Medicinski struènjaci zabrinuti zbog preuranjenog puberteta

Started by Bred, 07-12-2007, 16:14:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Medicinski struènjaci zabrinuti su zbog stanja medju mladim ¾enama ¹irom sveta. Razlog je preuranjeni pubertet, a nauènici veruju da postoji vi¹e uzroka preranog sazrevanja  devojaka. Poslednji od njih – mogao bi da bude ba¹ u njihovim domovima.

U pro¹lom veku, proseèno doba u kojem su devojèice u Sjedinjenim Dr¾avama dobijale menstruaciju smanjilo se za èetiri godine - sa 16 na 12 godina. U ostalim delovima sveta, taj broj je opao jo¹ vi¹e. Èak ni pubertet sa osam godina starosti nije neuobièajen.

Skajla D¾ouns je veæ u ¹estoj godini poèela da pokazuje znake seksualnog razvoja. Njena majka bila je ¹okirana, kada joj je lekar njene æerke saop¹tio da kod Skile poèinje menstrualni ciklus.

«Rekao mi je da ima menstruaciju. Bila sam u ¹oku», ka¾e Melisa D¾ouns, èija æerka je neuobièajen sluèaj.

Dve nove studije – u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Dr¾avama – pokazale su da stres kod kuæe mo¾e da izazove egzistencijalni odgovor kod devojèica, ¹to mo¾da mo¾e da utièe na raniji seksualni razvoj. Jedan od autora amerièke studije je Merilin Eseks sa Univerziteta Viskonsin.

«Glavni nalazi studije su da se deca razvijaju kako bi se uklopila u okru¾enje», ka¾e Merilin Eseks.

Istra¾ivaèi sa dva univerziteta, u Viskonsinu i Arizoni sproveli su amerièku studiju. Oni su pratili oko 220 devojèica, od ranog detinjstva do godina u kojima su se pojavile prve hormonalne promene. Sve devojèice bile su u porodicama sa oba roditelja. Skoro polovina tih devojèica, koje su ¾ivele u stresnim situacijama u kuæi, bilo je u pubertetu do petog razreda osnovne ¹kole, ili oko 10 godina starosti. Merilin Eseks obja¹njava:

«Kada deca ¾ive u kuæama u kojima se ne oseæaju sigurno, ona se razvijaju mnogo br¾e».

Devojèice koje ¾ive u kuæama u kojima imaju podr¹ku porodice, sa manje braènih svadja izmedju roditelja, seksualnost razvijaju kasnije. Tu su i drugi faktori koji doprinose ranom pubertetu. Lo¹a ishrana, manjak fizièke aktivnosti i te¾ina su samo tri primera. Britanski nauènici takodje su ustanovili da su devojèice koje su ranije u¹le u pubertet èesto bile impulsivne. Preuranjen seksualni razvoj, ka¾u oni, èesto utièe na promenu raspolo¾enja, rizièno pona¹anje i tinejd¾ersku trudnoæu.

VOA.com