noæi sam jedva oka sklopila. Bolelo me je i peklo. Tek narednog jutra, kada sam se pogledala u ogledalo, shvatila sam da reakcija uop¹te nije normalna. Pozvala sam salon i, opisav¹i im kako izgledam, zahtevala obja¹njenje. Ponovo su poèeli da me uveravaju da je to sasvim normalna reakcija. Osim ¹to se otok poveæavao, oseæala sam da mi gori celo lice. Popodne je kod mene do¹la prijateljica, i nakon ¹to sam videla njeno prepla¹eno lice, bilo mi je jasno da moram da odem do lekara. Savetovao mi je da uzmem antihistamine i paracetamol. No, kada mi ni narednog dana nije bilo bolje - otok je bio takav da nisam videla na jedno oko - roditelji su me odveli u Urgentni centar. Tamo su mi rekli da nikada nisu imali ovako te¾ak sluèaj alergije na vosak i da je sreæa ¹to nisam do¾ivela anafilaktièki ¹ok. Odreðena mi je kombinovaa terapija - steroidi, antihistamini i antiinflamatorno sredstvo. Bilo je potrebno nekoliko nedelja da otok potpuno splasne, a dva meseca da nestane taj u¾asni oseæaj vreline na licu. Retko sam izlazila iz kuæe jer zbog otoka koji je zahvatio i nos nisam mogla da nosim naoèare za sunce - jedino sredstvo kamufla¾e.
Da stvari budu jo¹ gore, postala sam alergièna na sve ¹to sadr¾i vosak, ukljuèujuæi sredstva za èi¹æenje name¹taja i cipela, papir, èak i lepljivu traku. Poèela sam da nosim rukavice jer mi je dermatolog rekao da sam alergièna na sve hemijske materije koje se nalaze u sastavu voska za depilaciju. Reèeno mi je da je svaka naredna alergijska reakcija jaèa od prve i da bih, u sluèaju da ponovo doðem u dodir sa tim materijama, mogla bih da umrem.
Kada sam se dovoljno oporavila, bar fizièki, konsultovala sam se sa advokatom i tako saznala da imam osnova da tu¾im kozmetièki salon, ¹to æu najverovatnije i uèiniti.
Iako je moje lice vratilo preða¹nji izgled, traume ovog iskustva ostaæe mi za ceo ¾ivot. Ipak, nadam se da æe moja prièa biti nauk svim ¾enama da dobro razmisle èijim rukama poveravaju svoj ¾ivot, kao i da ih pouèi da insistiraju na proveri struènosti kozmetièarki i stepenu rizika tretmana, naroèito onih koje jo¹ nisu preduzimale.

Tange su uni¹tile moj seksualni ¾ivot"
Maja S., 29, marketin¹ki agent

BOLD I BOJA
Prvi put sam shvatila da imam problem "tamo dole" kada sam napunila trinaest godina, nedugo nakon ¹to sam dobila prvu menstruaciju. Odeæa me je iritirala i oseæala sam svrab u dodiru sa tkaninom. Tada nisam mogla ni da pretpostavim da æe moji problemi trajati narednih ¹esnaest godina i da æe biti sve veæi.

