Klaberi æe i ove zime mirisati na pepeljare

Started by Girl, 22-11-2007, 10:06:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Da li ste za zabranu pu¹enja u kafiæima, klubovima i restoranima?

Da
21 (63.6%)
Ne
2 (6.1%)
Kompromis
10 (30.3%)

Total Members Voted: 33

Voting closed: 01-03-2008, 10:06:39

Girl

Klaberi æe i ove zime mirisati na pepeljare

N. Tomiæ |||| - 21.11.2007. - 23:24

Pro¹la je sezona letnjih ba¹ti i provoda na otvorenom, a ¾urke i zabava su se preselili u zatvorene i uglavnom zadimljene prostore. Malo kafiæa i klubova je re¹ilo taj problem, pa æe se „klaberi” i ove sezone vraæati iz noænog provoda miri¹uæi na pepeljare.

DIM - Vlasnici i menad¾eri zadimljenih klubova i kafiæa se uglavnom pravdaju neadekvatnim i zastarelim sistemom ventilacije. U KST-u, na primer, ka¾u da imaju samo jedan klima ureðaj star oko 30 godina, a i taj ne radi punim kapacitetom.
- Ove godine planiramo da iskoristimo postojeæe instalacione kanale kako bismo ugradili dodatnu ventilaciju. Neki izvoðaèi su dolazili da pogledaju te kanale, ali jo¹ nismo dobili ni jednu ponudu - ka¾e za „24 sata" Dejan Rizvan, predsednik KST-a.
I Ivan Milo¹eviæ, PR kluba „Blue moon", priznaje da su sistemi u veæini kafiæa dotrajali i zreli za èi¹æenje. U samom „Blue moon" klubu su pred ovu sezonu kompletno preèistili ventilacione izlaze i ugradili jaèe ventilatore. Situacija je sada znatno bolja, ali...
- Kada 150 ljudi istovremeno zapali cigaretu, te¹ko je da æe vazduh biti èist - ka¾e Milo¹eviæ.
„Akademija", gde za jedno veèe proðe i 300 ljudi, jedan je od klubova u kojem se po tradiciji di¹e na ¹krge. U popularnoj „Rupi" se ¾ale da im najvi¹e nedostaju klima ureðaji. Odnosno, da su preskupi.
- Klub ima ventilaciju, ali da bismo klimatizovali prostor, trebalo bi nam i nekoliko desetina hiljada evra. Filtere èistimo svake sezone i to nam nije problem. Sve zavisi koliko posetilaca imamo za veèe, logièno je da je te¾e „pre¾iveti" 300 ljudi nego stotinak - ka¾u u „Akademiji".
U klubu „Stefan Braun" ka¾u da su se ove zime zagu¹ljivosti i vruæini suprotstavili novim ventilacionim sistemom, dok Mi¹a Reljiæ, menad¾er „Bitef art kafea", ka¾e da u tom klubu imaju tri odvojena sistema erkondi¹na.
- Na razlièitim mestima imamo pet klima ureðaja koje aktiviramo na poèetku veèeri i u sredini. Drugo, imamo ventile koji uduvavaju sve¾ vazduh u klub i, treæe, cevi koje odvode „zaprljan" vazduh napolje - obja¹njava Reljiæ.

Info 24 sata ||||||||||||||||||||||||

4 000 hemikalija sadr¾i duvanski dim koji izdahne pu¹aè!
U dimu su i neke supstance koje mogu da se nadju i u izduvnim gasovima automobila. Zato duvanski dim ima jak i karakteristièan smrad koji prekriva sve ostale mirise.

***Duvan skriva mirise znoja i alkohola***

Kad je unoænim klubovima u Engleskoj uvedena zabrana pu¹enja, vlasnic klubova su bili zabrinuti zbog nedostatka duvanskog dima, jer je prekrivao ostale nepo¾eljne mirise. Zato su u nekim klubovima u Blekburnu  Barnliju kroz klima sisteme ubacivali osve¾ivaèe vazduha na bazi sve¾e poko¹ene trave, kako bi, kad veæ nema dima, prikrili mirise znoja i alkohola.

izvor:24 sata, 21.11.2007

Postavila sam gore anketu da cujem vase striktno misljenje, a postovima obrazlozite vas odgovor!  :cvet  :cvet

Darker

Jesam, ali ne u svim... Makar u nekim.
Npr. ako veæ postoji 3 greenet-a neka barem jedan bude za nepu¹aèe :wink:
Nikako ne bih svuda zabranio pu¹enje :hm

*

Ja sam za kompromis - pusacki (sa ventilacijom) i nepusacki deo, pa svako u svoj cosak :> i svi srecni, svi zadovoljni :>

pig_am_am

i ja sam za kompromis,samo zato sto smo zemlja sa najvise pusaca i nema sanse da odjednom zabranimo pusenje svuda...
sto se mene tice-bilo bi sjajno da mozemo. ali nerealno je.

AquArius

Za kompromis sam.
Pusacka i nepusacka mesta.
Za pocetak.

Dosta mi je vise trovanja dimom,
unistila sam se od tudjeg dima i duvanja dima u facu
i gde god da sednem samo na mene ide.
Hocu i ja da imam izbor.

Jedva cekam zabranu pusenja u zatvorenim prostorima.

Smouk fri invajrment
for mi.

