Netscape odlazi u istoriju

Started by tarantulica, 02-01-2008, 13:09:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tarantulica

Netscape odlazi u istoriju

Internet browser Netscape, koji je zapoèeo komercijalnu upotrebu svetske mre¾e, vi¹e neæe postojati po¹to je njegov sada¹nji vlasnik AOL odluèio da zaustavi njegov rad od februara 2008. zbog nezainteresovanosti korisnika.

Polovinom devedesetih, Netscape je koristilo vi¹e od 90 odsto svih korisnika Interneta. Danas, jedva jedan procenat "surfera" pose¾e za njegovim uslugama.

Iako je Netscape solidno slu¾io svrsi, te¾ak udarac zadala mu je konkurencija Internet Explorer, koji softverski gigant Microsoft nudio kao sastavni deo svog operativnog sistema. Explorer danas koristi oko 80 procenata svih korisnika.

Netscape je prvi put "ugledao svetlost" 1994. godine, do¾iveo raketni uspon, ali i podstakao razvoj ponude konkurencije. Kada je Microsoft spojio OS i browser, poèela je visoko medijalizovana bitka, u okviru koje je ta kompanija optu¾ena za monopolizaciju.

Microsoft je dogovorom obavezan na ustupke, ali je razlika izmedju browsera IE i Netscape veæ uzela maha.

O prestanku postojanja odluèeno je jo¹ 2003. godine, kada je AOL otpustio veæinu zaposlenih te kompanije koji su radili na novoj verziji.

Veæina od njih prebacila se u kompaniju Mozilla, koja razvija Firefox, èije je dana¹nje uèe¹æe na tr¾i¹tu oko 16 procenata.

"Pravi je èas da okonèamo razvoj svog proizvoda, predamo komande Mozilli, i pozovemo na¹e korisnike da se prebace na Firefox" napisao je na blogu kompanije Netscape Tom Drapo.

(MONDO/Agencije)

AquArius

Hm, Firefox samo 16% ..
Koga god pitam - odgovara sa : Mozzilu.

Videcemo ko ce biti glavni za 10 godina.

tarantulica

Hehehe, to sam i ja primetila...  :>

Seæam se kad sam dobila prvi nalog na netu, kako sam bila  :happy:
Netscape, browser moje mladosti  :Bog

Bred

rekao bih jednostavno da nisu dovoljno ulagali u razvoj ovog browsera kao i u marketing.
ako je nesto isto prilicno dugo vremena i ne prati konkurenciju-osudjeno je na propast pre ili kasnije  :wink:

dirigent

Ma Bill gejts je zadao niski udarac kad je spojio windows u ponudi sa explorerom. Nema te kazne za monopol koju bi platio , a da je veca od para koje je zaradio od prodaje i propasti konkurencije.