OECD: Srbija zaostaje u obrazovanju

Started by Bred, 04-12-2007, 11:45:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Beograd -- Prema studiji OECD-a o obrazovanju - PISA - Srbija "statistièki znatno zaostaje za prosekom OECD-a".

Prema prelimiranim podacima, Srbija je rangirana na 41. mestu, u delu tabele koji, kako se navodi, "statistièki znatno zaostaje za prosekom OECD-a". U poreðenju sa Finskom, koja je prikupila 563 poena, Srbija je rangirana sa 436 poena. Od republika biv¹e Jugoslavije, Slovenija je na tabeli 12, Hrvatska 26, a Crna Gora je na 48. mestu, sa 412 poena.

Uèenici iz Srbije nalazili su se pri dnu tabele i u istra¾ivanju PISA iz 2003. godine, koje je tada obuhvatilo 41 zemlju. Oni su te godine, kada je Srbija prvi put uèestvovala u projektu PISA, bili rangirani od 33. do 37. mesta.

Studiju je meðu vi¹e od 400.000 srednjo¹kolaca u 57 zemalja sprovela Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa ciljem da ustanovi efikanost obrazovnih sistema u svetu.

OECD istra¾ivanje sprovodi svake tri godine, a ovaj izve¹taj obuhvata zemlje koje objedinjuju gotovo 90 odsto svetskog dru¹tvenog proizvoda.

Finski uèenici zauzeli su prvo mesto, a odmah za Finskom slede Hongkong i Kanada. U gornjem delu tabele nalaze se jo¹ i Tajvan, Estonija, Japan, Novi Zeland i Australija.

SAD se nalaze na 29. mestu, Rusija na 35, a Italija na 36. mestu, dok nove èlanice EU Bugarska i Rumunija zauzimaju 42. i 47. mesto.

Kometari¹uæi rezultate testa PISA, generalni sekretar OECD-a Anhel Gurija izjavio je da je to oruðe koje poma¾e vladama u dono¹enju odluka u vezi sa obrazovnom politikom.

"U dana¹njoj kompetitivnoj globalnoj ekonomiji, kvalitetno obrazovanje je jedno od najvrednijih dobara koje dru¹tvo i pojedinac mogu da poseduju", rekao je Gurija.

U tom svetlu, dodao je generalni sekretar, "PISA je mnogo vi¹e od pukog rangiranja. Reè je o tome u kojoj meri obrazovni sistemi pripremaju mlade ljude za sutra¹njicu. Prvo i najva¾nije, ona ukazuje zemljama gde le¾e njihova snaga i njihove slabosti".

B92