Sve èe¹æe kraðe preko bankomata

Started by Bred, 06-01-2008, 18:56:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: D. Ni¹aviæ | 05.01.2008 - 06:00




Broj platnih kartica u Srbiji je u porastu, ali i broj zloupotreba. Zbog uvoðenja visokih standarda u prometu karticama u evropskim zemljama, kriminalci se sve vi¹e sele ka jugoistoènoj Evropi, upozoravaju u policiji. Broj zloupotreba kartica u poreðenju sa 2006. porastao je za vi¹e od 50 odsto, pa su od poèetka 2007. registrovana 342 sluèaja falsifikovanja platnih kartica, prenosi B92.

Postoji vi¹e naèina kako vlasnik kartice mo¾e da bude zloupotrebljen. Èesto je reè o takozvanom skimovanju. Uz pomoæ èitaèa kartica kriminalci preuzimaju podatke sa magnetnog zapisa na tuðoj kartici. Potom istim aparatom to stavljaju na novu karticu, obja¹njava Sa¹a ®ivanoviæ iz MUP-a Srbije.
- Konobari skimer stave unutar sakoa. Kada vi date platnu karticu, on se samo okrene, povuèe va¹u platnu karticu i ide na POS terminal da vam, kao, naplati. Vi mislite da se ni¹ta nije desilo - obja¹njava ®ivanoviæ. Tako pribavljen podatak kasnije se prodaje preko interneta.
Skiming se inaèe koristi i prilikom zloupotrebe bankomata. Naime, pri podizanju novca iz bankomata potrebno je ukucati PIN kod. Oni koji znaju taj broj, nesmetano mogu da koriste karticu.
Zato je savet da svoj PIN nikome ne saop¹tavate. Kartica mo¾e da se zloupotrebi i novac sa raèuna ukrade tako ¹to se pri podizanju novca iz bankomata snime i PIN kod i kartica.
Ipak, zloupotrebe su najèe¹æe izazvane nepa¾njom korisnika prilikom podizanja novca na bankomatu. Kriminalci su izmislili „¹tipaljku“, takozvanu libansku klopku, koja slu¾i da zaglavi karticu. U tom sluèaju nikako ne treba prihvatati pomoæ „ljubaznog sugraðanina“.
- Uvek treba pa¾ljivo prilaziti bankomatu, gledati da neko ne stoji iza vas i da neko ne gleda va¹ PIN kod koji kucate - ka¾e ®ivanoviæ i dodaje da je bilo sluèajeva da su se i na bankomatima u Beogradu postavljali skimovi i mikrokamere za skidanje PIN-a.
Na taj naèin je pre vi¹e od pola godine nekoliko klijenata jedne banke u Srbiji ostalo bez novca. Od tada veliki broj bankomata ima postavljene antiskiming ureðaje.
- De¹ava se da se kartica skine u inostranstvu, recimo u Bugarskoj, Turskoj, a da se ovde koristi, i obrnuto. U tom sluèaju kriminalci podatke vlasnika kartice koju su skimovali prebace na magnetnu traku na beloj plastiènoj kartici, koju onda koriste u trgovinama ili restoranima, ali to iskljuèivo u saradnji sa trgovcem ili ugostiteljem - obja¹njava za „Blic“ Ra¹ko Toma¹eviæ, direktor marketinga „Unikredit banke“.
Da bi se spreèila zloupotreba i kraða kartica, veoma je va¾no da se redovno proveravaju sve transakcije na raèunu. Takoðe, neophodno je da se kartica nikada ne ispu¹ta iz vida i zato treba zamoliti konobara ili trgovca da karticu provuèe kroz terminal pred njenim vlasnikom, ako to veæ sami ne rade. Isto pravilo va¾i i u trgovinama.
- Svaki put kada vam je kartica van vidokruga, postoji opasnost od zloupotrebe. Nikada nemojte konobaru ili trgovcu saop¹tavati svoj PIN kod - upozorava Toma¹eviæ.
Savetuje se i da se PIN nikada ne zapisuje na kartici ili papiriæu, kao i da se ne ukucava u mobilnom telefonu. Takoðe, ako i samo sumnjate na zloupotrebu, treba je ¹to pre prijaviti. Od trenutka kada vlasnik kartice prijavi banci zlouptrebu, on od tada biva za¹tiæen. Inaèe, sve banke u Srbiji imaju dobru saradnju sa policijom.

Saveti
-PIN kod nikada ne nosite zajedno sa karticom
-PIN kod nikada ne zapisivati na kartici ili ukucavati u mobilni telefon
-Nemojte govoriti svoj PIN drugoj osobi
-Nemojte gubiti iz vidokruga svoju karticu prilikom plaæanja u restoranima ili trgovini
-U sluèaju da primetite bilo ¹ta sumnjivo na bankomatu, nemojte ga koristiti
-Ako vam se zaglavi kartica u bankomatu, ne prihvatati pomoæ „ljubaznih sugraðana“, veæ odmah kontaktirati s bankom
-Redovno proveravajte svoje transakcije
-Ukoliko vam ukradu karticu ili je izgubite, odmah obavestite va¹u banku

blic