Adonis u akciji :)

Started by Bred, 26-07-2006, 21:27:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Adonis_Vernalis

Moj favorit svih vremena je kineska biljka Shizandra chinensis... ili Wu Wei Zi (Biljka sa pet ukusa) kako bi moja kosooka braæa rekla... A ima jo¹ jedna... zove se Ban Lan Gen, a u pitanju je koren Ysatis tinctoria... kad sam svojevremeno mrtav bolestan krepavao u Pekingu, moj drugar Shi-Wen Dong me je, sav zabrinut, pitao: "Mr. Max, a ¹ta ti pije¹ protiv te prehlade?" Ja naravno, spremno ispalih: "Aspirin". Moj Dong napravi facu kao da je upravo pojeo ne¹to gadno i reèe "Aspirin!?! Ma, ajdemo ti i ja do apoteke". Odvede me Dong u apoteku. Ne¹to je mrnd¾ao sa Kineskinjom. Ona me je ozbiljno gledala. Onda je ne¹to trovala Donga. Onda su me oboje gledali. A na kraju, izvadi riba iz fioke jednu ¹peciju na kojoj pisa¹e Ban Lan Gen. Prijatnog to be¹e ukusa. Kao vegeta, ali sladunjavo. U roku od 24 h, od moga gripa ostado¹e seæanja... ©ala? Ne, nego istina.

vladimir

I sta ono rece, kakva je bila Kineskinja? :K

Adonis_Vernalis

Kineskinja? Ah, pokvarenjaèino matora...

Svima na znanje: Kineskinje su lepe i bele. Visoke. Vitke. Barem onih par miliona devojaka koje su mi bile u vidnom polju za to malo ¹to sam ¾iveo tamo... Kao porcelanske lutkice... hm, hm... dosta.

Ovo ¹to viðamo na buvljaku je druga klasa...

vladimir

Ne zameri na sali, znas vec moj smisao za humor... :K
Nego, da li se neke biljcice koje su zastupljene u tradicionalnoj kineskoj medicini nalaze i kod nas u regionu?

Adonis_Vernalis

Ne zameram na ¹ali... Naprotiv! Volim da se toga perioda setim...

Ali, koliko mi se èini, sve dobre vesti u pogledu TCM (tradicionalne kineske medicine) rastu tamo... Izuzev Rheum palmatum i Rh. officinale, koje sam viðao i u botanièkom parku Planten und Blomen u Hamburgu... Ne zaboravite, na teritoriji Kine nalazi se jedno od ¹est (ako se ne varam) biljnih carstava... Njihova flora ima 50-tak tomova, pisanih kineskim pismom, ¹to bi znaèilo oko duplo pisano slovima...

Ah, Kineskinje... mora da sam popio nekakvu travuljinu zajedno sa Gao Lijan i tim Ban Lan Genom... :)

yeca

Quote from: Adonis_Vernalis on 18-08-2006, 10:36:02
Kineskinje su  Visoke.
Mene od svega fascinira ovaj komentar  :)
A kako je moguæe da ovih par stotina kosookih kod nas, su ba¹ sve i svi od reda do kvake???....

sandric

Ja bih rekla pre par hiljada kosookih Kineskinja ali kako sam ja cula to su kao njihovi Cigani a oni su kako kazu niski

SandraD.

mene  jako interesuje alternativna medicina,i lecenje biljkama.Ja kod kuce imam neke biljne preparate sa medom,za razlicite boljke,i to konzumiram svakodnevno kao preventivu.....samo sto kod nas izgleda nema ovih kineskih biljaka,svi biljni preparati se  ovde svode na Chamomillae flos, Mentha piperita ,Valeriana officinalis,kad vec pricam sa farmaceutima da se malo strucno izrazim.....

yeca

Ja takodje imam neke me¹avine biljaka sa medom, ali taj na¹ "medonosac" (tako smo prozvali kom¹iju na¹ega :)) nam daje specijalne me¹avine za specijalne potrebe, pa tako znam da smo svojevremeno nabavili jednom deèku koji je bolovao od leukemije neku me¹avinu za podizanje imuniteta... Koliko znam, konzumiraju se samo kad je potrebno!
Mo¾da gre¹im!!!

Bred

A ti kao buduci farmaceut se nsii setila da pitas sta ulazi u sastav te mesavine yeco? :F

Adonis_Vernalis

Quote from: yeca on 18-08-2006, 18:23:03
Quote from: Adonis_Vernalis on 18-08-2006, 10:36:02
Kineskinje su  Visoke.
Mene od svega fascinira ovaj komentar  :)
A kako je moguæe da ovih par stotina kosookih kod nas, su ba¹ sve i svi od reda do kvake???....

Yeco, ne znam sta da kazem, sem da sam i ja fasciniran. Otisao sam tamo sa predubedjenjima koja deli 90 % ljudi ovde. Mislio sam da su Kineskinje niske, krivonoge, debeljuskaste i ruzne... Vec na aerodromu sam video da one mogu da budu takve, ali da vecinu predstavljaju porcelanske lutkice... A onda sam, kad sam uleteo u kolotecinu svakodnevnog zivota, video skoro sve ostalo. I ostajem pri stavu da su lepe. U svakom slucaju, vrlo intrigantne... :)

SandraD.

Quote from: yeca on 21-08-2006, 01:24:48
Ja takodje imam neke me¹avine biljaka sa medom, ali taj na¹ "medonosac" (tako smo prozvali kom¹iju na¹ega :)) nam daje specijalne me¹avine za specijalne potrebe, pa tako znam da smo svojevremeno nabavili jednom deèku koji je bolovao od leukemije neku me¹avinu za podizanje imuniteta... Koliko znam, konzumiraju se samo kad je potrebno!
Mo¾da gre¹im!!!
ne znam,ali ovo se preporucuje jedna kasicica dnevno......

Adonis_Vernalis

Quote from: SandraD. on 20-08-2006, 20:17:24
mene  jako interesuje alternativna medicina,i lecenje biljkama.Ja kod kuce imam neke biljne preparate sa medom,za razlicite boljke,i to konzumiram svakodnevno kao preventivu.....samo sto kod nas izgleda nema ovih kineskih biljaka,svi biljni preparati se  ovde svode na Chamomillae flos, Mentha piperita ,Valeriana officinalis,kad vec pricam sa farmaceutima da se malo strucno izrazim.....

Tokom reforme nastave, Farmakognozija se raspala na nekoliko delova. Jedan vrlo bitan deo je Fitoterapija, izvedena iz racionalne fitoterapije koja se izucava u Evropi. Izborni predmet na IV godini bice Alternativne medicinske tehnike... uh, daleka buducnost... Ko zna kako ce ovaj forum tada izgledati? Kakve cemo nickove ovde sretati?

SandraD.

iskreno da kazem,medicina ne leci uzrok nego posledice.......i sami znamo da vecina lekova ako se unosi dugo vremena,stvara stetne posledice....kod hronicnih bolesnika cesto se menja terapija,kako bi se ublazilo stetno dejstvo odredjenog leka.....ako ovaj lek odrzava npr. stabilan pritisak,sa druge strane on moze negativno uticati na neki organ,kao sto npr.sa beta blokatorima treba biti jako oprezan......

Alternativne medicinske tehnike bi po meni trebale da zauzmu znacajno mesto u lecenju bolesti; ova Adonisova prica o kineskim biljkama  navela me je na razmisljanje da mi ovde u nasoj zemlji stvarno ne znamo nista o tome,i moram priznati to nipodastavamo,a da negde u svetu mozda bas u Kini postoje biljke koje bi mogle da izlece neke ozbiljne bolesti.Ne razumem se bas najbolje,ali kada dodjem u dodir sa nekim stranim lekovima,u sastavu skoro obavezno stoji neka biljka,najcesce sa dna nekog okeana ili sa vrhova nekih planina.....sto znaci da biljke polako zauzimaju svoje mesto.Ja verujem da na svetu ima mnogo otkrica iz bozje apoteke,ali verovatno se to nekim gazdama na vrhu bas ne isplati,verovatno ima tu i politike.....tako kao sto kazete Adonise,daleka buducnost ce pokazati da li ce biljke imati neki veci udeo ili ne,ali ocigledno da medicina ima nedostataka,sa kojima ce kad -tad morati da se suoci.........

Adonis_Vernalis

Zamrla tema. Ozivljavam je, bezobrazno, praznim postom.

Ljudi, jeste da se zove "Adonis u akciji :)" Ali, mozete da saznate ovde nesto o delovanju biljaka iz kineske narodne medicine... Pobogu, osam hiljada godina eksperimentisanja na ljudima se ne moze tek tako baciti, zar ne?