Predsednièki izbori 2008- I i II krug

Started by darusaz, 12-12-2007, 17:44:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Adonis_Vernalis

Izbori bili i - prosli.

Ko pobedio, ko izgubio. Neko mora da pobedi. I da izgubi.

Jako dobro pamtim period od 1987. do danas. Ono pre 1987. ide u memoare, a ovo posle nje - u istoriju koju delimo, i o kojoj svako od nas ima svoje autohtono misljenje. A imam jednu poganu osobinu: da nista, ama bas nista ne zaboravljam.

Godine 1991. ja sam imao 23... Devetomartovske demonstracije sam gledao kao "Breaking News" na CNN-u, negde u Americi, a bas to vece je trebalo da imamo koncert. Da li znate kako izgleda snimak Terazija koje preoravaju tenkovi, vama, koji ste ko zna gde u svetu? Ne znate? Hmm... bar malo strashnije nego bilo kome ko je u to vreme bio na Terazijama i svojim ocima gledao te manevre. Svi smo bili utuceni. Je li to taj isti Beograd, koji smo voleli, to sto vidimo na snimcima? Izgleda da jeste... Zvali majke i oceve, da pitamo sta se desava. Niko nista konkretno znao nije. Drzava previre, a mi igramo i pevamo po Americi. Uh, sav sam se najezio... I ne volim sto se toga secam.

Lako je vama da pisete sve to sto pisete. Koliko ste vi tada imali godina? Te 1991? Ja sam tada imao koliko vi sada. Kada sam diplomirao, deda-Avram je tek skrsio hiperinflaciju. Do tada sam celu svoju stipendiju davao na boks bilo kakvih cigareta, prethodno drezdeci satima u redu kako bih dobio svoje sledovanje otrovnoga zelja uvijenog u prugasti papir, plativsi ga sveznjem cekova Beogradske banke.

Zasto su, u godinama koje su usledile, meni dragi ljudi gubili svoja radna mesta zato sto sam ja potpisao neku peticiju protiv ogromne nepravde nanete jednom profesoru sa Sumarskog fakulteta, a neko meni poznat se usudio da u "Nasoj Borbi" (plavoj, ne crvenoj) objavi spisak potpisnika te peticije?

Zasto sam ja morao da putujem 8.000 kilometara na Istok i isto toliko na Zapad, e da bi kompletirao svoju disertaciju? Ono sto neko uradi u svoja cetiri zida, mene je kostalo obilaska sve cetiri strane sveta... Takvo mi je godiste, jelda? Berba je bila losa i tu se nista ne moze?

Ko je rekao: "Ko koristi kompjuter, narodni je izdajnik?" A ja ne da sam ga koristio, nego je racunar bivao delom moga tela? Kome sam placao porez na posedovanje mobilnog telefona? Kome sam, pri svakom izlasku iz zemlje, placao taksu? Taksu na nepotrebno i luksuzantno vucaranje belosvetskim vuko*ebinama? I gde su sve te pare zavrsile?

Za cije babe zdravlje sam ja glodao sopstvene nokte, ne bi li umilostivio Visnjega da velom slatkog zaborava obavije moju personu i time spreci nekakvog referenta da me u rov baci da za nekog bijem unapred izgubljenu bitku?

Ko ce meni da nadoknadi proteinski deficit dok sam se, mesecima, hranio makaronama s pekmezom (makarone sam kupio u samoposluzi - a to bese jedini artikal koji sam toga dana mogao kupiti, a mama mi je doturila teglu pekmeza)?

Kome su meni dragi ljudi delove svoje zivotne ustedjevine ustupali u vidu "Zajma za Srbiju"? Srbija zajmi, ali nikada ne vraca dugove!?

Naravno, sve to mozemo pripisati SPS-u. Nikada radikalima, jer oni su vazda bili opozicija. Ha - ha. Zagolicajte me da se nasmejem.

No, ja pamtim. I nikada necu zaboraviti ko je potrosio petnaest mojih najboljih godina.

Brede, bolje bi bilo da zakljucas temu. Izbori su prosli, zar ne? Slede novi, zar ne?

Darker

Sad bih likovao nad Adonisovim postom, avaj prekasno je stigao. A da je stigao ranije ne bi bilo dobro, sla¾em se :wink:

Elem, prve vesti su da su akcije porasle, kao i da je posle malog kolebanja i dinar ojaèao (nije da sam ba¹ happy zbog toga, evriæi mi propado¹e :K)

Ajde sad da vidimo kljuène stvari: situaciju na Kosovu, kao i eventualne parlamentarne izbore i politièkog stanja DSS-a.
Takoðe da li je razlika od 128 000 glasova ba¹ minorna i lako dosti¾na radikalima? DS je pobednik izbora, ne samo zato ¹to je Tadiæ pobedio, veæ ¹to je kao stranka ojaèala tako da mo¾e i samostalno da pobedi radikale.
Mislim da æe jedan od kljuènih odgovora u buduænosti biti, da li je to zaista tako?

Tadiæ mora da bude mnogo pametan u buduænosti i da odigra prave poteze, ako misli da odr¾i obeæanja :wink:

Roben

Quote from: Darker on 04-02-2008, 19:23:53
Tadiæ mora da bude mnogo pametan u buduænosti i da odigra prave poteze, ako misli da odr¾i obeæanja :wink:
Слажем се Даре, али мислим да се ништа неће променити.Тадија ће радити по старом а то ће тек бити пропаст. Надам се да ће се што пре откачити од оног паразита Коштунице

willie the scot

ne mogu da verujem kako se lozite... nista ne uci ovaj narod...niti ce nauciti.

ovako...tomu necu da komentarisem jer je on opsolentna politicka struja, grobar, zombi koji jos uvek hoda zahvaljujuci greskama demokratskih stranaka. stranka van naseg vremena. stranka blejaca i dragstorskih pivopija. bez razmisljanja sta je moguce, a sta fantazija.

sto se tice ds-a- kao navijaci, rulja...to je taj duh. sinoc su ga i pokazali...sivilo u glavi, a nisu sive celije. gubimo kosovo. izgubili smo ga. masa urla i klice jednom coveku. predsedniku( jedinom mogucem, jebiga ) koji ne moze nista da uradi da spreci neizbezno. jel vreme za slavlje srbi?

kakva im je bila kampanja...vika i halabuka...sve sa ciljem da se okrene glava u stranu od problema zbog kojeg su izbori raspisani u ovom trenutku...mozda je to bio jedini nacin da ds dobije izbore, u redu. ovaj put oprastam makijavelisticki pristup.

ovaj razdor izmedju ds i dss je nista drugo nego konflikt oko nacina na koji cemo se oprostiti od kosova. hocemo li ga se odreci kao sto smo se odrekli srpske krajine, ili cemo ostaviti negde u nekom pisanom dokumentu, sitnim slovima, da je kosovo srpsko- amanet nasim cukununucima da se nadaju. da se nadaju kao jevreji hiljadama godina- " vidimo se sledece godine u jerusalimu"...

kome treba kosovo i manastiri, jel tako? idemo u evropu...koji ce nam?

posleizborno raspolozenje je da su ljudi ljuti na kostunicu- eto, toma zamalo da pobedi radi njega. kao da dss i ns nisu glasali za tadica...da li ste vi normalni?

sada kostunicu treba odstraniti?

UVEK imajte na umu da je cilj svake stranke politicki monopol ma koliko joj bila puna usta demokratije.

dss je neophodan na politickoj sceni. niko ne voli onu sovuljagu, ali treba stvari razumski posmatrati.

Maslacak

Ne znam ja willie ko se ovde lo¾i :>

Ono ¹to ja mislim o Ko¹tunici i ¹ta mu ¾elim, datira od mnoooogo pre ovih izbora, a to ¹to nije dao podr¹u Tadiæu, niti me je iznenadilo, niti me je tangiralo.

