Bil Kozbi

Started by nasty girl, 04-08-2006, 09:08:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

nasty girl



Bil Kozbi (William Henry Cosby) roðen je 12. jula 1937. godine u Filadelfiji. Veæ u petom razredu osnovne ¹kole zabavljao je drugove svojim komiènim nastupima. U ¹koli se bavio fudbalom, ragbijem i bejzbolom. Buduæi natproseèno inteligentan, veæ u osnovnoj ¹koli dobio je stipendiju. Ipak, obaveze oko fudbala, ragbija i bejzbola dosta su ga sputavale u uèenju, pa mu je bilo najavljeno da æe ponavljati deseti razred. Kada je to èuo, Kozbi je napustio ¹kolu.

Posle nekoliko godina, odluèio je da zavr¹i ¹kolu, ali vanredno. Kasnije upisuje fakultet i diplomira u roku. Godine 1977. Bil Kozbi je doktorirao tezom "Integralna analiza uticaja vizuelnih medija kroz 'Debelog Alberta' i 'Kozbi ¹ou' na decu osnovne ¹kole". "Debeli Albert" i "Kozbi ¹ou" su, naravno, serije u kojima je imao glavne uloge.

"Kozbi ¹ou" je bez sumnje serija kojom se Bil Kozbi proslavio: ne samo da je zahvaljujuæi ovoj seriji stekao ogromnu popularnost veæ se i obogatio postav¹i vlasnik 50% akcija projekta. Prvi "Kozbi ¹ou" prikazan je 1971. godine. Serija je bila prikazivana nekoliko godina, ali je ukinuta zbog male gledanosti. Veliki povratak na televizijske ekrane desio se 1984. godine. Sve do 1992. godine, kada je prikazana poslednja epizoda ove serije, "Kozbi ¹ou" je imao ogromnu gledanost. Kao jedan od akcionara, Bil Kozbi je u tom periodu zaradio èak 300 miliona dolara. Gotovo 50 miliona poklonio je ¹kolama i univerzitetima u SAD-u.

Godine 1997. Bil Kozbi suoèio se sa najveæom tragedijom u ¾ivotu: njegov sin ubijen je u Los Anðelesu, a u isto vreme je izvesna D¾enifer podnela tu¾bu izdajuæi se za Kozbijevu vanbraènu æerku. Na ishodu procesa Bil Kozbi je priznao da je imao vezu sa njenom majkom, ali je D¾enifer morala javno da se izvini zato ¹to je optu¾ila Kozbija da joj je otac.

Pored glume, Kozbi ima i svoj d¾ez bend sa kojim svira po klubovima u Njujorku. Takoðe, napisao je èetiri knjige o deci, odrastanju i braku. Imao je i uloge u nekoliko manje uspe¹nih filmova.