Borba protiv sportske mafije

Started by nasty girl, 07-12-2007, 15:22:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

nasty girl

Policijska kontrola poslovanja

Policija je i u sredu kontrolisala finansijsko poslovanje u Fudbalskom savezu Srbije. Iz MUP-a navode da je kontrolisano i finansijsko poslovanje fudbalskih klubova Crvena zvezda i Vojvodina. Kontrola poslovanja, koja je poèela u utorak, intenzivirana je sledeæeg dana, ukljuèivanjem dodatnog ljudstva Uprave kriminalistièke policije nadle¾ne za privredni kriminal, reèeno je nacionalnoj agenciji u MUP-u.

Zbog interesa istrage policija nije mogla da pru¾i dodatne informacije.

Porparol Fudbalskog saveza Srbije Aleksandar Bo¹koviæ nije ni demantovao ni potvrdio da je proteklih dana u nacionalnu kuæu fudbala u¹la policija i "kontrolisala dokumenta".

"Nemam komentar na tu vest. Fudbalski savez Srbije je otvorena institucija i u svakom trenutku spremna da izaðe u susret istra¾nim organima koji vr¹e kontrolu", rekao je Bo¹koviæ


B92
=========================

Uhap¹ena tri funkcionera FK Crvena zvezda!
Petak, 7. decembar 2007. 16:09

Generalni sekretar fudbalskog kluba Crvena zvezda Zoran Damjanoviæ priveden je u petak u Beogradu. MUP je saop¹tio da je Damjanoviæ "lissen slobode" u sklopu istrage u vezi sa incidentom na utakmici Crvena zvezda - Hajduk Kula u kojem je napadnut pripadnik ®andarmerije Neboj¹a Trajkoviæ.

Prema nezvaniènim izvorima, privodjenje generalnog sekretara beogradskog kluba u vezi je i sa finansijskim poslovanjem Crvene zvezde, ali i Fudbalskog saveza Srbije.

Policija je najpre tra¾ila Damjanoviæa u stanu u Resavskoj ulici, a potom su televizijske ekipe snimile kako ga pripadnici policije izvode iz prostorija Fudbalskog saveza Srbije na Terazijama.

Pretpostavlja se da se Damjanoviæ sumnjièi za malverzacije dok je bio generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore.

Nije iskljuèeno, medjutim, da æe tokom dana biti jo¹ privedenih, jer se, prema nezvaniènim informacijama, ispituju sporni ugovori o prodaji igraèa Crvene zvezde.

Finansijska policija prona¹la je tokom kontrole nekoliko spornih ugovora o prodaji igraèa i to iz perioda od 2000. do danas, a medju tim ugovorima su, saznaje MONDO, i transferi nekada¹njih napadaèa Crvene zvezde Gorana Druliæa i Nikole ®igiæa.

Beogradski dnevnik "Politika" objavio je u èetvrtak da policija "èe¹lja" sumnjive ugovore o prodaji fudbalera Crvene zvezde u pro¹losti, a da je "glavna figura u transferima Dejan Stojanoviæ zvani Keka, koji je u Beloj knjizi o organizovanom kriminalu prikazan kao vodja jednog od beogradskih klanova".

Takodje, policija paralelno sprovodi istragu u vezi sa incidentom na utakmici Crvena zvezda - Hajduk Kula i ispituje odgovornost visokih slu¾benika beogradskog kluba u vezi sa tim sluèajem, a pored Damjanoviæa, privedeni su direktor stadiona Miodrag Æoroviæ, komesar za bezbednost kluba Novica Miju¹koviæ, kao i delegat na utakmici na kojoj se odigrao incident Rade Popoviæ.

Zvaniènici Crvene zvezde i delegat Fudbalskog saveza Srbije privedeni su u policiju zbog izazivanja op¹te opasnosti jer nisu kao organizatori spreèili incident ili prekinuli utakmicu kada se incident dogodio.

Kako je Beti rekao Vlastimir Vulekiæ iz Uprave kriminalistièke policije, funkcioneri su "li¹eni slobode zbog postojanja osnovane sumnje za krivièno delo izazivanja op¹te opasnosti...u sticanju sa kriviènim delom te¹ko delo protiv op¹te sigurnosti".

