Kostunica: Srbija je starija od EU

Started by Bred, 03-01-2008, 22:48:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Girl

Je l' naveden bilo koji razlog za neodobravanje njihovog prisustva!?

dirigent

Komisija je glasala (demokratskim putem i sredstvima) i to je razlog. A njihovi motivi su druga stvar.

Girl

Dobro, to sam znala, pitala sam zbog cega su tako glasali... sta je njihov razlog da ne dozvole posmatranje od strane VB i SAD-a.
:wink:

Ayrton Senna

Kada je RIK glasao prvi put, bilo je tesno.
Drugi put su doneli odluku sa veæinom glasova. ©ta se promenilo za dva dana?

Mogu da pretpostavim, ali iz RIK-a se niko neæe javno izjasniti. Gadna politièka utakmica...

Darker

Strani plaæenici i domaæi izdajnici!! Sve to proterati iz Srbije!!! :K

Girl

#50
otprilike  :wall:

Nego, ako se procuje vest o njihovom ZASTO, nek' se ovde prosledi, zivo me interesuje...
:cvet

pop

D, onda bi ti prvi mor'o napolje (jedva cekas, priznaj!)  :K

Ma to je cisto licemerje i skupljanje jeftinih poena na domacoj sceni za visoku cenu na spoljnoj, jer je VB clanica OEBS-a kao i Srbija ili Rusija. Isto pravo kao oni ovde imaju i nasi posmatraci u inostranstvu ukoliko to zele. To su tekovine evropske multilateralne saradnje jos od pojave visestranackog sistema, a ovi nasi sad glume ludilo ponasajuci se u stilu onog medveda iz Belorusije Lukashenka, sto cak ni Milosevic nije radio. On je samo krao stotine hiljada glasova (to je cinjenica zbog koje je donet zakon, cuveni Lex specialis 1997.), ali nije nikom javno branio da to posmatra.

Wlada

Па то је јавна тајна...
Да не би "погурали" Тадију на изборима, као што су реално "погурали" и устав!
Српска посла...  :wall:

Bred

dobro, cinjenica je ni da eu A NI OEBS NISU BAS UVEK "CISTI", pravicni a ni demokratski pogotovo ako imaju nekog svog favorita.  :wink:

pop

#54
Za one koji ne citaju pazljivo, a nisu bas dobro informisani, OEBS je organizacija sa 56 clanica iz Evrope, centralne Azije i severne Amerike, u kojoj su izmedju ostalih i Rusija i Srbija (cak smo bili i predsedavajuci tokom 2007.), a sto se tice demokraticnosti i pravicnosti, tesko da postoji ta organizacija/grupa ljudi za koju bismo se svi slozili da moze da nosi te atribute.

EU i OEBS su dve potpuno odvojene stvari, narocito se ne bih slozio oko favorita OEBS-a, da li neko stvarno misli da ta organizacija u kojoj su npr. (nasumicno sam odabrao) Tadzikistan, Kanada, Rusija i Kipar mogu da podrze istog coveka? Voleo bih da vidim to saopstenje.

--
Posle ponovljene odluke RIK
Interesi stranaka va¾niji od odluke Vrhovnog suda
Autor: M. Male¹ | 19.01.2008 - 08:28

Nakon ¹to je Republièka izborna komisija (RIK) preksinoæ, u ponovnom razmatranju, odbila da ambasadama SAD i Velike Britanije odobri praæenje predsednièkih izbora u Srbiji, praktièno nema moguænosti da se za prvi krug izbora 20. januara ta odluka promeni, izjavila je juèe portparol Vrhovnog suda Srbije Vesna Dabiæ.

