Film "Perfume: The Story of a Murderer" (Parfem: Hronologija jednog zloèina)

Started by hulio_salinas, 21-11-2007, 23:08:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

Film "Perfume: The Story of a Murderer"
Parfem: Hronologija jednog zloèina



Film je zasnovan na besteseleru Patrika Ziskinda. Dugo, dugo nije ¾eleo da proda prava na film, jer je konstatovao da je roman "nesnimljiv". Napokon je 2001. godine prodao prava na film i za to je dobio 10 miliona evra. Re¾iser je Bernd I¹inger.

®anr filma je ne¹to izmeðu drame i trilera. Radnja se de¹ava u Francuskoj u 18. veku. Jako opipljivo je doèarana atmosfera u gradovima Evrope toga doba. Pariza konkretno. Poèetak filma prikazuje roðenje i te¹ko detinjstvo deèaka po imenu ®an-Baptist Grenuj, koji ima neverovatno èulo mirisa. Sve vreme je baèen akcenat na njegovu razlièitost u odnosu na ostale vr¹njake. Te¾ak ¾ivot ga u jednom trenutku dovodi do situacije da biva prodat trgovcu ¾ivotinjskim ko¾ama za 10 franaka.

Grenuj ima izuzetnu sposobnost da zapa¾a i pamti najrazlièitije mirise. Izmeðu ostalog, mo¾e da oseti miris kamenja, trave, vode... èak i ako su udaljeni nekoliko desetina (i stotina) metara.

Sa svojim poslodavcem, Grenuj odlazi u Pariz. Poèinje da zapa¾a mirise koje da to tada nije osetio. Biva odu¹evljen razlièitim mirisima! Tako, biva opèinjen mirisom ¾ene koja je pro¹la pored njega. Prati je i obuzet mirisom njenog tela, ubija je. To je pravi poèetak filma. Tada poèinje sve ¹to æe se kasnije de¹avati.

Dalja radnja ga dovodi do parfimerije (u to vreme, to je fabrika parfema) èiji je vlasnik poznati tvorac parfema Baldini (fenomenalni Dastin Hofman). Grenuj ima neverovatnu sposobnost da mo¾e da oseti posebne sastojke parfema, èak i da odredi njihovu kolièinu u parfemu. Kad oseti neki parfem, mo¾e da ga napravi u istom trenutku. Takoðe, u stanju je da sinteti¹e nove parfeme u svakom trenutku. Tra¾i od Baldinija da ga nauèi kako da zadr¾i odreðeni miris, naravno sve vreme seæajuæi se neverovatnog mirisa ¾enskog tela. Baldini obeæa da æe ga nauèiti i zaposli ga. Baldini je ubrzo shvatio da ne mo¾e Grenuja nauèiti takvoj jedno stvari, pa odluèi da ga po¹alje u Gras, grad u kome je svaki tvorac parfema uèio zanat. Za uzvrat, Grenuj je Baldiniju izmislio 100 novih parfema.

Na putu za Gras, Grenuj otkrije jednu neverovatnu stvar: da nema sopstveni miris. Mo¾e osetiti najrazlièitije mirise na svetu, a nema sopstveni miris. To ga je pogodilo do koske. Odluèi da uradi ne¹to ¹to nikad niko nije i ne¹to po èemi æe ga svi pamtiti. Dolazi na ideju da napravi najlep¹i i najpostojaniji parfem na svetu. S tom namerom nastavi dalje prema Grasu.

Pre nego ¹to je u¹ao u grad, opèinio ga je miris devojke koja je pro¹la u koèijama. To ga je podsetilo na miris ¾ene koji mu je mutio um i dalje. Dolazi do neverovatne zamisli: ¾eli da izoluje miris ¾enskog tela. Jedini problem je ¹to ne zna naèin. Cilj mu je da sakupi mirise 13 razlièitih ¾ena i da napravi parfem od koga æe svi poludeti.

Posle nekoliko bezuspe¹nih poku¹aja, napokon pronalazi naèin da izoluje miris ¾ene. Ne znajuæi drugaèiji naèin, morao je ubiti devojku da bi iz nje izolovao miris na specifièan naèin. I tako poèinje niz ubistava devojaka u Grasu. U gradu nastaje op¹ta panika i strah. Grad se odluèi na akciju hvatanja serijskog ubice. Dolazi do neverovatnog zapleta. Uprkos svemu, Grenuj uspeva da izoluje mirise 13 razlièitih ¾ena. Uspeva da napravi ono ¹to je i zamislio ali... neæu vam otkriti dalje.

Posle toga sledi neverovatan rasplet. Niz kadrova zbog kojih zaboravite da di¹ete. Zavr¹etak filma je apsolutno neoèekivan. Ni uz pomoæ crne magije ne mo¾ete naslutiti ¹ta æe se desiti. Sve o èemu razmi¹ljate jeste neverovatna moæ èula mirisa. Poèinjete da nju¹kate sebe i poku¹avate da osetite bilo kakav miris koji æe vas opèiniti. Nekoliko puta æete po¾eleti da prosto uðete ekran, ne bi li ste osetili lepotu mirisa. Ne¹to neobja¹njivo...

Kraj æe vas fascinirati. Ostaviæe sna¾an utisak na vas i nateraæe vas da razmi¹ljate o filmu! Ja nisam mogao da progovorim nekoliko minuta posle filma. Jednostavno sam ostao bez teksta. Jo¹ uvek sam pod utiskom.

Ako ste ljubitelj umetnosti (svake), odgledajte ovaj film. Muzika, gluma, fotografija filma... sve ovo æe vam prodrmati organizam. Vratiæe vam veru u dobar film i u filmsku umetnost. Ja sam fasciniran filmom. Ne¹to ¹to ne mogu da vam opi¹em i preprièam... 2 sata i 20tak minuta traje ovo èudo i verujte mi da nisam trepnuo. Par puta sam sebe uhvatio da nisam prisutan na Zemlji. Bio sam 100% u Francuskoj u 18. veku. Ka¾em vam, nisam disao u odreðenim trenucima... pa to je apsolutna u¾ivancija!


whatever

Када сам гледао Парфем на Фесту пре једно годину дана, морам да признам да ме је филм одушевио, има пар бизарних нота (типа масовне оргије пред крај) али изузетан и по поруци и по форми, мада главни глумац на тренутке и не бриљира... У сваком случају, једно време сам га смештао одмах иза Догвила и још пар неконвенционалних, мени драгих филмова. Летос купих ДВД, и када сам га одгледао поново, мало сам се разочарао, ово дефинитивно није филм на другу лопту :)

Али га је свакако вредно погледати, једном, пажљиво, са уживањем и нешто времена контемплације након тога...

vlada89


Lence

  Knjiga je stvarno fantasticna! Ne znam da li da kvarima utisak gledajuci film!

Mashrum

I ja se jo¹ uvek premi¹ljam da li da odgledam film..Imam ga na disku veæ vi¹e od mesec dana..

Knjiga je zaista sjajno napisana.