"(Oni)...kao slu¾bena i odgovorna lica...propustili ili nisu preduzeli odgovarajuæe mere obezbedjenja za onemoguæavanje ili spreèavanje izazivanje nereda, nisu prekinuli utakmicu kada je do¹lo do nereda, tuèe navijaèa, upotrebe pirotehnike, napada na slu¾beno lice i o¹teæenje sportskog objekta. Posledica toga bilo je i ubistvo u poku¹aju pripadnika ®andarmerije", objasnio je Vulekiæ.

Ranije su uhap¹eni i navijaèi osumnjièeni za napad, a policija je u èetvrtak sprovela trojicu na saslu¹anje kod istra¾nog sudije okru¾nog suda. Jedan je optu¾en za ubistvo u poku¹aju, a druga dvojica zbog ometanja u radu slu¾benog lica i nasilnièkog pona¹anja na sportskim priredbama.

(MONDO)

[youtube=425,350]aVpqYwOMnAs[/youtube]

=======================


Na udaru pored Fudbalskog saveza Srbije, su i vodeæi srpski klubovi Crvena Zvezda i Partizan, kao i navijaèi ovih klubova. Ispitaæe se dosijei svih navijaèkih voða “Delija” i “Grobara”, koji su od ranije poznati policiji po izgredima, krminalnim aktivnostima i povezanosti sa kriminalnim klanovima. Takoðe je policija je re¹ila da rasturi i kriminalne poslove u kojima su uèestvovali èlanovi takozvane “fudbalske mafije”. Ispitaæe se do kraja poslovanje funkcionera klubova i saveza, menad¾era, pojedinih navijaèa, kao i njihova povezanost sa voðama pojedinih kriminalnih klanova na podruèju Srbije i Crne Gore.

JF

nasty girl

Saop¹tenje FK Crvena zvezda

Fudbalski klub Crvena zvezda izdao je saop¹tenje povodom privoðenja funkcionera tog kluba. U saop¹tenju se ka¾e da klub smatra da je uèinjeno sve da bi se Zakon o spreèavanju nasilja na stadionim po¹tovao i da odgovornost nije samo na fudbalskim klubovima. Takoðe klub demantuje bilo kakvu povezanost sa mafijom. a kako saznaje B92, tokom subote æe zasedati Upravni i Nadzorni odbori crveno-belih.

Saop¹tenje prenosimo u celosti:

„Na bazi informacija da su zbog incidenta na utakmici Zvezda-Hajduk na informativne razgovore privedena tri klupska funkcionera - generalni sekretar Zoran Damjanoviæ, direktor stadiona Miodrag Æoroviæ i komesar za bezbednost Novica Miju¹koviæ, Fudbalski klub Crvena zvezda saop¹tava da iako policija nije izdala zvanièno saop¹tenje o povodu za privoðenje on mo¾e biti iskljuèivo i samo to ¹to su privedena lica zakonski odgovorna za organizaciju i bezbednost na utakmicama.

Klub saop¹tava da su njegovi funkcioneri uèinili sve ¹to im Zakon o spreèavanju nasilja i nedoliènog pona¹anja na stadionima omoguæava.

Bezbednost na stadionima nije i ne mo¾e da bude odgovornost samo fudbalskih klubova. Kakvi su rezultati kada na pravi naèin fnkcioni¹u svi u èijoj je odgovornosti sigurnost onih koji na stadione dolaze pokazuje juèera¹nji primer i utakmica Crvena zvezda – Bolton. FK Crvena zvezda zahvaljuje svim navijaèima na korektnom navijanju, a MUP-u i drugim dr¾avnim organima na pomoæi u organizovanju utakmice.

Klub je u poslednja dva dana u medijskoj ¾i¾i kroz napise u kojima se insinuiraju veze sa mafijom. I ovom prilikom to odluèno demantujemo. Svi u klubu stojimo na raspolaganju nadle¾nim dr¾avnim organima jer je nama najvi¹e u interesu da se doka¾e da je reè o zlonamernim glasinama.

S druge strane upozoravamo da neæemo dozvoliti da se ime kluba blati neproverenim i neosnovanim tezama i da æemo preduzeti sve zakonske mere da za¹titimo ugled najtrofejnijeg srpskog kluba, na ¹ta nas obavezuje i tradicija duga vi¹e od ¹est decenija", stoji u saop¹tenju.

