Propust lekara Hitne pomoæi

Started by Cecilly, 20-11-2007, 23:04:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Cecilly

Propust lekara Hitne pomoæi
20. novembar 2007. | 16:27 | Izvor: B92

Beograd -- Graðani povremeno optu¾uju Hitnu pomoæ da pri pozivu nailaze na neljubazno ispitivanje i odbijanje da se shvati ozbiljnost situacije.

Takve reakcije u sluèaju Du¹ana Pavloviæa, koji je potra¾io pomoæ zbog stanja svoje ¾ene, bile su kobne. Ljubica Vuksanoviæ je preminula u svom stanu jer Hitna pomoæ nije htela da doðe po drugi put. Lekar koji se javio na telefon i nije hteo da po¹alje kola Hitne pomoæi, ali je psovao mu¾a pacijentkinje, suspendovan je.

Naime, Vuksanoviæeva je pre toga prevezena kolima Hitne pomoæi u Gradsku bolnicu, gde lekari nisu uspeli da konstatatuju kakve zdravstvene probleme ona ima, a nakon otpusta iz bolnice, Hitna pomoæ je vratila kuæi, nakon èega je preminula.

©estog novembra oko jedan sat Ljubici Vuksanoviæ je po povratku iz Gradske bolnice ponovo pozlilo. Njen mu¾ Du¹an Pavloviæ bio je primoran da pozove Hitnu pomoæ, ali je nai¹ao na negodovanje, psovke i vreðanje.

U transkriptu razgovora koji je dobio B92, lekar Sead ©ehiæ prvo je pitao za¹to pacijenta porodica sama ne odveze do bolnice jer, kako je rekao, oni ne mogu da je voze celu noæ "gore-dole kao da su taksisti".

Lekar: A zbog èega vi zovete nas?

D.P.: Pa, kako da je transportujem...

Lekar
: Ne znam, brate, tvoja je ¾ena, nije moja, stavi je u auto, pa je vozi!

D.P.: Molim?

Lekar: Mi smo je vozili jednom. Ne sme¹ zvati 500 puta, nemojte se zezati sa Hitnom pomoæi, bre!

D.P.: Pa jebem vam mater, kako vas nije sramota!

Lekar: Pizdo jedna smrdljiva, mamu ti jebem, ko te je poslao ovde?!

D.P.: Ko me je poslao?!

Lekar: Nemoj da ti ¹aljem miliciju, imam tvoj broj. Ovde ¾ivi¹, kod Panèevaèkog mosta!

©okiran, Pavloviæ je prekinuio vezu, a posle 30 minuta Ljubica Vuksanoviæ je preminula u svom stanu.

Dejan Travica, njen brat, ogorèen je zbog te situacije i osuðuje Hitnu pomoæ zbog tragiènog propusta. "Ono ¹to je skandalozno jeste to ¹to se taj doktor uop¹te nije bavio time ¹ta je pacijentu", ka¾e Travica.

"On nije postavio niti jedno pitanje za¹to zovu, da li joj je dobro, kako se oseæa, u kakvom je stanju pacijent, da li neki lek mo¾e da joj pomogne. Ne, on se bavio time da Hitna pomoæ ne treba da slu¾io kao taksi i da neæe da je voze gore-dole", ka¾e on.

Direktor beogradske Hitne pomoæi, doktor Branislav Laziæ, nije mogao da se bavi analizom da li bi Vuksanoviæeva ostala ¾iva da su kole Hitne pomoæi ponovo do¹la po nju.

On je, meðutim, kada je preslu¹ao tonske zapise koji se u Hitnoj pomoæi snimaju, odluèio da suspenduje doktora ©ehiæa.

"©to se tièe reèi i izraza koje su upotrebljene tokom razgovora, o tome me izvestio za¹titnik pacijentovih prava i dostavio mi je transkript razgovora", ka¾e direktor Laziæ.

"Na osnovu toga, ja sam, kao direktor ove ustanove, suspendovao dotiènog doktora", ka¾e on.

Doktor Sead ©ehiæ je 2001. suspendovan u Hitnoj pomoæi zbog propusta prilikom jedne intervencije, saznaje B92 u sindikatu Hitne pomoæi.

Kako je rekao izvor B92, doktora ©ehiæa je na mesto lekara u kol-centru Hitne pomoæi vratio tada¹nji direktor Boris Josifovski, koji je pro¹le godine smenjen zbog te¹ke situacije u toj ustanovi.

Masha

E, sad sam se stvarno iznervirala. Ali, zaista! Ovo je skandal! Straassnooo! Recnik ne mogu ni da komentarisem.

Al-Jasmina

 :shock
Taj lekar je suspendovan?
I sta posle?  :ball2:
bice ponovo zaposlen kad se slegne prasina?

tarantulica

Svako treba da ima ¹ansu da poka¾e da je dobar u svom poslu....
Na ovako odgovornom poslu - samo jednu ¹ansu...
Kad pogre¹i - kraj...

darusaz

Quote from: tarantulica on 21-11-2007, 07:29:19
Svako treba da ima ¹ansu da poka¾e da je dobar u svom poslu....
Na ovako odgovornom poslu - samo jednu ¹ansu...
Kad pogre¹i - kraj...

Види, нешто попут принципа који си ти навела постоји у Шведској. И то не само за здравство него за све високообразоване струке. Баш ми је о томе скоро причао један пријатељ који тамо живи. Конкретно ја сам му причао, мада он и сам то зна, како овде лекари након радног времена причају о својим пацијентима, о њиховим дијагнозама и томе слично.

Елем, кршење дискреције као и одбијање пружања медицинске помоћи, спада у тзв. "стручне грешке". Након једне такве грешке добија се опомена. Након друге, грешке посебни орган који се бави овим надзором шаље налог факултету чију диплому лекар тј. лице у поступку поседује да се диплома поништи. Дакле као да никада нисте ни студирали. Кратко и јасно.  :pljes:  :box  :Bog

Darker

Poo¹travanje kaznene politike bi vratilo ugled lekarima koji gube isti zbog ovakvih olo¹a...

Bred

Quote from: tarantulica on 21-11-2007, 07:29:19
Svako treba da ima ¹ansu da poka¾e da je dobar u svom poslu....
Na ovako odgovornom poslu - samo jednu ¹ansu...
Kad pogre¹i - kraj...
Bravo!
Jedina vrsta koja je u Srbiji totalno iznad zakona jesu lekari! I zbog toga se desavaju ovakve stvari!

hulio_salinas

Ja ne mogu da verujem. Ovo je stra¹no!

Znao sam da su ovi iz HP nenormalni, ali ne mogu da verujem da je to u ovolikoj meri. Ovo je za svaku osudu. Èini mi se da je na poèetku ove godine pokrenuta prièa oko Hitne Pomoæi, ali ne znam kako se zavr¹ilo. Neki upravnik je ne¹to prièao na TV-u i posle toga niko ni¹ta nije prièao. Isto je bio neki smrtni sluèaj, koliko se seæam.

Tu¾no...

Enea

#8
jao ovo, jao ono..  :roll:

fakat je da smo jadni, i da nemamo dovoljno vozila..

da taj pomenuti doktor/operater radi u normalnim uslovima, verujem da bi postupio ispravno.

Svedska? Eeeee, daleko smo mi..

[ bolnica bezanijska kosa. nekom deki je pozlilo, hitna je dosla, dovezla, pregledala i poslala kucji. slusham razgovor...
deda: kako sada da se odavde vratim?
nn: zovite nekoga da dodje po vas..
kako je deda odgovorio da nema koga, ovaj mu je predlozio taxi, za koji deda nije imao kesha..
dalje..
nn: mozemo vas mi odbaciti, kada neka kola budu slobodna, ali opet morate da platite
pomenutog je odvezao kucji neki shto se chudom chudio koliko i ja.]

Al-Jasmina

Secam se da je pokojni teca isto tako placao da ga vozi Hitna...
da li da to podvedemo pod "tematski taxi" ? :ball2:

Kao donacije?
Gde idu pare od silnih donacija Hitnoj?
:ohwell:
Ili nas mazu da iko ista donira ili te pare volsebno
prebivaju u tudjim dzepovima  :wall:

Masha

#10
Dakle, molim Boga da se ne razbolim ili da imam novca da odem kod privatnog lekara posto prevoz placam u svakom slucaju! Moj tata nije lekar, ali jeste medicinski biohemicar i svojevremno je radio u bolnici i, naravno, primao pacijente i radio im analize. Nije bio omiljeni u svom kolektivu iz vrlo prostog razloga - ispijanja kafa i trac partija nije bilo dok se ne uzme uzorak za analizu poslednjem coveku u cekaonici. Rezultati su se izdavali od tacno odredjenog vremena i nije bilo sanse da neko dodje, a da to nije gotovo. Sve u svemu, bilo je celih pola sata izmedju uzimanja uzoraka i rada da se popije kafa i doruckuje. Naravno, ako nije guzva i ostane vremena do izdavanja rezultata, moze da se pije kafa i ode do koleginice na drugom odeljenju da se poprica. Tako da, ako hocete da radite svoj posao, mozete. I niko me ne moze ubediti da postoji bilo kakvo opravdanje da se jedan lekar ovako ponasa. Pri tom, zasto su oni zenu koja je, evidentno bolesna i nesto joj fali, tek tako pustili kuci?
I da, ovo nije bila oda mom tati. Mnogo vise rizikujem da mi tatu proglasite za diktatora  :K. Ali, pacijenti su bili vrlo srecni i zadovoljni.

Darker

Ste gledali film "Normalni ljudi"?
Hitna je tu najstra¹nije ocrnjena, ali kad èujete ovakve vesti, ispada da su malo i ulep¹ali...
Moraju mnogo sami lekari da se potrude da se otarase takvih prièa... Zaista se ima utisak da ¹tite jedni druge, mo¾da nije takav utisak realan-ali postoji... Do njih je da nas ubede u suprotno :hm

Bred

Quote from: Masha on 22-11-2007, 00:12:32
Dakle, molim Boga da se ne razbolim ili da imam novca da odem kod privatnog lekara posto prevoz placam u svakom slucaju!
Rekoh ja vec-tesko onom ko se razboli, nek mu je Bog u pomoci. I pevajte dok ste zdravi.  :wink:

BK

I ja sam nedavno imala neprijatno iskustvo sa HP...zvala sam oni su pravili tamo neku zurku i nista me nisu culi....uspem nesto da im objasnim a oni meni stavite dedu pod tus i skiniucete mu tempraturu....a nije u pitanju samo temperatura....opet zovem...a oni meni opet isto cak nece ni da saslusaju...a NIJEDNO podpitanje nisu mi postavili....
Znaci ako treba da se zove hitna...zovi odmah taxi (ako nema ko da vozi) i pravac u urgentni centar ili najblizu bolnicu!

Darker

Ili u Hitnu pomoæ :wink:
Ja sa njima imam skroz ok iskustvo, ali problem je ¹to to ne treba da se hvali, JER JE TO NORMALNO i za to su PLAÆENI!!!