Predsednièki izbori 2008- I i II krug

Started by darusaz, 12-12-2007, 17:44:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Wlada

Да,али држава не може да плаћа ратну одштету својим грађанима.
Значи Хрватска и БиХ не могу да плате ратну одштету Србима који су тамо живели.

Ратну одштету плаћа држава која је извршила агресију на другу државу.
Они су нама комотно могли да наметну плаћање ратне одштете ХР и БИХ, али нису.
То је један од доказа добре воље света према "досмалнијској" власти.

Да је власт била у рукама јуначких радикала... Мислим да бисмо данас из свог џепа одвајали парице за брањену Крајину и брањену Босну. А можда и не бисмо,али УН-у не бисмо могли да приђемо, што даље води ка немогућности одбране КиМ,немогућности да апсолвенти путују по Француској, Шпанији и Италији, немогућности да данас можемо да бирамо пут којим ће ова унесрећена земља да иде.  :wink:

Bred

I opet u krug  :wall:
Wlado, postavljas antitezu.  :wall:

Quote from: Wlada on 28-01-2008, 13:38:27
Ратну одштету плаћа држава која је извршила агресију на другу државу.
Они су нама комотно могли да наметну плаћање ратне одштете ХР и БИХ, али нису.
То је један од доказа добре воље света према "досмалнијској" власти.

Ne mogu da verujem da si ti ovo napisao. Mislis da je presuda Medjunarodnog suda pravde politicki dil??  :wall:
I zar mislis da smo stvarno agresori?  :nonono: :nene: :wall:

Wlada

Ја нисам агресор нити моја околина, и не желим да се генерализује кривица, али је чињеница да су официри и војници наше војске сравнали са земљом Вуковар.
По томе су могли да нас осуде...

ПС Све је политички дил, и Косово, и пропаст Југославије, и Хашки процеси... А тај политички дил произилази из потенцијалних финансијских могућности (све се врти око новца,па и политика).

Bred

Da, jesu ucestvovali vojnici ali zvanicno NIKAD Republika Srbija nije bila u ratu sa Hrvatskom i BiH. Tako bismo agresorima mogli nazvati i Amerikance i Nemce koji su dostavljali oruzje Muslimanima.  :wink:

Necemo da se ovde dalje rasplamsavamo i sirimo off.  :wink:

endi

"Ма нама ће Тома да сачува Косово и Метохију, ко што је сачувао Крајину, Српску,Карловац,Карлобаг,Вуковар..."
'99. SRS je bila na vlasti i njeni poslanici JEDINI nisu glasali za Kumanovski sporazum!!!
Da se prisetimo: nakon tog sporazuma stotine hiljada ljudi je ostalo bez imovine, nekoliko hiljada je ubijeno, oteto, masakrirano i dan danas se ne zna gde su im tela.
Kako danas ¾ive oni koji su ostali mislim da to samo oni znaju. Nema tih reèi ni slika koje to mogu predstaviti.

"Они су нама комотно могли да наметну плаћање ратне одштете ХР и БИХ, али нису." Wlada- pa da, njihova dobra volja! Bili raspolo¾eni tog dana pa eto mi ne plaæamo ratnu od¹tetu, a kad su nas bombardovali dan im je bio lo¹ inaèe ne bi!

Bred

 :K
ok, rekoh da necemo da sirimo pricu. Ili mozete otvoriti jednu univerzalnu temu tipa Ko je kriv za ratove, pa tamo da se "koljemo".  :wink: :wink: :K :K :~ :~ :~

Vampire 666

 Тадић позвао младе да гласају за европску будућност       Штампај        е-Пошта
13:19 - 28. 01. 2008.
Председник Србије Борис Тадић позвао младе да гласају за европску будућностБеоград, 28. јануара 2008.

Председник Србије Борис Тадић поручио је младима да се на изборима 3. фебруара бира између европског пута којим он води земљу и повратка на време изолације и економског назадовања под влашћу Војислава Шешеља и Томислава Николића.

"Мој програм је једини сигуран пут који Србији може да донесе стабилност и бољу будућност свим нашим људима, а Шешељев радикалски пут је пут сукоба, изолације и економског назадовања", рекао је Тадић у обраћању младима у Народном позоришту у Београду.

Он је истакао да неће допустити да млади људи доживе оно што су њихови вршњаци проживљавали деведесетих година прошлог века.

Председник Србије Борис Тадић позвао младе да гласају за европску будућност"Ви сте млади и можда се не сећате власти радикала и несреће коју је она донела Србији, и добро је да то не знате. Даћу све од себе да вам се таква страдања никада не десе", рекао је Тадић.

Он је навео да су неки од циљева његовог програма: боља и извесна будућност свих грађана, квалитетније школовање, нова радна места, привлачење страних инвестиција, веће плате и пензије и лечење доступно свима.

"Само европска Србија може да има пасоше без виза и само јака и стабилна може да иде напред", рекао је Тадић.

Wlada

Бреде, подсетићу те да рецимо Бугарска није објавила рат Србији 1913, а ипак је вођен Други Балкански рат, да Немачка није објавила рат Југославији а ипак су њени авиони рушили Београд.

Да Србију не би водили они који сматрају да није требало потписати Кумановски споразум већ наставити "херојски" рат са целим светом,
да нас не би водили они којима су пуна уста Косова, а то Косово нису у животу видели,
гласам за Бориса Тадића.

Bred

Quote from: Wlada on 28-01-2008, 16:00:13

Да Србију не би водили они који сматрају да није требало потписати Кумановски споразум већ наставити "херојски" рат са целим светом,
да нас не би водили они којима су пуна уста Косова, а то Косово нису у животу видели,
гласам за Бориса Тадића.
I opet ti.
:nonono:
Tadic je video Kosovo?  :wall:
i to vise od Tome i radikala?
:nene:

Nisi mi odgovorio da li mislis da je nasa drzava bila AGRESOR?

tarantulica

ЈЕДАН НА ЈЕДАН

Ако изађемо ми бирамо, ако не изађемо – бирају уместо нас

Шта ће све утицати на коначан исход председничких избора?
Резервоар гласова и капацитети кандидата да их привуку у другом кругу; подршке других кандидата и странака; досадашњи имиџ и процене шта су кандидати урадили док су они и њихове партије били на власти, односно какву будућност нуде; личне особине, шта се бирачима свиђа или не код самих кандидата; ТВ дуел и посебни догађаји, теме и питања.

У погледу резервоара гласова постоје два тумачења гласова првог круга: Прво, Тадић је више од свог ривала увећао број гласова у односу на ДС на парламентарним изборима прошле године и то за 541.176, а Николића у односу на СРС за 482.719 гласова. Друго, још увек је више од половине оних који су 2000. гласали за европски пут Србије. Тадић, Илић, Јовановић и Пастор су освојили 50,42 одсто, чак и не упуштајући се у то где сместити остале кандидате, док су Николић и Мркоњић, као кандидати странака старога режима, освојили 45,96 процената.

На чије подршке кандидати могу рачунати?
Николић на део бирача народњачке коалиције од оних што у првом кругу већ нису гласали за њега, и на део социјалиста. Тадић може рачунати на гласаче ЛДП-а, који и ако нису за њега, сигурно су против Николића, затим на мањине, пре свега на најбројније Мађаре и сада „све” Бошњаке, на продемократске гласове народњачке коалиције.

Колико су подршке значајне и колико позиви могу да утичу?
Свака подршка може бити корисна али не мора да буде пресудна, имајући у виду већ искристалисане опције бирача у односу на поједине кандидате. Позиви бирачима се не уважавају доследно, али битна је укупна атмосфера око председничких избора при доношењу одлуке.

Највећа енигма је у ком проценту ће се бирачи Илића и Мркоњића кретати према финалистима. Логичније је да левица подржи кандидата (левог) центра него деснице, Мркоњић већ нагиње ка кандидату са јасном европском оријентацијом; младо руководство (Дачић, Обрадовић, Ружић) размишља о отварању перспективе и ослобађању наслеђеног терета; ако СПС у будућности види себе у Социјалистичкој интернационали, то је лакше уз ДС; и још и важније – нема страха да њихови бирачи трајно оду ДС-у, као што би СРС могао да их покупи (као после 2000. или после Милошевићеве подршке Шешељу а не Живојиновићу). Проблем је да старији чланови преломе, али су већ „прогутали” подршку мањинској влади и искорак ка странкама новог режима 2003. Из ДСС-а, Владета Јанковић „никада неће гласати за радикале”, за Бубала је „најбоље да стари председник буде и у будућности” (интервју страном медију), а Коштуница истиче да се зна ко су им претходних година били партнери (РТС). Они су свесни да није моменат за заоштравање са Европом. Добро знају да неподржавање Тадића може довести Николића на власт. То је за њих почетак краја, ако не пре, онда на предстојећим локалним и покрајинским изборима. Веља Илић је још на потезу.

Две изјаве са почетка другог круга показују која циљна група се напада. На питање новинара да ли би амнестирао Легију, оптуженог за убиство премијера Србије Ђинђића, Николић је одговорио, да би морао „да прегледа списе и увери се да ли је тачно да су осуђени људи који су то и учинили”. А на питање о бившем директору РТС-а Милановићу, рекао је да ће прочитати ту пресуду, али да није убеђен да Милановић „треба да буде и један дан у затвору”. Циљају се бирачи деснице и старог режима.

Тадић: „Нека ми нико не поставља услове за подршку у другом кругу”, или „нико нема право да вређа наше достојанство, како ови из света тако и ови међу нама”. То што коалициони партнери у влади траже од Тадића већ је садржано у заклетви председника о очувању Косова предвиђеном Уставом. Циљају се бирачи 5. октобра и европске оријентације са благим националним призвуком.

Тадић и Николић су изградили имиџ доводећи своје странке до највећег успеха у досадашњој историји, при чему је Николић био губитник председничких избора, али и парламентарних, упркос највећем броју гласова. Образовање и изглед су на Тадићевој страни. Имајући у виду исход претходног, и ТВ дуел је можда већа шанса за Тадића.

Два догађаја или питања ће играти значајну улогу: већ потписани енергетски споразум Србије и Русије и ако се потпише споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, као и започињање преговора о укидању виза. Прво, Русија је код бирача значајна, како због подршке око Косова, тако и због енергетске сигурности. То је тема о којој Николић више прича, али је Тадић већ реализује. Путин пише Тадићу а Николић Путину. Николић се делом померио ка Тадићу прихватањем Европе уз одређене услове, а Тадић је извукао тепих Николићу најпре честитком Путина у првом кругу, а затим и сусретом.

Први круг је био шанса за протестно гласање, пражњење нерасположења и фрустрација губитника транзиције, за пркос, револт, отпоре условљавањима и уцењивањима споља, али други круг је време разума: извесност, наставак овим путем, или скретање и заустављање, али пре свега избор бољег живота.

Дакле, ако изађемо ми бирамо, ако не изађемо – бирају уместо нас.


Доцент Факултета политичких наука у Београду

Славиша Орловић
[објављено: 28/01/2008]
Политика

darusaz

ЦЕСИД - Порука грађанима са правом гласа

Данас ми је ово стигло на кућну адресу, а мислим да је корисно за прочитати.

(http://usera.imagecave.com/petarpetrovic/Izbori2008/scan0006.jpg)

Wlada

Наша држава можда није (поготову ако се прихвати констатација да је држава грађанин), али наша војска је итекако. Да ли је војска=држава, то је на мудријим главама да одлучују.
А ова прича је потекла од тога када си ти рекао да тада СРС није био на власти. Ја сам онда рекао да би било много горе да су били, јер би још екстремније покушали да наметну идеју Велике Србије.

Радикали ће да помогну Косову онолико колико су помогли и осталим територијама које су део њихове Велике Србије (Лика, Кордун, Банија, Славонија, Далмација).

Да је у свакој земљи председник човек који се дуготрајно залаже за сукоб са суседним државама, какво би то друштво било... Африка би била злато.

Masha

Quote from: endi on 28-01-2008, 15:26:13
"Ма нама ће Тома да сачува Косово и Метохију, ко што је сачувао Крајину, Српску,Карловац,Карлобаг,Вуковар..."
'99. SRS je bila na vlasti i njeni poslanici JEDINI nisu glasali za Kumanovski sporazum!!!
Da se prisetimo: nakon tog sporazuma stotine hiljada ljudi je ostalo bez imovine, nekoliko hiljada je ubijeno, oteto, masakrirano i dan danas se ne zna gde su im tela.
Kako danas ¾ive oni koji su ostali mislim da to samo oni znaju. Nema tih reèi ni slika koje to mogu predstaviti.

"Они су нама комотно могли да наметну плаћање ратне одштете ХР и БИХ, али нису." Wlada- pa da, njihova dobra volja! Bili raspolo¾eni tog dana pa eto mi ne plaæamo ratnu od¹tetu, a kad su nas bombardovali dan im je bio lo¹ inaèe ne bi!
Tacno je da SRS bila na vlasti `99. godine kada je potpisan Kumanovski sporazum koji obuhvata i rezoluciju 1244 koja KiM stavlja pod protektorat UN. Da li su ili ne glasali za sporazum, ne znam, ali taj sporazum je potpisan. Ako postoji neko ko je citao rezoluciju 1244 video je i koji su glavni ciljevi te razolucije. Za one koji je nisu citali mozemo glavne ciljeve napisati i ovde. Ali, ta rezolucija uopste ne garantuje da ce KiM ostati sastavni deo Srbije. Ako pazljivo procitate poslednje 2 tacke i sami cete to videti, a te 2 tacke glase ovako:
- Reafirmisanje teritorijalnog integriteta Savezne Republike Jugoslavije (npr., Kosmet bi tehnièki ostalo deo SRJ, èija je Srbija sada priznata zemlja naslednica);
-Ovla¹æivanje UN-a da pokrene politièki proces kako bi se ustanovio buduæi status Kosmeta (ovaj proces je poèeo krajem 2005).
Dakle, cim ste stavili potpis na ovo ovlastili ste UN da pokrenu pitanje buduceg statusa Kosova, a niko vam nije garantovao da KiM nece dobiti nezavisnost. Nezavisnost KiM bi bila velika posledica ovoga sto je neko davne `99. potpisao. Sve u svemu, DS nije ucestvovala u vlasti i ni na koji nacin nije ucestvovala u ovome, nije imala pravo da se izjasni. To sto su sada u opoziciji oni koji su tada bili na vlasti i pricaju kako je nama nesto garantovano i tome slicno ja nazvam licemerjem.

philoserbiana

ljudi,pa vi ste bas dobro OBAVESTENI  :K

darusaz

Quote from: philoserbiana on 28-01-2008, 20:34:23
ljudi,pa vi ste bas dobro OBAVESTENI  :K

Наравно. Па фармацеути су елита. А то подразумева и да баратамо прворазредним информацијама о друштвено-политичким темама. :)