=========================

Velika istraga u srpskom fudbalu

Beogradski dnevni listovi u izdanjima od subote bave se akcijom srpske policije na ispitivanju transfera igraèa i ugovora o sponzorstvu. Navode se brojni, neimenovani izvori iz policije, a meðu spornim transferima najèe¹æe se spominju prelasci ®igiæa, Pjanoviæa i Druliæa iz Crvene zvezde u evropske klubove, ali i odlasci Lazoviæa, Jankoviæa, Duljaja, Vukiæa. Prema navodima 'Politike', 'Blica', 'Glasa javnosti' i 'Veèernjih novosti' tema istrage su i ulaganja novca spornog porekla u klubove i ¹teta naneta dr¾avi.

"Pred nama je veoma obiman posao, jer treba proveriti transfer, ugovor o sponzorstvu. Koliko je novca uplaæeno, kako je sponzor zaradio te pare. Ko je i pod kojim uslovima prodao igraèe, koliko je od transfera pripalo igraèu, koliko klubu, Savezu. Imamo neka saznanja, ali treba da ih potkrepimo dokazima," pi¹e 'Blic' pozivajuæi se na izvor iz Ministarstva unutra¹njih poslova Srbije, "Mafija¹i nisu sada uleteli sa parama u na¹ fudbal. Tu su prisutni vi¹e od decenije i smatraju da od krupnih transfera ne treba da zaraðuju nekada¹nji fudbaleri, a sada menad¾eri. Nelegalno steèene pare ula¾u u mlade, jo¹ neafirmisane fudbalere iz manjih sredina. Kupe ih za male pare i dovedu u veæi klub.

Poznato je da ti klubovi nemaju novca da fudbalerima pru¾e sve ¹to tra¾e, i kriminalci u posao uleæu kao menad¾eri, ali ni¹ta ne potpisuju. Za njih to rade menad¾eri s licencom. Mladom igraèu daju, recimo, od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada evra, da obezbede i sebe i porodicu. Taj novac je zaraðen najèe¹æe u trgovini drogom. Igraè sa profi menad¾erom potpi¹e ugovor da æe mu vratiti taj novac kada ode u inostranstvo, uz dodatni deo, najèe¹æe petinu transfera. Naravno, veæi deo tog novca ide kriminalcu, a manji licenciranom menad¾eru."

"Po dolasku u novi klub, mladi fudbaler mora ¹to pre da se afirmi¹e da bi se na¹ao na oku menad¾era stranih, bogatih klubova. Zbog toga uprava i trener moraju da ga forsiraju i na terenu i u medijima. Jer kriminalac koji je doveo igraèa ¾eli da ulo¾ene pare ¹to pre vrati i, naravno, zaradi, pa je obaveza kluba da ga u ¹to kraæem roku, po ¹to povoljnijim uslovima proda. Pod najboljim uslovima podrazumevaju se najveæe pare, a ne najkvalitetniji uslovi za dalji razvoj talentovanog igraèa. Tu se fudbaleri mnogo ne pitaju - da li æe u Francusku ili Ukrajinu, biraju mafija¹i," ka¾e neimenovani izvor iz policije a objavljuje 'Blic'.

Izvori 'Politike' navode da je u toku provera ugovora u raèunovodstvima Fudbaslkog saveza Srbije i fudbalskim klubovima Crvena zvezda i Vojvodina. 'Politika' pi¹e o tome da su, navodno, pronaðene nepravilnosti u vezi sa transferima Nikole ®igiæa, Mihajla Pjanoviæa i Gorana Druliæa, a da postoji moguænost da istrga bude pro¹irena na ostale klubove, meðu kojima su i Partizan i OFK Beograd.

Na udaru istrage bi mogli da se naðu i navijaèi, ispitaæe se i dosijei svih navijaèkih voða „delija“ i „grobara“, koji su od ranije poznati policiji po izgredima, kriminalnim aktivnostima i povezanosti sa kriminalnim klanovima, pi¹e 'Glas javnosti'. MUP Srbije æe preko Interpola doæi i do onih osoba koje sumnjièi da pripadaju ovoj fudbalskoj kriminalnoj mre¾i, a koji se nalaze na teritoriji Crne Gore ili u inostranstvu. Pojedini osumnjièeni se trenutno nalaze izvan Evrope, dok su neki na teritoriji zapadne Evrope, kao i na podruèju Balkana, a prvenstveno u BiH, Hrvatskoj i Bugarskoj.

"Prikupljali smo sve potrebne podatke. Trebalo nam je vremena da otkrijemo èitavu mre¾u. Uslediæe pozivi na informativni razgovor, a biæe i hap¹enja. Ovim akcijama moæi æemo da doðemo i do re¹enja pojedinih ubistava gde su ¾rtve bili fudbalski funkcioneri. Sumnjamo i da je nekada¹njeg generalnog sekretara FSSCG Branka - Batu Bulatoviæa ubila fudbalska mafija. Saèekajmo da istraga doðe do kraja," pi¹e 'Glas javnosti' pozivajuæi se, kao i ostali na "svoj neimenovani izvor iz MUP-a".

'Glas javnosti' navodi i da se oèekuju saslu¹anja sada¹njih i biv¹ih èelnika Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine, FSS i drugih klubova koji su se poslednjih godina nalazi u vrhu tabele najjaèe fudbalske lige ili su osvajali trofeje.

"Ministarstvo omladine i sporta podr¾ava napore policije i pravosuða da se ispitaju svi napisi u novinama oko navodnog i stvarnog kriminala, kako bi se istina ¹to pre saznala," izjavila je u petak ministarka Sne¾ana Samard¾iæ-Markoviæ za 'Veèernje novosti".

Ona je rekla i da dr¾avne institucije treba da poka¾u odluènost u borbi za uvoðenje reda, ukazujuæi da tome doprinosi i Predlog zakona o sportu, koji je u skup¹tinskoj proceduri.

"Naroèito je va¾no da se situacija oko navodnog i stvarnog kriminala u sportu ¹to pre ra¹èisti, jer mi pripremamo zakon o privatizaciji i u sportu," rekla je Samard¾iæ-Markoviæ, "Sigurni smo, da bez obzira na to ¹to je javnost mo¾da sada uznemirena, da je dobro da se ¹to pre sazna ko je na kojoj strani."

Meridijan Superliga nastavlja se utakmicama 15. kola u subotu.

b92

mikele

Е баш ме занима шта ће бити од свега овога.
Мада мени ту једна ствар није јасна.Они кажу да има нерегуларности у трансферима играча у периоду од 2000. до данас.Е сада,колико ја знам у последњих пар година већ неколико пута су полиција и финансијска инспекција чешљали папире и Звезде и Партизана и још неких клубова и наводно никада ништа нису нашли.
Сада се поставља просто питање:откуд сада одједном сва ова бука и драма? Да ли је то само представа за јавност и за снимање пред камерама? Или ту стварно има нечега? Или ће можда грађани Србије поново плаћати одштету неправедно затвараним грађанима за нарушен углед и претпљени душевни бол,као много пута у прошлости? Време ће показати!!!
Све у свему,неко ту није добро радио свој посао.Да ли су то били инспектори из финансијске или неко други(функционери ФК Црвена Звезда и ФСС)? Видећемо.

Wlada

Избори микеле ... ближе се избори :roll:

nasty girl

Tu¾ila¹tvo tra¾i 30 dana pritvora

Tu¾ila¹tvo je podnelo zahtev za sprovodjenje istrage i zatra¾ilo da se trojici funkcionera FK Crvena zvezda i delegatu Fudbalskog saveza Srbije odredi pritvor do 30 dana, reèeno je u subotu agenciji Tanjugu u tu¾ila¹tvu.

Savetnik Republièkog tu¾ioca za odnose s medijima Tomo Zoriæ izjavio je da je Drugo op¹tinsko tu¾ila¹tvo u Beogradu podnelo zahtev za sprovodjenje istrage protiv generalnog sekretara FK Crvena zvezda Zorana Damjanoviæa, direktora stadiona Miodraga Æoroviæa, komesara za bezbednost stadiona Novice Miju¹koviæa i delegata na utakmici Crvena zvezda - Hajduk, Radeta Popoviæa.

Tu¾ila¹tvo je podnelo zahtev za sprovodjenje istrage protiv osumnjièenih, zbog postojanja osnovane sumnje da kao odgovorna lica nisu preduzeli odgovarajuæe mere predviðene Zakonom o spreèavanju nasilja i nedoliènog pona¹naja na sportskim priredbama, kazao je Zoriæ.

Zato je, naveo je on, za vreme utakmice Crvena zvezda - Hajduk do¹lo do nereda, kada je slu¾beno lice Ministarstva unutra¹njih poslova Srbije Neboj¹a Trajkoviæ zadobio te¹ke telesne povrede opasne po ¾ivot
.
"Zbog toga postoji osnovana sumnja da su izvr¹ili krivièno delo protiv op¹te sigurnosti u vezi kriviènog dela izazivanja op¹te opasnosti", rekao je Zoriæ.

Prema njegovim reèima, tu¾ila¹tvo je u zahtevu za sprovodjenje istrage tra¾ilo da im se odredi pritvor, a to obrazlo¾ilo da bi mogli uticati na svedoke i zbog postojanja opasnosti od ponavljanja kriviènog dela.

Osumnjièene æe u toku subote saslu¹ati istra¾ni sudija, koji æe odluèiti i o zahtevu za sprovodjenje istrage i pritvoru, dodao je Zoriæ.

---------------------

Crvena zvezda podr¾ala pritvorene


Povodom aktuelnih zbivanja, Upravni i Nadzorni odbor Fudbalskog kluba Crvena zvezda odr¾ali su vanredan zajednièki sastanak na kojem se klub ogradio od incidenata na utakmici sa Hajdukom, podr¾ao je privotvorene funkcionere, pozvao na kreiranje nacionalne strategije za re¹avanje problema u sportu, demantovao ume¹anost u protivzakonite poslove i apelovao na sportsko navijanje na stadionima.

Prenosimo zakljuèke u celini:

1. FK Crvena zvezda sa velikim ¾aljenjem konstatuje da je na poslednjoj prvenstvenoj utakmici sa Hajdukom iz Kule do¹lo do nereda na severnoj tribini, kojom prilikom je te¾e povrede zadobio pripadnik ®andarmerije. Klub se odluèno ograðuje od individualnih postupaka pojedinih uèesnika ovog incidenta.

2. FK Crvena zvezda pru¾a punu podr¹ku i stoji iza postupaka trojice zaposlednih radnika na¹eg kluba, koji su pozvani na informativni razgovor u MUP. Klub smatra da su Generalni sektretar, Direktor stadiona i Komesar za bezbednost preduzeli sve mere koje im pozitivna zakonska re¹enja omoguæavaju, kako do incidenta ne bi do¹lo. FK Crvena zvezda oèekuje da æe u naskorije vreme biti zavr¹eni informativni razgovori sa svom trojicom zaposlenih radnika Kluba, kako bi se vratili nesmetanom obavljanju svojih svakodnevnih du¾nosti.

3. FK Crvena zvezda predla¾e svim nadle¾nim organima, ukljuèujuæi Ministarstvo unutra¹njih poslova, Ministarstvo za sport, FSS, Zajednicu Prvoliga¹a, organe pravosuða, organe dr¾avne uprave i druge dru¹tvene institucije da se ¹to pre pokrene inicijativa za kreiranje nacionalne strategije za re¹avanje postojeæih problema i isticanje pravih vrednosti sporta.

4. FK Crvena zvezda odluèno demantuje svaku ume¹anost u protivzakonite poslove i apeluje na predstavnike medija da precizno i odgovorno izve¹tavaju o trenutnoj situaciji, kako ne bi dolazilo do stvaranja pogre¹ne slike u javnosti. Klub sa svoje strane, stavlja na raspolaganje dr¾avnim organima svu dokumentaciju, kako bi se utvrdilo taèno èinjenièno stanje, kao ¹to je èinio i do sada.

5. FK Crvena zvezda apeluje na sve navijaèe da na sportski i fer naèin nastavi da bodre Klub i u narednim meèevima. Ujedno se zahvaljujemo i navijaèima i predstavnicima MUP-a i drugih dr¾avnih organa na odliènoj atmosferi i organizaciji na meðunarodnoj utakmici sa Boltonom.

B92

hulio_salinas

#5
Javna je tajna da se prilikom transfera igrača velike pare sklanjaju u... džep. I malo dete zna da to nisu čista posla.

Pored "spornih" transfera Drulovića i Žigića, nedavno sam čuo da su se neki usrećili transferom Pjanovića. Naravno, ovo otvara pitanje svih većih transfera u poslednjih nekoliko godina. Koliko je para "sakriveno" od transfera Stankovića, Bunjevčevića, Boškovića, Stojkovića, Pantelića... da ne nabrajam dalje.

Ovo je samo što se tiče Zvezdinih igrača. Lično, znam neke primere iz Smedereva (Pantelić, Vasković, Glogovac, Mirosavljević...).

Ima to svuda. U svim klubovima postoji ova ludost. Znam i u mlađim kategorijama nekoliko primera. U nekim klubovima ne možeš da odeš iz kluba (u mlađim kategorijama) dok ne isplatiš klubu ono što si mu dužan. Plus, prvo podmitiš trenera, pa šefa škole fudbala, pa sekretara... To su igre bez granica. To je glavni razlog što sam napustio fudbal i posvetio se školi. Marš bre u 3 lepe šargarepe.

Razmišljam zašto je sve ovo pokrenuto?

Ne mogu da "očiste" fudbal/sport od ovoga, jer je to borba protiv vetrenjača. Ne mogu da se pohvataju svi mafijaši, jer ako se pohvataju svi mafijaši - neće biti ljudi u sportu. Čast izuzecima.

Jedino što mogu da urade, jeste da promene ljude. Možda su u fazonu: "Dosta si, bato, krao. Ajde malo da te smeni moj kum... Znaš, on ima 3 ćerke koje studiraju... Težak mu je život." Mislim da je sve ovo zbog toga. Diže se prašina u javnosti da bismo videli da se nešto radi... posle par dana/nedelja dođu novi ljudi, mi kažemo "Hvala Bogu" i idemo dalje. I ista priča.


P.S. Skoro je Piksi napustio Srbiju.

Duke

Da vam kazem moje razmisljanje:

Piksi nema veze sa ovim, nego su mu namestili, on se sklonio na vreme bas zbog ovoga, previse zna i poceo je nekome da smeta. U to kolo je usao i sada se tesko izlazi. Previse on ima da bi sebi to dozvolio po mom misljenju. A postoji tu ekipa i u Zvezdi i u Partizanu i drugde (sto rece Hulio) koja lapa vec godinama i decenijama i to u dosluhu sa vlasti i policijom i ko zna sa kim sve ne. I sad odjednom to sve da pukne i kao samo Piksi kriv? - Vazi!!!

Mozda gresim...

A jel ste videli sliku onog hapsenja ONAJ MAJMUN :djavo ko da ide na kafu, i smeska se, majku im njihovu koliko je to postalo prepotentno  :batina :batina :batina Hitler nama treba, ma i on je malo Hitler i Staljin zajedno.

hulio_salinas

Samo da skrenem pa¾nju na znaèenje "P.S."-a:

Nisam rekao da je Piksi kriv. Nego upravo ono ¹to Duke i misli, a to je da je èovek osetio sa kim ima posla i jednostavno se povukao.

Toliko o tome... Malo æu pro¹iriti prièu.

Na¹i najveæi struènjaci (pokazani i dokazani) ne rade kod nas u zemlji, nego po belom svetu. Gde nam je Milutinoviæ, Antiæ (bio), Dujkoviæ... Piksi nije u zemlji, Jugoviæ, Mihajloviæ, Mijatoviæ, Savo (ipak),...

Nisu to èista posla.

...

Pre nekoliko godina (ne vi¹e od 4), FK Smederevo je bio drugi u jesenjem delu ¹ampionata iza Zvezde. Prvo mesto je Zvezda obezbedila u poslednjem kolu jesenjeg prvenstva, kada je na Marakani pobedila, upravo, Smederevo sa 2:0. Dugo je Smederevo bilo i prvo na tabeli. Smederevo je igralo najlep¹i fudbal tada.

