Predsednièki izbori 2008- I i II krug

Started by darusaz, 12-12-2007, 17:44:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

darusaz

Робене, ако је ХДЗ могао да се профини и да "сигурним кораком води Хрватску ка ЕУропи", онда могу да се профине и радикали, у овом случају Тома.  :smekerica:

Ајд пратићемо млађаног Вучића, у следећу недељу увече шта ће да ради. За сваки случај ја ћу у 21 већ да запичим на земунски Трг победе.  :ziveli

Quote from: Roben on 25-01-2008, 17:10:21
Toma mi se mnogo nesto profinio, najzad je skontao da je to prava stvar  :pljes:
Nego bice gusto do kraja i ne bih se iznenadio da Toma pobedi. Vucic je plakao na zavrsnoj konvenciji, sta li ce tek da radi ako Toma pobedi  :hmm

Darker

Quote from: darusaz on 25-01-2008, 20:11:30
Робене, ако је ХДЗ могао да се профини и да "сигурним кораком води Хрватску ка ЕУропи", онда могу да се профине и радикали, у овом случају Тома.  :smekerica:

Pa da, jedini naèin da Toma postane predsednik je da postane Tadiæ, a onda me stvarno zabole ko æe da bude predsednik :K

Mada, opet je prvi na listi, vi se zezajte, ali to donosi 2%, dobro da veæina glasaèa bar zna da se potpi¹e :wall: :wall:

shumshi

D,
mislis na vecinu glasaca, uopste, ili vecinu Tominih glasaca? (jer u ovo drugo nisam sigurna)  :trfr:

Darker

Ma mislim na veæinu glasaèa uop¹te, sve to ista bagra :wink:
Procenat obrazovanih se video u Èedinom izbornom rezultatu, na¾alost, hahahahahahhahahahahah
Ajde, Brede, udri! :*: :K :K :K :K

Masha

#229
E, bre, Dare, a Bred je taman pomislio kako si pomalo utihnuo nakon Smrkovog kraha u prvom krugu  :K


Bred

#230
Quote from: Darker on 26-01-2008, 01:24:54

Procenat obrazovanih se video u Èedinom izbornom rezultatu, na¾alost, hahahahahahhahahahahah

I sta reci posle ovoga?  :wall:
Cedonisti su "nebeski" glasaci koji su savrseni u svakom smislu, urbani, in, vole sve sto vole mladi (LDP je skracenica od ...? :K) , iz BEOGRADA pobogu itd itd. :siza:

A ds-ovci su gradjani prvog reda a ostali su gradjani drugog reda.  :wall: :K :K :K


---

Iz Utiska nedelje kad je gost bio Toma:

Gost Tomislav Nikoliæ

Beækoviæ: Dobro veèe, Tomislav Nikoliæ, predsednièki kandidat.

Nikoliæ: Dobro veèe.

Beækoviæ: Poènimo isto kao sa gospodinom Tadiæem, dakle, odbrojavamo, ostalo je jo¹ sedam dana. Ka¾e se da je ishod izbora nikada neizvesniji. Vi govorite u va¹oj kampanji da se Srbija bori za slobodu.

Nikoliæ: Ne samo za slobodu, ali i za slobodu.

Beækoviæ: Prvo, da li verujete tim istra¾ivanjima koja ka¾u da je nikada neizvesnije?

Nikoliæ: Pa, ja èitam istra¾ivanja zato ¹to se bavim politikom i interesuje me. Ja ne poznajem ljude koji se istra¾ivanjima bave. Ne naruèujem istra¾ivanja, ali po ne¹to mo¾e da se sazna iz toga, posebno kad krene lavina istovetnih rezultata, tako da sada vi¹e nema istra¾ivaèakoji æe vam reæi da bi Boris Tadiæ mogao da pobedi u prvom krugu, to je apsolutno sad veæ nezamislivo, tako da u tom smislu verujem. Ne znam kako æe predvideti razliku, ali zaista, dobro ste rekli, tako malo je ostalo da to veæ empirijski proverimo na terenu da na istra¾ivanja ne treba previ¹e obraæati pa¾nju, ali ovog puta se moje prognoze poklapaju sa istra¾ivanjima.

Beækoviæ: E, u tom smislu, kako se vi lièno oseæate? Je l' imate bojazan da...

Nikoliæ: Oseæam se relaksirano, mislim da sam na vrhuncu politièke karijere i da je sve ono ¹to sam radio, svih ovih godina, pred oèima javnosti, pod lupom javnosti, a sada do¹lo da bude procenjeno. Prvi put, prvi put mo¾da, realno procenjeno, bar mislim na ovaj prvi krug, mada i sada imam tih dasaka podmetnutih svuda da se spotaknem, ali videæemo kako æe biti u drugom krugu, ali u ovom prvom krugu zaista Srbija ima ¹anse da izabere ili kandidata re¾ima ili kandidata opozicije, ¹to je po meni jedan ideal demokratije, kome te¾im.

Beækoviæ: Aha, a govori se, govori se tako u svim izborima, ali èini mi se da ovog puta se nikad ozbiljnije ne govori o tome da i vi kao kandidat opozicije ili ovi kandidati re¾ima, da je ovo sudbonosno i da se odluèuju kljuèna pitanja itd. A da li biste vi mogli da ka¾ete: pa, dobro, sudbonosno ili ne, ali neka pobedi bolji.

Nikoliæ: Pa, neka pobedi najbolji. Na prvom plakatu Vojislava ©e¹elja kao predsednièkog kandidata, pisalo je ba¹ ta parola “neka pobedi najbolji” i ja sam toj paroli veran. U principu, najbolji je onaj ko pobedi. I tu ne mo¾ete ni¹ta. Ako nemate dokaza da su izbori la¾irani, a ja æu uèiniti sve da mi niko ne ukrade ni jedan glas ili da spreèim neku preranu euforiju, kojom bi bila moja pobeda spreèena, u principu, kada graðani odluèe, onda mo¾ete samo da èestitate. Tako da je uvek najbolji onaj ko je tog èasa pobedio. Ne mora da znaèi da æe najbolje da vlada, zato postoje novi izbori. Ne mora da znaèi da æe uvek da bude najbolji, da æe ga graðani uvek hteti, zato postoje izbori i tu je sreæa Srbije ¹to je stalno imala nekakve vanredne izbore, ali u velikoj meri ovo jesu sudbonosni izbori. Ja o tome ne govorim, ja vi¹e govorim o tome ¹ta æu da uradim i ¹ta bih voleo da drugi urade pod mojom kontrolom i pod mojim nadzorom, ali èujem moje saradnike i potpuno se sla¾em sa njima, nijednog nisam opomenuo kad je rekao da su izbori sudbonosni. Ne za Srpsku radikalnu stranku, sigurno, nego za ogromnu veæinu graðana Srbije, koji su u beznaðu i koji ne znaju gde æe Srbija dalje da krene.

Beækoviæ: Pomenuli ste da neæete dozvoliti da vam se ukrade ijedan glas, a stigle su iz va¹eg ¹taba pro¹le nedelje te najave da iz nekih stranih centara imate informacije da æe Demokratska stranka da poku¹a da la¾ira, objavi pobedu u drugom krugu, pored manje glasova, je l' vam to ne zvuèi malo, onako, defetistièki?

Nikoliæ: Ne, nije taèno, pa za¹to? Otkud meni...

Beækoviæ: ’Ajmo unapred da vièemo: ukra¹æe nam!

Nikoliæ: Otkud meni defetizam, kad sam ubeðen u svoju pobedu?!

Beækoviæ: Pa, zato vas i pitam, za¹to, èemu onda slu¾i da vièemo unapred?

Nikoliæ: Pa, zato ¹to sam to veæ video na referendumu u Crnoj Gori. Postojale su zadu¾ene organizacije ljudi, koji su objavili dva sata pre zatvaranje biraèkih mesta rezultat referenduma. Objavili, a vlast samo èekala da izvede ljude na ulicu. Hajde vi dokazujte posle toga da to nije dobro prebrojano, da postoje neke sumnje i onda samo je to osnov, ja ne mogu da ka¾em da æe me neko pokrasti na biraèkom mestu, tamo su kontrolori...

Beækoviæ: Pa, za¹to bi se ovde desilo ono ¹to se desilo u Crnoj Gori?

Nikoliæ: A za¹to se ne bi desilo? Isti ljudi.

Beækoviæ: Prosto, za¹to?

Nikoliæ: Isti ljudi, isti sistem, isto sve, za¹to se ne bi desilo? Ja nisam siguran u to da bi re¾im bio...

Beækoviæ: A za¹to to ne govori Demokratska stranka?

Nikoliæ: Pa, jeste nekad pitali onoga ko krade da li krade i za¹to krade? Dakle, ja sumnjam u re¾im. Ja od uvek sumnjam u re¾im. I neka sumnjaju u mene. Sumnja je svrha postojanja opozicije. Ako opozicije ne bi sumnjala u re¾im, za¹to bi se bavila politikom? Prikljuèili bi se snagama re¾ima. Ja samo upozoravam. Zaista ¾elim da pobedi onaj ko ima najvi¹e glasova. Ni¹ta drugo. I taj mora da bude po¹tovan u Srbiji. Ako to budem ja - ja, ako bude neko drugi - neko drugi. A koliko puta ste... Svedok ste da je Narodna skup¹tina donosila neke odluke sa kojima mi nismo bili zadovoljni. Do¹ao Dejtonski sporazuma, Rezolucija 1244, da mi nismo bili zadovoljni, ali smo posle toga to sve po¹tovali. Jer ja po¹tujem institucije koje donose i zakone i rezolucije i odluke, pa i po¹tujem narod koji izabere predsednika Republike, ako mi ne bude po volji. Sutradan poèinjem da dokazujem da nije bilo dobro i da treba bolje, ali to ne znaèi da ne ka¾em: ovo je predsednik Republike.

Beækoviæ: Ako biste vi postali predsednik, da li ova vlada ostaje u ovom sastavu, sa ovim premijerom i sa ovim ministrima?

Nikoliæ: To zavisi od vlade i odnosa u vladi. ©to se mene tièe, ovu vladu je izabralo 126 poslanika i, dok ima tu podr¹ku u parlamentu, mo¾e da vlada. Nije moja pobeda, nije uzrok, nije posledica moje pobede, to da Srpska radikalna stranka doðe na vlast ili da Demokratska stranka ne bude na vlasti. Hajde da razdvojimo predsednièke izbore od parlamentarnih. Imali smo parlamentarne jako skoro, dobili smo vladu koja je rastrzana sukobima, koja æe mo¾da posle ovih izbora biti jo¹ vi¹e razdvojena ili æe se mo¾da njihovi odnosi uèvrstiti u ¾elji da kandidat re¾ima pobedi. Ja to sad ne mogu da prognoziram. To æemo znati, ja mislim, 21, 22. kada se svi budu izja¹njavali o drugom krugu, ako ga bude. Naravno da æu pozvati predsednika vlade na razgovor onog èasa kad polo¾im zakletvu, na ozbiljan razgovor, zato ¹to ¾elim da saraðujemo na... Pred velikim isku¹enjima koja nas èekaju, pa i gospodina Borisa Tadiæa, kao politièara koji vodi najjaèu stranku u re¾imu, u vladajuæoj koaliciji. Ja ne be¾im od toga. Ja ne tra¾im na predsednièkim izborima da Srpska radikalna stranka doðe na vlast, nego da graðani Srbije ka¾u da li su zadovoljni sada¹njom vla¹æu, dosada¹njom vla¹æu, ili vladavinom predsednika Republike. I tra¾im da preuzmem funkcije koje pripadaju predsedniku Republike, meni ne pripada da vodim vladu.

Beækoviæ: Dobro. Takoðe se govori da je u toj neizvesnosti, da zapravo sve zavisi od Vojislava Ko¹tunice i od toga koga æe on podr¾ati u drugom krugu.

Nikoliæ: Pa, ne zavisi.

Beækoviæ: Ne zavisi?

Nikoliæ: Vojislav Ko¹tunica nije kandidat. Zavisi od kvaliteta kandidata. Zavisi iskljuèivo od Borisa Tadiæa i od mene. Ko bude kvalitetniji, pobediæe. Koga narod bude vi¹e voleo, pobediæe, bez obzira na podr¹ke drugih odustajanja drugih. Kad doðe vreme...

Beækoviæ: Zar niste pre nedelju dana tra¾ili od Ko¹tunice da se izjasni da vas podr¾i?

Nikoliæ: Ne, ne, ne, tra¾io sam da se izjasni da li æe podr¾ati Borisa Tadiæa. Ba¹ tako. I nisam dobio odgovor. I od onda vi¹e ne govorim o tome ¹ta treba Vojislav Ko¹tunica da uradi. Voleo bih da sam znao. Ne zabrinjava me podr¹ka i ne vidim da bi to ne¹to bilo iskreno. Njih dvojica odavno iskreno ne saraðuju, ali sam voleo da znam zato ¹to bih mogao kampanju da na sve strane re¾ima usmerim. Ovako, znate, u predsednièkim izborima treba pomalo i da se kalkuli¹e. Svi kalkuli¹u.

Beækoviæ: Kako do¾ivljavate Velju Iliæa?

Nikoliæ: Mislite kao èoveka ili kao politièara?

Beækoviæ: Kao konkurenta na predsednièkim izborima. Nemam ni¹ta protiv da ka¾ete...

Nikoliæ: Ne, on meni nije konkurencija, nije konkurencija nijednom ozbiljnom kandidatu.

Beækoviæ: Njegova uloga nije da uzme glasove vama?

Nikoliæ: Pa, mislim da je uloga skoro svih kandidata da uzmu glasove meni. Ja nemam tu moæ da kandidujem ljude koji bi uzimali glasove Borisu Tadiæu. A time se i ne bavim. Ja samo znam da, ako smo slièni, vi sad pominjete i Ko¹tunicu, Velimira Iliæa, time mi verovatno dajete na znanje da bi trebali da smo ne¹to ideolo¹ki slièni ili da...glasaèi...

Beækoviæ: Ne, ja se zaista pozivam na ono ¹to je negde u javnosti plasirana teza.

Nikoliæ: Ja ovako razmi¹ljam: ako smo mi slièni i ako biraèi znaju da jedini ja imam ¹anse da pobedim, za¹to bi rasipali glasove? Za¹to bi deo biraèa odvojio glasove za Velimira Iliæa, za Milutina Mirkonjiæa ili nekog drugog, ako im je ¾elja da Boris Tadiæ bude pobeðen? Ja mislim, kad god se kandidujete protiv predsednika aktuelnog, da vam je ¾elja da on bude pobeðen. I mislim da onaj ko zna da ne mo¾e da pobedi da treba da pomogne da pobedi onaj ko mo¾e. Tako gledam na politiku. Tako se bavim politikom, ali ako neko ima svoje drugaèije interese, neka ih manifestuje na ovoj kampanji. Vidim da dosta napada i mene.

Beækoviæ: Ako ka¾ete da Velimir Iliæ nije ozbiljan kandidat, tj. ozbiljan protivkandidat bilo kome, za¹to onda va¹ generalni sekretar ka¾e ovih dana da se nada i oèekuje u drugom krugu podr¹ku Velje Iliæa. ©ta æe vam podr¹ka Velje Iliæa?

Nikoliæ: Pa, znate, dragocena je podr¹ka i onoga ko nije ozbiljan kandidat. Pa, za¹to ja sa punim srcem primam podr¹ku predstavnika romskih partija, predstavnika vla¹kih partija, biæe tu jo¹ politièkih stranaka. Nijedna od njih ne mo¾e da pobedi na izborima.

Beækoviæ: Pa, te¹ko je to razumeti.

Nikoliæ: Pa, nije te¹ko.

Beækoviæ: Pa, te¹ko je razumeti ¹ta æe vam Velja Iliæ, ako ste vi izjavljivali da je Velja Iliæ najveæi buzdovan u Srbiji, citiram vas, da nema nijednog kadra u njegovoj stranci koji nije lopov na èelu sa Grujicom Davidoviæem itd.

Nikoliæ: Pazite, ja ne znam kadrove u njegovoj partiji, prozivao sam Grujicu Davidoviæa, tu ste potpuno u pravu, ali taj èovek je u bekstvu.

Beækoviæ: Prozivali ste ga pre nego ¹to je oti¹ao u bekstvo.

Nikoliæ: Pa, tako je, ja sam blagovremeno rekao da taj èovek...

Beækoviæ: Pa, ¹ta æe vam podr¹ka od buzdovana?

Nikoliæ: Pa, dobro, kako ¹ta æe mi podr¹ka? Velimir Iliæ i ja se u politièkim sukobima koristimo takvim reèima jedan prema drugom, a mislite kad bi se sreli sada, da se ne bismo pozdravili. Bismo sigurno. A za¹to ne treba, ponavljam...

Beækoviæ: Srbija je velika tajna.

