Grad Antverpen vekovima centar prosperitetne industrije dijamanata

Started by Bred, 24-12-2007, 19:47:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Tradicionalno, preciznim bru¹enjem su se bavili pripadnici jevrejske zajednice u gradu. Ali uspeh koji posti¾u indijske firme u Antverpenu, pristupaènost jeftine radne snage u Aziji i odluka dr¾ava proizvoðaèa dijamanata u Africi da razviju sopstvenu industriju, menjaju tradicionalni naèin trgovanja dijamantima u Antverpenu.

Antverpenka berza dijamanata – mesto na kojem se poslovi sklapaju na osnovu reèi, a ne dokumenata.

Berza je osnovana 1904. i njeni èlanovi su prodavci na malo, proizvoðaèi i posrednici, koji moraju strogo da se pridr¾avaju pravila pona¹anja. Otprilike 1500 dijamanstkih firmi je danas sme¹teno u tri visoko obezbeðene i meðusobno povezane ulice.

Phillip_tv_6dec07_210Nadle¾ni u Antverpenu tvrde da se tu proda i kupi 80 odsto nebru¹enih dijamanata na svetu. Industrijom su nekada dominirali ortodoksni evropski Jevreji, ali je to danas pro¹lost. U Svetskom dijamantskom centru u Antverpenu ka¾u da sada na Indijce otpadaju dve treæine trgovine dijamantima u Antverpenu vredne 29 milijardi dolara, a da je udeo Jevreja pao na otprilike èetvrtinu. Filip Kles iz tog centra odbacuje sugestije da ta promena izaziva tenzije u zajednici.

«U stvari, svi su voleli ¹to dolaze indijski trgovci, jer je to bio dokaz da je Antverpen va¾an i da je i njima potreban», ka¾e Kles.

Sa dolaskom indijskih trgovaca, antverpenska industrija bru¹enja se odselila – u Indiju i Kinu. U centru ka¾u da je 1960-ih u Antverpenu bilo otprilike 25 do 30 hiljada brusaèa, prete¾no Jevreja. Danas ih je ostalo manje od hiljadu. Oko 30 hiljada antverpenskih Jevreja je stradalo u holokaustu tokom Drugog svetskog rata, ali se trgovina na posletku oporavila. Zanat je prelazio sa oca na sina, prema tradiciji koja se¾e sve do 15. stoleæa.

Firma «SAFDICO», u kojoj radi i Alen Majer¾ik, zapo¹ljava manje brusaèa nego nekad, ali on ka¾e da su oni, zahvaljujuæi i modernoj tehnologiji, meðu najboljim na svetu.

Brilliant lady«Da biste prouèili jedan kamen, morate sve da simulirate na kompjuteru pre nego ¹to ga i dotaknete, a èak i onda kada sve to kompjuterski uradite, treba vam veoma ve¹t brusaè, da bi se sve to realizovalo», ka¾e on.

Pojedini trgovci dijamantima ka¾u da su najbolji majstori i tehnologija veæ oti¹li.
Ali za Rad¾a Mehtu, iz firme «Rozi blu», Antverpen nudi jo¹ ne¹to – neutralnu sredinu u kojoj mo¾e da trguje svako. Mehta uspeh Indijaca u Antverpenu  pripisuje porodiènoj tradiciji.

«Mi u indijskoj kulturi tradicionalno imamo sistem u kojem deca nastavljaju biznis oèeva. Ja sam nastavio oèevim stopama i nadam se da æe to uèiniti i moj sin. To meðutim uop¹te nije sluèaj u kulturi Zapada i Evrope», ka¾e Mehta.

U glavnoj dijamantskoj èetvrti u Antverpenu, posao po svemu sudeæi cveta i u jevrejskoj i u indijskoj zajednici. A trgovci su i dalje sigurni da antverpenske radionice, ve¹tina i tehnologija, mogu ovde i dalje da zadr¾e najbolje dijamante na svetu. 

VOAnews.com