Trener je bio Ratko Dostaniæ. Kada su ga doveli, dali su mu odre¹ene ruke. Rekao im je da mo¾e odvesti Smederevo u Evropu (Kup UEFA ili Intertoto kup), samo ako ga puste da radi kako zna. Tako je i bilo u jesenjem delu ¹ampionata. Onda, u toku zimske pauze, klub je doveo nove igraèe i zahtevao od Dostaniæa da oni igraju. On ih je jo¹ jednom pitao da li æe ga pustiti da radi kako misli da treba ili neæe i oni su mu tada rekli da je klub iznad svakog trenera. On je rekao: "Dobro. Doviðenja." I oti¹ao iz Smedereva.

U nastavku sezone, Smederevo je JEDVA ostalo u Ligi. ©ta dalje reæi?

On se nije proslavio u OFK, zbog Terziæa (cenim). U Zvezdi? Hmm... Ma...

mikele

I na Ke¾manu pokradeno 10 miliona maraka?!
(http://nono9.us)

Nakon pokretanja prièe o "fudbalskoj mafiji" u javnost je dospelo i saznanje da su neki pojedinci 2000. godine na transferu Mateje Ke¾mana iz Partizana u holandski PSV pokrali oko deset miliona maraka!

Funkcioner policije koji je ukljuèen u aktuelnu istragu sumnjivih fudbalskih transfera izjavio je za "Press" da postoje "ozbiljne indicije" da je veliki novac ukraden i prilikom prodaje Milana Bi¹evca francuskom Lansu, Mihajla Pjanoviæa ruskom Spartaku, ali i Gorana Druliæa ¹panskoj Saragosi...

"Igraèi se zvanièno prodaju ispod realne tr¾i¹ne cene. Na raèune klubova legne obièno polovina prave cene, dok se veliki deo para od one druge polovine prebacuje na privatne raèune fudbalskih mafija¹a u inostranstvu ili se èak isplaæuje u ke¹u. Tako su na velikoj ¹teti klubovi, ali i dr¾ava koja ostaje uskraæena za velike poreze", objasnio je sagovornik beogradskog dnevnika.

On je kao "flagrantan primer" naveo prodaju Nikole ®igiæa ¹panskom Rasingu za 5,5 miliona evra, iako su Englezi prethodno za njega nudili èak 11 miliona evra. Inaèe, istog tog ®igiæa Rasing je posle samo godinu dana prodao za 20 miliona evra!

"Oèigledno je da je na transferu ®igiæa neko ukrao milione evra. Na dobrom smo putu da otkrijemo ko je to", rekao je izvor iz policije.

Kreæe "èe¹ljanje" Partizana, Zemuna...
(http://nono9.us)

Shodno novonastaloj situaciji finansijski struènjaci MUP privode kraju provere u Crvenoj zvezdi, a uskoro æe detaljno ispitati i poslovanje FK "Partizan" i jo¹ nekoliko prvoliga¹kih klubova.

"Inspektori za privredni kriminal uveliko èe¹ljaju ugovore. Veoma je sumnjiva prodaja Gorana Druliæa 2001. godine Saragosi za 24 miliona maraka. Takodje, ima puno nedoumica i povodom transfera Mihajla Pjanoviæa moskovskom Spartaku i prodaje Nikole ®igiæa. Postoje sumnje da su transfere ugovorila neovla¹æena lica koja su za to dobijala deo novca, a da su sve to znali ljudi u FSS. Kada prikupimo dokaze i kad poène akcija, moglo bi da bude posla i za Specijalno tu¾ila¹tvo", rekao je izvor "Pressa".

Prema njegovim reèima, fudbalski transferi su vrlo kompleksne stvari i njihovu proveru moraju da rade najbolji struènjaci.

"Postojale su neke naznake da Ke¾manova prodaja nije potpuno pokrivena. Slièno je i sa prodajom Danka Lazoviæa. Kada udjemo u Partizan, prvo æemo te ugovore proveriti. Èinjenica je da su se kroz najveæe na¹e klubove svake godine obrtale velike pare, a da su oni svaku godinu zavr¹avali s jedva pozitivnim saldom. Znamo da klubovi imaju finansijske probleme, da prihoda od ulaznica nema, da tako velike sisteme treba odr¾avati, ali ipak èini se da ima puno sumnjivih transakcija i neprijavljenih prihoda".