Nikoliæ: Treba mi podr¹ka cele Srbije, svih graðana Srbije. I onih koji bi mo¾da glasali za Borisa Tadiæa da nije mene. I njima je te¹ko i oni lo¹e ¾ive. Pa, nismo mi razdvojili Srbiju na bogate, koji æe glasati za Tadiæa, i siroma¹ne, koji æe glasati za Tomislava Nikoliæa. Ima mnogo siroma¹nih koji su mislili da glasaju za Borisa Tadiæa. Ako misle da to treba tako da se nastavi, neka glasaju. Ali mislite da æu da ka¾em reè protiv podr¹ke Velimira Iliæa? Neæu. Ja ne govorim o njemu ni¹ta lo¹e. Mo¾ete da naðete da sam nekada rekao, naravno, naæi æete mi o svakome, ali neæete naæi i kad budem izabran za predsednika Republike da o bilo kome ka¾em ne¹to lo¹e. Ja smatram da treba imati hrabrosti kad ste u opoziciji da onome ko je na vlasti ka¾ete sve ¹to mislite o njemu i da usta za takve reèi zatvarate kad ste na vlasti. A onda oni neka govore o vama. Bitno je samo da to umete da razumete. Prema svecu tropar. Kad ¹ta treba da se izgovara. Kad predstavljate Srbiju, kad predstavljate njene graðane, kad ste na vlasti, od koje zavisi ¾ivot, nemate pravo da se igrate èak ni sa svojom terminologijom, nego morate da birate reèi. Kad ste u opoziciji... Pa, kad bi do¹lo do 5. oktobra da smo bili fini, ne¾ni, mekani i da Velimir Iliæ nije udario policajca na putu?!

Beækoviæ: Ka¾ite vi meni ovako, da li vi ocenjujete da su mediji napravili nekakvu name¹taljku ili interpretaciju ili kako æemo to veæ nazvati sa preno¹enjem toga da ste vi izjavili da biste imenovali ©e¹elja za mandatara?

Nikoliæ: Da, jesam. Jesam zato ¹to...

Beækoviæ: U kom smislu?

Nikoliæ: Pa, evo sad æu da vam objasnim. Dobre su televizijske emisije i ja izbegavam da, prvo da dajem odgovore na kratka pitanja novinara, a onda poèinjem da izbegavam intervjue, zato ¹to vas pitaju, dva sata razgovarate, onda to sve sa¾mu u deset reèenica koje mogu da izvade sa trake, ali koje su uvek imale ili predgovor ili neko obrazlo¾enje posle toga. Zato je televizijska emisija dobra, imate vremena dva, tri minuta da to sve obrazlo¾ite. Bilo je pitanje: kome biste poverili najradije mandat kao predsednik Republike? Ja sam rekao: onaj kome bih ga ja poverio je u Hagu, najradije bih poverio srpskom radikalu, a od radikala Vojislavu ©e¹ellju, a on je u Hagu, to je sada nemoguæe. Bio je prvi na poslanièkoj listi i èim smo zavr¹ili izbore, podneo je ostavku da bi jo¹ jedan poslanik mogao da bude u Narodnoj skup¹tini. I to je bilo sve. I tada sam rekao: Ali vi znate vrlo dobro kad se mandat poverava. Kad nema vlade. Ovog èasa imamo vladu. Sve dok ona odr¾ava sednice Narodne skup¹tine, izglasava zakone, dok na izglasavanju njenog poverenja ili nepoverenja ona ima uz sebe 126 poslanika, ja nemam prava kome da poverim mandat. Pa, nije to igraèka, pa predsednik poveri, pa vrati. Ne, poverio si Skup¹tini u ruke, e sad ona raspola¾e tim mandatom. Kad je ona nezadovoljna, izglasaæe nepoverenje, tra¾iæe od predsednika da da mandat, ali ponovo nekome ko ima 126 poslanika iza sebe. Onda je to ispalo - ja æu da proglasim Vojislava ©e¹elja predsednikom vlade, iako se nalazi u Hagu, pred jednom od najodluènijih bitaka srpskih, èini mi se, a ne samo njegovih liènih. I to je sve. Ako su prenosili drugaèije, to je manipulacija. Ako je ovaj moj stav pogre¹an, biraèi to znaju da procene.

Beækoviæ: Dobro. Kad ste to izgovorili - da ste skinuli taj bed¾ da ne bi iritirali i da vam treba dva miliona glasova - na ¹ta ste mislili pod tim "iritirati", koga iritirate?

Nikoliæ: Pa, znate, previ¹e bi me to svrstavalo u kampanji, kao srpskog radikala. Ja jesam kandidat Srpske radikalne stranke, ali ako me politièki suparnici ostave na nivou podr¹ke koju mogu da dobijem samo od èlanova Srpske radikalne stranke, onda to nije dovoljan podr¹ka za pobedu. Ako kandidat re¾ima ostane samo na podr¹ci biraèa svoje stranke, to mu nije dovoljno za pobedu. Ovo nije funkcija odbornika, poslanika... Ovo je funkcija predsednika Republike, predsednika svih graðana. Kad bi sve politièke stranke imale svoje bed¾eve i kad bi me zamolile da kao kandidat okaèim na revere, okaèio bih sve bed¾eve, i time bih dokazao da ¾elim da budem prihvatljiv za sve - i za one koji su stranaèki svrstani i za one koji stranaèki nisu. Na¹i bed¾evi...

Beækoviæ: A za¹to ©e¹elj ne mo¾e biti prihvatljiv za sve?

Nikoliæ: Pa, za¹to meni ©e¹elj to uop¹te nije zamerio? Rekao je: "Da, znam, razumem te. Treba ti pobeda na izborima. Odlo¾iæe¹ tvoj protest..." Taj moj ©e¹elj je samo protest protiv nepravde. I mnogo puta... Naæi æete me verovatno veèeras u mnogim situacijama kada sam, protestvujuæi protiv nepravde, napravio onima koji me pod mikroskopom posmatraju veæ dvadeset godina prièu za neke izbore kroz dvadeset godina. Ja sam jedini politièar koji 24 sata dnevno mora da misli da li ga neko posmatra, da li æe svaka njegova reè da ostane zabele¾ena, pa u nekom ¹tabu, kroz deset godina, da ka¾u...

Beækoviæ: ©to mislite da ste jedini?

Nikoliæ: Ne, nikome to drugom ne radite. Ne vi, niko drugi nikome to ne radi. Nemate politièara koji treba da odgovara za ne¹to ¹to je uradio ili rekao pre deset godina, samo Tomislav Nikoliæ. To je ta prièa o kampanjama. Znaèi, ja ¾elim da za mene glasaju Maðari, ¾elim Rumuni, Slovaci, Srbi u velikoj veæini. Neki su zadovoljni Vojislavom ©e¹eljem, neki nisu. Neki su zadovoljni politikom Srpske radikalne stranke, neki nisu, a ja sam kao predsednièki kandidat izlo¾io potpuno novu politiku, politiku predsednièkog kandidata i tra¾im da se iza nje svrstaju. Ako im stavim peèat jedne stranke, mnogi æe reæi: pa, neæu, ti favorizuje¹ svoju stranku, a tra¾i¹ moj glas. Ne, ja sada favorizujem svakog graðanina Srbije, svakog pojedinaèno. Svakome se nudim. Oko mene su ljudi sa bed¾evima stranaka. To je moj tim, to je moja ekipa, to je moja ideologija, ja im nudim to ¹to je uradila Srpska radikalna stranka. Niko od njih neæe otiæi korak mimo mog programa, ali im nudim svoj program, u kome ja ne favorizujem svoju stranku. Voleo bih, izvinjavam se, voleo bi da smo imali takve predsednike do sada. Ne predsednike stranaka na funkcijama predsednika Republike, nego predsednike Republike koji jesu èlanovi stranaka, pripadaju strankama, ali bar kad stranke pregovaraju o nekoj temi, o nekoj rezoluciji, o nekom zakonu, da ne ide predsednik Republike kao predstavnik svoje stranke, nego èak da pozove kod sebe kao predsednik Republike i predstavnika svoje stranke. Ja to tako zami¹ljam i ja æu tako da se pona¹am. Ja simbolièno ka¾em graðanima Srbije: neæe iz mene da progovara prvo radikal, prvo æe graðanin Srbije iz mene da progovara. Hoæu da vas potpuno razumem. A znate me, radikal sam, znate kako æu da postupim.

Beækoviæ: Ovih dana sam videla da jedan od uglednijih analitièara ka¾e da je manevarski prostor takav, sad trenutno, da zapravo, recimo da vi pobedite, da vi ne mo¾ete, da nemate prostora da radite ne¹to mnogo drugaèije od onoga ¹to Boris Tadiæ u kampanji govori. I negde zaista, kad èovek gleda va¹e kampanje, deluje da je sve to isto, dakle, neæete... Jedino ¹to i vi govorite da su vam pripisivali i ¹to ne mogu vi¹e da vam pripisuju - to ratovanje. Znaèi, neæete vi¹e vi da ratujete, neæe ni Boris Tadiæ, ne date vi Kosovo, ne da Boris Tadiæ, vi ste odustali od te prièe “ruska gubernija”, dakle i vi ste i za Evropsku uniju i za Rusiju...

