probni kolokvijum sa vezbi

Started by marer_86, 02-12-2007, 14:02:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

marer_86

hoce li mi neko reci, ako je imao probni kol iz farmakognozije (hemija droga), kakva su pitanja bila?
predpostavljam da im je zelja da nas nateraju da naucimo bar koliko toliko pre pravog kolokvijuma sto u principu i nije tako lose.

Ksenija

Marko nama je trebao da bude u prosli cetvrtak,ali su nam odlozili za sledecu nedelju jer su prethodnoj grupi vec odlozili..mozda je to tvoja grupa? :hm
mislim da niko nije imao ove nedelje...a bilo bi lepo da ovo CITA neko od kolega ko ima u ponedeljak ili utorak pa da napise pitanja..(eh pusti snovi moji :roll:-sorry za off :pst)

millyy

mislim da su svima odlozili za ovu nedelju sto sledi... :~

mina-L

ma taj probni kolokvijum je lak,ja sam na njemu dobila 10 ali sam zato na kolokvijumu pala tj dobila 7! Na probnom u principu dolazi osnovno,i obratite paznju na one formule preracunavanja(kod hemije droga) u prvoj vezbi pepela,vlage...

maki86

bila kao pitanja tipa sta oznaèava promer sita, sta smo dokazali nakon dobijenog taloga po dodatku pikrinske kiseline, sta se odredjuje volumetrijskom analizom. Nesto tog tipa , zaokru¾ivanje, 5 pitanja. Bar sam tako cuo.

tixy

Dobro si cuo, tako je bilo. Asistentkinja je rekla da tako laka pitanja ne ocekujemo na kolokvijumu...

marer_86

mi smo danas imali kol ... smejurija opsta ... mozete se dogovarati koliko god hocete sto i nije slucaj na kolokvijumu ...
pitanja su bila
1. opistali vitalijevu reakciju
2. da se zaokruzi sta po 4. farmakopeji oznacava broj sita
3. zadatak gde se primeni formula vodenog ekstrakta
4. da se zakruzi u kojoj metodi su se dokazivali antrahinoni tacnije Dokazivanje antrahinonskih heterozida u Frangulae cortex --- ja mislim da treba da se zakruzi spektrofotometrijski
5. da se zaokruzi sta se dokazuje sa taninima i daje takog boje puti
6. da se zaokruzi da alkaloidi reaguju sa kiselinama pr cemu daju soli(nesto tog tipa)

mozda jos neko ude imao ovo!!

Adonis_Vernalis

Ovo su pitanja osnovna, da ne mogu osnovnijima biti.

Nemojte pokusavati da se dogovarate na kolokvijumu. Posto su vec tako laka pitanja, nema potrebe da pravite sprdacinu od kolokvijuma. Inace cu da ga ja organizujem.

millyy

Mislim da su oni nama samo ucinili uslugu time sto nas teraju redovno da ucimo, tj. da pocnemo odmah da spremamo ovaj prakticni, koji nije ni malo naivan. Moj savet vam je da ne shvatate ovaj test kao sprdnju, vec da sednete i naucite, sbog sebe. Vama ce biti lakse.  :cvet

Adonis_Vernalis

Ispit ume da bude beskrajno tezak. Nemojte se sprdati... Ucite. To je jedino sto od vas trazimo...

Bred

Quote from: millyy on 05-12-2007, 17:32:41
Mislim da su oni nama samo ucinili uslugu time sto nas teraju redovno da ucimo, tj. da pocnemo odmah da spremamo ovaj prakticni, koji nije ni malo naivan. Moj savet vam je da ne shvatate ovaj test kao sprdnju, vec da sednete i naucite, sbog sebe. Vama ce biti lakse.  :cvet
tacno.

Enea

Quote from: Adonis_Vernalis on 05-12-2007, 19:30:19
Ispit ume da bude beskrajno tezak. Nemojte se sprdati... Ucite. To je jedino sto od vas trazimo...

Zahvaljujem shto ste na ispitu pre par godina prvo dali hem. deo.. Meni je teda bash dosta vremena trebalo da nauchim onaj pdf.

@ topic
Nuchite ga i vi, i pochnite na vreme. Na trecjoj su to skoro pa sasvim neke nove stvari. A koristicje vam za sve ostale ispite kasnije. Jednom naucheni algoritam  techno techne ekstrakcije ostaje za sva vremena. Vitalijeva, Keller Kiljanijeva, malo malo pa se pomenu..
Za mikroskopiju: opustite se i uzivajte.. i uzivajte..
Za dokazivanje prashkova: pochnite od organoleptichkih osobina.. dva zrnca tih prashkova necje da vam shkode..
pozdrav

Ksenija

ono juce ni malo naivno...mogu da zamislim kako tek izgleda prakticni... :roll: