Medicinska biohemija - praktièni ispit

Started by Nadja, 21-08-2006, 12:41:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

da, sami asistenti su , koliko sam ja cuo, na vezbama rekli ne da ce biti ukinut nego DA JE ukinut :!

AnaCrvena

ma,da,nama je na vezbama receno da je to pitanje dana kad ce biti ukinut.zato sam odmah i poverovala u buvu koju sam cula.inace buve obicno ignorisem!

mikele

Људи ево чим ми прође испит(а то је понедељак) лично ћу се распитати и обавестићу вас,а до тада вас молим да не коментаришете на ту тему и не уносите пометњу у ''борбене редове''.
Хвала :cvet

mikele

Практични испит остаје до даљњег,то је проверена информација.
И замолио бих све чланове да не пишу полу-истините и неистините информације на форуму.
Јер да би се укинуо практични,та одлука мора да буде верификована на ННВ-у(научно-наставном већу),а ја,као и студент продекан,сам редован на ННВ,тако да ћу ја међу првима сазнати ту информацију.Тако да,свака друга информација (ван ННВ) је дезинформација.
И још неке информације везане за ову тему.У принципу,постоји инцијатива да се ово деси,тј да се укине практични из медицинске биохемије за ДФ(МФ) смер,али та одлука се обично доноси на почетку школске године(септембар-октобар),тако да је то могуће тек за следеће генерације.Стари студенти који су претходних година одслушали предавања и вежбе из мед.биохемије,полагаће практични,а студенти који почињу са вежбама након доношења одлуке о укудању практичног,они ће вероватно имати другачије колоквијуме који ће бити уместо практичног.
Ето толико.

Maslacak

Quote from: mikele on 25-01-2008, 15:22:13
И замолио бих све чланове да не пишу полу-истините и неистините информације на форуму.

Mi smo rekli KO su zapravo ti koji su nam DALI dotiène informacije, i to je ono ¹to nas, ili bar mene, pre svega ljuti :wink:

Anyway, hvala mikele  :cvet

Enea

elem, praktichni nije ukinut!

da li treba za isti uchiti reakcije?
reagense?
:help:

Harry

Koliko je vremena potrebno za spremanje prakticnog

pig_am_am

jel treba mi, MB, da ucimo za prakticni i ono sto smo radili na urgentnom?

Bred

Bez obzira na moje pozitivno iskustvo sa ovim ispitom, moram da kazem da ne shvatam smisao ponovnog cimanja i ucenja tj obnavljanja onoga sto smo spremali za same vezbe, pa za oba kolokvijuma i sad opet to sto smo radili i ucili moramo opet,  plus jos da na PRAKTICNOM ispitu USMENO odgovaramo ....

Stvarno bespotrebno ...  :nonono:

LM, ispit izgleda ovako:
Asistent vasproziva, ulazite u salu, odlazite kod tehnicarke i izvlacite vezbu.
Ja sam imao hemoglobin, stvarno laka vezba. Dok radite vezbu imate pravo da koristite praktikum i  kontaktirate sa drugim kolegama.  :K
Kada zavrsite vezbu, predajte rezultate i cekate da vas asistent prozove.
Ne morate odmah kad zavrsite vezbu da predate rezultate, ako zelite jos nesto da obnovite i utvrdite.
Pre neki dan kad sam polagao niko nije vracen jer su mu losi rezultati niti su nekog asistenti oborili.
Ispitivala su 2 asistenta i posle odredjenog vremena su se smenili sa druga 2.

Pitanja su bila:
1. Mokracna kiselina
2. Holesterol
3. Aminotransferaze

Krenete sa pricom od pocetka do kraja, a to verovatno zavisi i od toga ko vas ispituje.
Asistent vas navodi na odgovor, pomaze vam, imate osecaj kao da pricas sa kolegom, opusteno,nije strasno ako negde pogresis ili napravis lapsus.
Mene je kod holesterola sve ispitao,i nastanak i ulogu i lekove i metode i bolesti. Sve, sve, sve ....
Na pitanje zasto kod psorijaze dolazi do povecane koncentracije mokracne kiseline,odgovor je jer dolazi do razgradnje leukocita zbog cega dolazii do razgradnje jezgra i dnk celija.

Razlike izmedju statisnih i kontiuiranih metoda za odredjivanje enzima.

Interferencije...

Moracete da sazvacete praktikum a neke oblasti  iz praktikuma su potpuno preslikane i u knjizi i u toj meri ce vam olaksati spremanje usmenog.

:wink:

Enea

"Moracete da sazvacete praktikum a neke oblasti  iz praktikuma su potpuno preslikane i u knjizi i u toj meri ce vam olaksati spremanje usmenog."

celih 5str od 250  :roll:
usmeni nema blage veze sa praktichnim,
a praktichni treba da postoji, da bi naravno umeli rukama i mozgom nesto da odredite u laboratoriji..

pitanja iz glave izvlache i postavljaju.
moze se dogoditi da pitaju nesto i za usmeni, sto naravno ne morate da znate.
treba uchiti sve, i princip metode i reagense..
mbh moraju da znaju i granichne vrednosti (chini mi se da je devojka pala na tome kada ju je ispitivao ass sa KC)
moja pitanja: bilirubin: metabolizam, metoda, iz chega nastaje--->
              hemoglobin
              optichki test
srecjno i uchite! :cvet

Bred

Quote from: Enea on 07-06-2008, 20:37:57
"Moracete da sazvacete praktikum a neke oblasti  iz praktikuma su potpuno preslikane i u knjizi i u toj meri ce vam olaksati spremanje usmenog."

celih 5str od 250  :roll:
usmeni nema blage veze sa praktichnim,
a praktichni treba da postoji, da bi naravno umeli rukama i mozgom nesto da odredite u laboratoriji..

nije bas tacno.
recimo onda 10-15strana.
koliko god, dobro dodje!

Enea

istina, koliko god.. zato sa praktichnog odmah na uchenje za usmeni :)

milav

Ljudi, a treba li za prakticni uciti one glupe reakcije?

Lilika

Zanima me da li se dobija neka ocena na prakticnom, ili samo  polozio/pao?

Bred