U pubertetu sam mislila da su ovi problemi uobièajeni za proces odrastanja. No, ono ¹to je poèelo kao svrab, povremeno bi se pretvaralo u u¾asnu iritaciju i crvenilo ko¾e. Presvlaèenje u ¹koli, na èasu fizièkog, bilo je naroèito neugodno. Pla¹ila sam se da æe drugi primetiti moje osipe i pripisati ih lo¹oj higijeni, zbog èega sam poèela opsesivno da se kupam. No, to je samo pogor¹alo problem. Godinu dana kasnije, kada su svrab i osipi postajali sve gori, a naroèito uoèi menstruacije, poverila sam se drugarici. Oti¹la sam kod lekara i on mi je, postaviv¹i dijagnozu - belo pranje - odredio terapiju. Tegobe su neko vreme zaista bile mnogo bla¾e, ali efekti leèenja bili su kratkotrajni. U toku narednih nekoliko godina simptomi su se znatno pogor¹ali, svrab i bol postali su svakodnevna pojava, a odeæa me je silno iritirala. Leti, kad sam nosila suknju, bilo je ne¹to lak¹e, ali zato je odlazak na more bila prava noæna mora jer nisam mogla ni da sanjam o bikiniju. Zimski period bio je pravi pakao - farmerke i hulahopke pekle su me kao vatra.
Ovaj problem je podrio moje samopuzdanje i naru¹io moj emotivni ¾ivot. Zabavljanje sa prvim deèkom, u osamnaestoj godini, bilo je stra¹no iskustvo. Iako sam bila intimna sa njim, èesto sam oseæala takav bol da mi je seks postao, prosto reèeno, muèan. Nakon seksa sva bih se upalila zbog brojnih sitnih pukotina na ko¾i.
Do svoje 23. godine, kada sam u¹la u stabilnu vezu sa sada¹njim deèkom, prihvatila sam bol kao neminovnost. Na svu sreæu, dovoljno sam verovala Marku pa sam mogla da mu poverim svoj problem. On je pokazao veliko razumevanje, ali i dalje sam bila nesreæna zbog moguænosti da ceo ¾ivot provedem u bolovima.
No, moj problem se ubla¾io kada sam pro¹le godine ostala u drugom stanju. Menstruacije su prestale a osip se povukao. Iako æe mo¾da zvuèati èudno, ali tih devet meseci bili su najugodniji period u mom ¾ivotu. Meðutim, èim sam ponovo dobila menstruaciju, vratili su se i moji problemi, i to te¾em obliku nego ikada. Bila sam na ivici nerava. Dok sam razgovarala sa svojom sestrom, pro¹lo mi je kroz glavu da je uzrok mog problema u donjem ve¹u ili vrsti ulo¾aka i tampona koje koristim. Iako sam se te¹ka srca odvojila od tanga gaæica, bila sam spremna da probam sve, ukljuèujuæi i komotne pamuène gaæice u stilu Brid¾it D¾ouns! Promenila sam i vrstu ulo¾aka i tampona.
Tokom prvog meseca, koji je pro¹ao u znaku pamuènih gaæica i pamuènih ulo¾aka i tampona od prirodnog materijala, moji problemi su nestali. Zapravo, to uop¹te nije bio primer postepenog oporavka, bukvalno se desilo preko noæi! Pravo èudo! Nisam mogla da verujem da je re¹enje bilo tako jednostavno i da mi je bilo nadohvat ruke svih ovih godina. Nedugo nakon izleèenja, izvr¹ila sam malo istra¾ivanje na Internetu i saznala za pravi naziv svog problema - AFI (allergic feminine irritation), koje uzrokuje sintetièki donji ve¹ i higijenski ulo¹ci. Veliki broj ovog higijenskog materijala izbeljuje se hlorom ili sadr¾i poliproilen, dok materijali od kojih se pravi donji ve¹ èesto sadr¾e najlon. U¾as! A ja sam bila ubeðena da su moje muke do¾ivotne.
Ovaj sindrom mnogima nije poznat, zbog èega se obraæam ¾enama sa sliènim problemima. Veæ godinu dana nisam osetila nikakve tegobe "tamo dole". Nikada vi¹e neæu po¾eleti da nosim tange jer se i u pamuènim gaæicama oseæam seksi. Zapravo, mogu da nosim sve ¹to nije suntetika, èak i tesne farmerke, a moj seksualni ¾ivot je bolji nego ikada. Zapravo, tek sada sam poèela potpuno da u¾ivam u ¾ivotu.

Izvor (http://www.svet.co.yu/?state=3&izdanje=13&broj=65&clanak=9765)

bozana

A jeste li vidjeli deformisana stopala Victorie Beckam.Pod hitno joj treba plasticna operacija,jer su joj stopala :bljak:

Bred

Nismo videli, sta joj je sa stopalima? :K

bozana

stopala su deformisana od stikli.grozno izgledaju.