Huligani bakljama napali policajca

Started by pop, 02-12-2007, 20:52:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

mirror-girl

Quote from: Bred on 23-09-2008, 13:02:38
Pazi, pokusaj ubistva i ubistvo nisu isto, slozices se. Ako je za ovo odredjeno 10 god zatvora, onda reciprocne kazne treba da se uvedu i za teze zlocine, samo stvar principa.
Ako nesto mrzim to su dvojni arsini , u bilo cemu ...   :wink:
Potpuno se slazem!!!
Ako su krenuli strogo,ili svima ili nikome!Pravda mora da postoji i zakoni ,ali primenljivi,a ova presuda ce ostati samo rezultat polemike i niceg vise!
Huligani se ne zovu slucajno tim imenom,ali nisu oni jedini odgovorni za sve ovo...no naravno,pravda je dostizna samo za najnize...

Bred

Pazi, ja se slazem da se odnekud mora i poceti a ako je drzava ili sud sad odjendom resio tome da stane na put, onda iubuduce treba samo strogo prema svim nasilnicima ... :wink:

Lm:


Uprava i igraèi Zvezde podr¾ali linè policajca
Autor: Ekipa „Blica“ |

BEOGRAD - Uprava Fudbalskog kluba Crvena zvezda popustila je pod pritiskom voða „delija“ i prvotimcima naredila da na subotnjoj utakmici sa Jagodinom obuku majice s likom Uro¹a Mi¹iæa, huligana osuðenog na deset godina zatvora zbog poku¹aja ubistva ¾andarma Neboj¹e Trajkoviæa. Pored Mi¹iæevog lika, na majicama je bio i sramni natpis: „Pravda za Uro¹a“, a takav grafit, inaèe, vi¹e od dve nedelje stoji i na zidu „Marakane“.

