Kostunica: Srbija je starija od EU

Started by Bred, 03-01-2008, 22:48:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

 Vojislav Ko¹tunica, premijer Srbije
SRBIJA JE STARIJA OD EU

Srbija je bila dr¾ava mnogo pre velikog broja sada¹njih èlanica EU, a sa Rusijom smo vekovima imali posebne odnose. U 2008. nas èeka velika borba za dobro Srbije



Premijer Vojislav Ko¹tunica u ekskluzivnom novogodi¹njem intervjuu za Press tvrdi da æe veliki broj zemalja slediti Srbiju i Rusiju u njihovom nastojanju da se suprotstave jednostrano progla¹enoj nezavisnosti Kosova, kao i da Kosovo za Srbiju nikada ne mo¾e biti izgubljeno, osim ako ga ne prizna sama Srbija. Ko¹tunica ka¾e i da parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa Evropskom unijom ima jasnu odredbu da dve strane moraju po¹tovati Povelju UN, Zavr¹ni helsin¹ki akt i Rezoluciju 1244.

RU®NA PROPAGANDA O RUSIMA I NIS-u

n Da li je taèno da Rusi „kosovsku podr¹ku" ¾ele da naplate preuzimanjem NIS-a, „Jata", Aerodroma, EPS-a?

- Rusija je u julu ove godine donela za nas istorijsku odluku da u SB UN odbaci Ahtisarijev plan. Da je SB usvojio ovaj plan, bilo bi to bacanje na kolena Srbije i njeno puno poni¾enje, kao prve dr¾ave kojoj su UN oduzele deo teritorije. Od te istorijske odluke pro¹lo je skoro ¹est meseci, a trgovci, koliko znam, odmah naplaæuju svoje usluge. Rekao bih zato da je to samo ru¾na propaganda, koja verovatno potièe od samih kreatora stvaranja marionetske tvorevine koju bi nazvali nezavisno Kosovo. S druge strane, najrazvijenije evropske dr¾ave svakog dana sklapaju velike ekonomske sporazume sa Rusijom. Ako je ideja da se Srbiji nametne posrednik u ekonomskoj saradnji sa Rusijom, to treba najenergiènije odbaciti. Srbija i Rusija moraju da saraðuju neposredno i dugoroèno obezbede svoje obostrane ekonomske interese, posebno u sferi energetike.


- Kosovo nikada ne mo¾e biti izgubljeno, osim ako Srbija ne donese odluku da prizna stvaranje marionetske tvorevine na svojoj teritoriji. Jednostrana nezavisnost je ilegalan akt i, samim tim, ona nikako ne mo¾e da znaèi da je Kosovo izgubljeno. Na neki naèin, i tokom Drugog svetskog rata do¹lo je do jednostrane nezavisnosti Kosova, jer su tada sile okupatora Kosovo otele iz sastava Srbije. Posle toga stvari su opet vraæene kako to pravo i pravda nala¾u.

n Na koga, osim na Rusiju, Srbija mo¾e u potpunosti da se osloni u ovom „Kosovskom boju"?

- Rusija, koja je stalna èlanica SB UN, ima posebnu odgovornost za oèuvanje meðunarodnog poretka i, samim tim, za oèuvanje mira i stabilnosti u svetu. U toku pregovaraèkog procesa, Srbija i i Rusija su usaglasile zajednièku principijelnu politiku, koja se zasniva na po¹tovanju meðunarodnog prava i va¾eæih meðunarodnih dokumenata. Smatram da je od najveæe va¾nosti ¹to je Rusija izrièito saop¹tila da je svaka jednostrana nezavisnost protivpravni akt i da je jasno da u tom sluèaju Rusija priznaje Srbiju u njenim dana¹njim meðunarodno priznatim granicama. Veliki broj zemalja æe slediti ovakav stav Rusije.

n Zauzeli ste èvrst stav da Srbija integraciju u EU treba da uslovi oèuvanjem Kosmeta. Ako SAD i neke zemlje EU ipak priznaju nezavisnost pokrajine, ¹ta je na¹ sledeæi potez?

- Rezolucija koju je ogromnom veæinom utvrdila Narodna skup¹tina potpuno je jasna. Samo kao cela Srbija mo¾e da sklapa meðunarodne sporazume i ti sporazumi moraju biti u funkciji oèuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju ima jasnu odredbu da dve strane koje sklapaju Sporazum moraju po¹tovati Povelju UN, Zavr¹ni helsin¹ki akt i Rezoluciju 1244. Svakom graðaninu Srbije je poznato da ovi meðunarodni dokumenti garantuju nepovredivost granica Srbije i njen suverenitet i teritorijalni integritet. Srbija æe sigurno po¹tovati ove odredbe, koje postoje u parafiranom Sporazumu i, naravno, sna¾no insistiramo i da EU u potpunosti po¹tuje sve odredbe, jer samo tako Sporazum mo¾e da va¾i.



n Mo¾e li Srbija da se razvija i napreduje van Evropske unije?

- Srbija je stara evropska dr¾ava i bila je dr¾ava mnogo, mnogo pre velikog broja sada¹njih dr¾ava èlanica EU. Samom geografijom predodreðeno je da Srbija pripada Evropi, i mi smo u su¹tinskom smislu uvek bili i uvek æemo biti evropska dr¾ava. Naravno, Srbija je vekovima imala posebne veze sa Rusijom, koja je takoðe evropska dr¾ava, ali je ona i vi¹e od toga. Sve nas povezuju prave evropske vrednosti.

n Rusija nam je u ovom trenutku najmoæniji saveznik. Koliko mo¾emo da se oslonimo na nju?

- Na principijelnu politiku Rusije mo¾emo da se oslonimo u potpunosti. Nema sumnje da æe Srbija znati i da ceni i da pamti podr¹ku Rusije. Rusija je videla da se Srbija svom snagom zala¾e za pravo i pravednu stvar, i zato je njihova podr¹ka postala tako sna¾na. Prijateljski su nam rekli da ne mogu biti veæi Srbi od Srba, ali da mogu i hoæe da budu sa nama rame uz rame u odbrani Kosova.

n Mo¾e li Srbija da za¹titi Srbe na Kosovu od nasilja albanskih ekstremista?

- Srbima na Kosovu i Metohiji veæ je uèinjeno toliko zla da bi i najmanje nasilje prevr¹ilo svaku meru i zahtevalo najhitnije reagovanje i mere SB, koji je preuzeo odgovornost za mir i sigurnost u pokrajini. Po Rezoluciji 1244, srpske snage nisu prisutne na Kosovu da bi neposredno pru¾ile za¹titu od nasilnika, ali zato Srbija svakodnevno upuæuje pozive meðunarodnoj zajednici da ispuni svoje obaveze i garantuje punu bezbednost svim graðanima. Sva odgovornost za i najmanji incident je na meðunarodnoj zajednici, koja ima svoje jasne obaveze propisane Rezolucijom 1244.

n Da li treba unapred potpuno iskljuèiti moguænost srpske vojne intervencije na Kosmetu?

- Srbija po¹tuje Rezoluciju 1244 i zahteva da je sve zainteresovane strane strogo po¹tuju.

n Koliko je èvrst savez DSS-NS sa DS-om i G17 Plus? Posmatraèu sa strane èini se da u vladajuæoj koaliciji dosta toga ¹kripi...

- Priroda svih demokratskih koalicija je da uvek ne¹to manje ili vi¹e, kako ka¾ete, ¹kripi. Ja bih to nazvao normalnim traganjima za kompromisima, jer je su¹tina demokratije u spremnosti da se pronaðe kompromis.

n Da li je koalicija DSS-a i SRS-a potpuno iskljuèena?

- Kada ne bude vi¹e postojalo pitanje da li je iskljuèena saradnja izmeðu parlamentarnih stranaka u Srbiji, to æe biti pouzdan pokazatelj da smo napravili jo¹ jedan veliki korak napred u izgradnji demokratskog dru¹tva.

n ©ta oèekujete u 2008. godini?

- Borbu za dobro Srbije.

D. J. Vuèiæeviæ

press

Wlada

Увек се треба односити са поносом према духовној вези Срба и Руса, али др. Коштуница је човек који прича причу много пута поновљену, а никада до краја разјашњену.
Руски народ ће увек бити наш братски народ, народ који нас најбоље схвата.

