Patrijarh u lo¹em stanju

Started by pop, 18-11-2007, 14:06:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

pop

Bez pozitivnih pomaka
Patrijarh u lo¹em stanju
Autor: t. n. ð. | 18.11.2007 - 00:02

Zdravstveno stanje patrijarha Pavla, koji je pro¹le subote primljen na VMA, malo je pogor¹ano, saznaje "Blic nedelje". Razlog hospitalizacije nije neko odreðeno oboljenje, veæ posledica starosti, ali pozitivnih pomaka na¾alost nema. Kako saznajemo, patrijarhovo stanje se blago pobolj¹ava iskljuèivo tokom primanja terapije.
Patrijarh Pavle veæ nedelju dana le¾i u VIP apartmanu Vojnomedicinske akademije, a u Patrijar¹iji su tokom protekle nedelje tvrdili da se on nalazi na redovnoj kontroli zdravlja.
"Sasvim je pristojnog zdravstvenog stanja, zadovoljavajuæeg s obzirom na njegove 93 godine. Svestan je, ali je u kolicima jer ote¾ano hoda, shodno godinama", reèeno je "Blicu" u Patrijar¹iji, sredinom ove nedelje.
Oni su tada jo¹ dodali i da lekari smatraju da je fizièko stanje patrijarhovih organa i srca kao kod èoveka od 60 godina, ali da su sve tegobe prouzrokovane staro¹æu.

www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)




Mitropolit Amfilohije, novoizabrani pomoænik Njegove svetosti
Nisam pretendent na patrijarhovo mesto
Autor: T.N.Ð. | 15.11.2007 - 08:00

Mitropolit Amfilohije Radoviæ pristao je da za „Blic“ odgovori na nekoliko pitanja povodom zdravstvenog stanja patrijarha Pavla.

Posetili ste patrijarha, kako je on?
- Staraèki. Sa 93 godine malo ga noge, kako on ka¾e, ne slu¾e dobro, ali pogled mu je kristalan, èist, svetao. Staraèki se nosi sa svojim tegobama.
©ta vam je patrijarh rekao?
- Otpozdravio je: „Bog vam pomogao. Blagoslov bo¾ji vama i svima“. Zahvaljuje na dobrim voljama, ¾eljama, svima i doktorima koji mu poma¾u u no¹enju njegovog staraèkog bremena.
Bilo je sporenja oko va¹e titule „zamenik“, koja je povuèena sa zvaniènog sajta SPC, a koja u Ustavu SPC ne postoji?
- Ja sam pomoænik, na ispomoæi Njegovoj svetosti, a ne zamenik.
Jo¹ u aprilu je patrijarh svojeruènim potpisom ovlastio mitropolita zagrebaèko-ljubljanskog i cele Italije Jovana da ga poma¾e? Za¹to mu je to ovla¹æenje oduzeto? Da li je patrijarh potpisao va¹e postavljenje za vr¹ioca njegovih du¾nosti?
- Mitropolit Jovan bio je tada èlan Svetog sinoda i kao najstariji mitropolit imao je istu ulogu koju sada imam ja. On je prestao da bude èlan Sinoda, a ja sam izabran za èlana. I, kao najstariji na tom mestu imenovan sam za pomoænika patrijarha. Sveti sinod je izglasao u maju odluku o tome da ispoma¾em patrijarha.
Ka¾u da ste glavni pretendent na mesto buduæeg patrijarha?
- Nisam ja pretendent na mesto patrijarha. Ja sam mitropolit crnogorski i, hvala Bogu, ¹to sam na onom kamenu gde je oltar pravi kamen krvavi, a sada na ispomoæi patrijarhu.
Da li je ta va¹a uloga trajna? Ka¾u da ste preuzeli ne samo najveæi deo du¾nosti patrijarha veæ zapravo sve, i da patrijarh ne mo¾e da potpi¹e niti jedan dokument bez va¹eg prisustva?
- To je sada, u trenucima kada Njegova svetost ne mo¾e u potpunosti da obavlja svoje du¾nosti bez pomoæi. Ja kao èlan Sinoda i mitropolit u Sinodu ispoma¾em Njegovoj svetosti oko Sabora, Sinoda dokle on u potpunosti ne bude mogao da obavlja svoje du¾nosti. Sigurno da je to trenutno. Sam patrijarh, po svojoj meri, u staraèkim danima, uèestvuje koliko on oceni da mo¾e. Patrijarh je taj koji nosi breme crkve, ja samo ispoma¾em Njegovoj svetosti.
©ta oèekujete nakon 10. decembra kada Albanci planiraju progla¹enje nezavisnosti?
- Opstaæe narod srpski, opstaæe svetinje. Ali, pre svega, nadamo se da se to neæe dogoditi jer jedno takvo bezumlje, ne samo na¹ narod nego i albanski i èitavu Evropu uvodi u novo, stravièno raspeæe. Nadamo se da to neæe prihvatiti faktori koji u svojim rukama privremeno dr¾e sudbinu sveta.

www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)

Sole

 :)):
nadam se da ce mu biti bolje!  :ohwell:
jedan od malo ljudi koje cenim neverovatno!  :Bog
divan covek!  :happy: :a
tako miran, stalozen...

philoserbiana

neka ga Bog blagoslovi i podari dobro zdravlje i mudrost koliko je to potrebno :a

vucko81

Боже помози му да што пре оздрави мало је људи као он, прави је светац.

Pedja


dirigent

Svetac jeste , ali su vremena za njegovog mandata bila previse profana. Od novog patrijarha ce zavisiti mnoge stvari u crkvi. Od kad je patrijarh loseg zdrastvenog stanja , a ima tome vise od godinu dana, mnoge stvari se rade u crkvi odokativno , bilo dobro ili lose.
   A i od individualnnog stava patrijarha mnoge stvari se prenose na nize instance. Npr. pokojni German je voleo da se liturgija sluzi sporo, Pavle pak ne voli da se davi , vec zeli da tece... da ne pricam o dve struje unutar sinoda - jedna koja favorizuje vizantijsko pevanje , a druga koja stiti Mokranjca i njegovu zaostavstinu , a obe su medjusobno iskljucujuce.
        Kad su ovozemaljski razlozi u pitanju  ne mislim da ce jos dugo poziveti , ali mislim da ni on mnogo ne mari za ovozemaljskim dobrima, da bi se zbog toga brinuo.
         Ipak mislim da naredni patrijarh ne treba da ima oreol svetastva na sebi , vec da vodi crkvu i narod pragmaticno. Pritom se uzdrzavam od bilo kakvog komentara ko bi to mogao biti , jer mislim da nije ukusno , a ni potrebno.
         

tarantulica

Ugro¾en ¾ivot patrijarha Pavla
Ponedeljak, 19. novembar 2007. 20:22

Srpski patrijarh Pavle u noæi izmedju subote i nedelje prebrodio je do sada najte¾u zdravstvenu krizu. U ponedeljak je do¹lo do neznatnog pobolj¹anja, ali se situacija ponovo pogor¹ala tokom veèeri.

Poglavar SPC je te¹kog op¹teg stanja i ¾ivotno je ugro¾en. Prognoze nisu pozitivne i delimièno su vezane za ¾ivotnu dob, a s druge strane patrijarhu popu¹ta srèani mi¹iæ i ima emboliju pluæa, tvrdi izvor "Blica" sa Vojnomedicinske akademije.

Patrijarh srpski nije na aparatima, ali za sada nema izgleda da æe uskoro da izadje sa VMA. U Patrijar¹iji ka¾u da je zdravstveno stanje Njegove svetosti nepromenjeno.

"Hvala Bogu, patrijarhovo stanje je stabilno", ka¾u i dodaju da ga je njegov pomoænik mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prièestio u subotu, kao i obièno, i da se nadaju ozdravljenju. Mitropolit Amfilohije se nada da æe patrijarh tokom nedelje izaæi sa VMA, ¹to u ovoj ustanovi iskljuèuju.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve nalazi se na leèenju u VMA veæ dvanaest dana. U Patrijar¹iji ka¾u da patrijarh saradjuje sa lekarima, da je svestan, da uzima hranu, da nije na aparatima i da je slabost nastupila s obzirom na njegove 93 godine. Nadaju se da æe patrijarh preboroditi trenutnu krizu i da æe se pred narodom pojaviti do Bo¾iæa.

