"Hrvatski vrh trebalo da ide u Hag"

Started by Bred, 23-12-2007, 15:36:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet
Zagreb -- Dokument Ha¹kog tu¾ila¹tva iz 1996. godine pokazuje da je hrvatski dr¾avni vrh trebalo da zavr¹i u Hagu, pi¹e Jutarnji list.

Interni memorandum tu¾ila¹tva od 25. septembra 1996. sastavio je Joakim Robertson, a njegov naslov je "Strategija: istra¾ni postupak za Krajinu - cilj: dokazati 'èi¹æenje'". Iz tog memoranduma su proiza¹le mnoge akcije koje je Tu¾ila¹tvo kasnije obavilo u saradnji sa hrvatskim vlastima.

Robertsonova ekipa je do 15. jula 1996. prikupila veliku kolièinu dokumentacije, dokaza i fotografija koje su servisirale brojne meðunarodne institucije, a imali su pomoæ i stranih obave¹tajnih slu¾bi, izmeðu ostalog francuske i nemaèke, navodi list.

Ciljevi tog istra¾ivaèkog tima bile su kljuène politièke osobe u Hrvatskoj: Franjo Tuðman, ¹ef kabineta predsednika Hrvatske Hrvoje ©ariniæ, ministar spoljnih poslova Mate Graniæ, ministar odbrane Gojko ©u¹ak i ministar unutra¹njih poslova Ivan Jarnjak.

Meðu vojnim osobama ciljevi Tu¾ila¹tva su bili generali Zvonimir Èervenko, Ante Gotovina, Ivan Èermak, Mirko Norac, Damir Krstièeviæ i Ivan Korade.

Meðu "osobama potencijalnim ciljevima" odnosno "osumnjièenima" nalazi se ¹est hrvatskih generala.

b92

Bred

Galbrajt: Tuðman bi zavr¹io u Hagu
| Izvor: Jutarnji list
Zagreb -- Da je po¾iveo, biv¹i predsednik Hrvatske Franjo Tuðman danas bi bio u Hagu optu¾en za ratne zloèine, ka¾e biv¹i ambasador SAD u Zagrebu Piter Galbrajt.

On je u intervjuu za zagrebaèki “Jutarnji list” ocenio da bi Hrvatska, da nije bilo rata i Tuðmana, veæ bila èlanica EU. Galbrajt je inaèe svedoèio u Hagu na suðenju Ante Gotovini i jo¹ dvojici hrvatskih generala za zloèine poèinjene tokom i nakon akcije “Oluja” 1995. godine.

Zanimljivo je da je biv¹i amerièki ambasador u Hrvatskoj u tom procesu bio svedok i optu¾be i odbrane.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=02&dd=22&nav_category=206&nav_id=346377