Neuspeh pregovora o Kosovu u Badenu

Started by lycos, 27-11-2007, 20:06:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

lycos

Albanci sve odbili, proglasavaju nezavisnost


Pregovori o kompromisnom rešenju statusa Kosova koji su danas drugi dan zaredom održani u Badenu nisu uspeli. Uprkos činjenici da je Beograd proširio predlog suštinske autonomije, albanska strana ostala je nepopustljiva u stavu da im je nezavisnost obećana i da će je u dogovoru sa Vašingtonom i Briselom ostvariti posle 10. decembra.

U najkraćem, to je epilog ove runde pregovora, a da li je to „zbogom“ i poslednjoj šansi za iznalaženje rešenja koje bi koliko toliko zadovoljilo i Prištinu i Beograd - ostaje da se vidi. Srpski pregovarački tim se nada nastavku pregovaračkog procesa, a za Prištinu je stvar definisana i okončana. Premda je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je srpska strana danas proširila svoj predlog suštinske autonomije za Kosovo, navodeći modele Južnog Tirola, Baskije i Katalonije, pored ranije pomenutih Hongkonga i Olandskih ostrva, pomaka nema.

Prema predlogu koji je predsednik Boris Tadić juče izneo, Srbija bi zadržala nadležnost u pokrajini nad spoljnom politikom, odbranom, kontrolom granica i zaštitom srpskog nasleđa.

„Srbija takođe traži da na Kosovu ne bude vojske, ali prihvata žandarmeriju koja će obezbeđivati red i zakon na Kosovu“, rekao je Tadić. Prema tom predlogu, Beograd i Priština bi postigli sporazume o zaštiti etničkih zajednica, a kada je reč o Srbima i o njihovom odnosu sa institucijama u Beogradu. U svakoj od tih nadležnosti, predstavnik međunarodne zajednice imao bi svoju jurisdikciju, a trebalo bi razraditi i metode saradnje između Beograda i Prištine, rekao je Tadić.

On je ocenio da bi, ako se usvoji ovaj model, to značilo da su obe strane učinile ustupke, a njegovu primenu bi nadgledala i garantovala međunarodna zajednica. Kosovo bi imalo pristup međunarodnim finansijskim institucijama i drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama, osim UN, OEBS i Saveta Evrope, što bi mu, prema rečima Tadića, dalo legitimitet u međunarodnim i drugim institucijama.

izvor www.blic.co.yu

darusaz


lycos

Sve vise mi se cini da je to neibezno.

Roben

Коштуније није отишо на вечеру  :wall: :wall: :wall: стварно је дебил, само ми није јасно шта више глуми

Ayrton Senna

Ови преговори сада све више подсећају на '98, '99. и Рамбује. Једноставно, Албанци су дали превише долара разноразним белосветским политичарима, па нормално је да су добили обећање из Вашингтона и Брисела да им се смеши независност. Јесте, поређење нема баш пуно смисла, јер је тада Србија још увек била институционално присутна на КИМ, а онда је уследило оно што је уследило. Али из прве руке знам колики је притисак вршен на српску делегацију, а ни тада Албанци нису прихватали ништа мање од независности. У прилог иде и изјава тадашњег Америчког секретара (извињавам се ако нисам добро написао функцију), чувене бакице Мадлен Олбрајт, која је на чистом Српском језику рекла члановима наше делегације: "Хтели ви то или не, изгубићете Косово". Пошто су наши одбили ултиматум, добили смо бомбардовање и цео след догађаја чији смо сведоци и дан данас.

Само АКО (акценат на 'ако') и када добију независност то неће бити по систему који они замишљају. Јер и сами Албански политичари на Косову и Метохији су дали свом народу обећање да ће независност бити тренутна, однс. да истог момента када они прогласе независност све структуре КФОР-а и УНМИК-а напуштају територију Косова уз честитке на независности Албанцима. Оно што они не желе да знају и прихвате је врло важна чињеница: странци не намеравају да напусте Косово још за наредних 20-50 год. А то Албанцима не иде у корист јер ће опет неко имати власт над њима, а они то више не желе.

Чаробни Косовски круг се тако поново затвара стварајући вероватно ново врзино коло. А бајка Косовских Албанаца се поново претвара у ропствао, овог пута капиталистичко и демократско.

И да, да се вратим на почетак теме. Неће они са коња на магарца. Но, коњ се кад-кад и ритне, па ко се не држи чврсто уме и да испадне из седла.

Darker

Èek, ne¹to mi samo nije jasno. Da pregovori ne bi uspeli, oni samo treba da ostanu nepopustljivo pri stavu da hoæe nezavisnost? A ako ne uspeju pregovori dobiæe nezavisnost. A mogu da uspeju samo ako mi bezuslovno prihvatimo nezavisnost?
A koji moj onda gubimo vreme i pregovaramo uop¹te? Je l' to nas neko za**bava?

dirigent

Ponasaju se predvidljivo.
      Mi samo treba da ostanemo cvrsto pri svom stavu , suspendujemo diplomatske odnose sa zemljama koje ih budu priznali i okrenemo se onima koji nas podrzavaju. Ako medju zemljama koje nas podrzavaju nema dovoljno prostora za trzisnu i ekonomsku saradnju , ne vidim da bi nam pomogle i ove nazovi `prijateljske` zemlje.
       Za 50 godina kosovo ce i dalje biti divlji zapad (kao i Crna Gora sada samo mnogo gore i brutalnije) . Nama ce tada pozicija biti mnogo jaca. Kao i sa Tajvanom ili Kiprom stvar ce da se razvodnji .Sto rece Toma ne treba dati tapije i katastre i samo sedeti i cekati.
        Albanske ambicije su nezajazljive , ako odcepe kosovo krenuce na Makedoniju , a verovano i na severnu Grcku.
         Sve dok se tih cetri- pet zemalja ne udruzi i za svagda ih oduva u njiohov vilajet odakle su i dosli jos od vremena Envera Hodze.

darusaz

Поздрављам у потпуности овакав приступ. Уосталом ја не видим шта су нам то "наши пријатељи" помогли последњих 7. година. Да случајно нису вратили србијанску војску и полицију доле? Ма какви... Наравно, потпун прекид односа са тим државама које би признале КиМ као независно и наравно ВИЗЕ. :)

Quote from: dirigent on 28-11-2007, 09:10:36
Ponasaju se predvidljivo.
      Mi samo treba da ostanemo cvrsto pri svom stavu , suspendujemo diplomatske odnose sa zemljama koje ih budu priznali i okrenemo se onima koji nas podrzavaju. Ako medju zemljama koje nas podrzavaju nema dovoljno prostora za trzisnu i ekonomsku saradnju , ne vidim da bi nam pomogle i ove nazovi `prijateljske` zemlje.
       Za 50 godina kosovo ce i dalje biti divlji zapad (kao i Crna Gora sada samo mnogo gore i brutalnije) . Nama ce tada pozicija biti mnogo jaca. Kao i sa Tajvanom ili Kiprom stvar ce da se razvodnji .Sto rece Toma ne treba dati tapije i katastre i samo sedeti i cekati.
        Albanske ambicije su nezajazljive , ako odcepe kosovo krenuce na Makedoniju , a verovano i na severnu Grcku.
         Sve dok se tih cetri- pet zemalja ne udruzi i za svagda ih oduva u njiohov vilajet odakle su i dosli jos od vremena Envera Hodze.

Ayrton Senna

Ma i pre Envera Hod¾e. Kao ¹to napisah u drugoj temi, oni se samo na Kosovu neæe zaustaviti, a 'ko hoæe veæe gubi i iz vreæe', kako ka¾e na¹ narod.

Kako god da se pregovori zavr¹e, a kako sada stvari stoje, nièemu nisu ni poslu¾ili, Amerikanci se dr¾e Ahtisarijevih predloga, odns. nadgledane nezavisnosti. Jeste nezavisnost, ali kako napisah u predhosnom postu, stranci æe i dalje biti na Kosovu, a ©iptarima se to ni malo ne sviða.

Dakle, u ovakvoj situaciji, Srbi gube mnogo, ali ni Albanci ne dobijaju previ¹e, barem ne onoliko koliko su se nadali, i koliko su svom narodu obeæali. Jer, stranci æe i dalje gledati svoj interes na Kosovu (i Metohiji), a narod æe i dalje ¾iveto kao do sada, k'o stoka, na ivici siroma¹tva.

darusaz

Ја од једног пријатеља (Бошњак) који је из Призрена, али му је остатак родбине и даље доле, чујем да сада Шиптари повећавају притисак и на остало нешиптарско становиштво. Рецимо његовом брату који је поручник КПС сваки дан прете телефоном да треба да да отказ и да напусти Призрен. Страх од независности и врло неизвесне будућности, нарочито након Тачијеве победе на изборима дефинитивно уноси немир код свих преосталих нешиптара на КиМ.

Ayrton Senna

To je i meni poznato. I ja imam slièna saznanja.

E sad, da li meðunarodna zajednica mo¾e da ostane slepa pred ovakvim ETNIÈKIM èi¹æenjem teritorije, po¹to to sad na Kosovu vi¹e ne èine Srbi, ili æe ostati opravdanje da su Albanci zaostali plemenski narod (danas tobo¾e demokratski) koji mora da se osveti?

Ako ovo nisu dvostruki standardi, onda je neko zaista slep, gluv, i oèigledno podmiæen.

darusaz

Мирослав Лазански има обичај да цитира Американце: "Двоструки стандарди? Па шта?"  :batina Нажалост може им се.  :F

Quote from: Ayrton Senna on 28-11-2007, 12:30:11

Ako ovo nisu dvostruki standardi, onda je neko zaista slep, gluv, i oèigledno podmiæen.

wolfeitzckie

Pitanje Kosova ne pre marta
28. novembar 2007. | 14:58 | Izvor: B92 
Beograd -- Nakon zavr¹etka pregovora, veæina onih koji prate de¹avanja na Kosovu smatra da do raspleta tog pitanja neæe doæi u decembru.

