Hajneken kupio MB pivaru

Started by wolfeitzckie, 06-12-2007, 16:50:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

wolfeitzckie

Hajneken kupio MB pivaru
08:31 -> 17:40 | Izvor: Beta 
Amsterdam -- Multinacionalna kompanija Hajneken objavila je kupovinu srpske pivare Rodiæ MB u Novom Sadu, ali vrednost tog posla nije saop¹tena.


Hajneken je u 2006. imao neto profit 930 miliona evra
Hajneken æe transakciju finansirati iz postojeæih sredstava, a kupovine æe doprineti rastu zarade po akciji u 2010. godini i poèeæe da se isplaæuje u 2011. godini, navodi se u saop¹tenju.

Kupovina æe biti zavr¹ena nakon dobijanja neophodnih dozvola, nakon èega æe, prema proceni predsednika Hajnekena za centralnu i istoènu Evropu Nika Nusmajera (Nico Nusmeier), Hajneken postati treæi po velièini pivar u Srbiji.

"Kupovina pivare Rodiæ MB dodatno æe doprineti liderskoj poziciji Hajnekena na rastuæem tr¾i¹tu centralne i istocne Evrope", naveo je Nusmajer.

Hajneken je procenio da æe se u 2007. godini tr¾i¹te piva u Srbiji uveæati od tri do pet odsto. Procenjena godi¹nja potro¹nja piva u 2006. godini iznosila je 5,6 miliona hektolitara, a prosecna potro¹nja po stanovniku bila je 52 litra.

Grupa Hajneken je vlasnik je vi¹e od 115 pivara u vi¹e od 65 zemalja. Ukupan obim prodaje te grupe je 132 miliona hektolitara, ¹to je èini èetvrtim proizvoðaèem piva u svetu. U 2006. godini imala je prihod od 12 milijadi evra, a neto profit 930 miliona evra, ne raèunajuæi vanredne stavke i amortizaciju.

Rodiæ MB potvrdio prodaju


I Rodiæ MB holding je potvrdio da je prodao Pivaru MB iz Novog Sada multinacionalnoj kompaniji Hajneken, ali je naglasio i da su se „partneri dogovorili da ne otkrivaju cenu prodaje“. "Kompanija Rodiæ MB je zadovoljna transakcijom ne samo zbog uspe¹ne prodaje pivare veæ i zbog moguænosti poslovne saradnje Hajnekena sa drugim èlanicama holdinga", istièe se u saop¹tenju.

Pivara Rodiæ MB osnovana je 2003. godine, ima kapacitet od 1,5 miliona hektolitara i zapo¹ljava 282 ljudi. Vlasnik je brendova MB premijum, MB pils i Master, a u 2007. je predviðena ukupna prodaja od 500 hiljada hektolitara piva, navodi Hajneken.

Kapital novosadske pivare, prema podacima Agencije za privredne registre, procenjen je na 11,5 milijardi dinara (oko 145 miliona evra), poslovni prihodi u 2006. godini iznosili su 1,5 milijardi dinara (oko 18,5 miliona evra), a dobit je bila 6,5 miliona dinara.


darusaz

 :~
Е коначно да за мале паре пијем пиво са црвеном петокраком. Сјајна вест!  :ziveli

Enea

sjajna dabome. hajniken ima najvishe hemije, no takva chinjenica me necje sprechiti da uzivam.

mikele

Ооооооооо па ово је једина лепа вест за вечерас
[off]Звезда изгубила од Болтона,пардон,од другог тима Болтона.Дебили[/off] :namcor

Wlada

МБ пиво = сурутка
Да ли ће Хајникен да их доведе у ред? Тешко...

mikele

Quote from: Wlada on 06-12-2007, 21:50:52
МБ пиво = сурутка
Да ли ће Хајникен да их доведе у ред? Тешко...
Мораће,ако мисли да задржи статус једног од нај... :wink:

pop

Verovatno ce ostati MB pivo kao brend za siromasnije slojeve, a Heineken za one sa dubljim dzepom. Mozda ce se praviti i neka druga piva koja su u vlasnistvo kompanije, kao npr. Amstel, Cruzcampo, Tiger, Zywiec, Birra Moretti, Ochota, Murphy’s ili Star.
Inace, Rodici su nakon prodaje trgovinskog lanca Merkatoru, prodali i drugu veliku firmu - MB pivaru, sa kojom su toliko pompezno i ambiciozno krenuli, ali dzaba...

mikele

Ма биће Heineken скупљи од МБ-а,али ипак ће бити јефтинији него што је сада.Јер ипак ако се буде пунио код нас(што је сасвим логично),требала би и цена да му буде нижа јер ће се водити као домаћи производ.У сваком случају лепа вест

Wlada

А опет ће бити лошијег квалитета од оригиналног...
Као српски Карлсберг у односу на (чак и) румунски, у односу на дански.
Видећемо...

darusaz

Када су почели да пуне "Карлсберг"?  :shock Ја знам да је дуго био турски, онда румунски. Турски је дабоме закон.  :smekerica: А пуни се у Измиру.  :~

Quote from: Wlada on 06-12-2007, 22:41:08
А опет ће бити лошијег квалитета од оригиналног...
Као српски Карлсберг у односу на (чак и) румунски, у односу на дански.
Видећемо...

Enea

hmm niksicjko ovde, nije dobro 5% koliko nikshicjko u cg.

kazu zato, shto ga ovde pune nashom vodom, a za holandiju izvoze cisterne vode 'njihove' pa je tamo isto kao i u cg.

sada ispada da nam voda ne valja.

vucko81

#11
НЕМА БОЉЕГ ПИВА ОД ЈЕЛЕН ПИВА!

hulio_salinas

vucko81, khm, khm... Ovo je tema o tome kako je Hajneken kupio MB pivaru. Ima¹ teme u kojima mo¾e¹ da napi¹e¹ koje ti je omiljeno piæe i da o tome raspravlja¹ sa drugima. Ovde ne. :cvet

Darker

Hahahahahaha: èitam naslov u jednim novinama: Svetsko, a njihovo!

:K :K

Duke

Paaa... meni je taj heiniken uvek bio nekako blag, volim malo jaca piva, nadam se ipak da ce doneti ceo svoj spektar ovde, sarenila radi.

Nazalost ovo nije prvi projekat koji se pokazao kao fijasko, Doduse ne znam koliko su dobili ali znam da su mnogomnogo ulozili