Али односи Русије и Србије нису исти као односи Руса и Срба.
Подсетићу: Русија је наредила да њене снаге напусте Косово (иако су многи у Русији, ако не и већина,били против).
Уколико, не дај Боже, интерес Русије буде у правцу признавања независности Косова и Метохије, они ће то урадити колоко год их ми дизали у небо.

Што се тиче тога колико је наша земља стара... Верујте ми да ми је увек потребно време да странцима објасним како је Србија постојала у средњем веку, како ми нисмо Турци (овакве предрасуде су имали професори историје из Копенхагена и Милана!). Запад познаје Србију од Берлинског конгреса 1878.

Србија више никада не сме да се нађе у процепу између истока и запада.
Нисмо имуни ни на интересе САД ни на интересе Мајке Русије.
Превише смо мали да би се прсили, него памет у главу. Развијмо прво ову беду па онда освежени (економски) у праведну борбу!

"Преживи данас, да би могао да се бориш сутра"


ПС        Тврдим да је наш савезник требао од почетка да буде Израел, али ми и даље подржавамо Палестинце као наследници Броза (Јевреји су били на страни Срба, што се из њихових изјава може видети, јер уочавају паралелу између нашег Космета и њиховог Јерусалима).

Ayrton Senna

Да цитирам речи Великог Жупана Стевана Немање: "Морамо бити Исток на Западу и Запад на Истоку".
Прошли су многи векови од тада, променило се много тога, али Србија је и даље на раскрсници многих путева....

Bred

Bravo Vlado!
Cini mi se da se Kostunica vraca na Milosevicevsku politiku o priblizavanju sa Rusijom i stvaranju nekog alternativnog bloka koji ce parirati SAD. Ali to mi se cini kao utopijska zamisao?

Wlada

На то сам циљао Бреде.
Утопијска је утолико што само више јаких и утицајних држава може да формира блок...
Никако једна сила (овде Русија) и једна... изразићу се само напаћена земљица (Србија).

Кина+Русија би нешто изродила (али Кина је планета за себе).

Darker

Quote from: Bred on 03-01-2008, 23:25:25
Bravo Vlado!
Cini mi se da se Kostunica vraca na Milosevicevsku politiku o priblizavanju sa Rusijom i stvaranju nekog alternativnog bloka koji ce parirati SAD. Ali to mi se cini kao utopijska zamisao?

Ma vratio se on na milo¹evevsku politiku jo¹ kad je SPS uzeo da ga podr¾ava u parlamentu :wink:
Ni¹ta novo, samo se pla¹im da æemo trpeti posledice...

Pedja

То што је Русија на нашој страни је наравно из њених интереса а и по братским односима. Наравно доћи ће дан када и они више неће моћи да одбијају притисак са запада и од оних прозападно оријентисаних држава.
Али ево потпуно ми је сулудо,да на пример Аустрија јавно говори да је за независност. Са том државом би одмах требало да се одреди минимум било каквих односа и тако са сваком која тако нешто уради.
А и добро збори Коштуница,када би признали независно Косово истог тренутка би се искењали на оно на чему се заснива ЕУ и Савет Европе...

Ayrton Senna

#7
Види овако, сви они на челу са Америком причају о независности као јединој могућој опцији, не желе да даље преговарају из једног простог разлога. Они Косово користе као своју територију потпуно бесплатно, Амери су изградили онолики Бондстил, планирају и нови војни аеродром, па зар мислите да ће ико од њих напустити такву благодет ако се шиптарима да независност?

Управо супротно. Јер, целу ситуацију на Косову данас контролишу Американци. Тамо се игра онако како Вашингтон каже. ЕУ ту нешто покушава, јер Косово је у Европи, није Северно-Америчка покрајина. Дакле, пошто се све дешава у Европском дворишту, и они мешају своје прсте. И они у Бриселу, као и ови преко у Вашингтону добро знају да независност Косова не ствара никакву стабилност у региону, јер реално, 8 год. је међународна мисија присутна на територији Косова и Метохије, а никакав напредак у стабилности нити у побољшању животних услова није постигнут.