Veæina èlanova RIK su time potvrdili svoju prvobitnu odluku da ne dozvole praæenje izbora posmatraèima ovih dvaju dr¾ava i uprkos odluci najvi¹e sudske instance - Vrhovnog suda Srbije koji je pre dva dana presudio da RIK nije ovla¹æen da o tome odluèuje. Prema pravnom tumaèenju VSS, RIK je trebalo da samo potvrdi pozitivnu ocenu Vlade Srbije da predstavnici te dve ambasade mogu da prate izborni proces. Uprkos tome, posle dvoipoèasovne rasprave 14 èlanova RIK-a iz SRS, DSS-a, SPS-a i Reformistièke partije ponovo je podr¾alo da se odbije ¾alba na odluku RIK, dok je protiv toga glasalo deset èlanova iz DS-a, G17 plus i LDP-a.
Vesna Dabiæ je juèe objasnila da nema moguænosti da se ova odluka RIK preinaèi jer eventualna ¾alba mo¾e da se izjavi u roku od 48 sati od kada RIK uradi re¹enje na osnovu svoje odluke od preksinoæ i dostavi ga podnosiocu prigovora. A, kad primi ¾albu RIK ima rok od 24 sata da je sa spisima dostavi Vrhovnom sudu, a Sud je du¾an da donese presudu i ekspeduje je u roku od 48 sati od prijema ¾albe. Dabiæeva nije ¾elela da komentari¹e moguænost da, u sluèaju da RIK ne ispo¹tuje odluku VSS -a, ova odluka mo¾e biti sprovedena i prinudnim putem, kada bi to trebalo da uradi Èetvrti op¹tinski sud u izvr¹nom postupku.
Sudija Ustavnog suda i nekada¹nji sudija VSS Katarina Manojloviæ-Andriæ rekla je za na¹ list da izvr¹ne odluke mogu da se sprovedu u sluèaju da postoji pravosna¾na odluka, koje u ovom sluèaju nema jer je, kako je primetila, VSS samo poni¹tio ovu odluku.
- Vrhovni sud jeste nadle¾an za ocenu akata koje donosi RIK, ali je vrlo te¹ko primorati organ koji u svom sastavu ima 24 èlana, koji jesu pravnici, ali su istovremeno i èlanovi politièkih partija, da poslu¹aju odluke koje su u suprotnosti sa stavovima njihovih stranaka - prokomentarisala je Katarina Manojloviæ-Andriæ.
I kada je u pitanju drugi krug izbora, Dabiæeva je rekla da nema moguænosti da VSS bilo ¹ta preduzme, osim da ponovo odluèuje ukoliko neko izjavi ¾albu na to ¹to je RIK odbio prigovor. A, kako je potvrdila, nakon toga RIK bi mogao ponovo da zaseda i odbije taj prigovor. Ona se slo¾ila da je ovde, na izvestan naèin, reè o zaèaranom krugu jer, kako je rekla, iako su „dr¾avni organi du¾ni da ispo¹tuju odluke VSS, oni imaju pravo da donose odluke koje su u skladu sa sopstvenim aktima“.
Predsednica RIK i sudija VSS Sonja Brkiæ, koja je juèe bila nedostupna ceo dan, rekla je prekjuèe za „Blic“ da, „ako se po¹tuju propisi, biæe doneta odluka RIK da se predstavnicima ambasada izdaju uverenja, a ako ne - onda neæe“.
Meðutim, prema odobrenjima RIK, 23 posmatraèa OEBS-a i tri ZND pratiæe izbore, dok jo¹ nije odluèeno da li æe to biti odobreno delegaciji Slovaèke koja je kasno uputila zahtev. Takoðe, Komisija se saglasila da posmatraèi ruske Dr¾avne dume prate izbore ukoliko Vlada Srbije dostavi mi¹ljenje o njihovoj prijavi. Izbore æe pratiti i 3.087 posmatraèa CeSID-a.

www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)

Bred

QuoteZa one koji ne citaju pazljivo, a nisu bas dobro informisani...
Ovo bi trebalo da ja nisam dobro informisan??  :lol: :wall:

Pre svega sam imao na umu misiju OEBSa na KiM 1998/99god kada se nisu bas "proslavili".  :wink:

Ayrton Senna

Quote from: Bred on 20-01-2008, 18:32:46
Pre svega sam imao na umu misiju OEBSa na KiM 1998/99god kada se nisu bas "proslavili".  :wink:

Gre¹i¹ Brede, proslavili su se i to kako. Jer su iza zvaniènih linija na¹e policije nosili oru¾ije UÆK, a usput su "objektivno" pratili akcije srpske policije.

Èast izuzecima, ali posle Vokerove 'cenzure' njihovih izve¹taja, pojedinci su isto tako 'èasno' vraæani u svoju zemlju, uz pohvalu OEBS-a.

Bred

Na to sam mislio.

Dakle, u mojim ocima je jedna organizacija ukaljala svoj ugled a to je OEBS.
I to nema apsolutno nikakave veze ko sve cini tu organizaciju ovo gore dokazuje da itekako umeju da krse pravo i pravdu kad to zele.  :wink:

Darker

Hm, èek malo, je l' mi ovde prièamo o Ko¹tunijevom kurèenju ili o misji OEBS-a na Kosovu? :hmm
A u to kurèenje spada i odluka RIK-a...