Niko nije rekao da DSS nije potreban politièkoj sceni. Ali PREMIJER sa tako MALO LEGITIMITETA ("niko ne voli onu sovuljagu") koji tu opstaje zahvaljujuæi konstantnoj mutljavini, prebacivanju lopte, preteæi jednoj strani tako ¹to se primièe drugoj isl... ma daj...

Poenta je da ima mnogo veæu politièku moæ nego ¹to bi mu narod dao. A to tako ne treba da bude. I zato ON treba da ode.

willie the scot

upravo to je problem.

ko spomene da je srpsko ono sto je srpsko, taj se lozi i taj je ekstremista ultranacionalista.

moj stav je jasan- pragmaticnost iznad svega. branis svoje mogucim sredstvima. ne odustajes i ne priznajes da je izgubljeno ono sto je danas oteto. kosovo ce uvek biti nase dok vecina naroda veruje da je nase. kakav god status da ima. da nema nijednog srbina na kosovu, da poruse svaku crkvu...ako pamtimo, bice nase jednog dana.

pragmaticnost-to je u ovom vremenu ravnoteza ds i dss( ma koliko dss svojim razvlacenjem ne zasluzivao toliku moc). to je ravnoteza koja donosi rezultate. krajnje je opasno ponovno vracanje u jednoumlje i jednostranacje. srbija ne bi oprostila jos jednu zivkovicevu vladu. to bi moglo radikale da ucini mnogo opasnijim nego sto jesu.

bolje dss u vlasti kao pufer, nego radikali kao dominantna sila.

Wlada

Quote from: willie the scot on 04-02-2008, 23:02:15
kosovo ce uvek biti nase dok vecina naroda veruje da je nase. kakav god status da ima. da nema nijednog srbina na kosovu, da poruse svaku crkvu...ako pamtimo, bice nase jednog dana.

О томе вам причам... Одгледајте "Небеско краљевство".
Обратите пажњу на поруку Балијана од Ибелина, како Јусуфу Саладину, тако и латинском патријарху Хераклију(су) (Јерусалим чини народ, и његова вера у Јеусалим, а не Зид Плача, Купола на Стени, Соломонов храм...).
Косово је много више од манастира, изнад данашњице...

Maslacak

Willie, uop¹te ne mislim za tebe da si ekstremista ultranacionalista :)

Vidi, ja razumem potpuno ¹ta ti hoæe¹ da ka¾e¹.
I da, sla¾em se da je  pufer veoma potreban.
Ali deluje li tebi kao da je ovakav pufer dao rezultate?

Ne vidi¹ li da su ljudi digli ruke od Ko¹tunice? I gde su ti glasaèi oti¹li? Dobar deo njih nije oti¹ao DSu, nego upravo tim radikalima. Ne èini li ti se da i to pomalo jaèa radikale? Jedan politièar koji ima jaku nacionalnu svest se pokazao kao ljiga, pa su zato naredni logièan izbor radikali?
Meni se to tako èini. Mislim da njegove metode nikako nisu bile dobre. Zato ¹to se vi¹e od pola vremena nije bavio tim Kosovom, veæ èuvanjem sopstvenog du*eta i fotelje i nezauzimanjem stava.

Ja ga ne volim. I mislim da treba da ode. Sa fotelje. A u skup¹tini neka ostane...ako uspe.

A ne mislim da æe Tadiæ biti ba¹ toliko lagan na odustajanju od Kosova kao ¹to neki misle.

