Arnold ©varceneger

Started by nasty girl, 04-08-2006, 10:04:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Arnold ©varceneger (Arnold Schwarzenegger) roðen je 30. jula 1948. godine u Gracu, u Austriji. Njegov san bio je da postane najveæi bodi-bilder u istoriji, pa je kao tinejd¾er puno vremena provodio u teretani.

San mu se donekle ostvario 1967. godine, kada je pobedio na takmièenju za Mistera univerzuma. U 21. godini odlazi u Ameriku, gde studira ekonomiju na Univerzitetu u Viskonsiju. Kada je diplomirao, novac koji je zaradio na raznim takmièenjima ula¾e u otvaranje sopstvene teretane.

Prvu ulogu dobio je u niskobud¾etnom filmu "Herkules u Njujorku", koji nije imao veæeg uspeha. Sve do poèetka osamdesetih i pojave ¾anra herkulijanskih akcija, nije imao veæe komercijalne uspehe. Onda su usledili uspesi sa filmovima "Konan varvarin" i "Konan uni¹titelj". Vrhunac u glumaèkoj karijeri do¾iveo je u filmovima "Terminator" i "Terminator 2". Izmeðu dva nastavka filma snimio je jo¹ puno komercijalnih "pucaèina": "Komandos", "Predator", "Trkaè", "Totalni opoziv" i "Blizanci".

Posle kraæe pauze sa akcijama i poku¹ajima u drugim ¾anrovima, vraæa se u svoje prepoznatljive uloge. Prva je bila uloga u filmu "©esti dan" i "Kolateralna ¹teta". Godina 2003. ovom glumcu trebalo bi da donese ogroman uspeh sa filmom "Terminator 3".

©varceneger je od 1986. godine u braku sa Marijom ©iver, æerkom sestre nekada¹njeg amerièkog predsednika D¾ona Kenedija. Ovaj par ima èetvoro dece.