Nikoliæ: Nije nikada bilo te prièe. Mogu sad sve da objasnim.

Beækoviæ: Da.

Nikoliæ: Prvo, dobro konstatujete da je Boris Tadiæ svoju prièu prilagodio mojoj.

Beækoviæ: Jeste tako to razumeli?

Nikoliæ: Tako razumeju graðani Srbije.

Beækoviæ: Kako ne? Da.

Nikoliæ: Pa, mislim... Pretpostavljam da ste i vi bili iznenaðeni kad ste èuli u Skup¹tini...

Beækoviæ: ...da Boris Tadiæ neæe da ratuje, to me ¹okiralo.

Nikoliæ: ...kad ste èuli da æe i vojno da interveni¹e, zar vas to nije ¹okiralo? To je rekao u Skup¹tini Srbije. Da sam to ja izgovorio, pa B92 bi imao 15 specijalnih emisija o tome. 20, pogre¹io sam, 20, a mediji bi od mene napravili zaista zlikovca. Nacrtali bi mi Hitlerove brkove, decu bi upla¹ili ratom. Meni to ne pada na pamet. Ja ne znam otkuda Borisu Tadiæu ideja da treba vojno intervenisati na Kosovu i Metohiji. Nije rekao pod kojim uslovima, osim ¹to je preneo moje stavove, iznete Aso¹iejted presu, pod kojim uslovima bismo, u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, mogli da se vojno i policijski da se pojavimo na Kosovu i Metohiji. Manevarski prostor za voðenje Srbije je mali i veliki. Znaèi, Srbija je jedno malo ostrvo. Ja sam to simbolièno jako lepo rekao da je Evropska unija skupoceni persijski tepih, koji ima samo jednu rupu, Srbiju, i koji bi trebao da se potrudi da to zlatnim, najvrednijim koncem zakrpi, da ta rupa bude deo tog tepiha, jer tepih bez nje ni¹ta ne vredi. Onda su mi rekli... Onda su preneli da sam rekao da æemo mi ostati veèito rupa. Ma, mi neæemo, daj bo¾e da mi ¹to pre budemo èlanovi Evropske unije. Znaèi, evo koliko veæ, sedam godina prilagoðavamo se Evropskoj uniji, na najgori moguæi naèin. Politièare smo prilagodili da budu korumpirani, privrednike da kradu, one koji su u upravnim odborima da za evro ili dva prodaju firme koje vode. Zapostavili smo potpuno interese Srbije, na bilo kojoj strani osim na Zapadu, i do¹li do toga da bekstvo sa Kosova i Metohije, izbegavanjem prièe o Kosovu i Metohiji ili prièom Borisa Tadiæa da nije optimista i da æe pre biti nezavisno nego u sastavu Srbije, do¹li smo do toga da nam je mali manevarski prostor u borbi za Kosovo i Metohiju. A tek sada mo¾emo mnogo da uradimo, jer sad treba promena onih koji su ovako mali manevarski prostor napravili i sve vi¹e ga su¾avaju i sve vi¹e u tom malom prostoru se izdvajaju kao najbogatiji, najkorumpiraniji, ljudi najvi¹e ogrezli u kriminal ne mogu vi¹e da vode Srbiju. Oni koji ¾ele u NATO, ne mogu da uspostave...

Beækoviæ: Ko ¾eli u NATO? Nije li se usvojila skup¹tinska rezolucija gde ste svi jedinstveno izglasali da neæete u NATO?

Nikoliæ: Ali sam posle toga èuo ministra odbrane, koji je rekao: ovo je samo privremeno re¹enje, Srbija mora u NATO. Predsednik Republike ka¾e: Srbija mora u NATO.

Beækoviæ: Ne, nije izgovorio "Srbija mora u NATO".

Nikoliæ: Nikada?

Beækoviæ: Ne, ne ka¾em nikada, od usvajanja rezolucije.

Nikoliæ: Nije izgovorio zato ¹to smo u kampanji, a ja vam govorim i u kampanji i pre kampanje i posle nje isto i to sve ono ¹to æu da uradim. Nemam ¹tab koji mi savetuje kako æu da glumim. Dakle, predsednik Republike bi smenio svog potpredsednika stranke, koji je ministar odbrane, kad taj izjavi "uæi æemo u NATO", ako predsednik Republike ne misli da æemo uæi u NATO. Oèekujte od mene da ljudi koji su srpski radikali ne odstupaju od programa koji vodi vlada i predsednik Republike, iako smo na vlasti, jer je to nezamislivo. Ja to ne mogu nikako da opravdam. Znaèi, iæi u NATO i ekonomski saraðivati sa Rusijom je nemoguæe, i biti vojno neutralan, to je nemoguæe. Potpisivati ugovore sa nekom tamo gardom iz Ohaja, koja ume dobro da lju¹ti zmije i da jede sa predsednikom Republike, a istovremeno govoriti o vojnoj neutralnosti, to je nemoguæe. Ja bih voleo da mi obezbedimo apsolutnu vojnu neutralnost. Nisam govorio o ruskoj guberniji, to je, priznajem, u 24 sata dnevno, a sklon sam dosetkama i ¹alama, ponekad zaboravim gde im je mesto ili nije, to je bila moja dosetka u Skup¹tini Srbije. Celog ¾ivota se borim za Srbiju. Optu¾ivan sam da æu da ratujem, zato ¹to ¾elim slobodnu i nezavisnu Srbiju, zato ¹to ne dam nijedan deo njen, tako da meni ne mo¾e da se ka¾e da ja Srbiju spremam da je nekome poklonimo. Taman posla. Ali ta prièa sa "gubernijom" je izvuèena iz konteksta prièe - neæemo biti gubernija, ali neæemo biti ni evropska kolonija. Znaèi, pogre¹io sam, pogre¹no sam rekao, nikada nisam pomislio niti bih se ikada za to borio niti sam ikada na bilo koji naèin zatra¾io od Ruske federacije, od bilo kog njenog funkcionera, da me podr¾i u bilo kakvoj kampanji, obeæavajuæi bilo ¹ta.

Beækoviæ: A da li ste, to se nezvanièno èulo, da su, recimo, u ruskoj... Kako se to veæ, sad, kako bi se to nezvanièno reklo... Dakle, da su ruski zvaniènici bili dosta zaprepa¹æeni kad ste iza¹li sa izjavom da bi trebalo da se naprave ruske baze u Pasuljanskim livadama ...

Nikoliæ: Dok nisu shvatili...

Beækoviæ: ...i da jedan ozbiljan politièar ne mo¾e sa takvim neèim da izaðe da predhodno nije porazgovarao sa Rusima, da li njih to zanima.

Nikoliæ: Ne, to je takoðe poku¹aj da se jedna moja dobra ideja, izvanredna ideja, da se izigra, ali je zato ruska zvanièna televizija u vi¹e navrata analizirala taj predlog i prièu o tome da li je to ostvarivo i da li bi to donelo koristi celom svetu.

Ja nisam postavljao pitanje kakva je amerièka baza na Kosovu i Metohiji. Nikoga ne pitam da li smo mi saglasni sa tom bazom ili nismo. ©ta æe bi sa njom, ako Kosovo i Metohija ostanu u sastavu Srbije? Koja joj je funkcija? Amerika ka¾e da pravi ¹tit za odbranu od terorizma i razmestila ga je na granicama Ruske federacije. Ruska federacija takoðe ¾eli da se brani od terorizma, za¹to ne bi svoju najsavremeniju tehnologiju postavila na strate¹kim evropskim taèkama? Dve, tri, tri takve taèke su na teritoriji Srbije.

Beækoviæ: Pa, verujem da bi se toga sami setili, da ne bi èekali taj predlog od vas, dosta su ozbiljna sila.

Nikoliæ: Ne, ja samo poku¹avam da podstaknem vlasti da nam otkriju da li je bilo takvih razgovora. Novinari su govorili o razgovorima, o tome da damo Amerikancima jo¹ neke strate¹ki va¾ne taèke za vojne baze i toga je bilo i u medijima. Nikada nisam proèitao da bismo mogli da tu konkurenciju, koju ja ¾elim u kapitalima u projektima izmeðu Istoka i Zapada, da tu mo¾emo da uspostavimo saradnju, da ostvarimo i vojnu, da nam deca budu potpuno bezbedna. Zamislite ako nebo nad Srbijom èuvaju i Rusi i Amerikanci. Zamislite ako na¹e granice, ako o njima brinu i Rusi i Amerikanci. Ima li iko sigurniji na svetu? Zamislite koliki bi dr¾avni bud¾et bio bez vojnog bud¾eta.