- Posle presude Uro¹u Mi¹iæu voðe navijaèa zapretile su èelnicima crveno-belih da „ako igraèi ne obuku majice, neæe dozvoliti da se odigra utakmica“. Uprava je popustila i postupila kako su ovi hteli. Da li zbog sprege s voðama „delija“ ili iz straha zbog njihove moguæe reakcije, nije ni bitno. Ne treba zaboraviti da su samo nedelju dana pre toga huligani razlupali automobile igraèa i èelnika kluba. Vrh Zvezde je tim gestom udario ¹amar dr¾avi, koja se bori protiv nasilja na sportskim borili¹tima - ka¾e sagovornik „Blica“ iz MUP Srbije i podseæa da su i biv¹a rukovodstva crveno-belih ostajala slepa i nema na divljanje navijaèa.
Kako „Blic“ nezvanièno saznaje, svi èlanovi Uprave, osim Dobrivoja Tanasijeviæa, zvanog Den Tana, povinovali su se zahtevu navijaèa. Den Tana, koji decenima ¾ivi u SAD, gde se zna kakve su posledice za divljanje na stadionima, suprotstavio se ultimatumu „delija“, ali je ostao usamljen.
Iako kapiten Crene zvezde Nenad Milija¹ u izjavi za „Blic“ navodi da su igraèi dobrovoljno prihvatili zahtev navijaèa, on je naveo i da su ih majice èekale u ekonomatu kada su preuzimali dresove.
- Smatramo da smo za to imali dozvolu ljudi iz kluba. Pre utakmice predstavnici navijaèa su nas pitali da li smo za to da na zagrevanje istrèimo s tim majicama i tako izrazimo protest zbog presude Mi¹iæu. Porazgovarali smo i odluèili da prihvatimo predlog. Sada èitam da se oko toga digla velika pra¹ina - ka¾e voða sastava crveno-belih.
Na pitanje da li su za dozvolu pitali nekog iz uprave kluba, Milija¹ ka¾e da nisu, ali da ne sumnja u podr¹ku èelnika.
- Ne bi nam ih ekonom dao da nije imao dozvolu uprave - zakljuèuje Milija¹.
Uprava crveno-belih u juèera¹njem saop¹tenju nije ¾elela da objasni zbog èega su igraèe u ekonomatu èekale majice. Skanadal je pomenut samo uzgredno, uz kritiku medijima ¹to su se fokusirali na taj gest igraèa.
„I pored svih pozitivnih detalja na utakmici sa Jagodinom, kompletna fudbalska javnost se prethodnih dana bavila detaljem kojim su igraèi ¾eleli da se solidari¹u s navijaèima i da im se odu¾e bar delimièno za veliku podr¹ku koju im daju“, navode u Zvezdi.
Boro Banjac, biv¹i naèelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, ka¾e da je oèito da je Uprava kluba htela da se dodvori navijaèima posle ruiniranja automobila na parkingu „Marakane“.
- Ne verujem da pravi sportista mo¾e tako da se pona¹a jer njima nisu u interesu incidenti. To ohrabruje huligane i daje im nadu da mogu da nastave s divljanjem na utakmicama - ka¾e Banjac i dodaje da Uprava mora da prepusti pravosudnim organima da rade svoj posao.
Inaèe, petorici navijaèa Zvezde koji su posle izricanja presude Uro¹u Mi¹iæu vreðali sudiju odreðen je pritvor do 30 dana. Zanimljivo je da je meðu njima i Milo¹ Zimonja, koji je osuðen na godinu i osam meseci zatvora zbog izazivanja nereda na utakmici na kojoj je Mi¹iæ poku¹ao da ubije ¾andarma Trajkoviæa. Zimonja je do pravosna¾nosti presude bio na slobodi.
Posle presude Mi¹iæu sagovornik „Blica“ iz MUP Srbije ka¾e da je sad momenat da se krene u konaèni obraèun s huliganima. Kako, meðutim, no¹enje majica s natpisom: „Pravda za Uro¹a“ izlazi iz domena delokruga policije i tu¾ila¹tva, jedino su moguæe sankcije Disciplinske komisije FSS, i to novèane, ili zabrana igranja pred publikom. U Pravilniku FSS veoma je ¹turo napisano koji su to razlozi u ovakvim sluèajevima zbog kojih bi klub ili pojedinci bili ka¾njeni, rekao je juèe Branislav Deliæ, komesar za takmièenje u Superligi.
- Delegat Slobodan Ðerkoviæ iz Kraljeva je napisao da je bilo ru¾nog skandiranja sa tribina, kao i da su igraèi iza¹li u tim majicama na teren, a to kod nas nije dozvoljeno. Oèekujem da zamenik disciplinskog sudije Drakèe Dimitrijeviæ to re¹i u toku ove nedelje, ali prvo treba da zatra¾i izjavu kluba. Mislim da se u ovom sluèaju neæe ni¹ta stavljati na teret igraèima, a klub bi mogao da bude ka¾njen novèano ili igranjem odreðenog broja utakmica pred praznim tribinama - rekao je Deliæ.

I advokati na raèun kluba
Osim podr¹ke huliganima, sagovornik „Blica“ iz MUP-a ka¾e da se sprega Uprave i navijaèa ogleda i u tome ¹to klubovi obezbeðuju i plaæaju advokate navijaèima.
- Navijaèe uglavnom brane isti advokati. Dva imena se povezuju za Zvezdu. Kad god uhapsimo huligane, zastupaju ih advokati Jugoslav Tintor i Maja Trkulja. Za¹to im Uprava plaæa advokate? Da li ¾eli da im se dodvori kako im navijaèi ne bi skandirali ili da im voðe ne prete odmazdom, to mo¾emo samo da pretpostavimo - ka¾e na¹ sagovornik iz MUP.
Advokat Jugoslav Tintor je s Majom Trkuljom branio i Uro¹a Mi¹iæa.
- Apsolutno nemam nikakvih kontakata s Upravom Zvezde niti me je ona bilo kada anga¾ovala. Ne poznajem ljude koji su sada u Upravi niti sam poznavao biv¹e èelnike. Zastupao sam navijaèe Zvezde u vi¹e od deset sluèajeva. Oni se svi poznaju, pa pretpostavljam da me je neko koga sam zastupao preporuèio. Tako to ide - ka¾e Tintor.
Na pitanje ko ga je anga¾ovao da brani Mi¹iæa i od koga je dobio honorar, Tintor je kratko odgovorio:
- To je poverljiva informacija i stvar odnosa advokat-klijent.

