Studentkinji goreli lice, ruke i kosa

Started by Bred, 26-12-2007, 15:25:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Wolf

Pogresila je i skupo je platila tu gresku.
Zao mi je zbog toga i nadam se da ce brzo
da se oporavi...

AquArius

Odgovornost se ne sme prebacivati samo i iskljucivo na studente.
Profesori, asistenti MORAJU da naprave obavezno predavanje koje ce biti - za njihov predmet ili za sve, sasvim svejedno (ali mora da postoji), sa malim americkim uputstvima.

Ne, necu da ulazim u raspravu, cini mi se da smo negde pisali.
I ne, kad dodjemo iz srednje skole, ne znamo nista o tom (bar ne dovoljno) ili prosecno.
I ne - nece svi procitati (a tacno je da jedan procenat na tom obaveznom predavanju nece ni slusati)..

Ali ako stavis slike, izgorelih ruku, nogu, kose, kostiju, krv i rane .. na slajdove,
a umesto slova, vecina zapamti i bez slusanja.

(Kako, generalno lose pamtimo, kao nacija, jel te.. nije lose ta predavanja imati na pocetku svake godine, a sa Bolonjom, i na pocetku svakog semestra .. ok, mozda je to vec mnogo).

wolfeitzckie

Исправка, професори и асистенти би МОРАЛИ за ово да одговарају...

Adonis_Vernalis

Dragi wolfeitzckie,

ne skidam odgovornost sa sebi slicnih ljudi...

Ali, zasto bi neko kome u pripremi za vezbu stoji "da mora da se pobrine i da naglasi mogucnost da neko sebi necime naudi" morao posebno da naglasava da su pojedini rastvaraci izuzetno zapaljivi? Valjda je zapaljivost nekih rastvaraca (alkohola) nesto sto je svima poznato!?

Valjda znate da su PARE nekih rastvaraca zapaljive?

Ili bas sve treba da se napise na uputstvu za upotrebu vezbi? Jel treba na kljucalom vodenom kupatilu da stoji narandzasti natpis... "No, no... pec pec!"

Nesrecna devojka je pokusala da mirno i stalozeno dovrsi svoju vezbu i ode kuci. Desilo joj se da mora da upali spiritusnu lampu. Upalila ju je, i prosla naopako. No, to je vec stvar njenog fakulteta.

Znate li vi, farmaceuti moji, koji su rastvaraci izuzetno zapaljivi?

Enea

nadam se da protiv pozarni aparati stoje tamo gde im je mesto.. jer obtrchati hodnike na nashem faxu nije nimalo lako..  :pst

obratite paznju na creva za dovod plina.. pazljivo!

Bred

Quote from: Adonis_Vernalis on 27-12-2007, 10:49:47
Metanol je nezapaljiv, zato sto asistent nista na tu temu nije prozborio!?
I mene to cudi jer koliko god da je odsutna, nije GLUPA, pa bi valjda to nekako ipak registrovala? :hm
Quote from: Adonis_Vernalis on 27-12-2007, 14:28:01
Ali, zasto bi neko kome u pripremi za vezbu stoji "da mora da se pobrine i da naglasi mogucnost da neko sebi necime naudi" morao posebno da naglasava da su pojedini rastvaraci izuzetno zapaljivi? Valjda je zapaljivost nekih rastvaraca (alkohola) nesto sto je svima poznato!?
Dobro, ovde sad ocekujete da znamo organsku 1-2-3 a pitanje je da li to stomatolozi i u kojoj meri imaju?  :wink:
Sam sam sebe iznenadio koliko nekih vaznih stvari ne mogu da se setim u momentu... Zato su tu asistenti da te upozore na sve moguce opasnosti. Mi nismo 24h u laboratoriji pa da znamo i ono sto asistenti i profesori podrazumevaju da vec treba da znamo.  :wink:

Enea

[off]tipa da li je etar lakshi ili tezi od vode?[/off]

Adonis_Vernalis

E, nije potrebno da znate organsku 1-2-3 da bi ste znali da se na benzinskoj pumpi ne sme pusiti.

Devojke mi je zao, zaista! Ali... spiritusna lampa ne moze "tek tako", sama od sebe da eksplodira, upali osobu, upali ceo prostor... Znam o cemu je rec. Hiljadu puta sam te "eksplozivne" naprave u rukama drzao, palio ih i gasio... Vec 15 godina mi nijedna od tih lampi ni "buc" u lice nije kazala! Punio ih  "inkriminisanom" smesom, fitilje potkresivao...

Vampire 666

Quote from: wolfeitzckie on 27-12-2007, 12:29:42
Исправка, професори и асистенти би МОРАЛИ за ово да одговарају...