Roben

Овако.... професор је дао разлоге зашто наш народ не треба да гласа за Тому. Ја тако могу да наведем разлоге зашто да не гласа за Тадића. Управо је у томе и проблем, што је бар милион бирача гласало против Томе а не за Тадића. Исто тако и милион бирача је гласало против Тадића а не за Тому. Тадић је добио изборе на страху народао од доласка радикала, што је по мени катастрофа. Никако да дође неки политичар за кога ће народ да гласа, а не да гласа против оног другог. Кад се то деси, ми ћемо вероватно кренути напред, а овако смо ту где јесмо

peho_atropin

Pa svidjalo se to nekima ili ne "sovuljaga" ce moci da bude premijer do kraja mandata jer njegovih 15-20 procenata ce formirati bilo koju buducu vladu ako ovu Tadic obori!Zna to i Tadic pa ne verujem da ce bilo sta raditi po tom pitanju.Sa druge strane,kad vidim fanaticnost i "ekstremizam" i "levice"(DS,LDP) i radikala potpuno  je logicna njegova politika sredine tj. uzdrzanosti.Svoju snagu dobija iz straha "demokrata" od dolaska radikala na vlast i sto je taj strah veci on je jaci(tako da ekstremnomom kampanjom DS nesvesno jaca "sovuljagu")!Taj strah,mislim,je najbolja i najveca tekovina visestranacja(jer se pokazalo da apsolutna vlast i bezbriznost na istoj, bilo koga,za Srbiju nije dobra),pa pema tome i uloga sadasneg premijera se nikako ne moze i ne sme podceniti!Moj zakljucak je isti kao i onaj na pocetku teme-ovakav odnos snaga je najoptimalniji i najbolji za Srbiju.Svi su dosli na svoje(a novih igraca nema da bi se to promenilo)!

Maslacak

Ja æu samo da ka¾em da ne verujem da æe Ko¹tunica, tj. DSS dobiti 15-20% na narednim izborima.
O tome samo i govorim - mislim da mu je popularnost nenormalno opala.

shumshi

Potpuno se slazem sa tobom Robi  :happy:

Nije dobro...ali se glasalo u fazonu : "cuti, dobro je...bolje da stojim, nego nazad da idemo"
Glasalo se za manje zlo, jer nema onog ko je dobar...sto je strasno!

Imam utisak da Tadic nije dobio izbore, nego je Toma izgubio!

peho_atropin

Quote from: shumshi on 20-05-1970, 03:21:38

Pa u tome i jeste stvar.U zemlji sa ovoliko problema niko ne moze biti na vlasti i zadovoljiti vecinu.

Al-Jasmina

Quote from: shumshi on 05-02-2008, 00:04:04
Potpuno se slazem sa tobom Robi  :happy:

Nije dobro...ali se glasalo u fazonu : "cuti, dobro je...bolje da stojim, nego nazad da idemo"

Slazem se i ja.
Nema harizmaticnog vodje medju nama,
ako neko i zablista (ne preciziram ko, ni kada...Knez Mihajlo npr?)
vrlo brzo ga ucutkaju, ubiju, ili ga nekako udalje sa politicke scene...

Bred

Quote from: Roben on 04-02-2008, 23:48:57
Овако.... професор је дао разлоге зашто наш народ не треба да гласа за Тому. Ја тако могу да наведем разлоге зашто да не гласа за Тадића. Управо је у томе и проблем, што је бар милион бирача гласало против Томе а не за Тадића. Исто тако и милион бирача је гласало против Тадића а не за Тому. Тадић је добио изборе на страху народао од доласка радикала, што је по мени катастрофа. Никако да дође неки политичар за кога ће народ да гласа, а не да гласа против оног другог. Кад се то деси, ми ћемо вероватно кренути напред, а овако смо ту где јесмо
Upravo.
Ko se prima na politiku i barata sa [kvazi]argumetnima, osudjen je na vecito nerviranje.  :wink:
Ne bih se slozio da su glasovi dss-a otisli radikalima, pogledajte istrazivanja koja su objavljena i ovde.
:wink:
Problem je sto u sustini postoje 2 grupe ljudi-jedni koji za sve lose sto nam se desilo okrivljavaju srs i sps i drugi koji u tome ne vide iskljucivu krivicu ni jednih ni drugih. I to su tadicevi i tomini glasaci.
:wink: