Srecna slava Sveti Nikola

Started by Bred, 19-12-2007, 10:45:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Sveti Nikola
Iz projekta Википедија


Sveti Nikola ili sveti Nikolaj (grèki: Νικόλαος, Nikolaos; roðen oko 270. godine, umro 6. decembra 343. godine) je hri¹æanski svetitelj, arhiepiskop mirlikijski i èudotvorac.

Свети Никола - Фреска у западном делу цркве Светих Апостола. Манастир Пећка патријаршија. Фреска је настала око 1300. године
Sveti Nikola - Freska u zapadnom delu crkve Svetih Apostola. Manastir Peæka patrijar¹ija. Freska je nastala oko 1300. godine

Bio je poznat je po tome ¹to je tajno davao ljudima novac, a sada se na zapadu èesto poredi sa Deda Mrazom. ®iveo je u 4. veku u gradu Mira u Rimskom carstvu.

Sveti Nikola je za¹titnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece, i studenata u Grèkoj, Rusiji, Makedoniji i Srbiji. Takoðe sveti Nikola je u Srbiji najèe¹æa slava.

Svetog Nikolu slave svi hri¹æani.
   
®ivot

Rodio se u maloazijskoj oblasti Likiji u gradu Patari oko 270. godine. Njegovi roditelji, otac Teofan i majka Nona imali su samo njega. Pri kr¹tenju je dobio ime Nikolaj, ¹to u prevodu znaèi pobeditelj naroda. Duhovnom ¾ivotu pouèavao ga je stric Nikolaj episkop Patarski. Oni su se zajedno zamona¹ili u manastiru "Novi Sion". Nakon smrti svojih roditelja, prodao je celo imanje i novac je razdelio sirotinji. Neko vreme je bio sve¹tenik u svom rodnom gradu. Odlikovao se milosrðem, ali po¹to je bio skroman, povukao se u samoæu i bezmolvije da tako saèeka smrt. Hri¹æani veruju da mu se potom javio glas Gospodnji i rekao mu: "Nikolaje, poði u narod na podvig ako ¾eli¹ biti od mene uvenèan". Tada je napustio pustinjaèki ¾ivot i oti¹ao u narod. Izabran je za arhiepiskopa grada Mira u Likiji (oblast dana¹nje Turske).

Tokom vladavine careva Dioklecijana i Maksimijana u vreme gonjenja i muèenja hri¹æana bio je zatvoren u tamnicu, ali ni tu nije prestajao da propoveda i ¹iri hri¹æanstvo. Prisustvovao je Prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji, ali zbog toga ¹to je udario jeretika Arija, udaljen je sa sabora i zabranjeno mu je dalje prisustvo. U hri¹æanskoj tradiciji se spominje da su mu odobrili ponovno prisustvo na saboru tek kada se preko izabranih arhijereja javio glas Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice, da je uèinjena velika nepravda prema Svetom Nikolaju.
Споменик светом Николи у немачком граду Еберманстед (Ebermannstadt)
Spomenik svetom Nikoli u nemaèkom gradu Ebermansted (Ebermannstadt)

Ljudi su ga jo¹ za vreme njegovog ¾ivota smatrali za svetitelja. Prizivali su ga u pomoæ pri bolestima, nekoj nesreæi ili nemoæi. Hri¹æani veruju da se on svima odazivao i da svima je pomagao, a da je iz njegovog lica sijala svetlost. U starosti se razboleo i preminuo 6. decembra 343. godine. Sveti Nikola se i slavi se toga dana, ¹to je ustvari 19. decembar po novom kalendaru.

Prenos mo¹tiju

26. avgusta, 1071. godine vizantijska vojska je pora¾ena od turaka seèd¾uka tako da je Vizantija privremeno izgubila kontrolu nad velikim delom Male Azije. Ovo podruèje vraæeno je u sastav Vizantije tek za vreme vladavine Aleksija I Komnina (vladao 1081–1118), ali je i dalje ostalo pod napadima Turaka. Hri¹æani veruju da se u ovoj pometnji sveti Nikola u jednom èudesnom snu javio nekom èasnom sve¹teniku iz Barija i naredio da mu se mo¹ti prenesu u Bari (Italija) koji je u to vreme bio pravoslavni grad i pod pravoslavnim patrijarhom. Mo¹ti su u Bari stigle 9. maja 1087. godine, prema nekim izvorima, mo¹ti su ukrali taljanski pirati i preneli ih u Bari, gde se danas nalaze.

Èudotvorac i za¹titnik

Hri¹æani veruju da je sveti Nikola èudotvorac i da se mnoga èuda de¹avaju od njegovih èudotvornih mo¹tiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leèe bolesnici. Ovaj svetitelj je spa¹avao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra za¹titnikom moreplovaca. Zbog toga ga moreplovci èesto pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima. Na ovaj datum su sve laðe, gde god se nalaze, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajuæi slavu ovom svetitelju. Danas se uoèi praznika èesto zaustavljaju laðe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put. Svojim èudesnim moæima sveti Nikola poma¾e svakom ko mu se obrati za pomoæ u bolesti, nemoæi i du¹evnoj patnji. Uz pomoæ njegove molitve slepima se vraæa vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraæa èulo sluha.

Praznuje se kao deèiji praznik u Nemaèkoj, Holandiji i Belgiji, tada deca dobijaju poklone ukoliko su bila poslu¹na. Za¹titnik je grada Amsterdama i dr¾ave Rusije.

Sveti Nikola je za¹titnik moreplovaca, ribara, brodova i plovidbe. Takoðe on je za¹titnik mnogih gradova i luka (posebno u Grèkoj i Italiji). U grèkom folkloru sveti Nikola se opisuje kao "Gospodar mora". U modernoj Grèkoj i Srbiji on je jedan od najpo¹tovanijih svetitelja. Takoðe on je za¹titnik cele dr¾ave Grèke.

Ikonografija

Na ikonama svetog Nikolaja obièno se slikaju sa jedne strane Isus Hristos sa Jevanðeljem u rukama a sa druge Presveta Bogorodica sa arhijerejskim omoforom na rukama. Ovo ima svoj dvostruk istorijski znaèaj, i to y prvom sluèaju oznaèava prizivanje Nikolaja arhijerejskoj slu¾bi, a y drugom opravdanje njega od kazne zbog sukoba c Arijem. Sveti Metodije, patrijarh carigradski, pi¹e:
Викицитати „Jedne noæi vide sveti Nikolaj Spasitelja na¹ega u slavi gde stoji blizu njega i pru¾a mu Jevanðelje, ukra¹eno zlatom i biserom, a od druge strane vide Bogorodicu, koja mu stavlja¹e na ramena arhijerejski omofor. Malo posle ovoga viðenja predstavi se Jovan, arhiepiskop mirski, i Nikolaj bi postavljen za arhiepiskopa toga grada.“


To je prvi sluèaj. Drugi sluèaj desio se za vreme Prvog sabora u Nikeji. Po¹to nije mogao razgovorom da zaustavi Arija u huljenju Isusa Hrista i Njegove Majke, sveti Nikolaj ga je udario rukom po licu. Sveti Oci na Saboru, negodujuæi zbog ovakvog postupka, izdvojili su Nikolaja sa Sabora i oduzeli mu sve znake arhijerejske. Hri¹æani veruju da je te iste noæi nekoliko Svetih Otaca videlo istovetnu viziju, naime: kako oko svstog Nikolaja stoje sa jedne strane Gospod Spasitelj sa Jevanðeljem a sa druge Presveta Bogorodica sa omoforom pru¾ajuæi svetitelju oduzete mu znake arhijerejstva. Videæi ovo Oci su se u¾asnuli, i povratili brzo Nikolaju ono ¹to su mu oduzeli, i poèeli ga po¹tovati kao velikog ugodnika Bo¾jeg i njegov postupak prema Ariju tumaèiti ne kao delo bezrazlo¾nog gneva, nego kao izraz velike revnosti za istinu Bo¾ju.
Свети Никола на украјинској поштанској маркици из 2002. године
Sveti Nikola na ukrajinskoj po¹tanskoj markici iz 2002. godine

Tropar

Tropar svetom Nikolaju (glas 4): Pravilo vjeri, i obraz krotosti, vozder¾anija uèitelja javi tja stadu tvojemu, ja¾e ve¹èej istina: sego radi stja¾al jesi smirenijem visokaja, ni¹èetoju bogatija, oèe svja¹èenonaèalnièe Nikolaje, moli Hrista Boga, spastisja du¹am na¹im.


Dana¹nji komercialni znaèaj u zapadnoj kulturi

Praznik svetog Nikole ima danas veliki komercijalni znaèaj, naroèito u zemljama zapadne Evrope. Po¹to je taj praznik vezan uz darivanje, do¹lo je do njegove velike komercijalizacije, pa se pred taj dan masovno kupuju darovi, naroèito èokoladu i ostale slatki¹e. Veruje se da je takav komercijalni uticaj posledica ultrapotro¹aèke kulture, koja je stigla iz Amerike.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0

--

Srecna slava svima koji danas slave!!!!!  :cvet

rodiæ

Srecna slava svima koji slave!

BK

I da je jos puno puno godina slave!

PS kazu u gradu nema guzve

Roben

ја славим
и мало сам тужан што нисам отишо кући за славу  :ohwell:

ThymusMedica

Srecna slava farmaceutima i svima ostalima!

philoserbiana

srecna MI slava  :wave:
srecna NAM slava  :wave:
na mnogalja ljeta  :cvet

nasty girl

Srecna slava svima koji slave!!! :ziveli :ziveli

maxy

Srecna MI slava i svima koji slave :wink:
Nisam otisla kuci za slavu :roll:,ali sam zato danas polozila ispit :~

Masha

Srecna slava! Ja, sve vas koji niste kod kuce danas, razumem u potpunosti. Meni je tako nedostajalo da za Bozic, Uskrs, slavu i ostale porodicne skupove budem kod kuce. Ali, sve se prezivi. Bitno je kako se covek oseca tog dana. Nadam se da ste bili u praznicnom raspolozenju i da su polozeni ispiti doprineli lepom osecaju.

mikele

Robi,Philo i maxy sreæna VAM slava.
®elim VAM da je jo¹ dugo,dugo slavite.
A ovima koji nisu danas bili kuæi da slave,¾elim da u buduæe ¹to èe¹æe slave slavu sa svojim najmilijim.

philoserbiana

hvala na cestitkama...da u zdravlju i veselju docekamo 19.decembar i sl.godine  :a

Darker

Sreæna slava! Pola Srbije slavi a druga polovina ide kod one prve... :K

:ziveli

pig_am_am

i moja je slava i isla sam u goste  :happy:

srecna vam svima slava  :happy: i nadam se da ste uzivali u ribi i prebrancu ko ja [off] manje volim mrsne slave [/off]  :K

Al-Jasmina

 :cvet Srecna slava domacinima i domacicama :>
Nadam se da ste i prezivali i uzivali  :~