Ðake od nasilja vr¹njaka moraju da brane roditelji

Started by Bred, 19-12-2007, 15:06:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Incident u O© „20. oktobar“ u Beogradu kada je striptizeta Branka Milijanèeviæ i¹amarala deèaka koji je, kako ona ka¾e, redovno maltretirao njenog sina, izazvao je burne reakcije. Mnogi roditelji koji su se prona¹li u ovoj prièi ne opravdavaju ovakvo pona¹anje, ali istièu da ¹kole u Srbiji nemaju efikasan naèin da smire male siled¾ije, zbog èega ispa¹taju ostali ðaci.

- Nije da branim gest Branke Milijanèeviæ, ali u ¹koli meðu decom ima toliko malih siled¾ija koji æe da porastu i postanu velike siled¾ije. Kod mene u ¹koli je jedan osmak, koji je preme¹ten iz druge ¹kole zbog lo¹eg pona¹anja, pretukao i gaðao stolicom najmirnijeg deèaka osmaka. Direktor je zvao roditelje oba deèaka da ih pomiri i da se oko toga ne di¾e pra¹ina. Uspeo je da ubedi roditelje finog deteta da prihvate izvinjenje i da izdr¾e jo¹ malo do kraja ¹kolske godine - ka¾e jedan prosvetni radnik.
Incidenti koji su se pre desetak dana gotovo istovremeno odigrali u Beogradu i Ni¹u, kada su uèenici osnovne ¹kole seksualno zlostavljali drugaricu iz ¹kole, izbacili su u prvi plan problem neadekvatne sankcije za nasilnièko pona¹anje dece.
- Pokrenuli smo disciplinski postupak protiv pet deèaka koji su se seksualno i¾ivljavali nad devojèicom iz osmog razreda. I najverovatnije æe im biti smanjene ocene iz vladanja, ali to je sve ¹to mo¾emo da uradimo - ka¾e Radivoje Miljiæ, direktor Osnovne ¹kole „Aleksa ©antiæ“ u Beogradu.
U ¹kolama se sla¾u da su deca sve agresivnija, ali istièu da su im aktuelnim Zakonom o osnovnom obrazovanju ruke faktièki vezane. Na raspolaganju su im dve moguænosti: da sami preko ¹kolske pedago¹ko-psiholo¹ke slu¾be poku¹aju da utièu na roditelje èija deca imaju poremeæaj u pona¹anju, ili da se obrate centru za socijalni rad.

Ne boje se ocene iz vladanja
- Deca imaju sva prava, a nastavnici nikakva. Nastavnik ne sme ni glas da povisi, a kamoli da dete koje ometa nastavu izbaci sa èasa. Jedino ¹to mo¾emo da uradimo jeste da detetu smanjimo ocenu iz vladanja. Meðutim, ni to vi¹e nije jednostavno. Ukoliko je uèenik vreðao i tukao drugare ili se nedolièno pona¹ao, razredni stare¹ina sa sekretarom ¹kole pokreæe disciplinski postupak protiv uèenika. Sekretar o tome pismeno obave¹tava roditelje. Zatim sastavljamo komisiju, koju èine psiholog, razredni stare¹ina i jedan nastavnik. Samo oni u prisustvu roditelja mogu saslu¹ati uèenika, posle èega satavljaju zapisnik sa predlogom da li uèeniku treba smanjiti ocenu iz vladanja. Na kraju, o ovom predlogu se izja¹njava nastavnièko veæe. Ova procedura mo¾e da potraje i do mesec dana, a sama ocena iz vladanja ne ulazi u prosek, tako da to decu i ne pla¹i - ka¾e za „Blic“ Vesna ®ivotiæ, direktorka Osnovne ¹kole „Zmaj Jova Jovanoviæ“ u Beogradu.
U Ministarstvu prosvete, pak, obja¹njavaju da su u planu izvesne izmene u Zakonu o osnovnom obrazovanju, ali se neæe menjati odredbe koje se tièu prava uèenika. Oni smatraju da na agresivnost dece utièe atmosfera u ¹koli i da bi nastavnici trebalo vi¹e pa¾nje da posvete razgovoru sa svojim uèenicima. Meðutim, direktori i roditelji smatraju da granica, ipak, mora da postoji.
- Veoma je lepo ¹to su deca za¹tiæena. Ali da li zbog prava jednog deteta treba da ispa¹ta celo odeljenje ili generacija? Da li je posao nastavnika da tro¹i vreme na saniranje agresivnosti jednog deteta ili da obrazuje sto drugih? Zakon ne ostavlja moguænost ka¾njavanja agresivnog deteta, tako da nam ostaje samo razgovor. I na Zapadu je osnovno obrazovanje obavezno, ali tamo je to obaveza roditelja, a ne ¹kole. Ukoliko je dete agresivno, moguæe je izbaciti ga iz ¹kole, a na roditelju je da detetu posle naðe vanrednu ¹kolu - smatra Goran Vilotijeviæ, direktor Osnovne ¹kole „Banoviæ Strahinja“ u Beogradu.

©kole neaktivne
Dodatni problemi nastaju zbog neodgovarajuæe saradnje izmeðu centara za socijalni rad, roditelja i ¹kola. Socijalni radnici ka¾u da su pretrpani raznim predmetima, ali i istièu da ih iz ¹kole zovu tek kada uèenik s problemom u pona¹anju napravi ozbiljan prekr¹aj.
- Svuda postoje savetovali¹ta za brak i porodicu, koja bi trebalo da se bave decom sa poveæanom agresivno¹æu. Ukoliko jo¹ kao mali ispolje znake poveæane agresivnosti, treba odmah reagovati kako bi se spreèila dalja eskalacija. U program rada sa takvom decom treba da budu ukljuèeni ne samo roditelji veæ i ljudi iz njihovog najbli¾eg okru¾enja. Najbitnije je reagovati odmah, i mi smo spremni da odemo u ¹kolu. Na¾alost, ¹kole nas retko zovu. Ipak, moram priznati da su i pojedini centri za socijalni rad nedovoljno efikasni i nedovoljno zainteresovani za ovaj problem - navodi Vera Despotoviæ, rukovodilac Savetovali¹ta za brak i porodicu pri Gradskom centru za socijalni rad.
Za poveæanu agresivnost kod dece, deo odgovornosti snose i roditelji koji, optereæeni poslom, ne posveæuju dovoljno pa¾nje vaspitanju dece.
- Branka Milijanèeviæ je u ¹kolu do¹la samo dva puta. Nikome nije rekla da njeno dete ima problem, niti je zatra¾ila pomoæ. Bez obzira na sve, ne mo¾ete da doðete u ¹kolu i pretuèete neko dete. Time takoðe pospe¹ujete nasilje - smatra Jovan Æukoviæ, direktor Osnovne ¹kole „20. oktobar“.

Branka Milijanèeviæ: Nije ispravno, ali ja sam majka
Htela sam da novinari prisustvuju roditeljskom sastanku kako bi se sami uverili ¹ta ja i moj sin trpimo. Na¾alost, direktor to nije dozvolio, tako da sam posle razgovora sa pedagogom odluèila da ispi¹em dete iz ¹kole. Sina mi od septembra konstantno maltretiraju i jednostavno to vi¹e nisam mogla da podnesem. Odgovaraæu za ¹amare i ne mislim da sam ispravno postupila, ali ja sam samo majka. Dete nije krivo ¹to niko nije imao da ga vaspita, ali ovakva za¹tita mu neæe pomoæi jer æe postati jo¹ agresivniji i bezobrazniji - ka¾e za „Blic“ Branka Milijanèeviæ.
Ona je pre nekoliko dana upala praæena telohraniteljem u ¹kolu za vreme velikog odmora i poèela da ¹amara deèaka. Na taj korak se odluèila kad ju je sin pozvao telefonom i rekao joj da je dobio batine. Tvrdila je da ovo nije prvi put i da joj dete od septembra trpi maltretiranje i dolazi kuæi sa modricama. U ¹koli su to demantovali, tvrdeæi da je bilo ko¹kanja izmeðu deèaka, ali ne i te¾eg maltretiranja.

Rezultati istra¾ivanja Unicefa
11 % uèenika bilo je izlo¾eno nekom obliku seksualnog uznemiravanja
65 % uèenika se bar jednom u poslednja tri meseca na¹lo u ulozi ¾rtve nasilja
28 % uèenika na neki naèin uèestvuje u nasilju u prostorijama ¹kole
44 % uèenika tokom ¹kolovanja pamti da je lièno do¾ivelo nasilje
*U istra¾ivanje je bilo ukljuèeno blizu 30.000 uèenika iz Srbije

I nasilnik je ¾rtva
VRANJE - U Vranju jo¹ nije stavljena taèka na sluèaj devetogodi¹njeg mali¹ana kojeg su zbog bunta roditelja odeljenja prvog razreda O© „Vuk Karad¾iæ“ premestili u drugu ¹kolu. Nemio sluèaj dogodio se neposredno posle poèetka ¹kolske godine, kada su roditelji nekoliko dana odbijali da ¹alju svoju decu u ¹kolu zbog agresivnog mali¹ana koji je maltretirao i tukao svoje vr¹njake u razredu. Ovaj deèak tri meseca nije pohaðao nastavu. Tek nedavno, na¹ao je utoèi¹te u jednoj ¹koli na gradskoj periferiji.
- Dete pohaða nastavu, nije izolovano i agresivno. Obezbedili smo mu individualnu uèiteljicu, jer je dosta izgubio od nastave. Sa ostalom decom ide na odmor i u¾inu, na èasove fizièkog vaspitanja. Smatram da je dete pozitivan lik i sa njime mo¾e da se radi, i ono pokazuje da hoæe da se dru¾i, da po¹tuje tuðu pomoæ - kazuje direktor ¹kole koja ga je prihvatila.
V.P.


b92

lycos

Quote from: Bred on 19-12-2007, 15:06:40
- Pokrenuli smo disciplinski postupak protiv pet deèaka koji su se seksualno i¾ivljavali nad devojèicom iz osmog razreda. I najverovatnije æe im biti smanjene ocene iz vladanja, ali to je sve ¹to mo¾emo da uradimo - ka¾e Radivoje Miljiæ, direktor Osnovne ¹kole „Aleksa ©antiæ“ u Beogradu.
siluju devojku i dobiju smanjenu ocenu iz vladanja ?! pa sta se desava sa ovom zemljom ?!

Bred