Osude, pretnje, evakuacija

Ministarstvo osudilo incident
Ministarstvo omladine i sporta juèe je osudilo nastup fudbalera Zvezde, navodeæi da njihov èin „otvorene podr¹ke i tra¾enje pravde za nekog ko je osuðen“ ne doprinosi sportu. Ministarstvo je navelo i da oèekuje da reaguju FSS i Zajednica prvoliga¹a.

„Delije“ prete sudiji Lazoviæu
Navijaèi Crvene zvezde na subotnjoj utakimci protiv Jagodine na „Marakani“ pretili su sudiji Velimiru Lazoviæu, koji je osudio Uro¹a Mi¹iæa. Na ogradi severne tribine, „delije“ su okaèile transparent gde je pisalo: „Lazoviæu, stiæi æe te pravda koju deli¹“.

La¾na dojava o bombi u Palati pravde
Palata pravde u Beogradu evakuisana je juèe oko devet sati, posle la¾ne dojave o bombi, koju je uputio „predstavnik Srpskih navijaèa“. Trenutno se istra¾uje ko je uputio taj poziv i da li je dojava povezana s navijaèima i presudom Mi¹iæu, izreèenoj u toj zgradi.

mirror-girl

Budi iskren,da li mislis da je ovo pocetak fer sudjenja ili samo jedna presuda koja ce ostati kao takva i da ce se nastaviti po starom???

Bred


frckica-j

Prvi put kad sam bila na vjeèitom derbiju zbog navijaèke rakete u grudima je poginuo mladiæ na tribinama.  a005 To je ujedno i poslednji put da sam oti¹la na fudbalsku utakmicu. Ne postoji opravdanje bilo kakve vrste koje bi opravdalo navijanje za neki klub toliko jako da je vrijedno gubitka jednog ljudskog ¾ivota, a ne na stotine koliko ih ima.  Nema!!!

Kamicak

Poenta je sto za ubistvo NE POSTOJI kazna i sta god da nekakav sud odluci NIKAD nece biti dovoljno,jer ubijenog coveka vise nema i nece se vratiti..u ovom slucaju kazna jos i ima funkciju da nesto ispravi, da ne bude prekasno za neke buduce dane. Surova jeste, ali surovim cinom je i zasluzena..

mirror-girl

Totalna zbrka...Ja i dalje tvrdim da je drzava odgovorna... :gnjec: :gnjec:

wolfeitzckie

kada kazes da je drzava odgovorna, to je kao da kazes da niko nije odgovoran, ne?

KaBoom

Jedno je kad te neko istambura, pa ima¹ plavo oko ili par masnica par dana, a drugo je kad te neko izbode ili pr¾i bakljom. U svakom sluèaju kazniti, ali ovo drugo je te¾i zloèin, nano¹enje te¹kih telesnih povreda...

mirror-girl

Quote from: wolfeitzckie on 23-09-2008, 21:59:51
kada kazes da je drzava odgovorna, to je kao da kazes da niko nije odgovoran, ne?
pa ebi ga misli se na ljude koji donose zakone,pa na one koji treba da ih primenjuju,pa tek na one koji treba te zakone da POSTUJU.Drzava,to sam ja...ha ha ha...Ne ,moja mudrost ce biti-DRZAVA<TO SMO SVI!!! Lanac je dugacak,ali ako jedna karika ne valja,ovakve strasne stvari ce se desavati stalno :wall:

Bred

BIA ispituje ko je hteo da zapali „Marakanu“
Autor: Ekipa „Blica“ |

BEOGRAD - Zvezdini navijaèi su posle pretnji upuæenim v.d. predsedniku kluba Dobrivoju Tanasijeviæu da æe „zapaliti ‘Marakanu’ ukoliko igraèi na utakmici s Jagodinom ne budu nosili majice s likom Uro¹a Mi¹iæa i isticanja preteæeg transparenta sudiji Velimiru Lazoviæu, nastavili s divljanjem.