(MONDO)

Pedja


BK

Quote from: tarantulica on 19-11-2007, 20:31:30
Ugro¾en ¾ivot patrijarha Pavla
popu¹ta srèani mi¹iæ i ima emboliju pluæa
bas se i mom deki to desilo...ali izvuko se...koliko srce izdrzi...nadam se da ce biti bolje...

pop

Za naseg patrijarha mogu samo da prokomentarisem da je bas onakav covek kakav treba da bude na tom polozaju - odmeren, blag, jednostavno zraci nekom dobrotom i plemenitoscu. Nadam se da ce ozdraviti sto pre, i da ovu duboku starost provede u miru. Zao mi je samo sto je za sve ovo vreme dok je on na celu SPC, politika toliko usla u sve pore nase crkve da se sada veliki deo svestenstva vise bavi politikom nego bilo cim drugim.
Sto se tice mitropolita Amfilohija, vec sam ga komentarisao u nekoj drugoj temi, jer poznajem coveka dok je jos bio vladika u Vrscu. Samo cu ponoviti da jednom mitropolitu i coveku od crkve ni malo ne prilici onakav recnik (npr. kad je celnike DOS-a nazvao 'poganom pashchadi' jer su uhapsili Milosevica), on vec duuugo drzi politicke, a ne crkvene besede. Plasim se da on vec neko vreme (od kada je patrijarh Pavle izgubio snagu) vodi SPC tako da se nekako otudjuje od nas, vernika, a ovi skandali sa Pahomijem i Filaretom, odnosno ignorisanje istih od strane SPC sigurno ne poboljsavaju situaciju.

Bred

QuoteZao mi je samo sto je za sve ovo vreme dok je on na celu SPC, politika toliko usla u sve pore nase crkve da se sada veliki deo svestenstva vise bavi politikom nego bilo cim drugim.
slazem se, zato NIKAD nije trebao ni da se mesa u politiku.
QuoteSamo cu ponoviti da jednom mitropolitu i coveku od crkve ni malo ne prilici onakav recnik (npr. kad je celnike DOS-a nazvao 'poganom pashchadi' jer su uhapsili Milosevica), on vec duuugo drzi politicke, a ne crkvene besede.
A da je rekao da su DOSovci andjelcic onda ne bi bio problem sto se mesao   u politiku,a?  :K

pop

Quote from: Bred on 20-11-2007, 17:04:08
A da je rekao da su DOSovci andjelcic onda ne bi bio problem sto se mesao   u politiku,a?  :K

Iskreno, meni nije bilo nesto posebno drago ni kada je patrijarh Pavle pred izbore 24.septembra 2000. pozvao da se glasa protiv Milosevica, kao ni kada je neposredno pred 5.oktobar pozvao Milosevica da prizna poraz. Naravno, jos manje mi je bilo drago kada je vladika Filaret pred te iste izbore, u jeku izborne tisine u udarnom terminu na TV Politici pozvao da se glasa za Milosevica kao jedinog vodju srpskog naroda (naravno, niko iz SPC nije reagovao).
Mogu ovako da navodim primere do sutra, ali ovo nije mesto za to.

darusaz

Нисам Бог зна какав верник, али сам ових дана у мислима заиста уз Патријарха. Надам се да ће му бити боље.

Bred

#13
pope sad si dobio plusic  :wink:

darusaz, me too.

Ru¾an Bosanac

Crkva ima pravo da se mesa u politiku...I Sveti Sava se bavio politikom jedno vreme kad je dosao sa Svete Gore pa je bio savetnik na dvoru svoga brata...Savetnici inace i dan danas postoje u politici...
Mnogi politicari kritikuju crkvu a onda nedaju njoj pravo da kritikuje druge...