Salviae tinctura

Started by Enea, 09-12-2007, 19:28:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Uragoga

Nesto mi ovde nije jasno. Majcice i ostatali delovi garderobe tesko ce doziveti tu tinkturu. Etarska ulja u potpunosti uparavaju, stoji u knjigama, ali - etanolni ekstrakti lisca su obojeni (...eh taj hlorofil, pa sta ce on u listu zalfije kad nema veze sa glavnodelujucim jedinjenjima :-)).
Ovo je za vezbe iz tehnologije prilicno bitno, jer ako pravis preparat sa tinkturom zalfije, posto ce preparat biti obojen moras ga profiltrirati pre izdavanja (zbog mogucih mehanickih necistoca koje se zbog boje ne bi videle), a ovo je vec of topic.
Drugo, ta tinktura treba da bude dezodorans i antipersirans za spoljnu upotrebu. Dezodorans ce biti: kako et. ulje zalfije deluje antisepticno, pobicemo odredjene bakterije koje nam naseljavaju znojne predele, i time eliminisati neprijatan miris. A sta je sa antiperspirantnim efektom? Da li ce on biti izrazen pri lokalnoj upotrebi? Nemam pojma. Ali ipak mislim da nece: u nasoj Knjizi stoji da zalfija smanjuje sekreciju pjuvacnih i znojnih zlezda kad se primeni per os, i na osnovu toga mislim da su ti efekti centralnog porekla. Jel' gresim?

Enea

Quote from: Uragoga on 11-12-2007, 21:35:24
Nesto mi ovde nije jasno. Majcice i ostatali delovi garderobe tesko ce doziveti tu tinkturu. Etarska ulja u potpunosti uparavaju, stoji u knjigama, ali - etanolni ekstrakti lisca su obojeni (...eh taj hlorofil, pa sta ce on u listu zalfije kad nema veze sa glavnodelujucim jedinjenjima :-)).

meni to i nije neka frka. 90% moje garderobe je zelene boje. :)

Quote from: Uragoga on 11-12-2007, 21:35:24
Drugo, ta tinktura treba da bude dezodorans i antipersirans za spoljnu upotrebu. Dezodorans ce biti: kako et. ulje zalfije deluje antisepticno, pobicemo odredjene bakterije koje nam naseljavaju znojne predele, i time eliminisati neprijatan miris. A sta je sa antiperspirantnim efektom? Da li ce on biti izrazen pri lokalnoj upotrebi? Nemam pojma. Ali ipak mislim da nece: u nasoj Knjizi stoji da zalfija smanjuje sekreciju pjuvacnih i znojnih zlezda kad se primeni per os, i na osnovu toga mislim da su ti efekti centralnog porekla. Jel' gresim?
Mislim i ja da su navedeni efekti centralnog porekla, no neshto mi nije mnogo bitan antipersp. efekat.. ako toxini treba da se izbace, izbaci ih. Stoji ta primena per os, nego... Ako tehnichki alkohol koji mogu da kupim u sebi namerno sadrzi 5% metanola ( da se ljudi ne bi opijali na radnom mestu ).. zashto bih se svesno "trovala" ?

i na kraju cju docji do toga, da necju nishta da stavljam.
eto. ima i da smrdim i gotova stvar. jer nema kraja, nema tachke u naukama.. uvek mozemo da idemo dalje..

Uragoga

Nije mi bila namera da delujem na tvoj entuzijazam  :ohwell:. A isto tako nisam mislio da izradis tinkturu pa da je razblazenu primenjujes per os (lakse je popiti soljicu caja, infuza ili kako god...). I jos nesto mi je palo na pamet sa tehnologije: tinkture se ne izradjuju da bi se izdale pacijentu, nego se iskljucivo koriste u magistralnoj izradi drugih preparata, pa sve i da neka apoteka ima ili izradjuje tu cuvenu Salviae tinctura - verovatno ti je ne bi prodali.
Pozdrav, i ako nadjes recept za homemade antiperspirant, obavezno postuj, posto bi mi se svidelo da imam jedan takav!

Enea

:wink:

Oba tvoja posta su skroz na mestu, nego sam se smorila shto trzishte namecje potroshachu proizvod, a ne da potroshach namecje svoje potrebe trzishtu.
Bulaznim pomalo, ali u zivotu svom antiperspirans vishe nikada necju staviti. :(

Smislicjemo vecj neshto.. ( eto chaj & spolja obichni ROH )

philoserbiana

rec antiperspirant znaci protiv znojenja  :hmm
znojenje ne treba da sprecavamo jer je vise nego koristan proces  :happy:
znaci znojiti se,ali eliminisati neprijatan miris znoja...ali kako? :shock
nositi odecu od prirodnih materijala,nositi odecu koja ne prijanja suvise uz pazuh,cesce prati pazuh i redovno ga depilirati,zdravo se hraniti...imam utisak da kada naglo prestanes da koristis antiperspirante znoj mnogo,mnogo zaudara...neko vreme...pa onda intezitet smrada se smanjuje...i dodje do granice podnosljivosti i za sebe i za druge... ja kada ne koristim roll-on od sebamed-a,npr.u zimskom periodu ja spolja preko odece prsnem neki blag dezodorans...inace kada sada zelim da poklonim ili kupujem za sebe neki dezodorans ja obavezno citam sastav...ne zelim da nekom uvalim ono sto nije zdravo i ni sama ne koristim...  :K
i ja tragam za savrsenim sredstvom za neutralisanje neprijatnog mirisa znoja...ali izgleda da je najbolje nista ne stavljati ispod pazuha...opasno je...samo prirodno...moze i per os  :K :wink:

Al-Jasmina

:cvet Pozdravljam napore da se svojom glavom
primeni steceno znanje radi prevencije narusavanja zdravlja  :~

e sad,
da malo obnovimo gradivo  :wink:
sam znoj se ne oseca-
osecaju se proizvodi bakterija koje naseljavaju pazushnu regiju pa se tako dezodoranski bore time sto menjaju pH vrednost onemogucavajuci im da se mnoze i zive ili tako sto povecavaju slanost (pa ako nisu halofilne ili halotolerantne eto njima problema), a antiperspiranti koji sadrze soli aliminijuma deluju na pore(istovremeno delujuci preventivno na znojenje i stetno po zdravlje)

Samo znojenje nije stetno - naprotiv...
Ali niko ne voli efekat "zvuchnika" na odeci
sto takodje zavisi i od tipa odece koju nosite
(na nekim majicama se jednostavno ne vidi a na nekima se opazi iz aviona)

Problem svakog efikasnijeg antiperspiranta je u tome sto
cak i kad su vam i drugi dan od nanosenja oba pazuha suva kao pustinja Gobi, ostali delovi vaseg tela nadoknadjuju tj. preuzimaju na sebe da izluce onu kolicinu znoja koju ste sprecili da se izluci preko pazushne regije :ohwell:

Dakle,
tvoja tinktura mora da deluje umereno antiperspirantno
ali i da ima antibakterijska svojstva, sto zalfija ima
ali citiracu nas udzbenik "OSNOVI FARMAKOGNOZIJE" Nada Kovacevic:

"Kontraindikovana je primena etarkog ulja i alkoholnog ekstrakta zalfije tokom trudnoce. Uopste, dugotrajna interna primena zalfije nije preporucljiva zbog mogucnosti da budu izazvane epilepticke kolvuzije, delovanje tujona i tujilalkohola. "

Znam da zelis nesto sto ces primenjivati eksterno,
ali i onako pise da je za spoljasnju upotrebu najcesce alkoholni ekstrakt.

[off]Nasla sam opciju za proizvedeni dezodorans
koji ne steti zdravlju a efikasan je u neutralisanju neprijatnog mirisa
ali opcija je izgleda nemoguca za nabavku kod nas
http://www.thecrystal.com/
Tako da cu pretrazivati dalje
mada ako guglujete opciju "najmanje stetan dezodorans" dobijate sve sem zeljenih informacija[/off] :wall:

Adonis_Vernalis

Da li se to meni cini, ili se novi projekat za Phytopharm 2009 pomalja iza ovog "brainstorminga"?

Al-Jasmina

:cvet Profesore,
da li je neko radio neki rad na ovu temu?
Da li imate neko svoje vidjenje problematike i njenog resenja?

Adonis_Vernalis

Jasmina,

moram da priznam da mi je tema prilicno "bibliografska". O da, o zalfiji i njenom antiperspirantnom efektu se odavno zna. Da ne pominjem izvore, tek... i ja sam pio po gutljaj-dva dekokta zalfije kada bih zeleo da sprecim prekomerno znojenje...

Jel vam se pale lampice, uspavana populacijo studentska!? Nije farmacija samo polaganje ispita, vec i ovakve stvari!

Enea

Srecjnih devedestih imala sam alergiju na sve mogucje tada poznate dezodoranse: impuls, rexona, 8X8, malizia..Alergija u smislu gushenja i osipa. Onda sam doznala da su dezodoranse punili na tankerima. Sta je od toga odgovaralo zahtevima za aerosle? Verovatno nishta.
Postojala je ego-deo krema, krem ipak masti. I koristila sam je.
Vremenom moji su uspeli da nabave, taj jedan roll on u vidu kristala.. Mislim da se za dve godine nije "izlizao" ni 3mm. Koliko se secjam dezodorirao je..ali nedovpljno.
Pochetkom 2000. od 30 razlichitih na trzishtu nashla sam samo jedan koji nije sadrzao Al hlor hidrat. Nije mi se dopao, jer je bio za uz parfem istog brenda.
A trebalo je. Ako mozesh da sprechish, a ti sprechi.. da ne bude posle: ne moze da se lechi.
O ovome sada sme da se pricha, jer postoje opcije. Prochitaj sastav i biraj. I choose, not to choose, i choose something else : LIFE.
Ne mora da bude tinktura, moze i sami alkhol spolja...A moze da bude...
I bicje.

Bred

Ovako, ja moram da napomenem samo jos da dezodoransi imaju i ANTIBAKTERIJSKO desjtvo, dakle i ubijaju mikroorganizme.  :wink:

Enea

Bredly,  :F
u offu si, znash?

:smekerica:
[off] e jednom i ja tebe da..[/off]

Brede, koji baktericidi su dobri a koji loshi i zashto?

Adonis_Vernalis

E.

San mi je da ovoga Breda i ovu Eneu posaljem na Phytopharm 2009, u veliku Rusiju, kao potpisnike jednog istog rada, koji su morali prethodno kroz laboratoriju provesti, zajedno napisati i na poster sazeti.

Onda, da ih vidim kako jednoga dana Crvenom strelom do St. Petersburga danima putuju, a da se ne potuku usput. Pa da ih vidim kako jedno drugom prtljag iz voza istovaruju i u sobe u hotelu prenose. Pa kako jedno drugom o ishrani, cigaretama i svemu sitnom, potrosnom, a bitnom, razmisljaju.

I, onda, za 20 godina, da vidim kako jedno drugo uvazavaju, postuju i cene.

Enea

:K
[off]Profesore, ko se bije taj se voli, tako ti je to u shkoli!
Shta li Bred ima da kaze na ovo?  [/off]

Bred

[off]imam da kazem profesoru da se to nikad nece ostvariti i u realnosti [/off] :K :wink: