Adonis u akciji :)

Started by Bred, 26-07-2006, 21:27:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Bred

E, ne mogu da verujem sta sam nasao :> Lepo ste ispali na slikama  :)
Pogledati (http://www.apotekebgd.co.yu/atuelno/280105/index.htm#)

Adonis_Vernalis

Da, daaa.... to su polumaterijalni dokazi jedne vrlo plemenite akcije koja je organizovana davno, davno i jos uvek se sprovodi... elem, jednom mesecno, petkom, clanovi Instituta za farmakognoziju odrzavaju konsultacije za pacijente u apoteci "Zdravlje" koja se nalazi u krugu Instituta za majku i dete na Novom Beogradu. Dodje po koja ljubopitljiva bakica za radnoga vremena i siti se ispricamo... :)

vladimir

A kojeg petka u mesecu je taèno akcija i od koliko sati?

Adonis_Vernalis

Uh... davno nisam uèestvovao... Mislim da je bio poslednji petak u mesecu, celo radno vreme... Sedimo u bud¾aku i srkuæemo kafu, èaj, ko ¹ta voli i ako bahne neko zainteresovan, onda ga spopadnemo i elementarno edukujemo... Ma ¹alim se... obièno biva obrnuto: gledam na koju æu kljuèaonicu pre da iscurim, jer eto ba¹ ta osoba pati od logoreje i ima teorije kojima obja¹njava sve i sva¹ta... i Amerikanci su krivi za sve i tome slièno... onda si skuvam jak èaj od valerijane plus kojekakav tajanstven sastojak, cimnem kakvoga alkohola cca 250 ml i mene me nema...

pereca

Quote from: Adonis_Vernalis on 28-07-2006, 13:32:56
Uh... davno nisam uèestvovao... Mislim da je bio poslednji petak u mesecu, celo radno vreme... Sedimo u bud¾aku i srkuæemo kafu, èaj, ko ¹ta voli i ako bahne neko zainteresovan, onda ga spopadnemo i elementarno edukujemo... Ma ¹alim se... obièno biva obrnuto: gledam na koju æu kljuèaonicu pre da iscurim, jer eto ba¹ ta osoba pati od logoreje i ima teorije kojima obja¹njava sve i sva¹ta... i Amerikanci su krivi za sve i tome slièno... onda si skuvam jak èaj od valerijane plus kojekakav tajanstven sastojak, cimnem kakvoga alkohola cca 250 ml i mene me nema...

Dobra (stara) farmaceutska praksa  :wink:

mare

Vi ste ba¹ neki veseljak! Svaka èast!

Adonis_Vernalis

Pereco,

nije ba¹ stara, ni dobra, a ni farmaceutska praksa to ¹to gledam na koju æu pre kljuèaonicu da iscurim... Veæina ljudi koja dodje na te konsultacije, pripada jednom prilièno (za moje pojmove) èudnom stale¾u, a to su dobrodr¾eæi penzioneri, vidi se da su obrazovani i da im je stalo da svoju starost dostojanstveno provedu, ¹to zdraviji i ¹to manje na teretu drugima... a onda zapoènete razgovor i brzo uoèite da oni nisu do¹li da nauèe ne¹to i da to primene, veæ da pronaðu potvrdu njihovih shvatanja, koja su formirali na jedan vrlo èudan naèin. Svako od nas se raða u nekoj sredini i odatle ponese sobom u ¾ivot ne¹to ¹to je obrazac pona¹anja u kuæi iz koje odlazimo... Onda ¾ivot poène da nas kr¹i i lomi i svako se od nas snaðe i snalazi kako zna i ume. Usput, pokupimo i usvojimo mno¹tvo toga ¹to se natalo¾i i pretvori u bazalt ubeðenja i zabluda. Njihov ¾ivot je bio stalna borba. Negde pred kraj tog ¾ivota, umesto da sa svojim unucima i dragima provedu poslednje godine u miru i ljubavi, oni su morali da gledaju ono sa èime ste vi odrasli, a ja zaèinio svoje najlep¹e godine, one u kojima ste vi sada: ratove, bedu, nema¹tinu, TV Bastilju.... a na TV Bastilji i drugim tv-bastiljama (iz te kategorije ne izdvajam ni pink, ni palmu, ni bilo koju televiziju, ili bilo kakav medij...) orgijali su i jo¹ uvek orgijaju razlièiti "vidovnjaci", "vilovnjaci", "nadareni", "obdareni", treæe oèi, deseta uha, krilati, jurodivi, ovakvi i onakvi... koji bi se meni, da se ja ¹togod pitam, natucali kamena u kamenolomu do stepena usitnjenosti pulvis subtilissimus (sito 0,15).

Onda mi doðu sa takvom pripremom, i tim i takvim ubeðenjima. Ja prepun prièa o racionalnoj fitoterapiji, a oni udavljeni u magijskim naslagama... E, zato ja pote¾em za jakim èajem od valerijane koji sadr¾i jo¹ poneki tajanstveni sastojak, uz koji savr¹eno le¾i 250 ml apotekarski èistog alkohola...

Jedna ilustracija... Uðe mi bakica. Fina, stara dama. Najzad neko normalan, pomislih... kad, ne lezi vra¾e... Recite mi, molim fino, ¹ta to ima u orahu ¹to je tako gadno? Blink, blink... ka¾em ja... Pa, znate, ka¾e narodno verovanje da ispod oraha ne sme da se zaspi... Pa, ovaj, gospoðo, praslovenska paganska religija je orah smatrala drvetom mrtvih, pod èijom se senovitom kro¹njom nalaze duhovi predaka... ali, ima tu i jedno racionalno obja¹njenje... orah pravi debelu ladovinu, pa ako zaspite pod istim, reuma se odmah aktivira... Ne, ne, shvatila je ona humor, mladiæu, vrlo ste vickasti, ali... Na kraju, posle pola sata gutanja ucelo, gospoða prizna da je u sred parnice sa kom¹ijom èiji orah pravi senku koja pada na njenu ba¹tu... a ja joj ba¹ trebam kao ve¹tak, ili bar svedok, ili neko ko æe da potvrdi tu sumanutu prièu da æe da umre svako ko proðe pored oraha... Uvalio sam joj punu kesu Natural Wealth promotivnih pamfleta i pod ruku izveo iz apoteke...

Darker

ahahahahhahahahahaha
buhahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahha, hahahahahhahahahahahhahaah
Ja ne mogu da verujem, e ovo mi je ne¹to najbolje ¹to sam skoro èuo, valjam se :> :> :> :> :> :>

Coolgemini

QuoteOnda mi doðu sa takvom pripremom, i tim i takvim ubeðenjima. Ja prepun prièa o racionalnoj fitoterapiji, a oni udavljeni u magijskim naslagama... E, zato ja pote¾em za jakim èajem od valerijane koji sadr¾i jo¹ poneki tajanstveni sastojak, uz koji savr¹eno le¾i 250 ml apotekarski èistog alkohola...
hehe...bez obzira koliko smesno delovalo ovo,savrseno dobro vas razumem i vasu potrebu za umirujucom valerijanom+alkohol :lol2:..ipak posle zestokih magijskih naslaga dobro dodje magijska moc alokohola :lol2: :lol2:

Adonis_Vernalis

Ma jeste, sve je to u redu... Lako æu ja sa samim sobom... Ali, jedno moje oko je upereno u sliku Akademika Jovana Tucakova, jednog od osnivaèa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, autora prvog ud¾benika Farmakognozije na srpskom jeziku, èoveka u èijoj vruæoj stolici sedim... On je bio prosvetitelj. Uèitelj. Otac. Majka. Bog. ©ta god hoæete... Iako je davno preminuo, njegov duh jo¹ uvek lebdi u selima pod ©ar planinom ili ¹irom na¹e Srbijice... Kako da pobedim Vidovitu Zorku, D¾irla, Labudu i ostale travare, kad narod samo njima veruje? Kako da taj isti narod ubedim da ne naseda na trikove, jer autentièna srpska narodna medicina ne postoji? Kako, kad niko neæe da shvati da je ono ¹to se zove srpskom narodnom medicinom ustvari prilagoðeni prevod dela Practica Brevis Joanesa Platearijusa i da se izvodi iz Hilandarskog medicinskog kodeksa, koji predstavlja farmakopeju svoga doba... Srpska narodna medicina je izvedena iz srpske nauène medicine... Redak paradoks... Ma, takvi smo mi Srbi. Paradoksalni!

Coolgemini

Upravo tako....Ljudi su generalno dosta konzervativni,nepoverljivi i nesigurni,a nauka je za njih jedan nedodirljivi i nepouzdani pojam koga se uvek radije klone..Pre ce poverovati nekim komsijama i laicima,nego pravom strucnjaku.. :roll:..a sto je najinteresantnije,oni su sasvim svesni te velicine ali im podsvesni komplex diktira da je velicina u nenaucnim izvorima. :hm..To je taj paradoks koji se srece kod nas i za koga ce trebati dosta vremena da se postepeno iskoreni..

Adonis_Vernalis

Ma, ¹ta se ja, u stvari bunim, kad me je i roðeni otac ispalio... Kao i 60 % gospode njegovih godina, i on je imao problema sa prostatom. Prvo mu je trebalo mnogo godina da prihvati da vi¹e nije momèiæ... Onda mu je trebalo jo¹ nekoliko da shvati da adenom prostate nije bolest, veæ funkcionalni poremeæaj (¾ivot dovoljno dugo traje da bi se neke stvari ispoljile)... Posle toga, prionuo je na terapiju finasteridom... da bi mu, na kraju, neposredno pred operaciju, urolog preporuèio fitopreparat koji sadr¾i standardizovani ekstrakt ploda amerièke patuljaste palme - Serenoae repentis fructus... E, taj preparat sam mu ja preporuèivao jo¹ pre 10 godina... 10 izgubljenih godina, bre!

vladimir

Mojoj majci su rekli da pije neke tablete sa ekstraktom biljke Una de Gato.Valja li to stogod?

Adonis_Vernalis

Uncaria tomentosa? Hm... moram da pogledam... ©vabe su ne¹to devedesetih godina petljali po toj biljci... Èak su i neke revijalne radove objavljivali, bilo je tu i nekoliko doktorata na njihovim univerzitetima... Mislim da bih mogao da dam zeleno svetlo... :)

vladimir