U januaru napokon premijera premijera filma „Èarlston za Ognjenku”

Started by Bred, 25-12-2007, 08:49:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Roben


Darker

„Èarlston za Ognjenku”
Efekti sami sebi svrha
Re¾ija: Uro¹ Stojanoviæ, uloge: Sonja Kolaèariæ, Katarina Radivojeviæ, Olivera Katarina, Nenad Jezdiæ, Stefan Kapièiæ..., trajanje: 93 min., proizvodnja: Srbija, 2008.

Efekti sami sebi svrha

„Èarlston za Ognjenku“ Uro¹a Stojanoviæa, postmoderna vedra bajka za odrasle, pre svega mu¹karce koji su bar jednom sanjali da se naðu sami u kakvom haremu punom ¾enskinja, vi¹e je rasko¹no upakovani d¾inovski for¹pan sa naznakama ¹ta bi bilo kad bi bilo, nego na prièi utemeljeno filmsko delo sa smislenim poèetkom, sredinom i krajem.

Kada se slegnu prvi utisci i sti¹a fascinacija bogatstvom produkcije, specijalnim efektima, kompjuterski generisanom slikom i drugim èudima postprodukcijske tehnologije, prvi put na ovakav naèin upotrebljenim u skupocenom srpskom filmu, gledalac shvati da je ostao i bez èarlstona i bez Ognjenke. Izgubili su se u ¹umi efekata koji su najveæim delom postali sami sebi svrha, ¹to se ne bi dogodilo da u temeljima problema nisu scenaristièki propusti (scenarista je Uro¹ Stojanoviæ u saradnji sa Aleksandrom Radivojeviæem). Prièa je ovde u formi pro¹irenog sinopnono3, ideja „mu¹karci vojuju a ¾ene bitke biju“ iscrpljena je veæ u prologu, materijala ima za celoviti kratkometra¾ni igrani film, a ne celoveèernji. ©teta.

Da li se od „Èarlstona za Ognjenku“ i od njegovog autora-debitanta i¹èekivalo vi¹e? Jeste, ali ne zbog atmosfere stvorene vi¹egodi¹njom agresivnom marketin¹kom kampanjom s kojom je najavljivan i praæen nastanak ovog filmskog dela, veæ zbog èinjenice da je Stojanoviæ i autor genijalnog kratkog igranog filma „Ve¹ala za dvoje“, s kojim je uspostavio visoke scenaristièko-rediteljske standarde i stvorio oreol „deèka koji obeæava“. Moguæe je da sam zarad toga i prestroga.

Ono ¹to se Stojanoviæu osim bajkolike estetike (povremeno èak markesovskog ¹meka) ipak mora priznati jeste njegova zrelost u uoblièavanju ¾anrovski isprepletene komedije i insistiranje na detaljima, u èemu je oèiglednu podr¹ku i ¹iroku ruku imao od strane svog producenta (Batriæ Neneziæ). Od maske (Dragoljub Jeremiæ), kostima (Ksenija Terzoviæ), scenografije (Veljko Despotoviæ) do savr¹ene fotografije (Du¹an Ivanoviæ) i muzike (Japanac ©igeru Umebaja¹i), sve je rasko¹no i bogato, pamtljivo. Naroèito ansambl lepih i talentovanih srpskih glumica, ¹to se kao vile i ve¹tice kreæu opusto¹enim srpskim selom u smiraju Prvog svetskog rata, usamljene i od mu¹ke ruke netaknute, uskraæene za bludnièenje s kojim im valja zapoèeti novi ¾ivot.

U prvom planu su tri gracije: sestre-narikaèe Ognjenka (izvrsna Sonja Kolaèariæ) i Mala Boginja (fatalna Katarina Radivojeviæ) i duh njihove bake Velike Boginje (Olivera Katarina kao najharizmatiènija i najupeèatljivija pojava u celom filmu) u misiji pronalaska pokretnog i ¾ivog mu¹karca u Srbiji dvadesetih godina dvadesetog veka, kada su se paganski obièaji me¹ali sa zvucima èarlstona... Mu¹karci su u filmu gotovo efemerna pojava, njihovi likovi su potentni u naznakama, nedovoljno su iskori¹æeni (Nenad Jezdiæ kao legendarni Dragoljub Aleksiæ i Stefan Kapièiæ kao Arsa „Kralj èarlstona“). Za¹to? Ne bih da preprièavam, gledajte film.

Dubravka Lakiæ
[objavljeno: 05/02/2008] Politika

wolfeitzckie


AquArius


wolfeitzckie

да, ово је баш било лаконски.

па знао сам да је танак филм, а то ми је понајвише говорила "atmosferа stvorenа vi¹egodi¹njom agresivnom marketin¹kom kampanjom s kojom je najavljivan i praæen nastanak ovog filmskog dela". негде сам прочитао нешто у фазону најбољи српски филм, а филм само што је кренуо да се приказује. одмах сам знао да нешто ту смрди...

AquArius

Hm.