„Delije“ su na svom forumu u utorak uveèe pozvale na likvidaciju ¾andarma Neboj¹e Trajkoviæa, zbog èijeg poku¹aja ubistva je Mi¹iæ osuðen na deset godina zatvora. Na sajtu je osvanula poruka „Dovr¹iti Trajkoviæa pod hitno“, koju je poslao navijaè koji se predstavio kao Ronin. A dan pre utakmice Kupa s Radnièkim u Ni¹u, na zgradama Po¹te i Palate pravde u centru grada osvanuli su grafiti podr¹ke Uro¹u Mi¹iæu. Grafiti „Pravda za Uro¹a“ sa slikom osuðenog iscrtani su sprejom pomoæu ¹ablona.
- Tu¾ila¹tvo æe reagovati na sve pretnje navijaèa. Poèela je borba za oslobaðanje od straha kako bi graðani mogli normalno da ¾ive, sudije da sude, a policajci da rade svoj posao. Tu¾ila¹tvo æe u svojim zakonskim moguænostima uèiniti sve da stane na put huliganima i svako ko podr¾ava zloèin neæe naiæi samo na moralnu osudu, veæ æe snositi i posledice za svoje pona¹anje - rekao je juèe za „Blic“ Tomo Zoriæ, ¹ef Kancelarije za odnose s javno¹æu dr¾avnog tu¾ila¹tva.

Poèela saslu¹anja
Prema saznanjima „Blica“, pretnjama navijaèa da æe spaliti fudbalski stadion bavi se i Bezbednosno-informativna agencija. Tajna slu¾ba u svojoj evidenciji veæ ima registrovanu veæina navijaèa koji su skloni nasilju. MUP Srbije u saradnji sa BIA preduzeo je mere na identifikaciji izgrednika, ¹to je prvi korak kako bi se protiv njih pokrenuo krivièni postupak.
- Veæina navijaèa, koji su skloni nasilju, veæ su u evidenciji policije. Svi su odranije registrovani. Trenutno se pregledaju snimci navijaèa sa utakmice Crvena zvezda - Jagodina i vr¹e poreðenja sa fotografijama iz evidencije, kako bi se identifikovali oni koji su pretili i oni koji su nosili transparent na kome je pisalo: „Sudijo Lazoviæu, stiæi æe te kazna“ - ka¾e izvor „Blica“.
Okru¾ni sud u Ni¹u saop¹tio je da ovaj incident smatra poku¹ajem da se nedozvoljenim sredstvima i pritiscima ometa rad pravosudnih organa u Ni¹u i da æe od policije i nadle¾nog tu¾ila¹tva zatra¾iti da se poèinioci pronaðu i da se protiv njih povede odgovarajuæi zakonski postupak.

Delegat znao za majice pre utakmice
Po reèima generalnog sekretara Zajednice superliga¹a Miodraga Jankoviæa, iz izve¹taju delegata utakmice Crvena zvezda - Jagodina Slobodana Ðerkoviæa vidljivo je da je on opomenuo predstavnike domaæina i glavnog arbitra Milorada Ma¾iæa iz Vrbasa o nameri igraèa da izraze protest.
- Do¹ao sam do saznanja da æe Zvezdini igraèi izaæi na teren u majicama sa porukom „Pravda za Uro¹a“. Rekao sam rukovodstvu kluba da to ne mogu da urade, a obavestio sam o tome i sudiju - navodi se u izve¹taju koji je u Zajednicu Superlige stigao u utorak.
Disciplinski pravilnik FSS predviða o¹tre kazne za klubove koji se ogre¹e o èlan 68 pod koji potpada subotnji dogaðaj na „Marakani“. Raspon novèane kazne je od 60.000 do 600.000 dinara, a moguæe je i igranje bez publike od jedne do 12 utakmica ako za to postoje razlozi. Podsetimo, veèiti derbi Crvena zvezda - Partizan treba da bude odigran na „Marakani“ 4. oktobra.

Basket4ever

Navijaèke grupe treba ukinuti... Ja ne idem na stadione odavno samo zbog njih...

