O unapreðenju polo¾aja ¾ena

Started by Bred, 17-11-2007, 17:09:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Beograd -- Ministar za rad i socijalna pitanja najavio da bi do kraja godine trebalo da bude usvojen zakon protiv diskriminacije.

Otvarajuæi Prvu Meðunarodnu konferenciju o rodnoj ravnopravnosti "®ene to mogu" u beogradskom Centru "Sava", Rasim Ljajiæ je juèe naglasio da je, i pored svih te¹koæa, optimista da æe Srbija ubrzo usvojiti i nacionalnu strategiju unapreðenja polo¾aja ¾ena i rodne ravnopravnosti. Trodnevnu konferenciju organizuje Kancelarija Norve¹ke narodne pomoæi za jugoistoènu Evropu.

Ljajiæ je rekao da u Srbiji, kao i mnogim zemljama, i dalje postoji problem rodne ravnopravnosti, ali da je primetno i pobolj¹anje na tom planu, o èemu svedoci i 21,3 odsto ¾ena u srpskom parlamentu.

On je kazao da zbog usaðenih stereotipa i patrijahalnog vaspitanja, dr¾avi predstoji veoma te¾ak zadatak na kojem æe ona istrajati "preciznim planovima koji æe se raditi na dugogodi¹njem nivou, a ne kratkotrajno, i koji æe biti su¹tinski odraz potreba unapreðenja celokupnog polo¾aja ¾ena u dru¹tvu i zemlji".

Ljajiæ je kazao da je ponosan ¹to su organizatori tog svetskog programa odluèili da prva konferencija o rodnoj ravnopravnosti bude odr¾ana upravo u Srbiji i u Beogradu, èime je, prema njegovoj oceni, odato priznanje Srbiji za napore da se "polo¾aj ¾ena ojaèa i osigura njihova veæa anga¾ovanost u politièkom i javnom ¾ivotu".

On je izrazio ¾aljenje zbog toga ¹to veoma malo mu¹karaca prisustvuje skupu na kojem se raspravlja o, kako je ocenio, su¹tinskoj temi koja nije samo za ¾ene.

Manuela Ramin Osmudsen (FoNet)

Norve¹ka ministarka za decu i ravnopravnost Manuela Ramin Osmundsen naglasila je da joj je drago ¹to je u prvu biletarnu posetu nekoj zemlji, posle naimenovanja, do¹la upravo zbog ovog va¾nog dogaðaja i konferencije o rodnoj ravnopravnosti.

Ona je naglasila da, i pored èinjenice da je njena zemlja puno toga veæ uradila na polju ravnopravnosti polova, i dalje predstoji "te¾ak posao i da je lepo sve ¹to se uradi napolju, ali da u doba svetske globalizacije mnogo je va¾no za svaku zemlju ono ¹to se uradi kod svoje kuæe".

Norve¹ka ministarka je najavila da æe naredne godine Norve¹ka kao pomoæ programima edukacije o rodnoj ravnopravnosti izdvojiti znatno veæa sredstva, i da æe se taj trend nastaviti sigurno i ubuduæe.

Skupu prisustuje vi¹e od 150 uèesnika iz 23 zemlje, u kojima postoje edukativni programi o rodnoj ravnopravnosti ¾ena.

b92

vucko81

©to se tièe polo¾aja ¾ena, pa neke vole da su gore a neke dole, ponekad i u sredini!  :juju:

Bred


lycos

Quote from: vucko81 on 17-11-2007, 17:44:04
©to se tièe polo¾aja ¾ena, pa neke vole da su gore a neke dole, ponekad i u sredini!  :juju:
vucko kralju  :Bog  :Bog

pig_am_am

 :116:
Quote from: Bred on 17-11-2007, 18:57:45
jao vucko

e,da vam kazem sta mislim... zene nikada nece biti ravnopravne sa muskim covekom. zasto? pa zato sto je takva priroda,jbg i to je tako.
evo mojoj sestri su rekli na poslu- nema dece bar dve godine jos.(a ona je udata) :shock
pa ti budi ravnopravan.

tako vam je to.
sta je tu ravnopravno,kad njen kolega moze da ima decu kad god mu se...da prostis.
a posto vladaju sve sami privatnici,sta mislite kako ce da se odnose prema "ravnopravnosti"

(ja jedva cekala da budem teta pigi pa se razocarala - 'bem ti ravnopravnost)

dirigent

To sto ti kazes je istina pigi , a i GLAVNI problem bele kuge kod nas. Ja bi uveo da se vodjenje domacinstva priznaje kao radni staz , i za svako dete preko dva da se boduje po vecim kvotama.
    Drzava treba da stimulise porodicu i ulogu zene u istoj, a zena onda nek izabere da li ce da radi ko muskarac ili ce biti zena...

BK

Pa sta kad nisu hteli da ukinu porez na deciju robu...sta onda reci iako je Patrijarh Pavle podrzao...
Sto moja komnsinica kaze: Bice skoro propast sveta

Wlada

Порез није укинут због других ствари... И да је укинут то грађани не би осетили јер би олакшица важила само за увозника који би могао да, пошто има монопол, сам диктира цене и не плаћа држави ништа.
Ми још морамо економски да се опорављамо да бисмо могли конкретно да почнемо да улажемо у породицу.
У Русији је тек прошле године усвојен декрет којиме се на врху финансирања налазе 1.ПОРОДИЦА, 2. ВОЈСКА!

Морамо да изгурамо још једно десет година да би држава почела да јача институцију породице и да се хвати у коштац са белом кугом!

Masha

#8
Quote from: dirigentJa bi uveo da se vodjenje domacinstva priznaje kao radni staz , i za svako dete preko dva da se boduje po vecim kvotama.
A blizanci da se boduju duplo, a trojke da ne pominjem  :K