Npr., ja apsolutno nista ne ocekujem od ovog filma. Cula sam mnogo sta dobro i pozitivno, ali gornji tekst nisam procitala, jer ne zelim detalje, pre detalja .. ako kontas. Gledacu film, ali ne ocekujem, ne razmisljam, .. i zato i ne mogu da kazem da mi holivudski efekti nece biti dovoljni, jer nemam pojma iza kakve price stoje.

Videcemo.

wolfeitzckie

наравно да је услов без кога се не може за стварање мишљења о филму претходно гледање истог.  :> . све остало је пред-расуда. даклем, ја га несам гледао. а оно, знао сам да је безвезе, је тако некакво подлегање својим наслутима, помало шаљиво. а и није тешко погодити да ће неки домаћи филм направљен у последњих 20 година бити лош, то је правило.

AquArius

O jbg.

Nemoj mi otvarati oci pre vremena  :>

Evo recimo, Klopka mi se dopala, a nas je film.
I stvoren u proteklih 20 godina.

Al da ne budem off totale,
ja bas i ne volem onu Katarinu.
Ali ne Oliveru, vec onu drugu - Radivojevic.
To mi je jedina predrasuda.


wolfeitzckie

ма не, не покушавам да отворим очи, па рекао сам, да би нзао шта да мислиш мошраш прво да га видиш. ја само вежбам прекогницију на овом филму  :igra:

клопку нисам гледао, океј, можда има покоји филм (у последњих 15ак година), волим ја и срђана драгојевића (све), па онда кенгура, видео јела зелен бор, дечак из јунковца... значи, није да нема , ал танушно то, некако фрагилно, на стакленим ногама.

а што се тиче "зоне национале", њен глумачки (емотивни) распон иде "од А ,па све чак до Б"...

AquArius

 :lol: za zone.

Ako nam je film srpski na fragilnim nozicama,
ona je na stubovima. U prenesenom i inom znacenju.

E da, gore sam napisala - Klopka mi se dopala.
To nije puna istina. Navela me je na razmisljanje.
Ne bih da glorifikujem Glogovca. Toliko su ga nahvalili,
da sam pocela greske da mu trazim. To vec nije dobro.

Sledeci projekat.
Ognjen za Carlstonku.

:>

dancho

Ljudi, film je to. Razbibriga, 25o din za sat i po bega od stvarnosti...
Like it or not. Mrdajuæe slike na platnu u mraku nisu nikakva potraga za univerzalnom istinom. Zabava da, umetnost... mo¾da. Tu veæ mo¾emo da diskutujemo.
BTW Gledajte filmove u bioskopu, idite u pozori¹te, dok vas obaveze ne obave¾u i dan ne postane prekratak.

lijepa bosanka

Quote from: dancho on 06-02-2008, 10:33:53
Ljudi, film je to. Razbibriga, 25o din za sat i po bega od stvarnosti...


upravo sam ovako do¾ivela!!! Ima zanimljivih fraza!!! :smekerica:
Ba¹ onako prièica neka!!!

Nightmaster

Nesto ne bih da vezbam da gledam taj film. Uvek pogledam neki nas krs novi film.
Jedino mi se Hadersfild svideo od ovih nasih u poslednje vreme

Al-Jasmina

Quote from: wolfeitzckie on 05-02-2008, 23:58:15
ма не, не покушавам да отворим очи, па рекао сам, да би нзао шта да мислиш мошраш прво да га видиш. ја само вежбам прекогницију на овом филму  :igra:

клопку нисам гледао, океј, можда има покоји филм (у последњих 15ак година), волим ја и срђана драгојевића (све), па онда кенгура, видео јела зелен бор, дечак из јунковца... значи, није да нема , ал танушно то, некако фрагилно, на стакленим ногама.

а што се тиче "зоне национале", њен глумачки (емотивни) распон иде "од А ,па све чак до Б"...

:)):
Nazalost ja totalno ne "palim" na domaci film u poslednjih ohohohoho godina, sem na dobre stare...
Vidim samo da stara garda opada sa scene kao lisce u jesen
a na prolece nam u prvom planu nikle "zone nacionale" (W  :Bog) i slicni momenti...

"Emotivni raspon" :116:

Prekognicija me u 90% slucajeva ne vara (cak i za strane filmove) pa  se kao dete radujem nekim naizgled budalastinama koje bi mozda odbile ozbiljnog fimofila...tragam za necim u okviru samog filma sto ce me razgaliti ili zaintrigirati..
dzazira na movie dijeti  :lol: :lol: :lol:

Pa ipak, deluje mi da "Mala boginja" ovde ne deluje kao najobicnija drndavica bez razloga, jer su joj konacno nasli opravdanje za vrisak i mrstenje  :lol: :lol: :lol:

Odgledacu,
nadam se da ce nekim cudom upasti u onih 10% posto mog slepila za radnju i da cu mozda uzdrhtati (ah, slatka li je strepnja slutnje ) od iznenadjenja :happy: :)

Darker