Glasajte za Ðavolju varo¹!

Started by Jack-Jack, 23-12-2007, 11:50:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Jack-Jack

"Lokalitet Ðavolja varo¹ srpski je kandidat u izboru za sedam svetskih prirodnih èuda, na konkursu koji se sprovodi glasanjem putem interneta.

Lokalitet Ðavolja varo¹ trenutno se nalazi na osmom mestu i glas za srpskog kandidata mogu dati svi zainteresovani na adresama www.new7wonders.com (http://www.new7wonders.com), kao i na www.djavoljavaros.com (http://www.djavoljavaros.com) gde se na prvoj strani sajta mo¾e naæi upustvo za glasanje.

Ðavolja varo¹ nalazi se se na ju¾noj padini Radan planine, 30 kilometara jugoistoèno od Kur¹umlije, izmeðu sela Zebice i Ðake, na nadmorskoj visini 660-700 metara, i jedinstvena je prirodna retkost erozivnog porekla.

Spomenik prirode saèinjavaju 202 zemljane piramide (glavutka), visine 2 do 15 metara, ¹irine do tri metra, sa andezitnim kapama na vrhu, sa figurama sme¹tenim u dve jaruge "Ðavoljoj" i "Paklenoj".

Atraktivnost Ðavolje varo¹i le¾i u pojavi bizarnih oblika reljefa, koji svojim izgledom, velièinom, brojno¹æu i polo¾ajem predstavljaju prirodnu retkost evropskog i svetskog znaèaja i privlaèe pa¾nju turista, nauènih i obrazovnih radnika i umetnika.

Pored ove pojave u reljefu, u Ðavoljoj varo¹i postoji i vrlo retka hidrolo¹ka pojava, dva jako mineralizovana i kisela izvora, koji su po svojim karakteristikama retki i u svetu.

Sedam novih svetskih prirodnih èuda biæe izabrano 2010. godine."

izvor: B92
_________________________________________


Bilo bi dobro da udje u 7, da se bar po neèem dobrom èujemo. Mada, i to dobro æe biti "Ðavoljih ruku delo"  :K. Al dobro, navikli smo  :>, pa navalite...

Bred

samo da kazem da, da biste glasali morate da izaberete i ostalih 7 cuda tj ne mozete da glasate samo za djaviolju varos.

citah u novinama da je ta varos nastala spiranjem terena, veoma zanimljivo  :wink:

mikele

Управо сам гласао,али искрено да вам признам једва сам накупио седам комада.
Између осталог гласао сам за Ђавољу Варош,Велика кањон,Планина Фиџи,Блу Грото...
Ето толико од мене.

zoe

Негде чух да је сам Гауди инспирацију за чувену катедралу Sagrada Familia нашао у Ђавољој вароши!
Личи, личи! :hm :)

Bred

Ðavolja varo¹ prva na listi
Izvor: FoNet
Kur¹umlija -- Ðavolja varo¹ zauzela prvo mesto na listi za izbor sedam svetskih èuda, saop¹tila Turistièka organizacija op¹tine Kur¹umlija.

Ðavolja Varo¹ (Du¹an Grujiæ)

Kako je rekao direktor Turistièke organizacije op¹tine Kur¹umlija Radovan Tanaskoviæ, prirodni spomenik Ðavolja varo¹ zauzela je prvo mesto u svetu po broju glasova od 170 predlo¾enih kandidata.

"Oèekivali smo da se naðemo na listi od 21 predloga od kojih bi se izabralo pobednièkih sedam predloga, ali smo mogli samo da sanjamo da budemo na prvom mestu samo nekoliko dana po¹to je ovaj atraktivni prirodni spomenik u¹ao u u¾i izbor za sedam svetskih fenomena prorode", rekao je on.

"Mislim da je ovo najbolji naèin da se o turistièkim potencijalima Srbije èuje u svetu", rekao je Tanaskoviæ i dodao da se glasanje i dalje nastavlja do formiranja konaène liste.

Na listi se nalazi 170 predlo¾enih prirodnih spomenika iz celog sveta na internet sajtu www.new7wonders.com, a glasa se putem ineterneta.

Akciju za izbor sedam svetskih èuda prirode pokrenula je agencija Bernarda Vebera iz ©vajcarske.

b92

jevtabo

Hm...Mi Srbi...Mislimo da smo najbolji u svemu...Nikada se necemo opametiti!
Ja, iskreno kada sam video ko je sve na listi za "nasu" varos nisam ni hteo da glasam, ali ipak jesam, proradilo nesto u meni, pa se sazalio.Ljudi,budite realni, pa ima 100 puta boljih stvari na listi od Djavolje varosi.

irena

Koliko sam ja informisana, glasanje traje do kraja ove godine, pa tek onda prvih 21 ulazi u najuzi izbor. Glasanje pocinje ponovo, da bi se izabralo 7. Konacni rezultati ce se znati tek 2010 godine.

mikele

Quote from: jevtabo on 02-01-2008, 23:16:05
Ljudi,budite realni, pa ima 100 puta boljih stvari na listi od Djavolje varosi.
Па све је то релативно.Можда нешто што је за тебе најбоља ствар,мени није и обрнуто,тако да о томе не вреди расправати.Али не видим ниједан разлог да се међу 7 изабраних не стави један једини природни феномен из наше земље,па ако ништа друго,само због тога што је из Србије.То је људски и сасвим нормална појава и није то само карактеристика Срба већ и свих осталих народа и народности.Као што се каже ''свако свога коња хвали''. :wink:

tarantulica

Ja sam se jedva odluèila za ostalih 6 predloga...
Stvarno ima fascinantnih prizora....  :Bog

Al-Jasmina

 :)): i ja sam glasala za nas, ali i za ostale...  :~
Glasala sam jednu sumu koja je u izumiranju a nekada je bila evropski biser...i neke od lepota koje su mi bile draze a smatram da su malkice zapostavljene

Stvar je u tome, sto se na ovaj nacin pomaze ocuvanju (tako sto skrenemo paznju) na nekih od prirodnih lepota koje su uvek ugrozene ljudskom teznjom ka exploataciju svih prirodnih resursa - a recimo manje su znane i samim tim je manji pritisak javnosti da se na njima ne traga za naftom ili seku sume...!

:~

Bred

Jos 17 dana -> http://www.djavoljavaros.com

jecaperec

 :~ :~ :~
glasajte i samo glasajte
ja sam sa oba mail-a :>:

Bred

Ðavoljoj varo¹i nova ¹ansa u izboru za svetsko èudo
Autor: Beta |
Ðavoljoj varo¹i nova ¹ansa u izboru za svetsko èudo

Ðavolja varo¹, koja nije u¹la u finale izbora za sedam novih svetskih èuda prirode, ponovo ima ¹ansu da se naðe na listi 28 finalista, saop¹tilo je turistièko preduzeæe Planinka iz Kur¹umlije.

Èlan Komiteta za podr¹ku Ðavolje varo¹i Zlatko Veljoviæ rekao je agenciji Beta da je posle izbora 28 finalista sa liste od 77 kandidata, koji je obavljen 21. jula, formirana i rezervna lista na kojoj se meðu kandidatima nalazi i Ðavolja varo¹.
Prema pravilima agencije koja organizuje izbor, sedam kandidata sa rezervne liste sa najveæim brojem glasova imaæe ¹ansu da zameni kandidate na finalnoj listi, ukoliko oni budu eliminisani zbog nepo¹tovanja pravila.
Glasanje za finaliste obavlja se putem interneta, dok se za rezervnu listu kandidata glasa telefonom, pozivom na broj 0041-77-312-4041. Da bi se glasalo za Ðavolju varo¹, nakon zvuènog signala treba ukucati broj 9915.
Cena jednog poziva iz Srbije, sa mobilnog telefona ko¹ta 53 dinara, a sa fiksnog 30 dinara.

nastavak -> http://www.blic.rs/kultura.php?id=103913