Као што сам већ писао неколико пута, шиптари мисле да ће се комплетна мисија УН, као и све стране структуре (КФОР, ОЕБС и др.) повући истог момента када се прогласи независност, али ситуација није таква. Странци не планирају да напуста Косово, бар наредних 10-15 год. (а чуо сам и 20), тако да нико и не зна шта се са Косовом спрема ако и једнострано прогласе независност. А да нас очекује још напетости, то сигурно....

Нама остаје да се хватамо и за најмању сламку у овом тренутку, како би очували територијалну целовитост. За сада Русија пружа ту сламчицу. А колико ће то да траје, не знају ни сами Руси, наши политичари још мање.

pig_am_am

jeste li gledali sinoc neku emisiju na b92?
neki lik bio u rusiji i pitao gradjane o kosovu.
neki su rekli da kosovo nije isto sto i cecenija,jer je cecenija oduvek bila deo rusije.

sto ne volim da ucestvujem u ovim temama... samo sam htela da kazem za emisiju. odoh  :wave:

Pedja

Сена,схватам шта си написао и слажем се са тим. Амери изводе ону стару завади па владај,и успели су у томе,али опет и да је тако,опет Шиптари добијају,јер и ако оду ови после 20 година они ће прогласити независност кад тад. Али ни то неће бити довека!

Wlada

Пеђа, поента је у томе што они не желе силне међународне мисије и једва чекају да им виде леђа (можда чак и више од нас)...
Неће имати Албанци много стрпљења што се тиче страног присуства.
Њихов тренутни коментар на све је: "Оволико смо се дуго борили за нашу државу и неће нам после српске војске патролирати међународна!"

Pedja

Знам ја да они то не желе,али неће им бити лако да се отргну од Амера,после свега што су учинили за њих.

Adonis_Vernalis

Dobro.

Srbija je starija od EU. Svaka taraba u Srbiji je starija od bilo cega u USA. I?

Ulazi Srbija u bus zvani EU. Hoce li joj iko ustupiti, drevnoj, mesto? Izvolte, gospoja, odmorite stare kosti?

Politika je jedno, geopolitika drugo, istorija trece, a strategija cetvrto. Taktika peto. PR management sesto. Izbori 2008. sedmo. I tako dalje...

Jednacina sa bar 10 nepoznatih. Zanimljivo.

Duke

E, bio je jedan mali u kraju sto je lemao sve zive kad je bio mali jer je bio tako kurtshevit, a mi fina deca. Bio je i stariji od mene za godinu dana. Ali onda dodje pubertet i on ne poraste i ostane mali i zgoljav, a ja dostignem 1.94 i krenem da se bavim plivanjem i bas postanem dosta jak.

Ali bio je pametniji od naseg premijera i nikad me nije ni popreko pogledao tada ,a kamoli da mi se nesto kurtzobetza.

Pouka: Ako si slabiji cuti i tiho se bori za svoj interes, pogotovu ako vas dvojica jos od ranije imate neke konflikte.

Bred

Quote from: Adonis_Vernalis on 04-01-2008, 14:36:34
Dobro.

Srbija je starija od EU. Svaka taraba u Srbiji je starija od bilo cega u USA. I?

To sam se i ja pitao sta je time hteo da postigne sem da se prsi[da ne kazem neki drugi izraz] pred izbore. Dzaba ti to sto je Srbija starija, dzaba ti Povelja UN, dzaba ti medjunarodno pravo ako ga ne postuju oni koji donose vazne odluke u svetu. Njima ni to ne znaci i flagrantno prelaze preko toga a kamoli to sto je Srbija starija ili ovakva i onakva.

Quote from: Duke on 04-01-2008, 15:02:00

Pouka: Ako si slabiji cuti i tiho se bori za svoj interes, pogotovu ako vas dvojica jos od ranije imate neke konflikte.
U tome je poenta. Ali meni se cini da mi nikako ne uspevamo tiho da se borimo za svoje interese jer nam se izgleda interesi nikako ne poklapaju sa Zapadom. To nije mogao ni Milosevic, ni Djindjic ni Kostunica a ni Tadic sad.
:ohwell: