Na ruèak u menzu veæ posle doruèka

Started by Bred, 05-01-2008, 18:04:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Ivana Kupek | 05.01.2008 - 09:00


Ruèak u „Velikoj menzi“, najprometnijem novosadskom studentskom restoranu, veæini studenata svakodnevno prisedne zbog u¾asnih gu¾vi, redova koji se prote¾u do ulice, a u kojima se stoji po pola sata, da bi se na kraju utrkivali sa kolegama za slobodnu stolicu. U ovu menzu, kapaciteta 8.000 obroka dnevno, èesto svrati i po 10.000 akademaca.

- Menza je sada odlièna. Hrana je dobra i jako je jeftina, tako da svi ¾ele tu da jedu. Ali, problem je u tome ¹to svi studenti zbog dobre lokacije dolaze na ruèak u „Veliku menzu“, pa èekam u redu na traci i vi¹e od pola sata. Red se produ¾i i ispred vrata - prièa Milo¹ Katiæ, student Tehnolo¹kog fakulteta.
On sam, za tri godine studija, nije stigao da poseti menzu na Bulevaru, a menze u Studentskom gradu, gde se uz popularnu Veliku, nalazi i „mala“ menza, stalno su krcate. Pravi se nedeljni plan ishrane koji stoji na vratima, pa studenti uglavnom znaju ¹ta æe dobiti sledeæeg dana za ruèak ili veèeru. Ipak, nikad nisu sigurni kada æe stiæi do kutlaèe na pokretnoj traci i do slobodnog mesta za stolom. Mnogi èak preporuèuju da se na ruèak, ako se mo¾e zbog predavanja, krene - odmah posle doruèka.
- Gu¾va je ogromna, pa mi èesto od èitave frke i peripetija prisedne ruèak. Po pola sata èekam u redu, a onda vijam i stolicu. Uglavnom, najbolje je krenuti ¹to pre, veæ u 11, kad poèinje vreme ruèka, jer tada ima manje gu¾ve i vi¹e izbora – prièa Du¹ka Raièkoviæ.
U velikoj menzi rade tri pokretne trake od kojih su dve na usluzi studentima sa abonentskom karticom, a treæa je ekonomska, gde obroke preuzimaju akademci bez prava na redovnu ishranu u menzama. U menzi na Bulevaru, kako i sami ka¾u, moglo bi se naæi mesto, ali veæina ih, tvrde, ne sti¾e da odvoji sat vremena od predavanja.
- Bila sam dva ili tri puta u menzi na Bulevaru jer sam bila u prolazu. Jako je daleko, pa ne idem tamo. Veèera je gotovo uvek odlièna, bude pica, burek ili ne¹to slièno, pa ljudi èekaju veæ u pet sati ispred vrata, iako poslu¾ivanje poèinje tek od pola ¹est - prièa Bojana Prekodravac, a njena sestra Jovana dodaje da menzu sa Bulevara treba preseliti negde u „Kampus“, da bi se rasteretila „Velika menza“.
Neusklaðeni sa predavanjima
- Nevolje sa gu¾vama u restoranima nisu do nas. Imamo odreðene kapacitete i fizièki je neizvodljivo bilo kakvo poveæavanje. Menza na Bulevaru zaista slabo radi, a u „Veliku menzu“ svi dolaze izmeðu 12.30 i 14 sati, jer su im tako organizovane obaveze na fakultetu. Jedino ¹to mo¾emo je da apelujemo na usklaðivanje rasporeda predavanja i upotrebu menze na Bulevaru - ka¾e Zora Suba¹iæ, ¹ef sektora za studentsku ishranu.

Ne rade na Bo¾iæ
Jedini period kada nema gu¾ve i pometnje u vreme ruèka i veèere u studentskom gradu su praznici i raspust, kada veæina studenata ode kuæi. Tada je „Velika menza“, odnosno Studentski restoran broj 4 zatvorena, a nekolicina studenata se hrani u „Maloj menzi“. Na Badnje veèe studentski restorani neæe poslu¾ivati veèeru, a na pravoslavni Bo¾iæ neæe uop¹te raditi.

blic