Beg u bolest

Started by Bred, 26-07-2006, 02:18:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Jasna se razboljevala èesto i lako. Mnogo vremena je provodila u krevetu ili po lekarskim èekaonicama i ordinacijama. U porodici, u dru¹tvu i na poslu su uglavnom imali razumevanja za njeno krhko zdravlje i starali su se da je po¹tede koliko je to god moguæe.

Nije, meðutim, tako bilo sa svima. Imala je utisak da je poneki gledaju sa podozrenjem i da joj sva¹ta govore iza leða. Naèula je od jedne koleginice kako ima bezdu¹nih osoba koje tvrde da su njene bolesti samo naèin da se izvuèe i da drugima uvali svoje obaveze. To ju je duboko povredilo jer je bilo surovo i nepravedno. Jo¹ dublje ju je vreðalo ¹to joj se èinilo da ni neki od brojnih lekara, koje je poseæivala, ne uzimaju ozbiljno njenu bole¹ljivost prema kojoj se odnose nekako olako, ako ne i sa dozom ironije.

A ona je bila bolesna, ozbiljno bolesna. Nije ona ni¹ta preuvelièavala, izmi¹ljala niti izvodila. Nije razumevala kako to svi ne uviðaju. Volela bi da mo¾e sve da u to uveri, ali su neki ljudi toliko cinièni da ih je jednostavno nemoguæe uveriti. Sa njom stvari stoje ozbiljno. Toliko ozbiljno da strahuje za svoj ¾ivot. Njen imunitet je ozbiljno naru¹en, njen organizam bespomoæan i iscrpljen. Valjda i zbog toga ¹to se kida zbog svega i svaèega.

Jednom prilikom, dok je oseæala kako klizi u bolest, prisetila se ¹kolskih dana i pismenog zadatka iz matematike od koga je strahovala. Prisetila se kako joj je pozlilo dan pred pismeni i kako je, le¾eæi u krevetu, osetila veliko olak¹anje, kao da je umakla nekoj ogromnoj opasnosti sa kojom ne bi bila u stanju da izaðe na kraj. Seæanje je bilo tako ¾ivo i upeèatljivo da se zapitala ne radi li mo¾da i sada ne¹to slièno tome. Na poslu ju je èekao zadatak od koga je strahova isto onako kao ¹to je nekada strahovala od zadatka iz matematike.

Tada je shvatila da be¾i u bolest pred zadacima i problemima koji je pla¹e i kojima se ne oseæa doraslom.

Nije reè o tome da se Jasna pretvarala. Ona se zaista razboljevala, mada manje te¹ko nego ¹to je uveravala i sebe i druge, ali je njena bolest bila beg od problema pred kojima bi zastra¹eno ustuknula.

Bio je to njen naèin da sebe po¹tedi poraza i bruke zbog neuspeha koji je predoseæala. Shvativ¹i ¹ta zapravo radi, osetila se èvr¹æom i zdravijom. Umesto da dalje klizi u bolest, pribrala je snagu da se otvoreno suoèi sa problemom koji joj predstoji. Pa ¹ta bude nek bude.

Mo¾da je potcenila svoje moguænosti. Mo¾da mo¾e vi¹e nego ¹to joj se èini. Mo¾da je preuvelièala problem. Pa èak i da ne uspe, nije ni to kraj sveta.

Jasna se lagano odvikavala od bega u bolest. Njena bole¹ljivost nije odjednom nestala, ali se smanjivala. ©to se otvorenije suoèavala sa ¾ivotom, ¹to je manje be¾ala, postajala je sve zdravija.

‚Prilo¾io siMOn1960
Izvor (http://www.iza-ogledala.com)