Kako da se bez gledanja proveri kolièina poruka ili napon baterije?

Started by Bred, 30-11-2007, 13:46:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

By Ðorðe Putiæ
Va¹ington


Koliko puta dnevno bacate pogled na svoj mobilni telefon kako biste proverli da li je stigla neka poruka? Neki to èine veoma èesto, a kako je vreme novac to znaèi odreðeni gubitak. Grupa istra¾ivaèa na univerzitetu u Glazgovu, u ©kotskoj, smislila je naèin kako da se bez gledanja provere kolièina poruka ili napon baterije.

Svi znamo da, kada se neka fla¹ica ili kutijica promuæka u ruci, zvuci zavise od njihove isupunjenosti. Za¹to onda, upitali su se isra¾ivaèi, ne bi i broj poruka ili napunjenost baterije u mobilnom mogli da se proveravaju muækanjem?  Kombinujuæi zvuènik i vibrator mobilnog telefona uspeli su da stvore slièan efekat, koji su nazvali ”¹ugl,“ ¹to na ¹kotskom engleskom znaèi muækanje. Da bi se proverilo da li je u mobilni telefon sa instaliranim ”¹uglom“ stigla poruka, dovoljno je da se protrese u ruci. Zvuci zavise od broja poruka - jedna poruka zvuèi kao jedna kuglica koja se kotrlja u kutiji, dve poruke - kao dve kuglice, i tako dalje.

Moguæe je èak podesiti da poruke od razlièitih osoba zvuèe kao sudaranje kuglica od razlièitog materijala - metala, drveta, stakla... Takoðe je moguæe podesiti da tre¹enje telefona u razlièitim pravcima oznaèava prioritet poruka. Provera napunjenosti baterije zvuèi kao buækanje malo ili mnogo teènosti u telefonu. Za dobijanje ovih efekata potrebno je da telefon bude opremljen akcelerometrima koji reaguju na pokrete. Za sada nije poznato kada bi ta oprema mogla da postane standardna.

VOA.com