®ivot na Kosovu

Started by Bred, 13-12-2007, 21:23:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Pri¹tina -- Dok mladi Albanci planiraju da odu sa Kosova i vrate se kada se situacija stabilizuje, sa Srbima je sasvim drugaèije.

Erlet Muæoli ima 24 godine i studira stomatologiju u Pri¹tini. On ¾eli da zavr¹i fakultet u inostranstvu, da tamo odradi specijalizaciju, stekne prvo radno iskustvo i da se za desetak godina vrati na Kosovo. "Mislim da je lak¹e da se zavr¹i u inostranstvu i mnogo bolje je da studira¹ u inostranstvu, ima¹ bolju praksu i to je to. Mislim da je ovde moje mesto ovde sam se rodio i hoæu ovde da ¾ivim", ka¾e Muæoli.

On smatra da na Kosovu ima buduænosti, ali tek za nekoliko godina.

Jeta D¾ara, novinarka i autorka jedne od najgledanijih emisija "®ivot na Kosovu“ imala je slièan zivotni put.

Devedesetih godina je oti¹la u London, tamo je zavr¹ila ¹kolu, nakon èega je radila na Bi-Bi-Siju i na kraju svega se vratila na Kosovo.

Ona se sla¾e da bliska buduænost nije svetla, ali da za razliku od drugih zemalja u regionu koje su kao Kosovo, pro¹le kroz krvave oru¾ane sukobe, mladi na Kosovu imaju mnogo vi¹e optimizma.

"Znam ljude koji hoæe da odu van, ali znam mnoge koji su studiurali, zavr¹ili studije napolju i umesto da rade po 10 godina za jednu promociju napolju u nekoj drugoj dr¾avi, videli su ¹ansu na Kosovu da za manje godina naprave veæi korak", ka¾e D¾ara.

Ona smatra da postoji perspektiva za ljude koji se ¹koluju i koji studiraju jer na Kosovu ima poslova u oblastima za koje nema dovoljno struènjaka.



Za razliku od kosovskih Albanaca èije dru¹tvo je veoma mlado, veæina kosovskih Srba za¹la je u pozne godine, posebno oni koji ¾ive van enklava.

Sna¾ana Borzanoviæ vratila se 2002. godine u Pri¹tinu. Ona ka¾e da nije zadovoljna situacijom i da sa kom¹ijama Albancima nema normalan odnos, ali ne odustaje od ¾ivota na Kosovu.

Borzanoviæeva ka¾e da joj konkretno nedostaje pravo na veroispovest. "Pored toga, sve ne¹to, nedostaje mi na¹ narod koji je bio tu, nedostaje mi pravo da uðem u prodavnicu da probam robu, ipak nema¹ toliko hrabrosti da uðes i probas u kabini", ka¾e ona.

"Sloboda kretanja tako-tako, a ja sam je otela i ne razmi¹ljam o smrti. Mene to ne mo¾e da upla¹i, mene kada neko pla¹i smræu mene to ne pla¹i", ka¾e Sne¾ana.

©ef UNMIK-a Joakim Riker veruje da æe sve biti bolje kada stanovnici Kosova budu znali na èemu su i kada status pokrajine bude re¹en.

"Mislim da smo u poslednjih osam godina uspeli da uspostavimo rad institucija, demokratiju, vladavinu zakona, tr¾i¹nu ekonomiju i mislim da je Kosovo sada spremno da uðe u sledecu fazu", ka¾e Riker.

"Trenutno, inflacija je veoma niska. Fiskalna situacija je uglavnom zadovoljavajuæa. Taèno je da imamo nizak stepen trgovinske razmene, visok nivo nezaposlenosti, deficit u spoljnoj trgovini... Mislim da Kosovo, kao i drugi ekonomski sistemi u tranziciji, ima ¹ansu da doðe do odr¾ivog ekonomskog rasta i poveæa stepen trgovinske razmene. Meðutim, sada smo u tom zaèaranom krugu i dok status ne bude re¹en mislim da neæemo videti znaèajniji ekonomski napredak", navodi Riker.

Riker ka¾e da je trenutno najveæi problem Kosova - kolebanje investitora da ula¾u u lokalnu ekonomiju zbog nere¹enog statusa i nesigurnosti koje status kvo stanje donosi.

Meðutim, on ka¾e da optimizam uliva èinjenica da je Kosovo poèelo da se integri¹e u regionalne ekonomske strukture, bilo da se radi o èlanstvu u Cefti ili uèe¹æu u regionalnim energestkim organizacijama.

Ayrton Senna

Pfffffffffffffffffffffffffffffffff.

Ma sve je taèno. Kakva bre crna ekonomija. Na Kosovu i Metohiji u usponu su samo ¹verc i kriminal. To i ima uspeha da procveta u sada¹njim uslovima.

©kolovanje u Pri¹tini? Struèno usavr¹avanje? Rad u Kosovskim institucijama?
Zato im umire toliko pacijenata, zato dolaze na VMA i plaæaju leèenje. Ako oni u tome vide svoju buduænost........

Nisu sposobni da sami organizuju dru¹tvo, al zato cveta demokratija. Na papiru. A iza zavese.....

Bred

problem je sto se svi prave da ne vide ono iza zavese.  :wink:
moj utisak je da ni albanci na Kosovu ne zive bolje nego pre 2000.god?

endi

 ''©ef UNMIK-a Joakim Riker veruje da æe sve biti bolje kada stanovnici Kosova budu znali na èemu su i kada status pokrajine bude re¹en.''!!!
Samo se to èeka i odmah æe da prorade sve fabrike, preduzeæa, stvoriæe im se niotkuda ¹kolovan kadar (sa iskustvom) koji æe da zapoène proizvodnju...
Da vas podsetim pre par godina su prostrelnu ranu na nozi stavili u gips srpskoj devojèici. Izgleda da im je trebao status da bi znali i hteli da pru¾e ispravno pomoæ.
A ¹to je jo¹ gore i kod nas postoji ''inteligencija'' koja veruje da æe sve biti lepo kad nam Kosovo ne bude bio problem! Samo se nadam da ih je malo!

darusaz

Oni nisu bili sposobni da pokrenu proizvodnju u Kosovu A i Kosovu B. Toliko o tome koliko su u stanju da dole organizuju iole normalan ¾ivot za standarde 20. veka, da ne spominjem i 21.

Taj deo EPS-a je i Makedoniji i CG davao struju, a sada na KiM imamo restrikcije struje. I to konstantno od 1999. godine....  :wall: