Mikrobiologija

Started by Bred, 09-05-2006, 09:21:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 34 Guests are viewing this topic.

Hokkaido75

Bas vam hvala kada nas toliko hvalite! :lol2:
Zaista su svi super kod nas na institutu, narocito kad student nauci, pa ima razloga da nas hvali! :lol:
A nismo maznjavali samo Ivana sa imunologije, nego i nasu asist. Bilju (ako se toga seca prosla generacija!).
Pozdrav studentima koji uce, a i ostalima koji su polozili ili tek planiraju...
Dragana :~

ps. ispit je upravo takav kako ste ga opisali

yeca

dobro, mo¾e li mi iko reæi veæ jednom ne¹to ¹to me neæe iznenaditi kad izadjem tamo u julu na ispit...
Danas je lik odgovarao i izvukao pitanje ANTIMIKOTICI??????
a NEMA GA MEDJU PITANJIMA???
Prof je to predavala ali antimikotika nema medju pitanjima??
Ljudi, vi koji nam poma¾ete sa instituta, ako treba SVE da se uèi, lepo recite da treba sve da se uèi a ne da se uvijamo sa (dvosmislenim) odgovorima na na¹a pitanja..
Devojke koje su mi to rekle su isto pratile ovaj forum i pobledele su kad su èule da je deèko izvukao to pitanje.. jer su znale da ga nisu pre¹le i da su ovde proèitale da TREBA DA SE UÈI SAMO PO PITANJIMA!!!!!!!!!!!!!!!!!
DAKLE??

AVENDON

Bome sam i ja sad prebledeo!

jeckobo5

pa, ovako, ja nisam bas kompetentna da odgovorim na ovo pitanjce o antimikoticima.......... mozda bi mogao da vam pomogne  neko od strucnih lica.........ali......ako je stvarno tako - nije u redu..... na ovo pretrhodno mogu... odgovara se po redu, profesorka ti uzme kombinaciju, upise u svesku tvoja pitanja i ime i prezime, a ti pocnes.......... redom........ a ona ti postavi odmah neko pitanjce i dobije konkretan odgovor!!!
Naravno da mora da se zna........... :)
a evo, i ja cu pohvaliti, pored profesorke koja je btw EXTRA..... i nase asistente koje su u istom rangu......!!!!  :~ :~

p.s. naravno da se secamo asist. Bilje........... mi, stariji :lol:
pozdrav

H5N1

Sigurno ne Bacteroides, brucele i leptospre. Antimikotici - da. Virusologija: 4. i 5. pitanje Kultivisanje virusa u laboratorijskim uslovima je moguce ,pa navesti tri nacina, a uz svaki nacin kultivisanja zatim navesti kako se vrsi identifikacija da li je u uzorku bilo virusa ili ne. Na pr. inokulacija u zivotinju i zatim posmatramo .....Nadam se da je jasno. Ovoo pitanje je zapravo manjeg obima nego slerdece gde treba sve reci. Bar ja tako islim, a vi?

AVENDON

Sto se tice specijalne vidim da se tu u potpunosti pitanja poklapaju, tako da nema potrebe da se nista vise uci van spiska.

H5N1, hvala za ovo razjasnjavanje u vezi 4. i 5. pitanja. :loptica :loptica :loptica

yeca

OK, za kultivisanje pi¹emo ona tri naèina za izolaciju virusa: tkivne kulture, exp. ¾ivotinja, pileæi embrion i onda o svakoj.. to je ok!!
A ispitivanje virusa je tako ¹irok pojam ali ja mislim da je sve obuhvaæeno u okviru lekcije "laboratorijska dijagnoza virusnih infekcija"..

HVALA!!

Marina

Moram i ja da pozdravim Draganu- stvarno je jedna od najprijatnijih osoba na fakultetu. Mozda je pozdrav off topic, ali zasluzila je bar toliko. Pozdrav u ime biohemicara sa pete god

H5N1

Draga yeco, u pravu si. Prosto su ta dva pitanja tesno povezana. Mozda je greskom 4. pitanje ostalo na spisku ali se ne zamarajte time. Ne gubite se u detaljima, ne zaboravljajte sustinu.
Na pr. greska je velika da odgovorite da se za lecenje beta hemoliticnog streptokoka terapija odredjuje na osnovu antibiograma, slazete se (napisite odgovor)

besno pile

H5N1,hvala puno.
Stvarno ste extra!Mogli bi ljudi sa drugih instituta(npr.sa farmaceutske) da se ugledaju na vas & bar malo saradjuju sa studentima!

yeca

Quote from: H5N1 on 17-06-2006, 07:51:13
Draga yeco, u pravu si. Prosto su ta dva pitanja tesno povezana. Mozda je greskom 4. pitanje ostalo na spisku ali se ne zamarajte time. Ne gubite se u detaljima, ne zaboravljajte sustinu.
Na pr. greska je velika da odgovorite da se za lecenje beta hemoliticnog streptokoka terapija odredjuje na osnovu antibiograma, slazete se (napisite odgovor)

Da, jer je taj rod osetljiv na penicilin (jedan od retkih)..
Tako da uzimamo penicilin 10 dana da se ne bi javile poststreptokokne sekvele
Osetljivima na penicilin daje se eritromicin!!

Hokkaido75

Quote from: Marina on 17-06-2006, 00:19:30
Moram i ja da pozdravim Draganu- stvarno je jedna od najprijatnijih osoba na fakultetu. Mozda je pozdrav off topic, ali zasluzila je bar toliko. Pozdrav u ime biohemicara sa pete god
Pozdrav  Marini i njenom drustvu biohemicara sa V godine, ako se ne varam koja Marina je u pitanju, drustvo su Jasna, Miron i Bosko!
:-)
Dragana

Bred

Zelje, cestitke i pozdravi... Fino... ali za to ima forum Cestitke :>
E sad da i ja pozdravim Bilju Legendu, da ne iSpadne da samo Draganu hvalimo :K
Sto se tice antimikotika-nama je profesorka prosle godine rekla da anitmikotici TREBAJU i to se kopira par strana iz one velike debele ( :> ) knjige sa medicine, zaboravih autora (hm, sta reci, da bih stavio celu farmaceutsku u glavu, morao sam da zaboravim sve prethodno :> )

besno pile

E,ovako,cula sam da je pre neki dan jedna devojka pala jer je genetiku ucila iz knjige,a to nije dovljno.Ja sam mikrobe polozila pre godinu dana,i kod prof. Kapulice se genetika spremala iz predavanja.Molim vas recite na kraju,odakle se radi genetika?I gde to da nadjemo?

yeca

Ja æu ih uèiti iz predavanja.. mislim i veæina
Sad je prof Milenkoviæ jedina, to valjda zna¹..