Ако је неко непажљив нема ту никакве одговорности професора или асистента. Није мени асистент крив што сам се посекао на балон на вежбама из О2, већ је одговорност моја што нисам прегледао грло балона пре него што сам стегао клему...

pcelicaso

Devojka je student! Znaci, uci! Ne smatram da je samo njena krivica... Cesto nam smeta kada nam nesto objasnjavaju kao da smo blago ili malo vise mentalno retardirani, ali covek je bice kojem je neophodno ponoviti nekoliko puta, na zalost! U uslovima laboratorije, posebno! Ma, koliko da nas vredja ili smatramo da je smesno, bolje je reci i vise puta, pa biti i dosadan, nego posle traziti krivca i objasnjenja. Budimo realni, ali na zalost, vecina studenata je u laboratoriji sa minimumom svoje paznje. I mislim da je jednostavnije neke stvari do ludila objasnjavati i naglasavati, nego da posledice svi osecaju.

Bred

Mantil koji je goreo su mi skinule kolege
Autor: A. ®. Ad¾iæ, V. Nedeljkoviæ |
Mantil koji je goreo su mi skinule kolege

BEOGRAD - Optimista sam i znam da æu se oporaviti, bile su prve reèi Jovane Jeliæ (22), studentkinje Stomatolo¹kog fakulteta u Beogradu, koja je u utorak povreðena kada joj je u ruci eksplodirala ¹piritusna lampa na ve¾bama iz protetike.

Ekipa „Blica“ je Jovanu posetila na Odeljenju intezivne nege Klinike za plastiènu i rekonstruktivnu hirurgiju u Zveèanskoj. U nesreæi Jovana je zadobile opekotine na licu i ¹akama. Glava joj je obavijena zavojem i samo joj se vide usne i oèi. Obe ¹ake su joj takoðe u zavojima, ali ruke pomera.
- Desno oko mi je skoro zatvoreno. To je zbog otoka, ali vidim. Ustajem, ¹etam. Znam da æu biti dobro. Opekotine su i povr¹inske i dubinske, a u petak æe mi skinuti zavoje. Ne znam kada æu izaæi iz bolnice, ali o tome i ne razmi¹ljam. Ne razmi¹ljam ni o proslavi Nove godine, jer, iako sam uplatila, od toga sada nema ni¹ta, pa mi je svejedno da li æu biti u bolnici ili kod kuæe - razoèaranim glasom ka¾e Jovana.
Jovana ne ¾eli da se priseæa nesreæe. Ka¾e da nije ni slutila da æe joj ¹piritusna lampa eksplodirati u rukama.
- Stalno nas upozoravaju kako da rukujemo aparaturom. Na ve¾bama sam poèela da sipam ¹piritus u lampu kada je odjednom buknula vatra. Najverovatnije da prethodno lampu nisam dobro ispraznila. Seæam se samo da sam pala i kolege su mi skinule mantil koji je zahvatio plamen. Ne seæam se ¹ta se posle de¹avalo, ali su mi oni isprièali da je do¹la Hitna pomoæ i prevezla me u bolnicu - prièa Jovana.
Jovanin otac je u bolnicu doneo torbu koju je imala i na ve¾bama. U torbi su i skripte koje je ponela drugarici. Njene kolege iz grupe veæ su je posetile, a drugi æe je videti danas.
- Potrudiæu se da uprkos ovome ¹to mi se dogodilo ne izgubim godinu. Èim budem mogla, poèeæu da uèim. Ispitni rokovi su nam u februaru i aprilu. Ma biæe dobro - optimista je ova devojka.
Jovanine kolege ka¾u da su ¹piritusne lampe „u stanju raspadanja“ i da nisu menjane godinama.
- Lampe koje mi koristimo su metalne i vrlo nesigurne, jer imaju jako mali otvor za ulazak vazduha u deo gde se nalazi ¹piritus. Kada radimo modeliranje, èesto se de¹ava da vosak kaplje po lampi i zatvori taj otvor. U tom trenutku se de¹ava da èep eksplodira. To ¹to se desilo na¹oj koleginici Jovani je drastièan primer, ali ne proðu ve¾be iz protetike da jedan èep ne odleti u vazduh. O tome bi neko morao da povede raèuna, ali njih oèigledno nije briga za to - prièa student stomatologije.
Njegova koleginica dodaje da te lampe imaju sigurnosne èepove koji se jako te¹ko odvræu.
- Rad sa ¹piritusnim lampama koje mi imamo je vrlo nesiguran. Nadamo se da æe posle nesreæe koja je zadesila na¹u koleginicu uprava fakulteta ne¹to preduzeti po tom pitanju. Za fakultet ne bi bio veliki tro¹ak da nabavi nove - ka¾e studentkinja.
Uznemireni studenti juèe su se po¾alili na lo¹e uslove u kojima uèe i rade. Oni su istakli da je to nedopustivo jer „¹kolarina za samofinansirajuæe akademce iznosi 198.000 dinara po godini“. Svake ¹kolske godine na ovaj fakultet se upi¹e izmeðu 250 i 270 bruco¹a, od èega njih 160 plaæa ¹kolarinu. To znaèi da samo za jednu ¹kolsku godinu fakultet od ¹kolarina zaradi 31.680.000 dinara. Zbog toga se veliki broj studenata pita kako se tro¹i novac od ¹kolarina.

Na fakultetu svi nedostupni
Profesor dr Aleksandar Todoroviæ, naèelnik Klinike za stomatolo¹ku protetiku Stomatolo¹kog fakulteta, izjavio je odmah posle nesreæe da dopunu lampi ¹piritusom obièno obavlja pomoæno osoblje, ali i da je „uobièajeno da ih dopune sami studenti ako se isprazne tokom ve¾bi“. Meðutim, na Stomatolo¹kom fakultetu juèe nisu hteli da objasne zbog èega taj posao ne rade iskljuèivo struèna lica. Stomatolo¹ki fakultet dan posle nesreæe èak nije izdao ni saop¹tenje.
- Dekan je slu¾beno odsutan, prodekan za nastavu je u Rektoratu, a prodekan za finasije, takoðe, nije tu - bio je odgovor sekretarice sekretarice u dekanatu fakulteta.

blic

Adonis_Vernalis

Spiritusna lampa je spiritusna lampa. Solja sa fitiljem koji prolazi kroz zapusac, a sve to se zatvara poklopcem. Posto sam slicnu azdahu u rukama imao trilion puta, mogu vam posvedociti da je posve pitoma. Nece da ujede, ali je morate pomaziti po glavi. Unutra ima 100 ml metanola, a on ume da bezbojnim plamenom plane.

Mog tatu je, kada je studirao veterinu, ritnuo konj i umalo od njega na zidu nasuprot nije Cele-kulu napravio. Kako mi je i sam rekao, nije konj kriv zbog toga, vec on sam. Nije mu se javio. Prisao je da mu izvadi krv iz grudne vene, a nije mu se javio. A asistent je ozvalavio pricajuci: konji su plahi... i vrlo snazni pride. Javite im se. Potapsite ih po sapima, javite im se glasom, dajte im da vam onjuse ruku. Onda im radite sta god hocete. Od tada, moj tata ne voli konje. Ni konji ne vole moga tatu. HOce da ga izgaze kad god ga vide, a u penziji je, davno...

Moj tata svoje skolovanje nije placao. Bilo je besplatno. I nije mogao da optuzi dekanat, ni dekana, ni profesora, ni asistenta, ni tehnicara, ni onog jadnika koji hrani konje.... zato sto ga je konj odalamio, jer mu se nije javio.

U cemu se sastoji slicnost izmedju besnog konja i spiritusne lampe?

Spiritusna lampa ne oslikava niti fisiju, niti fuziju. Gori ili ne gori. Ima alkohola, il ga nema. Konj nije hteo da ubije moga tatu, ali se uplasio, jer je moj tata bio na drugoj godini, a konju je studentskih vezbi vadjenja krvi bilo malo dosta. I resio da napravi Cele-kulu.

Niti spiritusna lampa zna koliko je ko platio godinu/semestar, niti je onog mucenog konja bilo briga sto je moj tata bio stipendista FNRJ. Niti metanola boli uvo za to sto je nesrecna Jovana uplatila proslavu Nove godine...

Moja koleginica je, svojevremeno, otvarajuci ampulu sa elementarnim bromom umalo bez prstiju ostala na organskoj hemiji. Ampula je pukla po dijagonali, umesto poprecno. Ko je kriv? I da li bi moja drugarica imala neku satisfakciju od toga sto je prstice, sa do tada divnim i dugim noktima, okupala elementarnim bromom, da se samo 15 godina kasnije rodila?

Opet pricam brutalno, jer ovaj clanak iz blica veze s mozgom nema. Narode, srusite Rankeovu 4, do temelja, jer se tu nalazi leglo odvratnih tipova koji drpisu tudje pare i spaljuju vasu decu na spiritusnim lampicama za 200.000 godisnje.

wolfeitzckie

Quote from: Vampire 666 on 27-12-2007, 19:53:14
Quote from: wolfeitzckie on 27-12-2007, 12:29:42
Исправка, професори и асистенти би МОРАЛИ за ово да одговарају...

Ако је неко непажљив нема ту никакве одговорности професора или асистента. Није мени асистент крив што сам се посекао на балон на вежбама из О2, већ је одговорност моја што нисам прегледао грло балона пре него што сам стегао клему...

Да, али би у правној држави то утврђивали на суду а не да ми овде на форуму млатимо, а дежурни асистент би морао да одговара подробно на питања пред поротом која је, очекивано, наклоњена унакаженој девојци. Далеко је сунце...

zvecarka

ja i ne znam gde bih trebala da punim spiritusnu lampu da mi je potrebno.. :wall: Ipak su nasi tehnicari jako ljubazni sto se toga tice.. :pljes:

Enea

kapelice koristimo!

nego navijam da nabavite propipete!!!