:a

Luximus

Ma dajte... Ovo sto rade je tortura nepushacha nad pushachima!!! Slushajte neshto, istina je da pushachi nemaju pravo da truju nepushache duvanskim dimom, ali zabranit' pushachima da pushe kad izadju u kafic, klub, sta god, je katastrofa. Bolja ventilacija i sve ok. Ili nepushachke diskoteke i kafici (booooring) Nece vala niko crknut...osim nas sto ne gasimo... :>

Girl

Ali, kad pogledate, to je do zakona, ne moze zakon da vazi u nekim kaficima, a u nekima ne.
Ako se izglasa taj zakon, u SVIM zatvorenim javnim mestima nece biti dozvoljen dim.
Znaci, trebalo bi (ako je, naravno, vlasnicima kafica, klubova stalo) svako javno mesto da ima prostor za pusace, a kako ce ga osmisliti, njegova je stvar, a trebalo bi da je dovoljno udaljen od glavnog, nepusackog dela. To je moje misljenje.  :wink:

pig_am_am

:> luximus,pa znas li da duvanski dim vise steti nepusacima?  :>
ja sam bivsi pusac.znam da moze da se izdrzi bez cigare.
i mislim da je to bolje resenje i za pusace (zabraniti pusenje u zatvorenim prostorijama) jer ce tako da smanje pusenje.

prof. farmakologije je juce rekao kako je na zapadu pomoglo tek to,kad su pusace poceli da gledaju kao gradjene drugog reda. kako u japanu ni na ulici ne smeju da puse,nego moraju da udju u nesto sto lici na pecenjaru i da tamo pusu jedan drugom u nos  :lol:
tek je upalilo kad je pusnje proglaseno za blam,odliku slabih,bla,bla...

(nemojte se naci uvredjenim i ja sam pusac bila)

Luximus

Mislim da ta informacija, sta li je vec, da duvanski dim vise steti nepusacima nego pushachima je notorna glupost. Mala varka kraljevica Marka... Zasto?! Prvo, pushachi pushe. Evo kao nekog pleonazma...nebitno... Drugo, taj isti duvanski dim koji udishu nepushachi, a izbacaju pushachi, udishu opet i pushachi, a ne samo nepushachi. Nikako nema logike da nepushachi vishe truju svoj organizam. Jedino mozda ima neke logike da je nepushachki organizam manje naviknut i pripremljen, pod znacima navoda, za taj otrov, jer to i jeste, pa da mu sa te strane vishe shteti. U to cu nekako i da povjerujem. Ali da su nepushachi vishe trovani od pushacha, necu nikad! Bijah u toj famoznoj Americi, sranje zemlja, sranje zakoni i sranje ljudi...opet nebitno... i jes istina to sto je taj profesor rekao, ali ne bih se slozio da je to puno pomoglo. Cigarete su skuplje nego odje, nekih 5-7$ kutija, ali ljudi i dalje pushe. Smeta malo sto ne smije da se pushi na masi mjesta, ali jbg. Navikoh se i na to jedva nekako. Mada sam krshio te zakone i razvaljivao i vadio baterije iz detektora za dim, da mi ne bi pishtali. Cak sam se i izvjeshtio u tom poslu. Pishti ono chudo nevidjeno. Pi. Za Japan nemam pojma, vjerovatno su se dovoljno potrovali od onih bombi sto im 45-te bachishe Amerikanci, pa sad vode rachuna o svakom zagadjivachu... A ako nije tako, od fashistichke nacije, nishta drugo nisam ni ochekivao. Ja pushim jer mi se pushi. Da li mogu da ostavim ili ne, nemam pojma... Vjerovatno ne.

Smrda

ja sam pusac,ali jesam za zabranu pusenja,pogotovu u zatvorenom,
ili za izdvojen prostor...ne razdvojene stolove,jer od toga leba nema...vec zaista fizicki odvojen prostor...
pa kome se pusi nek pusi.... :>

Roben

ја сам за забрану, коме се пуши нек се смрзава   :>

AquArius

Luxi u kojoj li si ti Americi bio  :K
To nam je tema za drugu temu.  :happy:

Ali hocu izbor, hocu boring kafice i klubove koji ne smrde na duvanski dim u kojima ne udisem nestetni duvanski dim i sl. duvanske i ostale gasove, iz koga kad izadjem necu smrdeti kao tvorcina. Boli me bas uvo sto se pusaci truju. Za mene opravdanje nemaju (imam li ja opravdanje za njih za to sto ne pusim). Ispade njihov je svaki prostor .. ali nesto se menja.

Da se razumemo - nikom apsolutno ne branim da pusi.

Smrda

slazem se ja sa tim...
i apolutno postujemnpravo svakog nepusaca da ostane nezatrovan...
jedino sto moze da me iznervira,ako neko pravi dramu...a ostali puse...
a ima i tkvih...
ali sa druge strane mnogo vise me nerviraju pusaci koji posto potom zele da isteraju svoje....
ako se kod nekog u kuci ne pusi,ondak se ne pusi.i tacka.

AquArius

E da .. naslov.
Pepeljara ne mirise.

:>

Ali naslov mora biti fin i guess.

shmizla

Slazem se i ja potpuno... Nisam pusac, niti cu to ikada biti, ali moram odmah da napomenem da je moja mama zestoki pusac koji ne moze da ostavi cigare, kao i da su moje najbolje prijateljice takodje pusaci...
E sad, moje misljenje je da treba uvesti taj zakon i zabraniti svako pusenje u kaficima i klubovima, kao sto neko malopre rece, hocu i ja da imam izbor! Nemam nista protiv da neko ako zeli popusi i celu paklicu za pola sata, i da truje sebe, ali ne dam da truje i mene! Dosta mi je da kad god izadjem negde smrdim na duvan!