Beækoviæ: Mo¾emo da zami¹ljamo sva¹ta. To dobro zvuèi.

Nikoliæ: Pa, Rusi i Amerikanci saraðuju, njihove vojske saraðuju. Rusi snabdevaju pola Evrope energentima. Polovina zapadnoevropskih dr¾ava sa 90 odsto zavisi od ruskih energenata. Rusija æe predvoditi Evropsku uniju u najskorije vreme, zemlja u razvoju, zemlja u ekspanziji, evropska zemlja. Ili mo¾da Evropska unija mo¾e da nas ubedi da postoji Evropska unija bez Rusije, a s kim æe onda da saraðuju, gde im je tr¾i¹te? Ako te vojske veæ saraðuju, a siguran sa da u borbi protiv terorizma saraðuju, za¹to ne bi i u Srbiji saraðivali?

Beækoviæ: A kako vi zami¹ljate to, po¹to ste to govorili ovih dana, dakle, da tako zami¹ljate i ovo ¹to ste pomenuli sada, dakle, Srbiju na dve svoje noge, jednom jaèom u Ruskoj federaciji, a drugom, malo slabijom, u Evropskoj uniji, kako zami¹ljate tu saradnju sa Evropskom unijom, ukoliko je va¹a najava da æete prekinuti saradnju sa Ha¹kim tribunalom?

Nikoliæ: Pa, znate, ako me iskreno pitate ¹ta to znaèi Ha¹ki tribunal, ja sam prvo rekao da æu tek ja pokazati kako se saraðuje sa Ha¹kim tribunalom zato ¹to je to dvosmerna ulica. Do sada je bila jednosmerna, samo su ljudi odvoðeni tamo. Neki u smrt. A nikada Srbija nijednom od njih nije omoguæila da ima pravo na bilo kakvu odbranu, iako se znalo da æe presude protiv nekih od njih odmah pogoditi Srbiju. Znaèi, saraðivaæu tako ¹to æu ponovo da formiram ekipe koje æe tra¾iti dokumentaciju potrebnu za odbranu, ne samo Srba u Ha¹kom tribunalu, nego Srbiji u Ha¹kom tribunalu. A koliko je meni poznato, veæ poodavno srpska dr¾ava nije omoguæila da se bilo koji èovek koga Hag tra¾i naðe u Hagu. I sad tu postoje nekakva mimoila¾enja izmeðu vladajuæih stranaka - jedna ka¾e da oni nisu u Srbiji, a druga ka¾e da æe da ih uhapsi. Tako da ja tu ne mogu da stanje promenim. Ja sam pre petnaest dana od ministra policije, preko izjave date medijima, saznao da Ratko Mladiæ nije u Srbiji. I kako bih ja mogao da saraðujem sa Ha¹kim tribunalom? ©ta to ja treba da uradim da bi Ha¹ki tribunal bio nezadovoljan mojim pona¹anjem, a da bude zadovoljan pona¹anjem onih koji su do sada bili na vlasti?

Beækoviæ: Dobro, ali to ako ka¾ete da æe Skup¹tina Srbije biti “sigurna kuæa” za Ratka Mladiæa, pretpostavljam da, ako vi ostanete predsednik, æe cela Srbija postati “sigurna kuæa” za Ratka Mladiæa, pa èak i da nije u Srbiji, mo¾e slobodno da doðe.

Nikoliæ: Po¹to sve imate zabele¾eno, poka¾ite mi tu izjavu. Poka¾ite mi tu izjavu.

Beækoviæ: Da vam poka¾em tu izjavu?

Nikoliæ: Da

Beækoviæ: Pa, videli smo je svi na televiziji.

Nikoliæ: Da sam ja rekao da je Skup¹tina Srbije “sigurna kuæa” za Ratka Mladiæa?

Beækoviæ: Ne, ne, rekao je Aleksandar Vuèiæ. Niste vi.

Nikoliæ: E pa, dobro, nemojte sada.

Beækoviæ: Pa, raèunam...

Nikoliæ: Pa, dobro, dove¹æete Aleksandra Vuèiæa, pa æe on znati da li vam je rek’o to ili ne.

Beækoviæ: To nije politika va¹e stranke... Nije rek’o meni, rekao je celoj Srbiji.

Nikoliæ: Ja bih vas zamolio da me pitate ¹ta æu kao predsednik Republike da uradim.

Beækoviæ: Aha, dobro.

Nikoliæ: Ne znam. Promakla mi je ta izjava. Ne znam da li je rekao Aleksandar Vuèiæ, ali ovog èasa uop¹te nije zanimljivo.

Beækoviæ: Dobro, dobro. Povlaèim se. Idemo dalje. U jedno od ovla¹æenja predsednika Republike - abolicija.

Nikoliæ: Dobro

Beækoviæ: E, sad, postoji u jednom delu javnosti bojazan zbog onoga ¹to... Sad vi opet mo¾ete da mi ka¾ete: ne, to nisam rekao ja. Ali po¹to postoje va¹i poslanici, koji za skup¹tinskom govornicom govore o tome da je Zoran Ðinðiæ zavr¹io kako je trebao da zavr¹i, da li postoji bojazan da bi vi abolirali Legiju?

Nikoliæ: Pa, zaista... Hajde prvo da vam odgovorim op¹te, hoæu i pojedinaèno. Pre dve godine, mo¾da ima i malo manje od toga, ukljuèio sam se u nekakvu skup¹tinsku raspravu o op¹toj amnestiji. Bilo je pobuna u zatvorima, nekih i sa tragiènim posledicama. Vlast se uspanièila i obeæala licima na izdr¾avanju zatvorskih kazni da æe biti amnestije. I mi smo u¹li u to, podneli amandmane, zakon nikada nije bio u skup¹tinskoj proceduri. Policija je to rasterala, èini mi se, grubo i na silu.

Beækoviæ: To u vreme biv¹eg ministra, je l' tako?

Nikoliæ: Ista vlada, samo drugi ministri. Isto je to bilo, isti predsednik Republike, isti predsednik vlade, sve isto. U meðuvremenu je stanje verovatno jo¹ lo¹ije. Prenatrpani zatvori, ne zadovoljavaju vi¹e evropske standarde i mislim da je vreme da svi ozbiljno o tome razmi¹ljamo, a ja bih to odmah posle izbora, o tome bih razmi¹ljao. Mislim da je vreme da taj zakon konaèno naðe svoje mesto u skup¹tinskoj proceduri i da doðe do amnestije za sva krivièna dela. Tako da bi tom op¹tom amnestijom bili obuhvaæeni mnogi. Ne ka¾em svi, postoje lica prema kojima ne mo¾e da bude primenjena amnestija. Nisam upoznat sa sluèajem ubistva Zorana Ðinðiæa, pratio sam ga u medijima, a ne preko spisa, sudskih. Ne znam ¹ta to znaèi, ali jako oprezno treba prièati o licima koja su pravosna¾no osuðena za tako te¹ka krivièna dela, posebno za ubistvo predsednika vlade. Ukoliko bih bio ubeðen da je on to zaista uèinio, a to mogu da se ubedim i sam i moji pravni savetnici, takvo lice ne zaslu¾uje nikakvo pomilovanje i aboliciju.

Beækoviæ: Aha, dobro. Idemo da se vratimo na Kosovo.

Nikoliæ: Daj bo¾e.

Beækoviæ: A ¹ta je to ¹to vi mo¾ete da uradite, a dosad nije uraðeno?