Bred

Navijacke grupe postoje u svakoj zemlji, pogledajte samo Engleze ...  :wink:

frckica-j

Uh, Englezi su kritièni. A kao, kulturna nacija. Maniri, plava krv i ostalo...  :wall:

Bred

Trajkoviæ i dalje na leèenju
| Izvor: B92
Beograd -- Deset meseci nakon ¹to je napadnut na utakmici Crvena zvezda - Hajduk, pripadnik ®andarmerije Neboj¹a Trajkoviæ i dalje se na VMA leèi od te¹kih povreda.

Sudski epilog brutalnog napada na policajca Neboj¹u Trajkoviæa, zbog èega je navijaè Uro¹ Mi¹iæ osuðen na deset godina zatvora, ponovo je pokrenuo pitanje nasilja na sportskim dogaðajima. Trajkoviæ se i dalje oporavlja od povreda koje su ugrozile njegov ¾ivot.

Nezadovoljni zbog presude koju je dobio Mi¹iæ, navijaèi po fasadama zgrada ispisuju grafite "Pravda za Uro¹a".

Taj napis su na utakmici sa Jagodinom nosili i fudbaleri Zvezde, zbog èega je protiv kluba pokrenut disciplinski postupak.

Deset meseci nakon ¹to je napadnut na utakmici Crvena zvezda - Hajduk, pripadnik ®andarmerije Neboj¹a Trajkoviæ i dalje se na Vojnomedicinskoj akademiji leèi od te¹kih povreda.

Osim opekotina na levoj strani lica i vrata i poremeæenog centra za ravnote¾u, Trajkoviæu je naru¹eno i psihièko zdravlje.

“Ovo mi je veæ èetvrti put kako se nalazim na VMA. Le¾ao sam prvo 16 dana na psihijatriji, pa bio jo¹ èetiri meseca i evo sada, od 17. septembra, zbog jako pogor¹anog stanja. Imam jake glavobolje, znojenja, u te¹kom sam stanju“, rekao je Neboj¹a Trajkoviæ.

Zbog povreda koje je naneo Trajkoviæu, dvadesetogodi¹nji Uro¹ Mi¹iæ osuðen je na deset godina zatvora.

Ova prva rigorozna presuda u Srbiji za nasilje na stadionima izazvala je burnu reakciju dela javnosti.

Nezadovoljni presudom, navijaèi Crvene zvezde su na samom suðenju pretili sudskom veæu, nazivajuæi sudije “klo¹arima“.

Uz opasku da je presuda kulminacija represije ®andarmerije nad navijaèima, navijaèi su dobili podr¹ku i fudbalera Crvene zvezde, koji su se na utakmici sa Jagodinom pojavili u belim majicama sa natpisom “Pravda za Uro¹a”.

“Nisam dao povoda bilo kome za bilo ¹ta. Zbog èega su se oni okomili da me uni¹te do kraja, jer su me uni¹tili, upropastili ¾ivot i celu porodicu - to samo oni znaju“, ka¾e Neboj¹a Trajkoviæ.

Gostujuæi u emisiji “Stanje nacije“ na TV B92, pomoænik naèelnika Uprave policije ®eljko Nikaè i potpredsednik FSS-a Zoran Bingulac rekli su da ne ¾ele da komentari¹u presudu suda koji je Mi¹iæu odredio zatvorsku kaznu od 10 godina.

Nikaè je napomenuo da bi on, da je bio na Trajkoviæevom mestu, najverovatnije pucao.

“Mo¾da bih pucao, da je takva bila situacija da sam bio okru¾en i da nemam kud. Svi uslovi su bili ispunjeni za upotrebu vatrenog oru¾ija po pravilniku, jer mu je, pre svega, ¾ivot bio ugro¾en“, ukazuje ®eljko Nikaè.

Zbog povreda i dugog leèenja, Trajkoviæ ka¾e da vi¹e neæe biti u stanju da radi svoj posao i da æe, èim mu zdravstveno stanje to dozvoli, pokrenuti parnièni postupak protiv Mi¹iæa i odgovornih koji su obezbeðivali utakmicu.