Policijski izvor detaljno je analizirao sumnjive transfere pojedinih igraèa. On je naveo da je Mateja Ke¾man prodat PSV Ajndhovenu juna 2000. godine za 28 miliona maraka. U transfer je trebalo da bude ukljuèeno i instaliranje "Filipsovih" reflektora na stadionu u Humskoj, ¹to se nikada nije dogodilo.

On ka¾e da je Mihajlo Pjanoviæ pre¹ao u Spartak iz Moskve 2003. godine, ali je visina tog transfera nepoznata. Po¹to je tada¹njem igraèu Zvezde isticao ugovor, suma nije bila velika, pominje se oko milion evra

"Milan Bi¹evac prodat je Lansu u avgustu 2006, ali je u Francusku prema dogovoru oti¹ao tek u januaru 2007. Njegov transfer iznosio je 2,5 miliona evra, od èega je samo polovina pripala Zvezdi. Druga polovina trebalo je prema ugovoru da ode na raèun ®eleznika, u kojem je igrao pre Zvezde, ali kako je ovaj klub uga¹en jo¹ 2005. godine, ostaje nepoznanica gde je novac zavr¹io".

Prema njegovim reèima i FK "Zemun", koji su vodili Kariæi, takodje je ume¹an u nezakonite aktivnosti, ali na druge naèine.

"Ispitaæemo i poslove koje je pokojni Miko Bra¹njeviæ, kao jedan od vodja steèajne mafije, imao sa poslovanjem OFK Beograd u vreme dok je Zvezdan Terziæ bio predsednik tog kluba", rekao je izvor "Pressa" i dodao da hap¹enja osumnjièenih neæe biti sve dok ne budu postojali èvrsti dokazi.

Zanimljiv je podatak da u policiji i tu¾ila¹tvu najozbiljnije raèunaju i na moguænost da nekom od "fudbalskih mafija¹a" dodele status svedoka saradnika. Nekoliko nezavisnih izvora beogradskog dnevnog lista ka¾e da bi povla¹æeni status mogao da dobije i uhap¹eni generalni sekretar Zvezde Zoran Damjanoviæ.

"Damjanoviæ je na èelu Zvezde od januara ove godine, ali je kao advokat specijalizovan za sportsko pravo upuæen u mnoge lopovluke fudbalskih mafija¹a. On mnogo zna i s njim bismo mogli da napravimo dogovor", potvrdio je sagovornik "Pressa" iz tu¾ila¹tva.

(MONDO)

lycos

Uf, kad se zagrebe po dnu..Dici ce se sva slegla prasina i mulj..

Darker

Ma digli pra¹inu, za nedelju dana se niko ove prièe neæe seæati... Na¾alost... :roll:

mikele

Quote from: Darker on 11-12-2007, 22:49:19
Ma digli pra¹inu, za nedelju dana se niko ove prièe neæe seæati... Na¾alost... :roll:
Слажем се,ово је само пред изборе или чисто да не буде '''нападнут припадник жандармерије,а ми нисмо ништа урадили'' :wall:

Darker

Nije se desio ni 6.oktobar, kako da oèekujemo ovde ne¹to da se desi, kad se preæutalo i ubistvo Branka Bulatoviæa i Harisa Brkiæa, da ne prièam o name¹tanjima tekmi - to je sme¹no...

nasty girl



Uhap¹en Ratko Butoroviæ

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su u utorak predsednika Fudbalskog kluba Vojvodina Ratka Butoroviæa zvanog "Bata Kan Kan", kao i jo¹ trojicu sudija zbog name¹tanja rezultata.

Jake policijske snage opkolile su kuæu Ratka Butoroviæa, predsednika fudbalskog kluba Vojvodina i vlasnika novosadskog hotela "Park". Ulica Stanoja Glava¹a u novosadskom naselju Telep, u kojoj stanuje Butoroviæ, blokirana je za saobraæaj oko 16 sati. Butoroviæ je ranije u pojedinim medijima povezivan sa raznim kriminalnim radnjama, a poslednji put u emisiji "Insajder" televizije B92, posveæenoj fudbalskoj mafiji.

Prema istom izvoru, privedeni su direktor SC Vojvodina Milan Èabriæ, i sudije Mihajlo Jekniæ, Borislav Ka¹anski i Goran Kovaèiæ iz Beograda.

B92

Darker

hahahahah, dan posle insajdera... :pljes:
E kamo sreæe...