Nikoliæ: Ja to ¹to sad... Postoje stvari koje do sad nisu uraðene koje je sad te¹ko uraditi. U pro¹loj kampanji za predsednika Republike grubo sam nazvan la¾ovom od strane protivkandidata, sada predsednika Republike, kada sam rekao da nikada nisu insistirali na povratku do 1.000 vojnika i policajaca i na povratku carinika i granièara na teritoriju Kosova i Metohije. Reèeno mi je da to nigde ne pi¹e u Rezoluciji 1244, da bih pre nekoliko meseci video izjavu predsednika Republike, u kojoj on od meðunarodne zajednice tra¾i da omoguæi povratak na¹e vojske i policije u broju do 1.000 vojnika da èuvaju srpsku ba¹tinu, srpska sela, bilo je tada predlo¾eno da èiste minska polja i tako. Rezolucija je sadr¾ala i mnoge zadatke za na¹u vojsku i za na¹u policiju. I to je ono najte¾e ¹to smo dozvolili, na èemu nikada nismo insistirali, ili u strahu od nekoga ili u ¾elji da se poka¾emo mnogo dobrima. Uz neprekidnu prièu da smo izgubili ’99. Kosovo i Metohiju, da je to sporazumom Ahtisari-Èernomirdin, potom Rezolucijom 1244, Kumanovskim vojnim sporazumom, da je Srbija izgubila Kosovo i Metohiju, da zato krivicu snose radikali i socijalisti, da je ovo nova vlast, koja mo¾e samo da se pobrine za bezbednost, sigurnost Srba na Kosovu i Metohiji, a da vi¹e o tome nema prièe, uz prièu o tome da smo ratovali protiv celog sveta, da nam to vi¹e nikada ne pada na pamet i da mi vi¹e nemamo vojsku nikakvu, uz stalne podatke o tome ¹ta smo sve uni¹tili od oru¾ja, ¹ta smo prodali, koje smo veæ kasarne potpuno napustili...

Beækoviæ: Dobro.

Nikoliæ: ...kakvu smo reorganizaciju vojske napravili. Mi smo sebe doveli u situaciju da je manevarski prostor oko Kosova i Metohije veoma mali.

Beækoviæ: To sve ¹ta je bilo, ali ¹ta æete sad vi?

Nikoliæ: Najverovatnije da mogu da uèinim mnogo vi¹e, zato ¹to ja nisam tra¾io izbore pre progla¹enja nezavisnosti Kosova i Metohije, to je tra¾io Boris Tadiæ.

Beækoviæ: Ali ste iza¹li na njih, ma koliko da su nemoralni.

Nikoliæ: Naravno, on bi sad veæ bio predsednik. Da ja nisam iza¹ao, on bi veæ bio predsednik. I vi to znate dobro. Jedini koji mo¾e da ga zaustavi u svemu lo¹em ¹to je uradio u Srbija, to sam ja. Mo¾da æe jednog dana biti novog, dobrog protivkandidata, ovog èasa u Srbiji nema takvog. Veæ bi se kandidovao i samo je trebalo da se jo¹ i ja ne kandidujem, a ¹ta bih onda pred svojom decom, pred tuðom decom? ©ta bih rekao, za¹to nisam jo¹ jedan korak napravio, koji je nedostajao? Malo ste me skrenuli. Znaèi, ja mogu da uradim, oèigledno je, zato ¹to... I sav problem je u tome ¹ta æe Boris Tadiæ uraditi posle progla¹enja nezavisnosti, za¹to toliko ¾uri. Za¹to toliko ¾uri? Za¹to su Albanci mirni do 3. februara? Kakva li je to sila koja je prvo naterala Duliæa da raspi¹e izbore, pre roka? Èak ni tri dana nije mogao da saèeka da zakon stupi na snagu. Kakva je to sila koja dr¾i Albance da pre izbora u Srbiji ne proglase nezavisnost Kosova i Metohije? Kakva sila dr¾i Amerikance da ne priznaju tu nezavisnost pre nego ¹to se ne zavr¹e predsednièki izbori? ©ta mo¾e tu da se uèini? Prvo, ne smete nikad da se pona¹ate kao da se to desilo. Ja se bojim da bi predsednik Republike stoièki mirno rekao: desilo se i sad idemo dalje. Ne, to se nije desilo. Srbija æe da ka¾e da se to nikada nije desilo. Nema nezavisnosti.

Beækoviæ: To ka¾e i predsednik.

Nikoliæ: Da, pa ¹to onda ¾uri sa izborima? ©to nije saèekao nezavisnost, pa da to ka¾e i da dobije izbore?

Beækoviæ: Pa, zar se vama ne èini neumesnim da to govorite, bez obzira ¹to ste dali svoje obrazlo¾enje, za¹to ste vi iza¹li na izbore?

Nikoliæ: Meni? Meni se sve èini umesnim.

Beækoviæ: Pa, ne, a ¹ta æete na tim izborima? Ne èini mi se da je ovaj argument "onda bi on bio sam" - pa, ¹ta vas briga, za¹to ste sauèesnik u tom prljavom poslu?

Nikoliæ: Nisam ja sauèesnik... Ja sam sauèesnik ako on pobedi, je l'?

Beækoviæ: Pa i ako pobedi ste sauèesnik...

Nikoliæ: Znam, ali neæu ja da mu dam glas...

Beækoviæ: A ako izgubi, onda æete tvrditi da je name¹teno.

Nikoliæ: Ali neæu ja da mu dam glas, daæe mu glas biraèi. A ¹to bih ja spreèio èoveka za koga hoæe biraèi da glasaju, da glasaju? Ja samo ¾elim da svojim biraèima ka¾em: "Evo, i ja sam tu. Hajde da se prebrojimo. Je l' mo¾e da pobedi Boris Tadiæ? Pa, znaèi Srbija bira neki put. Je l' mo¾e da pobedi Tomislav Nikoliæ? Srbija bira drugi put. Srbiji ne dati da bira put? Pa, to je najgore." Ili im reæi: ja neæu da se kandidujem, idite za Borisom Tadiæem u smrt.

Beækoviæ: A da li vi mo¾ete svojim biraèima da ka¾ete ono ¹to ste govorili pre par meseci, da ka¾ete "Da, i ako mene izaberete za predsednika, a ako se Kosovo proglasi nezavisnim, ja dajem ostavku", buduæi da ste najavili da se povlaèite iz politike, ako Kosovo bude progla¹eno nezavisnim, zar ne?

Nikoliæ: Nikada nisam rekao... Ja sam samo rekao kako Rusija... A kako vi to, samo ¹to i ja pomalo pamtim... Ako Rusija ne stavi veto u Savetu bezbednosti, neæe biti osnova da se bavim politikom. ©ta vi mislite, pa Albanci su veæ dva puta

progla¹avali nezavisnost Kosova. Veæ bi trebalo odavno da budem penzioner. Ne mogu Albanci da utièu na moj prestanak bavljenja politikom. U vreme kada je bilo jako opasno, kada se nije znao ruski stav, kada nas Rusija nije vukla za sobom da branimo Kosovo i Metohiju, nego èekala ¹ta æemo mi to da re¹imo, ja sam bio toliko hrabar, pa sam rekao: ako Rusija ne stavi veto u Savetu bezbednosti na nezavisnost, ja se povlaèim iz politike. Ja sam to iskreno mislio. A kakvu bih to dr¾avu vodio? Dr¾avu u kojoj nema Kosova i Metohije. Niko se u svetu nije pobunio protiv toga. Pa, ¹ta bi ostalo od te dr¾ave? E, sad je lako reæi: i mi æemo da ostavimo politiku, ako Rusija ne podr¾i. Sad je Rusija rekla da æe da podr¾i. U vreme kad sam ja to izjavio, to je bilo ovako hrabro i ponekad se i sam sebi èudim za¹to uop¹te dajem takve izjave. Za¹to ja uvek sebi postavljam neke limite? Ovo æu, ono æu. Niko se ne obavezuje ne¹to, nego ka¾e: pro¹lo, idemo dalje, podigni glavu, boriæemo se za ne¹to drugo. Evo, nek se bori sada. Da vidimo kako æe to sada da izgleda. Taj 28. januar je prelomni dan. Ili æemo prihvatiti da smo potpisali neki papir sa Evropskom unijom o tome da æemo u dogledno vreme, kad vi i ja valjda jo¹ budemo ¾ivi, kao da budemo prihvatljivi za Evropsku uniju, ali neæemo imati Kosovo i Metohiju za sada, a ko zna ¹ta sve jo¹ ne, ili æemo reæi: "Izvinite, molim vas, donesite nam dobar ugovor. Donesite nam pravi, ne poni¾avajuæi, ne potcenjivaèki, cenite nas kao ljude i kao dr¾avu. Recite nam kolika smo dr¾ava." Od kad Evropska unija odreðuje koje su granice dr¾ava u svetu? Kad je ona preuzela tu ulogu od Ujedinjenih nacija? Samo zato ¹to nam nudi bolji ¾ivot. Pa, u ovih sedam godina uèinili su sve da nam kao bolji ¾ivot izgleda i ono ¹to smo ¾iveli 2001. godine.

Beækoviæ: A ako bi se desilo da se sporazum potpi¹e 28, vi 3. februara, zamislimo, postajete predsednik.

Nikoliæ: Da, postoji moguænost.

Beækoviæ: ©ta radite?

Nikoliæ: Taj sporazum ide na ratifikaciju u Narodnu skup¹tinu Republike Srbije. Ako ga Skup¹tina ratifikuje, ¹ta mu ja mogu? Verovatno æe morati neki referendum da se odr¾i.

Beækoviæ: Hoæete ulo¾iti svoj autoritet?

Nikoliæ: Hoæu.

Beækoviæ: Da ka¾ete: Ne, poni¹tite ovo.

Nikoliæ: Tako je. Pa, to je moj stav. Èini mi se da je takav stav kod veæine politièara. Èini mi se da je to stav i gospodina Tadiæa.

Beækoviæ: Koji?

Nikoliæ: Pa, on ka¾e: i Kosovo i Evropska unija, ako neko ka¾e, ne mo¾e Kosovo.

Beækoviæ: Dva odvojena, razdvojena procesa.

Nikoliæ: Dva razdvojena? Kad jednom ostanete bez Kosova i Metohije, taj proces je zavr¹en, kad jednom priznate da je, da nemate Kosovo, taj proces je zavr¹en. Mo¾ete samo da gledate ¹ta æe vam novo uzeti. Jedna gre¹ka koju napravite raða drugu.

Beækoviæ: Dobro, ali pitanje koje se postavlja i koje jo¹ te¹ko da, èini mi se, iko razumeo... Dakle, svi razumeju taj nivo ponosa, dostojanstva i mi ka¾emo: neæemo da potpi¹emo taj sporazum ukoliko vi nama uzimate ili veæ... Ali onda sa druge strane, van tog nivoa, niko ne zna ¹ta dobijamo i na koji naèin se pobolj¹ava pozicija i status Kosova, ako mi ne potpi¹emo sporazum...

Nikoliæ: Ali da li znate ¹ta dobijamo ako potpi¹emo?

Beækoviæ: Pa, recite nam ¹ta dobijamo ako ne potpi¹emo?

Nikoliæ: Pa, ne dobijamo ni¹ta. Dobijamo opet Ðeliæevu platu od 11 miliona evra, pa opet Dinkiæevu neku hajduèiju, kriminal, lopovluk... ©ta dobijamo? Ko nam je ikada rekao ¹ta dobijamo? Imate li spisak toga ¹ta dobijamo?

Beækoviæ: Pa, recite nam ¹ta dobijamo ako ne potpi¹emo?

Nikoliæ: Ma, gubimo Kosovo i Metohiju i vi¹e neæu da razmi¹ljam o tome.

Beækoviæ: Pa, gubimo i ovako i onako.

Nikoliæ: Pa, nije taèno. Nije taèno.

Beækoviæ: E, pa to mi objasnite. Kako ga zadr¾avamo...

Nikoliæ: Pa, ne mo¾e Evropska unija da nam ka¾e "izgubili ste Kosovo i Metohiju" ako nam to ne ka¾u Ujedinjene nacije. Postoji neki svetski poredak, napravljen posle Drugog svetskog rata.

Beækoviæ: Pa, u tom smislu, za¹to ne potpi¹emo ako ne mo¾e Evropska unija to da uradi, ¹ta nam onda smeta da potpi¹emo taj sporazum?

Nikoliæ: Sa Evropskom unijom, koja ne prihvata da je Kosovo i Metohija u sastavu Srbije, ¹to bismo potpisivali?

Beækoviæ: Pa, ka¾ete da ne mo¾e Evropska unija da nam ga uzme. Pa, ako ne mo¾e, onda ¹ta je problem?

Nikoliæ: Nemojte da okreæete reèi. Nema prava Evropska unija da tra¾i od nas da potpi¹emo sporazum u kome u Srbiji nema Kosova i Metohije, jer to znaèi da ona prekraja granice. Nema to pravo Evropska unija da napi¹e.

Beækoviæ: A ¹to smo potpisali Ceftu?

Nikoliæ: E, to pitajte one koji su potpisali. Imam jedno opravdanje. Mogu da pomislim da su bili ubeðeni da tada jo¹ ni¹ta nije bilo re¹eno, da ne znaju stav Evropske unije, da je u ime Kosova i Metohije potpisao neko iz Ujedinjenih nacija i da je to samo privremeno re¹enje. Sada znaju bilo ¹ta ¹to potpi¹u da u sastavu Srbije nema Kosova i Metohije – to je stav Evropske unije. Sad znaju. Sad nisu neobave¹teni. Ne znam ko je odluèivao, ko je potpisivao. Mislim, cela vlada. Personalno mislim da je Vojislav Ko¹tunica potpisao. Mogli bi da me ubeðuju sada da tada nisu znali na èemu æe da insistira Evropska unija. Sada znaju. Evropska unija insistira na nezavisnosti Kosova i Metohije i to ¾eli da poka¾e svakim papirom koji nam po¹alje. I mi to ne smemo da prihvatimo. I ja strepim od toga kako æe Srbija da ¾ivi, ako potpi¹e, ako ne potpi¹e, jer sam obièan graðanin, koji ne zna ¹ta rade ministri, koji ne zna ¹ta radi predsednik Republike, koji ne zna ¹ta radi predsednik vlade, koji ne zna da li su neki veæ prona¹li nove puteve, da li imaju nove saradnike, da li imaju nove saveznike. Koji ne zna da li to znaèi da æe se povuæi oni koji su ulo¾ili kapital u Srbiju, ostaviti kapital ovde. Da li æe Nemci iz Zemuna povuæi se, ostaviti nam fabrike koje su napravili? Da li æe povuæi banke, koje nas ovako pljaèkaju sa ovim visokim kamatama, a guverner Narodne banke æuti? Da li mi imamo saveznike i saradnike u svetu? Da vidimo koliko smo to robe prodali Zapadnoj Evropi, pa æe nam sad ostati na domaæem tr¾i¹tu.

Beækoviæ: Dobro. Ako postoji toliko nepoznanica, na bazi èega se vi onda pojavljujete i izlazite sa obeæanjima da æete poveæati zaposlenost, da æe biti boljeg ¾ivota, kako ako je tako sve neizvesno?

Nikoliæ: Zato ¹to ne vidima da na tome iko radi i da o tome bilo ko razmi¹lja. Od dolaska DOS-a na vlast nismo imali ministra industrije. Niko nije brinuo o industriji. Od dolaska DOS-a na vlast do danas, mi smo do¹li u poziciju da nemamo vi¹e ¹ta da proizvedemo, da nemamo vi¹e ¹ta da prodamo. Od dolaska DOS-a na vlast do danas nije postojala Ruska federacija. Ni sada ekonomski ne postoji, samo politièki. Sad se samo politièki oslanjamo na Rusiju, koja ima vi¹e kapitala od Zapadne Evrope, slobodnog za investiranje. Sada, odmah, dr¾avnog, ne mafija¹kog; koja taj kapital neæe ulo¾iti, ako neko uzme dva, tri procenta za neku fabriku koju prodaje, koja hoæe da gradi, koja snabdeva Evropu sirovinama i energentima, koja ima sa nama kompatibilnu proizvodnju, koja je pro¹le godine otkupila od na¹ih seljaka sve voæe koje je rodilo. ©ta bismo radili pro¹le godine? Bavim se voæarstvom, pa znam. Pogazili bismo sve na¹e kru¹ke, gro¾ðe, ¹ljive, jabuke, kajsije... Propalo bi nam sve da nisu Rusi kupili, a sad bismo uvozili i kupovali po skupoj ceni. Znaèi, samo konkurenciju. A ¹to bi Evropa odustala od Srbije, od tako primamljive dr¾ave? Od Srbije, koje sve ¹to proizvede Evropa mo¾e da ode u Rusiju, 20 odsto jeftinije nego iz Evrope. Od Srbije iz koje nema kvote i kontingenata prema Rusiji. Rusija je tr¾i¹te. Mi potcenjujemo Rusiju... Potcenjujte, radite ¹ta hoæete, ali to tr¾i¹te ne mo¾e da se potceni. Moskva... Petnaestodnevna potro¹nja Moskve se zadovoljava godi¹njom proizvodnjom Srbije, godi¹njom proizvodnjom Srbije. Je l' to nama ne¹to malo? Je l' to te¹ko da mi na taj naèin razmi¹ljamo? Da sastavimo ovde i kapital i investicije, Istok i Zapad. A onaj Tito, kome sam sve ¾ivo u okviru Jugoslavije zamerao, za te stvari je bio genije. Otimali su se o Jugoslaviju, Istok i Zapad. Ponovo neka se otimaju. Ponovo nek investiraju, neka saraðuju preko nas. Ne mo¾e Nemaèka direktno sa Rusijom bez nekih limita i ogranièenja. Ima svoju Evropsku uniju. Ima svoju vladu u Evropskoj uniji, koja ka¾e: taj tvoj preduzimaè mo¾e toliko poslova da napravi u Rusiji. Ali mo¾e preko Srbije, bez ikakvih ogranièenja. Da nosi profit, ako joj se ne isplati da ga ovde ula¾e.

Beækoviæ: A dolazimo do toga da smo mi potrebniji Evropskoj uniji, nego oni nama?

Nikoliæ: U jednom odreðenom delu, da, inaèe ne bi se ovoliko o nas otimali.

Beækoviæ: Aha, dobro. Ostalo nam je jo¹ tri minuta i ’ajmo u ta tri minuta da vidimo jo¹ jedno pitanje koje sam postavila ve¹em prethodnom sagovorniku, odnosno protivkandidatu, Borisu Tadiæu. Stavljeni ste u isti ko¹, pre par dana, dakle, Velja Iliæ ka¾e, da ste obojica kandidati Mi¹koviæa.

Nikoliæ: Nije taèno. Mi¹koviæa sam video pre èetiri meseca. U ovoj kampanji, kao i u prethodnim, ni dinar ni od koga nisam dobio. O Mi¹koviæu ne govorim ni dobro ni lo¹e. Tra¾im da se ispita da li je dobro ili lo¹e. Samo razmi¹ljam o tome da ima 30.000 radnika u firmama kojima je vlasnik Delta i osnovna stvar - Miroslav Mi¹koviæ nema potrebe da bilo kom iz opozicije bilo ¹ta uèini. Njemu mo¾e da pomogne vlast. ©to bi on pomagao Tomislava Nikoliæa? Koji zakon ja mogu da predlo¾im i koji mogu da sprovedem? Koju meru mogu da sprovedem? Koju inspekciju mogu da po¹aljem, koju inspekciju mogu da zadr¾im? Koju antimonopolsku komisiju? ©ta mogu da uradim za Miroslava Mi¹koviæa? Ni¹ta.

Beækoviæ: Za sada.

Nikoliæ: E pa, mo¾da æe da mi se obrati kad pobedim, ali ja vam sad govorim kako se sa mnom razgovara. Meni ne treba ni¹ta. Sve imam u ¾ivotu. Ali, sve! Ne jedem pet puta dnevno nego dva puta. Ona tri puta bih samo bacao hranu. Imam divan brak, imam dva sina, dve snaje, unuku, dva unuka, imam zdravlje, biæe jo¹ unuèadi. Imam dobar automobil, imam kuæu... ©ta meni treba? Ne bavim se biznisom niti æe moja deca da se bave biznisom. Meni ne treba da me neko izvede na stub srama zato ¹to sam ne¹to uzeo, ali ne dam da me izvode na stub srama kad ni¹ta nisam uzeo. Najlak¹e je reæi "Tomislav Nikoliæ uzima novac" i gotovo. Tako je i Milo¹eviæ nekad govorio. U zemlji ima kriminalaca, pa se svi uhvatimo za glavu, koga li æe da uhapse? Tra¾im konkretno - kada sam ja od bilo koga dobio ili uzeo novac, kao ¹to ne prihvatam i za Borisa Tadiæa da je uzeo ili za Velimira Iliæa od onog “kraduckanja” da je ne¹to pripalo njemu.

Beækoviæ: OK. Ostalo vam je, dakle, 30 sekundi i poklanjam vam tih 30 sekundi.

Nikoliæ: Ja znam da æe Srbija u veæini glasati za mene, kao kandidata onih koji vrlo dobro znaju da je mnogo toga uraðeno lo¹e poslednjih godina i da nam je potrebna promena i da nam je potrebna sloboda i da nam... Da se oslobodimo najpre od straha od pobede Tomislava Nikoliæa. Ni¹ta lo¹e neæu da uèinim. Za Zapad æu biti sagovornik koji æe mo¾da jednu od sto taèaka da obeæa, ali æe tu da ispuni. Za Istok takoðe. Nije mi gazda ni u Moskvi ni u Briselu ni u Va¹ingtonu. Moj gazda je ovde u Srbiji, od mojih predaka do danas.

Beækoviæ: Nije u Hagu?

Nikoliæ: Ne, nije ni u Hagu. Naravno da nije. Vojislav ©e¹elj je moj prijatelj. Ja sam mu krstio unuke, on je predsednik stranke, ali stranku vodim ja veæ pet godina. Je l' vam ja to rekoh u pro¹loj emisiji? Nisam? Mislim da jesam. Ja samo ¾elim da sve bude mirno i lepo i da Srbija pomirena posle 20. januara, a 20. eto razdvojiæemo se u dve kolone, vi¹e, ali dve bitne – 21. da ponovo budemo svi zajedno.

Beækoviæ: Ja vam se zahvaljujem.

Nikoliæ: Hvala na pozivu.

Beækoviæ: Hvala vama i vidite ¹ta æete za sedam dana. Sve najbolje. Prijatno.

izvor (http://www.b92.net/info/emisije/utisak_nedelje.php)

Darker

LDP je skraæenica od LEPI DOBRI PAMETNI :wink:
:K
Elem, zabole me... prst od skrolovanja tolikog texta :K

I? Jesmo nagovorili(odgovorili) nekog neopredeljenog za koga da glasa?

vucko81

Ma Smrkova stranka ti je akademija nauka, samo kojih?  :hm

dirigent


peho_atropin

Quote from: Darker on 26-01-2008, 15:49:33

I? Jesmo nagovorili(odgovorili) nekog neopredeljenog za koga da glasa?
Pa bas vam dobro ide.Mene ce te opredeliti da ne odem na izbore, nego da gledam vas kako cavljate!Bas ste parlamentarni(licite na one u parlamentu). :K

Bred

A posebno ovi Cedonisti pokazuju koliko su parlamentarni, koliko imaju sluha za argumente drugih ljudi i koliko se trude da, na njima klasican nacin, ne vredjaju ljude i eliminisu cinizam, zar ne?  :wink: :K
:cvet

darusaz

Људи (што би рекао Тадија), ово је изборна тема. Мојне постане Чедин фан клуб топик.  :OFF:

Masha

#237
Quote from: Bred on 26-01-2008, 20:36:50
A posebno ovi Cedonisti pokazuju koliko su parlamentarni, koliko imaju sluha za argumente drugih ljudi i koliko se trude da, na njima klasican nacin, ne vredjaju ljude i eliminisu cinizam, zar ne?  :wink:
:cvet
E, ovo vec mogu da razumem :> jer su radikali, na celu sa Seseljem, uvek tako odmereni i parlamentarni, pa su i njihove pristalice strasno osetljive na cinizam, uvrede i nemanje sluha za argumente drugih ljudi.

Bred

fefeljevci nikad se nisu  ni busali u grudi da su "na nivou" za razliku od mega "urbanih" cedonista.  :wink:
a sad na temu.

Vampire 666

 REAGOVANJE UNIJE ROMA NA OPTUŽBE IZ NIKOLIĆEVOG ŠTABA
POLITIKA - STRANKE - Nedelja, Januar 27, 2008 13:20
Unija Roma Srbije saopštila je danas da su u mnogim evropskim zemljama i SAD objavljene 'biblioteke knjiga', čiji su autori vrlo podrodbno analizirali slogane i simbole u nacističkoj ideologiji i propagandi, među njima i slogan 'svim srcem', kojim se u predsedničkoj kampanji služi lider radikala Tomislav Nikolić.

U njima je nepobitno utvrđeno da je taj slogan imao svoju ideološku i propagandnu upotrebu u nacističkoj Nemačkoj, gde je korišćen, takoreći, u svim prilikama, u slavu Adolfa Hitlera.

Dovoljno je podsetiti na studiju Ranulfa Svenda 'Hitlerova borba protiv objektiviteta', kao i studije i dnevnike Viktora Klemperera o čijim delima je objavljen zbornik pod naslovom 'U srcu tame'.

Kako se navodi, 'neobaveštenim članovima Srpske radikalne stranke predsednik Unije Roma Srbije Rajko Đurić preporučuje da bar pročitaju 'Srce limenog doboša' Gintera Grasa' ili da u knjizi akademika Mihajla Markovića 'Dijalektička teorija značenja' saznaju značenja i ulogu simbola.

'Kao i slogan, i optužbe izbornog štaba predsedničkog kandidata SRS protiv mene, napisane su po formuli i u duhu nacističke propagande', poručuje Đurić.

Umesto argumenata, izborni štab radikala nije opovrgao nijedan stav u saopštenju Unije Roma Srbije od 25. januara i zato Đurić podseća i upozorava na reči dečaka iz Berlina koji je 2003. godine za Hitlera rekao: Bio je niko i ništa. Zatim je postao sve. I na kraju, sve je pretvorio u ništa.