Nova studija pokazala da Ket-skeneri mogu da prouzrokuju bolesti

Started by Bred, 23-12-2007, 14:51:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

CT skeneri, poznatiji kao Ket-skeneri, veæ dugo se koriste kao spasonosna orudja za otkrivanje smrtonosnih bolesti. Medjutim, nova studija je pokazala da Ket-skeneri takodje mogu da prouzrokuju bolesti.

Si D¾ej Sutpin imao je veliki broj snimanja ket-skenerom. Ovaj petogodi¹njak ima sedam tumora na mozgu. Sada, njegova majka mora da izabere izmedju nastavka skeniranja ili da se rukovdi novim izve¹tajem koji ka¾e da skeniranje mo¾e da naudi deci kao ¹to je Si D¾ej. CT skeneri, takodje poznati i kao Ket-skeneri, daju lekarima odredjene naznake o tome ¹ta se de¹ava unutar ljudskog tela. Oni daju trodimenzionalne slike koje mogu da pomognu da se ustanovi rak. Ali izve¹taj koji je objavjen u Nju Ingland èasopisu za medicinu upozorava da skeneri mogu da prouzrokuju rak i da je svako treæe skeniranje nepotrebno. Doktor Dejvid Brener je koautor studije.

«Kada neko dodje u hitnu pomoæ sa, na primer, bolom u ¾eludcu ili hroniènom glavoboljom, oni æe odmah biti snimljeni skenerom èak i pre nego ¹to lekar pregleda pacijente. Mi smo postavili pitanje da li je to u redu».

Brenerova studija tvrdi da æe zraèenje iz CT skenera prouzrokovati skoro dva odsto svih kancera u nekoliko narednih decenija. Autori zasnivaju svoje tvrdnje na Japancima koji su pre¾iveli udar atomske bombe. Pre¾iveli su pokazali poveæan rizik od dobijanja raka nakon ¹to su primili istu kolièinu zraèenja kao nekoliko CT skenova. Oni koriste znaèajno veæe kolièine zraèenja od obiènog rentgena. Medjutim, studija je ustanovila da je troje od èetvoro lekara koji su ispitivani u studiji potcenilo doziranje i nije pravilo vezu izmedju kumulativne radijacije i rizika od raka.

«Polako udesno, prama ovamo»

Pod rizikom su najvi¹e deca kao Si D¾ej, èija siæu¹na tela su najosetljivija na zraèenje. Doktor Rejmond Zi je naèelnik radiologije na deèijem medicinskom centru u Va¹ingtonu.

«Deca su drugaèija, ona su manja. Tu su pojedini organi koji su mnogo osetljiviji kod dece. Ipak, mislim da je potrebno da negu treba zavr¹iti u bolnici koja je specijalizovana za decu. Mi smanjujemo dozu, odredjujemo terapije. Mi ne koristimo prekomerne tehnike».

Ovo snimanje uzima manje od sekunde, a elimini¹e potrebu za anestezijom radi spreèavanja deteta da se pomeri. To je razlog za¹to se broj deèijih CT skeniranja poveæava pa¾ljivo. Studija navodi da je milion deèijih skenova godi¹nje nepotrebno i da to decu stavlja u poveæani rizik od dobijanja raka. Medjutim, nakon ¹to se upoznala sa studijom, majka Si D¾eja, Keti Sutpin ka¾e da dobrobit prevazilazi opasnost.

«Bez CT skena, ne bi mogli da znamo kako se pona¹a tumor. Zato mislim da su oni veoma korisni».

Autori se sla¾u da su CT skeneri dragocena medicinska orudja, ali pacijenti bi trebalo da budu sigurni da je skeniranje potvrdjena metoda i da se nivo radijacije pa¾ljivo pode¹ava.

http://www.voanews.com/serbian/2007-12-22-voa7.cfm