Oni smatraju i da bi u sluèaju jednostranog progla¹enja nezavisnosti Kosova usledila reakcija Srba, pre svega sa severa Kosova. Neuspeh pregovora o Kosovu je ono ¹to su svi i oèekivali, smatra Ivan Vejvoda, nekada¹nji savetnik za spoljnu politiku Zorana Ðinðiæa i direktor Balkanskog fonda za demokratiju.

"Sad æe sve oèi biti uprte u generalnog sekretara i Savet bezbednosti, a ne verujem da se i¹ta mo¾e dogoditi ¹to je znaèajnije pre, odnosno posle Nove godine", kae on.

"Daklek, ja mislim da negde sredinom januara mo¾emo oèekivati rezultat, povoljan ili nepovoljan, u samim Ujedinjenim nacijama, tj. da li æe Savet bezbednosti doneti neku odluku ili neæe", smatra on.

Vejvoda se osvrnuo i na izjavu ruskog predstavnika u "trojci", koji je rekao da æe odluku o tome ¹ta dalje doneti Savet bezbednosti i nacionalne vlade.

Vejvoda smatra da to pokazuje da se u meðunarodnoj zajednici oèekuje jednostrano progla¹enje nezavisnosti Kosova, ali da ne veruje da bi do toga moglo da doðe pre kraja februara ili poèetka marta.

Srbiji u tom sluèaju ne ostaje ni¹ta drugo osim da odluku Pri¹tine o nezavisnosti proglasi neva¾eæom i da diplomatskim putem po¹alje poruku zemljama koje bi tu nezavisnost priznale, ka¾e Vejvoda.

"Pored toga mo¾e da povuèe niz poteza, od kojih je jedan eventualno povlaèenje ambasadora na neko vreme iz zemalja koje to budu uèinile", ka¾e on.

"Ali mislim da Srbija mora razborito i trezveno da razmi¹lja koji su to potezi koje mo¾e da povuèe, a da pri tom najvi¹e sebi ne uèini na¾ao, s obzirom na neophodnost i prioritet evropskih integracija, ¹to je bitno vezano za buduæe investicije", ka¾e on.

I nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanoviæ smatra da æe Albanci èekati instrukcije Va¹ingtona pre bilo kakvih odluka i da ozbiljnije poteze Pri¹tine ne treba oèekivati pre marta.

Meðutim, u sluèaju progla¹enja nezavisnosti treba oèekivati reakciju Srba u pokrajini, ka¾e Ivanoviæ.

"Ukoliko kosovska skup¹tina proglasi nezavisnost, sasvim sam siguran da æe jaèati tendencija da se sever o tome izjasni, da to ne prizna i da time proglasi otcepljenje od Kosova", smatra on.

"U sluèaju da se sever tako izjasni, sasvim je sigurno da æe se Srbi u malim enklavama osetiti jo¹ ugro¾enijim i, u nedostatku adekvatnog poziva iz Beograda da ostanu, to æe ih navesti da spakuju stvari i da krenu", smatra on.

"A to bi oslabilo srpsko telo ovde i onima koji su ostali bile bi smanjene ¹anse da pre¾ive i u politièkom i u fizièkom smislu", ka¾e on.

Ivanoviæ ka¾e da, ako i kada do re¹enja za Kosovo doðe, to æe biti rezultat dogovora SAD, Rusije i EU.


Duke

Sila boga ne moli ljudi...

Po meni moramo da stanemo na loptu i vidimo sta mozemo da izvucemo (sto mi se cini da i radimo)

Ostalo je tamo 150000 nasih i manastiri i infrastruktura

Weishaupt

Poenta je u tome da su siptari sa lovom koju su zaradili na svercu droge ljudi, oruzja i drugim slicnim poslicima obezbedili sebi drzavu. Jer oni su svoje pare 'pametno' ulozili na nasu stetu. Samo zato sto smo mi tako ne solidarni, i sto nasom zemljom upravljaju marionete, smesi nam se jos jedan poraz. Gledam pregovore, i vidim teroriste kako sede i smeju se, i bas ih briga, jer oni samo trwbaju da sede do 10.12. i gotovo, a nasi se nesto trude da im dodvore, umesto da posalju ponovo interpolu poternice za Cekuom, Za Tacijem, pa ih lepo uhapse ko teroriste, ali avaj, ovde je politicarima vise stalo do kola i ljubavnice nego opsteg nacionalnog interesa, oni ionako imaju jos jedan pasos, tj rezervnu drzavu gde ce lepo da odu kada ovde sve za..bu.

Mi smo bre postali bedna, ma gore od bedne drzave, prava komedije, nismo vise ni banana republika. Samo da je ova drzava sa lovom koju krade (od svih nas) krenula da otkupljuje zemlju od Srba koji hoce da odu sa Kosova i Metohije (iz poznatih razloga), pa da tapije budu u drzavnim rukama, pa bio tako u slucaju otimanja KiM postojala barem mizerna sansa, ali sansa o nekom povratku, ovako, stvari nisu lepe.

Sto se tice vojske, ona nazalost trenutno nije u mogucnosti da osvoji i zadrzi Kaludjericu, a kamoli nesto drugo da uradi.