Rakel Velè

Started by nasty girl, 04-08-2006, 09:59:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Rakel Velè (Raquel Welch roðena Tejada) roðena je 5. septembra 1940. u Èikagu. Kao tinejd¾erka, bavila se manekenstvom i osvojila je nekoliko lokalnih titula za najlep¹u. Bavljenje manekenstvom dovelo ju je pred TV kamere: vodila je vremensku prognozu, snimala brojne reklame i èesto gostovala u emisijama o modi.

Prvu malu ulogu imala je u jednom filmu Elvisa Prislija. Seks simbol i jedna od najpopularnijih glumica u Americi preko noæi je postala ulogom u filmu "Milion godina pre nove ere" iz 1966. godine. Usledile su zapa¾ene uloge u filmovima "100 pu¹aka" i "Myra Breckenridge", po noveli Gora Vidala.

Godine 1973, uloga u filmu "Tri musketara" donosi joj Zlatni globus za najbolju ¾ensku ulogu, ali joj veæ sledeæa uloga, u filmu "Mother, Jugs and Speed", drastièno obara popularnost. Bilo je oèito da njen lik niko ne ¾eli da povezuje sa crnim humorom u filmovima.

Narednih gotovo 20 godina povlaèi se sa filmskog platna i najvi¹e igra u mjuziklima, a povremeno i u televizijskim filmovima, koji su Evropi prilièno nepoznati.

Povratak na filmsko platno do¾ivela je 1994. godine ulogom u filmu "Goli pi¹tolj 33 1/3". Njen poslednji zapa¾en uspeh bila je uloga u filmu "Legally Blond", koji je snimljen 2001. godine.